background preloader

Leiden

Facebook Twitter

Leiden University. Nieuwe Universiteit - Leiden. @NieuweUniLeiden. Fb: De Nieuwe Universiteit Leiden. Aftasten op eerste bijeenkomst Nieuwe Universiteit Leiden - Nieuws. Aftasten op eerste bijeenkomst Nieuwe Universiteit Leiden - Nieuws - Nieuws & Agenda. In navolging van De Nieuwe Universiteit, de studentenprotestbeweging aan de UvA, hebben nu ook Leidse studenten en docenten zich georganiseerd.

Aftasten op eerste bijeenkomst Nieuwe Universiteit Leiden - Nieuws - Nieuws & Agenda

Solidair met de Amsterdammers heten ze De Nieuwe Universiteit Leiden. Op 3 maart was de eerste bijeenkomst. Ondergronds verzet Er hangt een sfeer van ondergronds verzet. 3 maart, Leiden: bijeenkomst Nieuwe Universiteit. Ook de Leidse afdeling van de Nieuwe Universiteit is van de grond. Nieuwe Universiteit Leiden.

Ook de Leidse afdeling van de Nieuwe Universiteit is van de grond

Na Amsterdam, Groningen, Wageningen, Nijmegen, Rotterdam en Maastricht heeft ook Leiden nu een Nieuwe Universiteit. Gisteravond waren er maar liefst honderd studenten, promovendi en docenten aanwezig op een bijeenkomst om ook de beweging voor democratisch onderwijs in Leiden van de grond te trekken. Afgelopen week stelde universiteitskrant Mare nog dat het moeilijk is om Leidse studenten in beweging te krijgen. Die uitspraak werd met de prachtige opkomst van gisteravond meteen gelogenstraft. Isabeau Jensen (@WauwIsa) UR Leiden sur Twitter : "De UR Leiden in gesprek met het College over de medezeggenschap #Maagdenhuis #Medezeggenschap... Felix Kievit (@FelixKievit) Roos de Jong (@Roos_de_Jong) 'Universiteiten verenigt u' Silas.nl Door Sebastiaan van Loosbroek De bezetters van Het Maagdenhuis hopen dat hun opstand nationaal gaat en hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag.

'Universiteiten verenigt u'

Zondag hielden ze vast een bijeenkomst voor alle zustersteden. Groningen, Nijmegen en Wageningen waren van de partij. Maar er waren nauwelijks Leidse studenten. Op het trapje voor de ingang van Het Maagdenhuis rookt een Amsterdamse hippie een joint. Maarten Kavelaars (19, politicologie aan de UvA): ‘Deze hele bezetting was niet gebeurd als ze ons op een normale manier had toegesproken. René Witteveen (25, master Midden-Oostenstudies in Leiden) heeft ook al geen goed woord over voor zijn opleiding.

[Lees verder] Toen hij overstapte naar een reguliere, eenjarige master bleef de ontevredenheid. Is dat niet een agendapuntje voor de opleidingscommissie? UvA-docent Rudolf Valkhoff (61) kan zich vinden in Witteveens ervaringen. De studenten zijn over het hele gebouw verspreid. Amsterdam: al gewonnen - Leiden: net begonnen. Foto: Daniel Rommens Aan de UvA kregen de Maagdenhuisbezetters enorme toezeggingen van het college van bestuur.

Amsterdam: al gewonnen - Leiden: net begonnen

Hun Leidse tegenhangers willen 'Geen wapengekletter, maar dialoog.' Dinsdag ging het college van bestuur van de UvA door de knieën. Maar de bezetters gaan nog niet naar huis. ‘Het is een overwinning voor de protesten’, zegt docent Dan Hassler-Forest, woordvoerder van ReThink UvA. Het UvA-bestuur stuurde een brief met een tienpuntenplan naar alle studenten en medewerkers, waarin ze blijk gaf open te staan voor een nieuwe koers van besturen.

Opinion: Why Leiden University needs democratization. UvA problems are Leiden problems, claim Thomas Fossen, Cissie Fu, and Nicholas Vrousalis.

Opinion: Why Leiden University needs democratization

‘If we want to avoid the mess, we need such structural reform.’ One response to the Maagdenhuis occupation sometimes heard in Leiden is that the problems in Amsterdam do not directly concern Leiden University. The immediate problems that sparked the protests in Amsterdam appear to be specific to the UvA: real estate speculation, imposed mergers between faculties, top-down restructuring of faculties, and sudden deep budget cuts. 'Waar waren jullie al die tijd?' Nog niet iedereen heeft zijn plek gevonden rondom de Nieuwe Universiteit, na de politieke wending van vorige week.

'Waar waren jullie al die tijd?'

Toen besloot de actiebeweging als partij mee te doen aan de universitaire verkiezingen tussen 18 en 22 mei. ‘Lastig’, noemde Bert van Laar de situatie dinsdagavond, tijdens de inmiddels wekelijkse bijeenkomsten van de Nieuwe Universiteit Leiden. ‘Het is een signaal aan alle studenten dat de huidige raadsleden hun werk niet goed doen.’ Van Laar studeert wijsbegeerte in Leiden en muziekwetenschap aan de UvA.

Bij beide universiteiten zet hij zich in als studentraadslid, in Leiden namens studentenpartij BeP. Van Laar: ‘Waarom niet gewoon samenwerken? ‘Als jullie wel goed werk leverden, waarom zouden deze bijeenkomsten er dan zijn?’ Nicholas Vrousalis, docent politieke filosofie en aanwezig op alle NU-bijeenkomsten tot zover, vindt dat er heus nog samengewerkt kan worden op overeenkomstige standpunten. Leidse en Delftse studenten niet te porren voor demonstraties op landelijke actiedag.

LEIDEN - Onder Leidse en Delftse studenten lijkt weinig animo te zijn om woensdag te gaan demonstreren.

Leidse en Delftse studenten niet te porren voor demonstraties op landelijke actiedag

De studenten en docenten die al een week het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. Maar bij Universiteit Leiden en TU Delft blijft het waarschijnlijk rustig. De bezetters van het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA), demonstreren voor meer inspraak en tegen het rendementsdenken.

Volgens de actievoerders komt de kwaliteit van opleidingen in gevaar omdat universiteiten en hogescholen er alles aan doen om studenten zo snel mogelijk te laten slagen. In Leiden hebben de studenten al veel inspraak. Geen demo maar debat Ook studenten van TU Delft lijken nauwelijks te porren om op de barricades te klimmen. 'Misschien kunnen we niet alles veranderen zoals we willen, maar dat is dan door de landelijke overheid bepaald.' Leidse studenten strijden voor meer medezeggenschap en richten Nieuwe Universiteit Leiden op. Oproer à la Maagdenhuis in Amsterdam in Leiden ook mogelijk: Leidse studenten kunnen ook ineens bij Academiegebouw staan. LEIDEN – 'Wat nu in Amsterdam gebeurt is ook niet ondenkbaar in Leiden', zegt Dennis Bos, docent Vaderlandse Geschiedenis aan Universiteit Leiden, die zelf ook in Amsterdam studeerde.

Oproer à la Maagdenhuis in Amsterdam in Leiden ook mogelijk: Leidse studenten kunnen ook ineens bij Academiegebouw staan

Sinds woensdag protesteren studenten in het Maagdenhuis in Amsterdam tegen het ondemocratische beleid en gebrek aan inspraak bij Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze eisen dat het bestuur vertrekt. Studenten Maagdenhuis doen oproep: woensdag nationale actiedag. DEN HAAG - De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag.

Studenten Maagdenhuis doen oproep: woensdag nationale actiedag

Dat deden ze zondag tijdens een bijeenkomst, waarbij studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig waren. De bijeenkomst trok zo'n 200 mensen. Het is de bedoeling dat woensdag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten. Opinie: Ga blanco stemmen! - Mare - Leids Universitair Weekblad.