background preloader

ICT

Facebook Twitter

Folia: IC moet bezuinigen en heft telefooncentrale op. Eerste telefoniste Marian Straten aan het werk in de telefooncentrale. >De bemenste telefooncentrale van de UvA wordt eind deze week opgeheven. >Wie 020 525 91 11 kiest of intern de 9, krijgt in de toekomst een bandje met een keuzemenu te horen. Na het uitbesteden van de studentenmail wordt nu ook de telefooncentrale van de UvA uitbesteed, niet aan een bedrijf, maar aan de computer. Het Informatiseringscentrum (IC) moet bezuinigen en heft daarom per 1 juli de bemenste telefooncentrale van de UvA, gezeteld op de tweede verdieping van het IC aan de Amsteldijk 166, op.

Wie in de toekomst 020 525 91 11 kiest of intern de 9, krijgt een bandje met een keuzemenu te horen. De vier personen die werkzaam zijn in de centrale hebben inmiddels een aangetekende brief ontvangen waarin staat dat hun functie is opgeheven. ‘We wisten dat het er een keer aan zat te komen,’ zegt eerste telefoniste Marian Straten. Dat de bemensing van de centrale wordt beëindigd vindt Straten niettemin onnodig. Ublad Gmail-plan gekraakt. FreezePage: Ublad Online -gt; Gmail. Koen in de krant: U-blad: Gmail-plan gekraakt. | Koen Leurs. Samen met Mirko Schaefer stuurde ik een kritiek op een aangekondigd plan van UU ict-beheer om de universitaire studenten-mail over te schakelen op gmail. Deze kritiek is verwerkt en gepubliceerd in het U-blad van 09.04.09: Gmail-plan gekraakt Het ICT-plan om het universitaire mailverkeer via G-mail te laten verlopen, druist in tegen het ideaal van academische vrijheid en autonomie.

Dat zeggen Mirko Schaefer, Universitair Docent Media Studies, en Koen Leurs, Aio Onderzoeksinstituut Geschiedenis en Cultuur.Schaefer en Leurs schrijven in een brief aan het Ublad dat het solismailsysteem “achterhaald aandoet”. Maar tegelijkertijd merken zij op dat er bij een mogelijke overstap naar Gmail ‘een aantal zwaarwegende problematische aspecten zijn die aandacht verdienen’.

Zie. Ineke Molenaars Cap Gemini --> Uni Utrecht. Ineke Molenaars. Ss Universiteit Utrecht 0. Mirko Tobias Schäfer (mirkoschaefer) sur Twitter. Koen leurs (koenleurs) sur Twitter. Koen Leurs: Koen in de krant: U-blad: Gmail-plan gekraakt. Gebruik Facebook en Twitter in het onderwijs. Doe meer met digitalisering en sociale media.

Dat was tijdens de Onderwijsparade het advies van student Thomas van Bergen aan docenten van de UU. Tijdens zijn studie aan de University of Victoria zag Thomas afgelopen najaar hoe het beter kan. Hier een verkorte weergave van de presentatie van vorige week donderdag. Ik wil jullie graag iets vertellen over mijn ervaringen met het competitieve onderwijs in Victoria. Vooral wil ik het graag hebben over de inzet van de populaire social networks (Facebook, Twitter en LinkedIn) in het universitaire onderwijs in Canada. De cursussen daar maken veel gebruik van de digitale mogelijkheden.

Een aantal voorbeelden van de inzet van digitale middelen in Canada: Home take-midterm: De meest gebruikelijke toetsvorm aan de University of Victoria is een tentamen dat mee naar huis genomen kan worden en waar in de eigen tijd (vaak binnen één week) aan kan worden gewerkt. Introductie UU-Gmail voor studenten oogst lof en kritiek - Geesteswetenschappen. Meer opslagcapaciteit, minder spam en meer mogelijkheden. Dat biedt de nieuwe e-mailvoorziening van Gmail aan studenten van de Universiteit Utrecht. Docenten van de opleiding Nieuwe Media bij de faculteit Geesteswetenschappen zien de voordelen, maar plaatsen ook enkele kritische kanttekeningen.

Studenten Geesteswetenschappen kunnen vanaf 17 mei een UU-Gmailaccount aanmaken. Tot die tijd vindt een pilot plaats onder studenten Informatica. Bij deze opleiding worden zowel de studenten die overstappen als degenen die dit niet doen, geënqueteerd over hun motieven en ervaringen. In de loop van mei en juni krijgen uiteindelijk de studenten van alle faculteiten de mogelijkheid om een UU-Gmailaccount aan te maken met 7 GB opslagruimte.

De Solismailvoorziening biedt 200 MB opslagruimte. Docenten Nieuwe media: "Kritische reflectie onontbeerlijk" Privacy gewaarborgd Lees de reactie van de docenten Nieuwe media. FreezePage. Bart Jacobs - De verleiding van de gmail gebruiker VOX 28jan2010. Yale Delays Switch to Google Apps, Cites Security Concerns. Yale University was set to switch over its campus from using Horde Webmail to Gmail and its complement of services included in the Google Apps for Education package, but officials in the Information Technology Services division have announced they're putting that move on hold. The gradual transition to Gmail would have been ongoing through the year and completed by next spring.

According to the Yale Daily News, the original decision to switch over to Gmail was met with concerns and reservations from the faculty and administration. Several felt the decision had been made too hastily and without proper University approval. Computer science professor Michael Fischer said the concerns included ideological issues, technological risks and downsides, security issues, and issues surrounding the way Google handles the data in its cloud. For now, ITS will gather more input from the community on the issue before either moving forward with the plan or potentially shelving it. Major University Dumps Gmail Over Security Concerns. The University of California, Davis has stopped using Gmail for its 30,000-member staff and faculty body. The university was trying Gmail for faculty and staff with plans to roll out service to the entire campus.

But school officials say the e-mail system isn't secure or private enough to meet their standards. CIO Peter Siegel, Academic Senate IT Chair Niels Jensen and Campus Council IT Chair Joe Kiskis said the plug was pulled on Gmail because members of the faculty were concerned that it wouldn't keep their correspondence private enough. Many privacy experts also say that Gmail's social component, Google Buzz, is a source of privacy and security vulnerabilities. School officials also noted that "outsourcing e-mail may not be in compliance with the University of California Electronic Communications Policy.

" About a month ago, Yale University made a similar decision. Yale's concerns centered around security issues, technological risks and the way Google manages data in the cloud. Studentenmail naar Google *Update* Studenten Informatica kunnen sinds dinsdag een UU-Gmailaccount aanmaken. De 750 studenten fungeren als pilotgroep. Vanaf half mei krijgen ook andere studenten deze mogelijkheid. De privacy van de studenten is volgens de universiteit gewaarborgd. Met de overgang naar Gmail bespaart de UU grootschalige investeringen in de eigen, inmiddels verouderde, Solismailvoorzieningen. Volgens projectleider Bert Ordelman was een vernieuwingsslag noodzakelijk, ook gezien de hoge eisen die studenten stellen. Volgens Ordelman zijn er voor de studenten grote voordelen verbonden aan de overgang naar het reclamevrije Google Apps for Education.

Studenten krijgen de keuze om de overstap te maken of hun Solismailaccount aan te houden. Argwaan tegen de manier waarop de Amerikaanse internetgigant met de mail en de persoonlijke gegevens van accounthouders omgaat, hoeft studenten volgens Ordelman niet te weerhouden om het account om te zetten. Meer info hier Stap jij over op Google? UvT-bibliotheek gaat werken in de cloud. De bibliotheek van de Universiteit van Tilburg gaat in de zomer van 2012 van start met een geheel nieuw managementsysteem. Een systeem dat met één enkele zoekbox de literatuur in alle eigen catalogi en die van 70.000 andere universiteiten wereldwijd ontsluit.

De UvT gaat als eerste universiteit van Europa hiermee werken. “Het oude bibliotheek systeem uit de jaren 80 begon te knellen”, vertelt directeur Marc van den Berg. “En tegelijkertijd speelt dan de ambitie om net als Google alle publicaties te ontsluiten en moderne, geintegreerde dingen te doen met bibliotheeksoftware. Toen rees de vraag of het ontwikkelen, onderhoud en beheer daarvan nog wel de taak is van een universiteitsbibliotheek.” De oplossing werd gevonden in cloud computing. Volgend jaar zomer staan de gegevens van alle bibliotheekbestanden op computers van een datacentrum ergens in de wereld. Behalve dat het technische beheerskosten gaat wegstrepen, kent Van den Berg nog wel wat voordelen aan het nieuwe systeem. Tilburg in de cloud. De bibliotheek van de Universiteit van Tilburg (UvT) gaat in de cloud, als eerste Europese universiteit. Dit betekent dat de universiteit niet meer publicaties, tijdschriften of boeken op papier maar louter digitaal zal aanschaffen.

De complete catalogus wordt dan ook digitaal in een datacentrum opgeslagen. Tevens sluit de UvT zich aan bij de Web-scale Management Services van het Ohio College Library Center. Hierdoor krijgen studenten en medewerkers in een klap toegang tot catalogi van ruim 72.000 bibliotheken uit 170 landen. Door zich aan te sluiten bij dit netwerk hoeven er niet meerdere zoekmachines geraadpleegd te worden (zoals wij hier onder andere Picarta en Web of Science moeten gebruiken), en kan alles met slechts een enkele zoekopdracht worden gevonden. Eerste ‘boventallig’ brieven de deur uit. Vandaag krijgt de eerste groep medewerkers van de VU een brief uitgereikt of ze na de reorganisatie mogen blijven of niet. Het gaat om de bibliotheek, UC-IT en de Arbo- en milieudienst. Van de 369 betrokken medewerkers dreigen er 80 boventallig te worden verklaard. Hierbij gaat het om mensen en niet om volledige formatieplaatsen.

Rob Neutelings die de reorganisatie van de ondersteunende diensten managet, benadrukt dat de brieven die vandaag worden uitgereikt nog onder voorbehoud zijn. "Het gaat om conceptplannen die door de directeuren zijn ingediend. Die plannen moeten nog door een heel inspraaktraject met onder meer de ondernemingsraad en worden pas dan door het college van bestuur vastgesteld.”

In april definitief Hij verwacht dat in april de plannen definitief zijn en dan is pas echt duidelijk wie boventallig wordt verklaard. Ooit was er sprake van dat gemiddeld een op drie ondersteunende functies gaat verdwijnen. Dirk de Hoog / Foto: Archief. Personeel UC-IT schrikt van aantal ontslagen. Bij het Universitair Centrum IT dreigen veel meer ontslagen te vallen dan de medewerkers hadden verwacht. Maar directeur Richard Oerlemans is optimistisch over de toekomst. Het voornemen dat 21 van de 162 mensen weg moeten bij het Universitair Centrum IT is ingeslagen als een bom, vertelt Peter Stol. Hij is lid van de ondernemingsraad en voorzitter van de zogeheten domeincommissie die de reorganisatie op dit gebied in de gaten houdt. Overvallen door plan Maandag kregen de medewerkers het plan te horen. Hij is niet alleen teleurgesteld over het aantal mensen dat weg moet, maar ook over de inhoud van het reorganisatievoorstel.

Ongelegen moment Volgens Stol is deze aangekondigde reductie van de dienst extra wrang omdat juist heel veel van ICT-toepassingen wordt verwacht om de dienstverlening op de universiteit te verbeteren. Lette vindt ook dat deze reorganisatie op een heel ongelegen tijdstip komt. Onduidelijke toekomst Directeur Oerlemans ziet perspectieven: ‘Centrum IT blijft belangrijk’ Advalvas: ‘Het spel is over’ Het college heeft een aantal belangrijke adviezen van de OR over de reorganisatie van de diensten UCIT en AMD niet opgevolgd. OR-voorzitter Ottho Heldring reageert.

Bent u teleurgesteld over het definitieve collegebesluit over de reorganisatie bij het Universitair Centrum IT (UCIT) en de Arbo- en Milieudienst (AMD)? “Het is jammer dat het college van bestuur een aantal van onze adviezen niet heeft opgevolgd. Het belangrijkste is dat wij zeiden: stel de krimp van UC-IT uit omdat er op IT-gebied de komende tijd veel moet veranderen in verband met reorganisaties van andere diensten.

En bij AMD zijn wij tegen de forse bezuinigingen op het bedrijfsmaatschappelijk werk. En nu? “Juridisch gezien is het spel uit. Voelen jullie je als OR wel serieus genomen? “Ja. Ook zijn we tevreden dat het college onze zorg over computerproblemen naar aanleiding van de reorganisatie serieus neemt en extra mensen wil inzetten om die problemen op te lossen. “Wij zijn nooit bang.” Welmoed Visser. Reorganisatie ICT-dienst moet innovatie verbeteren | Achtergrond. De ict-diensten van de universiteit zijn te weinig klantgericht en onvoldoende gericht op innovatie. Dat zijn de voornaamste redenen om de dienst Informatiemanagement & ICT-dienstverlening te reorganiseren.

Naar verwachting zal in juni voor ongeveer 15 voltijdse plaatsen geen plaats meer zijn omdat ze niet passen in de organisatie. Voor de medewerkers van I&I breekt een periode van onzekerheid aan. Er werken zo’n 120 medewerkers, verdeeld in 111fte. Tijdens de reorganisatie moeten zij allemaal afwachten of ze in de nieuwe structuur een plaats krijgen. Ze kunnen aangeven welke functies ze ambiëren. Geen bezuinigingsdoel De reorganisatie heeft geen bezuinigingsdoel. Meer innovatie “In de ict kun je eigenlijk niet stilstaan.

Volgens Besselink komen de huidige problemen voor een belangrijk deel voort uit de manier waarop de dienst is georganiseerd. Drie speerpunten Als het gaat om innovatie ziet Besselink drie speerpunten. DUB: Na reorganisatie kan ICT-afdeling op zoek naar nieuw talent. De reorganisatie van de universitaire ICT-afdeling is begin juni afgerond. Vier werknemers worden met ontslag bedreigd. Het werk ging ondertussen door en binnenkort kan worden gewerkt met Windows 7. De Directie I&I (Informatiemanagement & ICT dienstverlening), zoals de afdeling tot voor kort heette, moest volgens de nieuwe directeur op de schop omdat de organisatie te weinig klantgericht en te weinig innovatief was. Geen reorganisatie dus om te bezuinigen. Verwacht werd dat de reorganisatie 15 fulltime banen (fte) zou gaan kosten.

Directeur Carolien Besselink: “Er verdwenen wel 15 fte aan functies, maar veel medewerkers konden met hun goede IT-kennis worden herplaatst binnen de nieuwe organisatie.” Nu de reorganisatie officieel ten einde is, heet de dienst Directie ITS (Information and Technology Services) en mag Besselink weer nieuw talent aannemen. Transparanter en proactiever De nieuwe organisatie moet transparanter zijn voor de rest van de universiteit, zegt Besselink. Grotiusgebouw wordt laptopvriendelijk. De nieuwe Rechtenfaculteit, het Grotiusgebouw, wordt een stuk laptopvriendelijker dan de rest van de campus. Zo komen er niet alleen goede faciliteiten in de bibliotheek, maar ook de collegezalen houden rekening met een flinke toename van het aantal laptopgebruikers. In het gebouw zullen de zitplaatsen in de collegezalen voor de helft worden voorzien van stopcontacten en ook in de bibliotheek is er minstens één stopcontact per twee werkplekken te vinden.

Daarnaast wordt binnenkort in een testopstelling bekeken hoe de verschillende soorten werkplekken er uit moeten gaan zien. Het is in ieder geval de bedoeling dat de stoelen ergonomisch verantwoord worden, zodat je niet al na een halfuur moet stoppen met studeren door nekklachten. De vriendelijkheid voor laptops lijkt daarmee wel gewaarborgd, de fervent PC-gebruiker lijkt niet zo welkom. Protest tegen verdwijnen computerplekken. FSR Letteren verdedigt bezuinigingen MMS. USR in de bres voor MMS. USR zegt nee tegen ICT-bezuinigingen. Van Vree: ‘Ongelooflijke naïviteit bij invoeringsproces SIS. CLMN | De echte TU-wolk  Universitaire ICT kostbaar.

Mag Google de mails lezen van Nederlandse wetenschappers? - Economie. Hoe veilig is de TiU mail? Onjuiste informatie in Volkskrant over gebruik Gmail bij de VU - [jan-mrt. Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail. Trajectum: Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail. FreezePage. Punt: avans Universiteit Groningen verzet zich tegen Gmail. Kees is boos!

Google stopt met scannen mail. Gmail: even geduld a.u.b. Radboud: SHARE - Voorzieningen. Vox legt uit: NO GO Google / microsoft email voor studenten. 26, oktober 2012 - ICT Servicecentrum. FreezePage. Image UylO. Studentenmail blijft op RU-servers. 024: studentenmail blijft op servers RU. Studentmail blijft op servers RU » Nultweevier.nl. Studentmail blijft op servers RU » Nultweevier.nl. BORGed. Kees is boos! Alumnimagazine Illuster (maart 2014) by Utrechts Universiteitsfonds. ScienceGuide: “Na ‘Snowden’ is het besef gekomen dat beheer internet niet alleen bij VS kan liggen," zegt SURFnet CTO Erik Huize. Universiteit Utrecht toetst studenten met 300 Chromebooks. U-Today sur Twitter : "Ruim tachtig toetsen zijn in het afgelopen collegejaar met Chromebooks afgenomen. Dit experiment is goed bevallen, zegt onderwijskundige Marloes Luttikhuis van TELT. ‘De basis staat. Komend collegejaar willen we het aantal toetsen v.

Nieuwe digitale tentamensoftware overleeft vuurdoop - Vox magazine. Vijfhonderd letterenstudenten maakten voor het eerst een officiële toets op Chromebooks.