background preloader

Verzet binnen KNAW!!! eindelijk

Facebook Twitter

Aarts, Prof. dr. C.W.A.M. (Kees) Fase, Prof. dr. M.M.G. (Martin) Franses, Prof. dr. Ph.H.B.F. (Philip Hans) Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de site navigatie Ga direct naar zoeken Koninklijke nederlandse akademie van wetenschappen Philip Hans Franses Titels.

Franses, Prof. dr. Ph.H.B.F. (Philip Hans)

Hartog, Prof. dr. J. (Joop) Praag, Prof. dr. B.M.S. van (Bernard) Schuyt, Prof. dr. mr. C.J.M. (Kees) Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de site navigatie Ga direct naar zoeken Koninklijke nederlandse akademie van wetenschappen Kees Schuyt.

Schuyt, Prof. dr. mr. C.J.M. (Kees)

FTM: Onfrisse filantropen. Eric Smit Een piepkleine bestuurlijke elite wikt en beschikt over een miljard euro met een controversiële herkomst.

FTM: Onfrisse filantropen

FTM: De kwestie Ammodo: 'het is simpelweg een schandalige zaak' Eric Smit Zes wetenschappers aanvaarden niet dat er geld voor havenpensioenen binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen terecht komt.

FTM: De kwestie Ammodo: 'het is simpelweg een schandalige zaak'

Emeritus hoogleraar Bernard van Praag: ‘veel mensen binnen de KNAW wisten niets van de achtergrond van stichting Ammodo’. ‘We zijn zo kwaad geworden dat we besloten om in actie te komen. We vonden het van belang om alle wetenschappelijke instituten te attenderen op de achtergrond van de stichting Ammodo’, aldus Bernard van Praag, emeritus hoogleraar econometrie. Van Praag, 75 jaar oud en volgens eigen zeggen nog steeds ‘alive and kicking‘, maakt onderdeel uit van de groep van zes wetenschappers, waaronder de arbeidseconoom Joop Hartog en de socioloog Kees Schuyt, die in mei een brief stuurde aan alle leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Afgelopen week deden de wetenschappers er nog een schepje bovenop door een open brief te schrijven en die aan NRC Handelsblad te sturen Herkomst geld ‘Schandalige zaak’

FTM: Moreel beroep van wetenschappers sorteert geen effect bij bestuur KNAW. Eric Smit FTM legde de vinger op de pijnlijke plek waarna zes wetenschappers een oproep deden aan de leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen om geen ‘besmet’ geld te accepteren van cultuurfonds Ammodo.

FTM: Moreel beroep van wetenschappers sorteert geen effect bij bestuur KNAW

Het KNAW-bestuur wenst er geen gehoor aan te geven. Neem geen geld aan dat afkomstig is van cultuurfonds Ammodo. Dat is in het kort de oproep van zes wetenschappers aan de leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW maakte in april van dit jaar bekend dat het om de twee jaar 2,4 miljoen euro van de stichting Ammodo krijgt om uit reiken aan acht veelbelovende wetenschappers die zich met fundamenteel onderzoek bezig houden. De zes wetenschappers schreven eind mei een brief aan de KNAW waarin ze hun oproep deden. ‘We doen een beroep op ieder die van plan is een aanvraag in te dienen eerst zelf te overwegen of hij/zij uit deze bron wil drinken’ Aannemen of niet? ‘Morele laakbaarheid’ UTnieuws: UT-hoogleraar verzet zich tegen nieuwe KNAW-prijs. Zes vooraanstaande wetenschappers, onder wie UT-hoogleraar Kees Aarts, roepen op tot boycot van een nieuwe KNAW-prijs.

UTnieuws: UT-hoogleraar verzet zich tegen nieuwe KNAW-prijs

De miljoenen waren bestemd voor het pensioen van havenarbeiders, en niet voor de wetenschap, betogen zij. De nieuwe KNAW-prijs voor ongebonden onderzoek wordt betaald door de stichting Ammodo. Elke twee jaar krijgen acht winnaars driehonderdduizend euro voor fundamenteel onderzoek. Het geld komt uit een omstreden fonds. De stichting Ammodo, die ook veel kunst en cultuur financiert, heeft zijn vermogen indirect verkregen uit de pensioengelden van Rotterdamse havenarbeiders. Juridisch vs moreel gelijk ‘Er is een verschil tussen juridisch en moreel gelijk krijgen’, reageert Kees Aarts, UT-hoogleraar politicologie. Aarts noemt vooral het contrast groot tussen de nieuwe bestemming van het geld (cultuur en wetenschap) en de pensioenen van havenarbeiders, volgens de hoogleraar ‘mensen die niet bekendstaan om hun extreem hoge inkomens’.

Jurylid opgestapt. Advalvas: Wetenschappers stelen pensioentje havenarbeiders. Zes vooraanstaande wetenschappers roepen op tot boycot van een nieuwe KNAW-prijs.

advalvas: Wetenschappers stelen pensioentje havenarbeiders

De miljoenen waren bestemd voor het pensioen van havenarbeiders, en niet voor de wetenschap, betogen zij. De nieuwe KNAW-prijs voor ongebonden onderzoek wordt betaald door de stichting Ammodo. Elke twee jaar krijgen acht winnaars driehonderdduizend euro voor fundamenteel onderzoek. Omstreden fonds Het geld komt uit een omstreden fonds. Moreel niet bevredigend 'Maar wat juridisch in een schikking afgeklonken is hoeft moreel nog niet bevredigend te zijn', schrijven zes leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Niet de bedoeling De briefschrijvers leggen het probleem in de brief beknopt uit: 'De havenarbeiders dachten een verstandige zet te doen door hun pensioenbelangen onder te brengen bij een onafhankelijke stichting. Geen controverse De KNAW “betreurt de kritiek” en stelt dat er een zorgvuldige afweging is gemaakt. Verzet HOP, Bas Belleman. DUB: Alsnog verzet tegen nieuwe KNAW-prijs. Zes vooraanstaande wetenschappers roepen op tot boycot van een nieuwe KNAW-prijs.

DUB: Alsnog verzet tegen nieuwe KNAW-prijs

De miljoenen waren bestemd voor het pensioen van havenarbeiders, en niet voor de wetenschap, betogen zij. De nieuwe KNAW-prijs voor ongebonden onderzoek wordt betaald door de stichting Ammodo. Elke twee jaar krijgen acht winnaars driehonderdduizend euro voor fundamenteel onderzoek. Het geld komt uit een omstreden fonds. De stichting Ammodo, die ook veel kunst en cultuur financiert, heeft zijn vermogen indirect verkregen uit de pensioengelden van Rotterdamse havenarbeiders. “Maar wat juridisch in een schikking afgeklonken is hoeft moreel nog niet bevredigend te zijn”, schrijven zes leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De briefschrijvers leggen het probleem in de brief beknopt uit: “De havenarbeiders dachten een verstandige zet te doen door hun pensioenbelangen onder te brengen bij een onafhankelijke stichting.