background preloader

Media about 29april2014 -->>

Facebook Twitter

DIE ZEIT gagged itself in a confict of interests. Citizen journalism.

Day9 - Germany all science journalism media black-out

Is national media ignoring local science fraud? 29april2014 NRC: UvA-hoogleraar manipuleerde data van onderzoek. Foto ANP / Marcel Hemelrijk Wetenschap Een wetenschappelijk artikel van hoogleraar sociale psychologie Jens Förster van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en zijn collega Markus Denzler moet worden teruggetrokken vanwege manipulatie met onderzoeksgegevens.

29april2014 NRC: UvA-hoogleraar manipuleerde data van onderzoek

Dat heeft het college van bestuur van de UvA besloten op advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), schrijft NRC Handelsblad vandaag. In het geanonimiseerde besluit worden de namen van Förster en Denzler niet genoemd. Die weet NRC Handelsblad uit de klacht (in bezit van de krant). Integriteitscommissie adviseerde twijfels openbaar te maken De integriteitscommissie onder voorzitterschap van de Utrechtse hoogleraar rechten Ton Hol adviseerde een ‘letter of concern’ te publiceren in de tijdschriften waarin de drie artikelen staan met twijfels over de data.

Dat velde een veel harder oordeel over het in 2012 in Social Psychological and Personality Science gepubliceerde artikel. Foliaweb: UvA-hoogleraren schonden wetenschappelijke integriteit. Wetenschap29 april 2014 14:07 |Een wetenschappelijk artikel van hoogleraar sociale psychologie Jens Förster en zijn collega Markus Denzler moet worden teruggetrokken vanwege manipulatie met onderzoeksgegevens.

foliaweb: UvA-hoogleraren schonden wetenschappelijke integriteit

Dat zou het College van Bestuur hebben besloten op basis van een advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Dit nieuws brengt NRC Handelsblad vandaag. Het besluit van het CvB is volgens de krant geanonimiseerd. De krant schrijft de namen te kennen omdat men de klacht in bezit heeft. De UvA stelde in september 2012 een integriteitscommissie in na een klacht over drie artikelen van Förster (twee van hem alleen uit 2009 en 2011, het derde uit 2012 met Denzler). De integriteitscommissie onder voorzitterschap van de Utrechtse hoogleraar Ton Hol adviseerde een letter of concern te publiceren in de tijdschriften waarin de drie artikelen staan met twijfels over de data. DUB: Datamanipulatie in UvA-onderzoek. UvA-hoogleraar sociale psychologie Jens Förster heeft zich schuldig gemaakt aan schending van de wetenschappelijke integriteit, schrijft NRC Handelsblad.

DUB: Datamanipulatie in UvA-onderzoek

In een artikel uit 2012 is gerommeld met de data. “De conclusie dat er gemanipuleerd moet zijn met onderzoeksgegevens wordt onontkoombaar geacht”, oordeelt het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit. De commissie kreeg een klacht binnen over drie artikelen waarvan Förster de hoofdauteur is. De uitkomsten van experimenten zijn statistisch nagenoeg onmogelijk, aldus de klager.

Toen hij de ruwe data opvroeg, bleken de bestanden vernietigd. Förster: ‘Heksenjacht op sociaal psychologen ontstaan. Wetenschap30 april 2014 18:07 |Op Retraction watch, een blog dat verslag doet van het intrekken van wetenschappelijke artikelen, is vandaag een groot artikel verschenen, waarin de van datamanipulatie beschuldigde UvA-hoogleraar Jens Förster zich verweert tegen de aantijgingen die tegen hem zijn gedaan en waarover NRC Handelsblad gisteren berichtte.

Förster: ‘Heksenjacht op sociaal psychologen ontstaan

Förster spreekt in zijn reactie van ‘a terrible misjudgement’ die is gemaakt in de beoordeling van zijn wetenschappelijk gedrag en dat van zijn collega Markus Denzler. Beide wilden in het artikel in NRC Handelsblad niet reageren, maar die reactie is nu dus te lezen op Retraction watch. Nadat er door een vooralsnog onbekende klager onregelmatigheden in de gebruikte onderzoeksdata van Förster zouden zijn geconstateerd (zie hier voor het onderzoeksverslag) werd er aanvankelijk door de UvA zelf een onderzoek ingesteld.

Retractionwatch: New Dutch psychology scandal? Inquiry cites data manipulation, calls for retraction. * New Dutch psychology scandal? Inquiry cites data manipulation, calls for retraction. UvA prof caught manipulating data - NL Times. A scientific article from professor of social psychology Jens Förster of the University of Amsterdam (UvA) and his colleague Markus Denzler has to be pulled due to the manipulation of research data.

UvA prof caught manipulating data - NL Times

This decision was made by the UvA on the advice of the National Scientific Integrity Organ (LOWI), NRC Handelsblad reports. The anonymized decision does not give the names of Förster and Denzler. NRC Handelsblad knows the name because of a complaint, which is in the hands of the paper. In 2012, the UvA launched an integrity commission after a complaint came in about two of Förster’s articles from 2009 and 2011, and one article from 2012 which Förster collaborated on with Denzler. According to the complaint, the odds of achieving such clean results is one in a million.

The integrity commission, under presidency of professor of Law Ton Hol from Utrecht, advised a ‘letter of concern’ be penned in the magazines that published the three articles, that would voice doubts about the research. PVissers : @DegenRolf I saw your comment... Telegraaf: Weer geval wetenschapsfraude. Wijzigingen in de Telecommunicatiewet maken dat iedere website de verplichting heeft te informeren over het gebruik van cookies.

telegraaf: Weer geval wetenschapsfraude

Ook dient toestemming gevraagd te worden voor het specifieke gebruik van cookies. We beseffen dat dit lastig en zelfs klantonvriendelijk kan overkomen. Bij voorbaat onze excuses hiervoor. At5: 'Hoogleraar Förster van UvA manipuleerde onderzoeksgegevens' Hoogleraar sociale psychologie Jens Förster van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft onderzoeksgegevens gemanipuleerd.

at5: 'Hoogleraar Förster van UvA manipuleerde onderzoeksgegevens'

Een artikel van Förster en zijn collega Markus Denzler moet worden teruggetrokken vanwege de manipulatie, heeft het college van bestuur van de UVA besloten. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag. De krant baseert zich op een besluit van de UVA, dat volgde op een advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Het LOWI noemt de namen van de wetenschappers niet, maar NRC zegt te weten dat het om Denzler en Förster gaat. Rtvnh: UvA-hoogleraar manipuleerde data onderzoek. AMSTERDAM Hoogleraar sociale psychologie Jens Förster van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft onderzoeksgegevens gemanipuleerd.

rtvnh: UvA-hoogleraar manipuleerde data onderzoek

Een artikel van Förster en zijn collega Markus Denzler moet worden teruggetrokken vanwege de manipulatie, heeft het college van bestuur van de UVA besloten. Dat meldt NRC dinsdag. NRC: UvA-hoogleraar ontkent fraude, miljoenenbeurs uitgesteld Kolfschooten. “De conclusie dat er gemanipuleerd moet zijn met onderzoekgegevens wordt onontkoombaar geacht", aldus de UvA eerder deze week.

NRC: UvA-hoogleraar ontkent fraude, miljoenenbeurs uitgesteld Kolfschooten

ANP / Koen van Weel Binnenland Sociaal psycholoog Jens Förster (Universiteit van Amsterdam), van wie dinsdag bekend werd dat hij een wetenschappelijk artikel moet intrekken wegens datamanipulatie, krijgt voorlopig niet de Humboldt-prijs. Met die beurs van 5 miljoen euro zou hij per 1 juni vijf jaar lang onderzoek doen aan de Ruhr-universiteit van Bochum. De Alexander von Humboldt Stichting meldt dat zowel de stichting als Förster zelf wil dat er eerst meer helderheid komt over de zaak. Förster: ‘Heksenjacht op sociaal psychologen ontstaan. FMG benoemt opnieuw faculteitshoogleraar. Socioloog Jan-Willem Duyvendak is de vierde faculteitshoogleraar aan de FMG. | Foto: UvA - Jeroen Oerlemans Wetenschap5 mei 2014 9:13 |Na de discipline-overstijgende universiteitshoogleraar, van wie idealiter elke faculteit er een heeft, raakt nu ook de faculteitshoogleraar in zwang.

FMG benoemt opnieuw faculteitshoogleraar

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) heeft er inmiddels drie. De vierde komt eraan: hoogleraar sociologie Jan-Willem Duyvendak. Wat geldt voor de universiteitshoogleraar geldt ook voor de faculteitshoogleraar: hij moet zich naast zijn eigen onderzoek bezighouden met discipline-overstijgend onderzoek. Jan-Willem Duyvendak (Markelo, 1959) gaat dat doen op tweeërlei vlak: hij gaat een onderzoeksprogramma leiden gericht op ‘instituties en emoties’ en daarnaast gaat hij zich samen met de andere drie faculteitshoogleraren richten op het versterken van ‘integriteit in onderzoek’. Parool: Miljoenenbeurs UvA-hoogleraar uitgesteld - BINNENLAND. NOS: Geen beurs voor 'data-manipulator' Hoogleraar sociale psychologie Jens Förster Universiteit van Amsterdam De hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam die beschuldigd wordt van datamanipulatie krijgt een prestigieuze beurs voorlopig niet.

Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. De hoogleraar in de sociale psychologie Jens Förster zou volgende week een beurs van 5 miljoen euro krijgen, maar de Duitse Alexander von Humboldt-stichting wacht met de uitreiking. De Humboldt-beurs wordt toegekend aan hoogleraren die iets bijzonders hebben gepresteerd op hun vakgebied.

Het geld moet worden gebruikt voor onderzoek dat Duitslands concurrentiepositie in de wetenschappelijke wereld verbetert. Gisteren werd bekend dat een artikel van de hoogleraar wordt teruggetrokken, omdat er is geknoeid met de onderzoeksdata. Advalvas: Van fraude beschuldigde Jens Förster krijgt Humboldt-beurs voorlopig niet. De Duitse sociaal-psycholoog Jens Förster, die beschuldigd wordt van datamanipulatie, krijgt de prestigieuze Humboldt-beurs voorlopig niet. Hij zou de vijf miljoen euro volgende week officieel ontvangen. De Humboldt Stiftung wacht nog even met de uitreiking, meldt wetenschapsjournalist Rolf Degen aan het Hoger Onderwijs Persbureau.

De beurs van het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek is bedoeld voor “leaders in their fields” en moet worden gebruikt voor baanbrekend onderzoek dat Duitslands concurrentiepositie in de wetenschappelijke wereld verbetert. Gemanipuleerde data UvA-hoogleraar Förster zou per 1 juni naar de Ruhr-Universität Bochum vertrekken om daar de komende vijf jaar onderzoek te doen met de beurs.

Het is een van de grootste wetenschappelijke zonden: Förster heeft gebruik gemaakt van gemanipuleerde data, oordeelde het Landelijke Orgaan Wetenschappelijke Integriteit na een klacht. Geen concreet bewijs Volgens Förster is er sprake van een “heksenjacht”. DUB: Statisticus: “UvA-hoogleraar is oplichter of volkomen incompetent” UvA-hoogleraar Jens Förster is niet het slachtoffer van een heksenjacht, zoals hij zelf zegt.

Hij is ofwel een oplichter of volkomen incompetent, zegt de Leidse hoogleraar mathematische statistiek Richard Gill. Advalvas: Statisticus: 'UvA-hoogleraar is oplichter of volkomen incompetent' UvA-hoogleraar Jens Förster is niet het slachtoffer van een heksenjacht, zoals hij zelf zegt. Hij is ofwel een oplichter of volkomen incompetent, zegt de Leidse hoogleraar mathematische statistiek Richard Gill. Deze week werd bekend dat een wetenschappelijk artikel van UvA-hoogleraar Jens Förster wordt teruggetrokken, omdat de data gemanipuleerd zijn. Hij is een grote naam in de sociale psychologie, veel groter dan Diederik Stapel ooit was.

Fresh Misconduct Charges Hit Dutch Social Psychology. TU Delta: Duitsland slikt fraudebeschuldiging UvA-hoogleraar niet voor zoete koek. 08 mei 2014 door HOP, Petra Vissers Aantal keer bekeken: 272 WEB ONLY De Duitse wetenschappelijke wereld wil niet blindvaren op de Nederlandse beschuldigingen aan het adres van sociaal-psycholoog Jens Förster.

Zijn nieuwe werkgever wacht nader onderzoek af, maar wie dat gaat doen is onduidelijk. Vijf miljoen zou UvA-hoogleraar Jens Förster krijgen voor een prestigieus Humboldt-professoraat aan de Ruhr-Universität Bochum. Maar het feest gaat even niet door: het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) stelde vast dat in zeker één artikel van zijn hand data gemanipuleerd zijn. Of de gevierde Duitse wetenschapper uiteindelijk aan de slag kan in Bochum, weet de Humboldt-stichting nog niet. Ook de Ruhr-Universität Bochum, waar Förster per 1 juni aan de slag zou gaan, wacht af. Het LOWI is een stuk stelliger. DUB: Duitsland slikt fraudebeschuldiging UvA-hoogleraar niet voor zoete koek.

De Duitse wetenschappelijke wereld wil niet blindvaren op de Nederlandse beschuldigingen aan het adres van sociaal-psycholoog Jens Förster. Zijn nieuwe werkgever wacht nader onderzoek af, maar wie dat gaat doen is onduidelijk. Vijf miljoen zou UvA-hoogleraar Jens Förster krijgen voor een prestigieus Humboldt-professoraat aan de Ruhr-Universität Bochum. Maar het feest gaat even niet door: het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) stelde vast dat in zeker één artikel van zijn hand data gemanipuleerd zijn. Of de gevierde Duitse wetenschapper uiteindelijk aan de slag kan in Bochum, weet de Humboldt-stichting nog niet. Pas toen een Nederlandse journalist vorige week om een reactie vroeg, hoorde de stichting van de beschuldiging.

Förster blijft volhouden dat hij niet heeft gefraudeerd henk strikkers. Wetenschap14 mei 2014 14:02 |Jens Förster zegt niet te hebben gemanipuleerd met onderzoeksgegevens. Amsterdamse hoogleraar ontkent fraude. Open Science Collaboration Blog · Questions and Answers about the Förster case. By Denny Borsboom, Han van der Maas, Eric-Jan Wagenmakers, Department of Psychological Methods, UvA By now, everyone is probably familiar with the recent investigation of the work of Dr.

Förster, in which the Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) concluded that data reported in a paper by Dr. Förster had been manipulated. In his reaction to the newspaper article NRC Dr. Förster suggested that our department would be involved in a witch-hunt. However, we have noticed that there are many questions about both the nature of the case and the procedure followed.

Psychologen bepleiten meer onderzoek naar FörsterFolia Web. DUB: Förster toch hoogleraar in Duitsland. Förster toch hoogleraar in Duitsland. Advalvas: Duitsers geloven fraudebeschuldiging UvA-hoogleraar niet meteen. De Duitse wetenschappelijke wereld wil niet blindvaren op de Nederlandse beschuldigingen aan het adres van sociaal-psycholoog Jens Förster.

Cursor TU/e: Statisticus: “UvA-hoogleraar is oplichter of volkomen incompetent”  DUB: Jens Förster krijgt Humboldt-beurs voorlopig niet. De Duitse sociaal-psycholoog Jens Förster, die beschuldigd wordt van datamanipulatie, krijgt de prestigieuze Humboldt-beurs voorlopig niet. Hij zou de vijf miljoen euro volgende week officieel ontvangen. De Humboldt Stiftung wacht nog even met de uitreiking, meldt wetenschapsjournalist Rolf Degen aan het Hoger Onderwijs Persbureau. De beurs van het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek is bedoeld voor “leaders in their fields” en moet worden gebruikt voor baanbrekend onderzoek dat Duitslands concurrentiepositie in de wetenschappelijke wereld verbetert. UvA-hoogleraar Förster zou per 1 juni naar de Ruhr-Universität Bochum vertrekken om daar de komende vijf jaar onderzoek te doen met de beurs.

Wat de gevolgen zijn voor zijn aanstelling, is nog onduidelijk. Het is een van de grootste wetenschappelijke zonden: Förster heeft gebruik gemaakt van gemanipuleerde data, oordeelde het Landelijke Orgaan Wetenschappelijke Integriteit na een klacht. Het is bij lange na niet zijn enige prijs. UTnieuws: Premie voor UvA-hoogleraar ingetrokken. Trouw: Miljoenenbeurs UvA-hoogleraar uitgesteld - Onderwijs. VK: Miljoenenbeurs UvA-hoogleraar uitgesteld - Onderwijs. Parool: UvA-hoogleraar beschuldigd van manipulatie onderzoek - BINNENLAND.

Hoogleraren UvA manipuleerden data. Univers: Professors in Amsterdam manipulated data. NOS: Geknoeid met onderzoek UvA. Geenstijl: Hoogleraren frauderen op de UvA. Elsevier: Wetenschappelijk artikel hoogleraar ingetrokken wegens fraude. ANP Nieuws: Weer geval van fraude met onderzoeksdata. Too Linear To Be True: The curious case of Jens Forster.