background preloader

Van basisbeurs naar 'sociaal?' leenstelsel

Facebook Twitter

Hoe de overheid zichzelf in de vingers snijdt met het leenstelsel | Kyah Smaal 17 oktober 2014 deFusiedeFusie. Drie weken geleden is het wetsvoorstel voor het zogenaamde ‘studievoorschot’ gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Dit eufemistische ‘voorschot’ komt neer op een flinke bezuiniging op het hoger onderwijs. Dit keer blijft het niet bij een langstudeerboete, afschaffing van de financiering van een tweede studie of een verhoging van het wettelijk collegegeld. Het gaat om de grootste hervorming in het hoger onderwijs sinds decennia: de basisbeurs wordt afgeschaft. Met de steun van D66 en GroenLinks hoopt minister Bussemaker dit hoofdpijndossier zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. Voor- en tegenstanders van het nieuwe leenstelsel laten zich voornamelijk uit over de consequenties voor de student, maar wat betekent deze bezuiniging voor de maatschappij in het algemeen?

Een veel gehoord argument voor het leenstelsel is dat ‘studeren een investering in jezelf is’. Onderwijs is blijkbaar een private aangelegenheid. De studiefinanciering zoals we die nu kennen in Nederland is uniek. Een leenstelsel is *niet* sociaal. Joep Bos-Coenraad. VVD, D66 en PvdA pleiten voor een sociaal leenstelsel. Studenten krijgen daardoor geen studiefinanciering maar lenen tegen een lage rente om levensonderhoud te bekostigen. Het argument is dat daardoor de bakker niet mee hoeft te betalen aan de opleiding van de buurjongen, dat is immers pervers socialisme. Het sociale leenstelsel zou de bekostiging van een studie liberaler maken. Maar dat klopt helaas niet. Kort door de bocht Job Cohen claimt dat een opleiding een investering is in jezelf.

De PvdA voorman, en met hem die van D66 en de VVD, maakt alleen een grote inschattingsfout door de investering in jezelf 1-op-1 te koppelen aan individueel financieel rendement. Kijk, in veel gevallen, men neme een jurist, een tandheelkundige of een ITer/chemicus zoals ikzelf, is een opleiding ook een investering die financieel uitermate interessant is. Maar, volgens het liberale standpunt de gebruiker betaalt wringt dit behoorlijk. Rendement van deze opleidingen veel minder interessant. Scienceguide: Hoe sociaal is leenstelsel? 9 oktober 2012 - "Het is een asociaal leenstelsel.

Wat doet het in de praktijk? Het belast inzet voor kennisverwerving. Volksverheffing wordt beloond met schuldopbouw en dat noemen ze dan investeren. Echt belachelijk. " Sywert van Lienden moet niets hebben van de VVD-PvdA-plannen. In zijn interview met ScienceGuide vlak voor de verkiezingen waarschuwde de G500-aanvoerder al voor de denkfouten die hij in zo'n leenstelsel ziet verscholen: "Wie van een Pabo komt mag al gaan terugbetalen nog voor zij de eerste dag voor de klas is gekomen met het diploma, dat is de realiteit hiervan. Kennis is niet meer 'macht' of 'inspiratie', kennis wordt schuld.

" "Jongeren moeten schulden opbouwen als ze ervoor kiezen zich te ontplooien, slimmer te worden, meer willen bereiken. "Dat de PvdA verheffing tot elitaire daad uitroept, waar je schulden voor moet maken als burger, dat vind ik zo erg. Onzin. Samsom zei dat het sociaal leenstelsel prima was, omdat alleen hoge inkomens terug hoeven te betalen. Bussemaker je hoeft pas terug te betalen als je niet goed verdient. In #leenstelsel is dat vanaf 84% minimum inkomen... Steep rise in US student debt. 28 september 2012 - Poorest households see a huge increase in student loan debt to household income ratio: 24 cents of every dollar are used for paying of those debts, Pew Research Center finds on the basis of new US government data. About one out of five (19%) of US households owed student debt in 2010, more than double the share two decades earlier and a significant rise from the 15% that owed such debt in 2007, just prior to the onset of the Great Recession, Pew Research Center wrote in a recent report.

Average loan balance goes up The research also finds that the relative burden of student loan debt is greatest for households in the bottom fifth of the income spectrum, even though members of such households are less likely than those in other groups to attend college in the first place. Among households owing student debt, the average outstanding student loan balance increased from $23,349 in 2007 to $26,682 in 2010.

Sociaal leenstelsel voor masterstudenten. Nieuwsbericht | 14-03-2011 Studenten die een mastergraad willen halen kunnen straks gebruik maken van een sociaal leenstelsel. Dit stelsel van goedkope leningen komt in de plaats van de basisbeurs in de masterfase. Masterstudenten met minder draagkrachtige ouders kunnen tijdens de nominale studieduur aanspraak blijven maken op de aanvullende beurs. Dat staat in de beleidsnotitie ‘Studeren is investeren’ die staatssecretaris Zijlstra (OCW) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In een tijd van bezuinigingen is het huidige stelsel van studiefinanciering niet langer houdbaar, zeker niet als het kabinet ook wil investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Daarom vraagt het kabinet een extra bijdrage van masterstudenten. Studeren is een investering in jezelf: gemiddeld levert ieder jaar hoger onderwijs 6 tot 8 procent profijt op. Om het stelsel eenvoudiger te maken, verdwijnt een aantal uitzonderingen die relatief arbeidsintensief zijn. Beleidsnotitie Studeren is investeren - Powered by Google Docs. CampusTV: » Sociaal leenstelsel funest voor moslimstudent. Beter onderwijs door invoering sociaal leenstelsel. Nieuwsbericht | 18-01-2013 Het kabinet wil €1,2 miljard investeren in onderwijs en onderzoek. Dit bedrag wordt gevonden door studenten een hogere eigen bijdrage te vragen voor hun studie. Om ervoor te zorgen dat studeren toegankelijk blijft voor iedereen, blijft de aanvullende beurs bestaan en wordt een sociaal leenstelsel ingevoerd.

Dat staat in de hoofdlijnenbrief studiefinanciering waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook heeft de ministerraad ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid, dat een keur aan maatregelen bevat om studenten een bewustere studiekeuze te laten maken en de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. Met een studie in het hoger onderwijs doen studenten een uitstekende investering in zichzelf. Alleen nieuwe studenten vallen onder het sociaal leenstelsel. Lenen Bewuste studiekeuze. KaiHeijneman : Minister Bussemaker moet haar... KaiHeijneman : Waarom pakt dit kabinet de... KaiHeijneman : Studieschuld van studenten...

Advalvas_vu : Zo kun je het ook zeggen: RT:... Van Dijk: 'Kom in actie tegen schuldenstelsel' 18-01-2013 • Ondanks breed protest houdt het kabinet vast aan invoering van een asociaal schuldenstelsel. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde plan voor een leenstelsel voor studenten. SP-Kamerlid Jasper Van Dijk: ‘Studeren wordt onder Rutte en Asscher 15.000 euro duurder. Vooral jongeren uit lage inkomensgroepen worden hard getroffen; studeren wordt weer een zaak van de elite. Spreken van een “sociaal leenstelsel” is pure misleiding.’

Minister Bussemaker wil de studiefinanciering vanaf september 2014 afschaffen. Mede daarom wordt in september 2013 een enorme toestroom van studenten verwacht. Daarna is het afgelopen met de beurs en wordt studeren fors duurder. Naast de studiebeurs, wordt ook de OV-kaart voor studenten afgeschaft. Het is de vraag of de maatregelen ook echt worden ingevoerd. Onderwijsraad Sociaal leenstelsel. Studiefinanciering. Studiefinanciering is een overheidstoelage voor studenten. Europees Nederland[bewerken] Betoging tegen de voorgenomen verlaging van de studiebeurs in 1966 De studiefinanciering is geregeld in de Wet van 29 juni 2000, houdende intrekking van de Wet op de studiefinanciering en vervanging door de Wet studiefinanciering 2000 (Wet studiefinanciering 2000). Alle aangelegenheden rond studiefinanciering worden verzorgd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (afgekort DUO) in Groningen (tot 2009 bekend onder de naam Informatie Beheer Groep).

Opbouw studiefinanciering[bewerken] Studiefinanciering bestaat uit verschillende delen: 1. Voor de overige mbo-scholieren is de beurs altijd een gift, ongeacht hun prestaties. 2. Wanneer de prestatiebeurs is afgelopen (na 4 jaar), kan het studentenreisproduct worden behouden door een lening aan te vragen. Studenten mogen vanaf augustus 2012 nog maar één jaar extra gebruik maken van hun OV-studentenkaart, bovenop de normale studieduur. 3. 4. 5. Vlaanderen[bewerken] Basisbeurs. De Basisbeurs is een vergoeding in het onderwijs in Nederland die wordt uitgekeerd in de vorm van een prestatiebeurs. Het is een vorm van studiefinanciering.

De basisbeurs werd in 1986 ingevoerd. Voorheen kregen ouders een opslag op de kinderbijslag. Hierdoor waren studenten afhankelijk van hun ouders. De basisbeurs verzekerde studenten van een onafhankelijke studiefinanciering. Wanneer de student binnen tien jaar een diploma haalt wordt de beurs omgezet in een gift, indien de student geen diploma haalt blijft het een lening welke moet worden terugbetaald. Spandoek tegen het plan om de basisbeurs af te schaffen bij de TU Delft. Dit geldt voor HBO'ers en WO-studenten en sinds 2005 ook voor MBO'ers met niveau 3 en 4. Woonsituatie[bewerken] De hoogte van de basisbeurs is afhankelijk van de woonsituatie van de student (thuiswonend of uitwonend). Nieuwe ontwikkelingen[bewerken] Het voorstel hield ook in dat de terugbetalingstermijn zou worden verlengd van 15 naar 20 jaar. Studiefinanciering of sociaal leenstelsel? | Van studie naar baan | Starters | Orientatie. Stufi? Leenstelsel? Studietax! 1/2. Stufi? Leenstelsel? Studietax! (2/2)

Een sociaal leenstelsel « Kritische Studenten Utrecht. De eerste plannen van de Bezuinigingscommissie Hoger Onderwijs zijn uitgelekt. In die plannen wordt de basisbeurs afgeschaft en leent de student dus alles wat hij nodig heeft. Het terugbetalingssysteem lijkt veel op het huidige systeem, waarin studenten met lagere draagkracht minder hoeven terug te betalen en na 20 jaar de lening wordt kwijtgescholden.

Er zijn dus twee verschillen met het huidige stelsel: 1. De Belastingdienst neemt het innen van de terugbetalingen over van de IB-groep. Een puur technisch verschil. 2. De basisbeurs verdwijnt en studenten lopen noodgedwongen 3000+ euro extra per jaar in het rood. Op papier klinkt het voorstel nog niet eens zo slecht. Maar mensen plannen nu eenmaal niet hun leven geheel van tevoren in. Het geld voor de basisbeurs van de bakkerszoon wordt nu nog gehaald bij de notaris. ================== Update 2-4-2010 =================== Een werkgroep stelt voor dat de basisbeurs voor studenten (pdf) moet worden afgeschaft.

Een sociaal of een asociaal leenstelsel? Nextlab Het afschaffen van de basisbeurs? De ambtelijke werkgroep die besparingen op het hoger onderwijs in kaart bracht is er klaar voor. In het gisteren uitgebrachte rapport van de werkgroep staat dat de vervanging van de basisbeurs door een ‘sociaal leenstelsel’ een besparing kan opleveren van honderden miljoenen per jaar. nrc.next-lezers zijn er ook klaar voor. Op de opiniepagina vandaag lees je tien voorstellen uit het nextlab, het ideeënlaboratorium van nrc.next. Er staan een paar varianten in van een ‘sociaal leenstelsel’. Wat blijkt? De lening kan door studenten “tegen gunstige voorwaarden” worden afgesloten (zoals Joris Sartorius voorstelt) of zelfs helemaal renteloos zijn (volgens student Job Jesse Mulder).

Een ‘sociaal leenstelsel’? DUB: 'Minder masterstudenten door Zijlstra' Als staatssecretaris Zijlstra de basisbeurs in de masterfase afschaft en het ov-reisrecht beperkt, zegt twintig procent van de studenten niet meer aan een masteropleiding te beginnen. Het Interstedelijk Studenten Overleg vroeg het eigen studentenpanel naar de effecten van de maatregelen die Zijlstra heeft aangekondigd. De staatssecretaris wil vanaf volgend jaar de basisbeurs in de masterfase afschaffen. Masterstudenten die uitlopen, moeten bovendien hun ov-kaart inleveren.

Als alle maatregelen worden ingevoerd, begint één op de vijf bachelorstudenten niet aan een master, aldus het ISO-rapport. Nog eens 41 procent zal een ander masterprogramma kiezen dat korter of makkelijker is, of meer kans op werk biedt. De studenten lijken niet te weten wat erger is: de basisbeurs verliezen of de ov-kaart. Als Zijlstra alleen de basisbeurs voor masterstudenten afschaft, dan stopt twaalf procent van de studenten na zijn bachelor. ANS: ISO: minder masterstudenten door maatregelen Halbe. Univers: Minder animo voor master door leenstelsel. Emile Roemer – ‘Ooit worden we de grootste’ SP-leider Emile Roemer redde vorig jaar als grote onbekende zijn partij van een dramatische verkiezingsnederlaag. Met zijn aimabele voorkomen en klare taal bleek hij de aangewezen persoon om in de voetsporen van Jan Marijnissen te treden. ‘Ik ben iemand van vandaag een probleem, morgen een oplossing.’ Tekst: Henk Strikkers en Mart Waterval Foto’s: Elvira Visser Emile Roemer (48) is een winnaar.

Zijn politieke carrière is een opeenstapeling van successen. Na zijn intrede in de gemeentepolitiek van Boxmeer in 1980 won hij drie verkiezingen op rij. Is het geen hels karwei om Jan Marijnissen op te volgen? Maar Marijnissen was twintig jaar lang de grote leider. Ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen wel.

Hoe verklaart u deze opmars in de peilingen? U bent jarenlang werkzaam geweest in het onderwijs. Wat is uw doel in de politiek? U bent ongetwijfeld bekend met de veelbesproken kloof tussen politiek en burger. Dus de privatiseringen zijn de oorzaak van deze kloof? Te weinig steun voor snijden in studiebeurs. 18 januari 2012 - Hervorming van de SF stuit op een fors obstakel. Het CDA wil niet buigen en de PvdA schrikt van de gevolgen van haar eigen plannen. Zo is er niet langer een meerderheid voor een bezuiniging via een ‘sociaal leenstelsel’. Internationaal klinken ook ferme waarschuwingen.

Er is sinds de verkiezingen van juni 2010 een Kamermeerderheid voor een ingrijpende besparing en herschikking van de studiefinanciering. CDA wijkt niet voor leenstelsel De panelen lijken inmiddels schuiven. Nog groter is de druk vanuit en op de PvdA. Hard is bij de PvdA nu aangekomen dat een hoge studieschuld juist in de woningmarkt tot verdere ontwrichting en verlamming dreigt te leiden. PvdA in het nauw In hetzelfde Nieuwjaarsdebat bij de HHS werd HO-woordvoerder Tanja Jadnanansing fors aangepakt op dit punt. Financiële tijdbom en downgrade van schulden Internationaal is er nog een waarschuwing aan Nederland te horen als reden tot grote terughoudendheid merkbaar.

Waarom? Wetsvoorstel afschaffing studiefinanciering masterstudenten. Staatssecretaris Halbe Zijlstra stuurde vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin staat dat de basisbeurs voor masterstudenten per 1 september wordt geschrapt. ‘Studenten moeten wel een héle hoge lening afsluiten om nu nog een master te kunnen doen.’ Studenten die een één-, twee- of driejarige masterstudie volgen kunnen daardoor een lastenverzwaring van respectievelijk 3.200, 6.400 of 9.600 euro tegemoet zien, rekent het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voor. ‘Het is de grootste korting op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs sinds de invoering van de studiefinanciering’, zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Ook AKKU-voorzitter Jos Bakker uit zijn zorgen. ‘Studenten moeten wel een héle hoge lening afsluiten om nu nog een master te kunnen doen.’ Onzorgvuldig Bakker maakt zich ook zorgen over de termijn waarop de afschaffing van de studiefinanciering moet worden doorgevoerd. ‘Versimpeling’ Basisbeurs masters vervalt nog dit jaar. Afschaffen basisbeurs master student wegbezuini gd: 19-23mrt. Bezuinigingen in hoger onderwijs. Individuele Pearltree: Veranderingen in het hogere onderwijs.

Europese invloeden

SP wil met CDA studiebeurs redden. CDA: meer kennis in Catshuis. CDA steekt fors meer in kennis. Thom de Graaf: nooit voorstander geweest van langstudeerboete. Sociaal leenstelsel verdeelt HBO-top. Nieuws, voor studenten in Nijmegen. 'Het hoger onderwijs kleurt paars' - ESB Economenblog. Bèta's wil men overal. UvT-hoogleraar Canoy: voer sociaal leenstelsel in. Demise of access. Bye, bye basisbeurs. Brochure: Europa en het hoger onderwijs. Europa en het Hoger Onderwijs.

Visual satire, irony, sarcasm etc:

Leenstelsel. Univers: Onderzoek naar gevolgen sociaal leenstelsel. Studeren moet kunnen, toch? Groot deel SF wel naar hoger onderwijs. DUB: Wat kiezen studenten: lenen, boete of OV-kaart? | Video. Wat kiezen studenten: lenen, langstudeerboete of OV-kaart? 1V Jongerenpanel 1nov2012 :: Studenten overwegen kortere studie. Erasmusnieuws: Diand Webbink: studenten zullen zorgvuldiger hun studie kiezen' Dinand Webbink, Staff bijzonder hoogleraar. Dr. Dinand Webbink bijzonder hoogleraar Policy Evaluation.

Brits leenstelsel pakt duurder uit. Foliaweb Henk Strikkers Gaten slaan. Leenstelsel zit klem. Sociaal leenstelsel niet door Eerste Kamer. Leenstelsel niet door Eerste Kamer. 'Nog even en studeren wordt helemaal niet meer als investering gezien' - opinie. ANS: Wederom kritiek van RU-bestuurder op onderwijsbeleid. Petitie: Basisbeurs moet blijven bestaan! Punt Avans: Petitie tegen afschaffing basisbeurs. Motie tegen leenstelsel redt het niet. PvdA ziet geen leenangst.

Toch basisbeurs maar alleen voor 'tekort'sectoren

Uitstel sociaal leenstelsel. Universiteiten claimen opbrengst leenstelsel. Utrechts onderwijsdebat: “Basisbeurs is geen verworven recht” Basisbeurs van studenten naar leraren - onderwijsaccoord. DUB: Zelfs regeringspartij PvdA wil milder leenstelsel. Invoering sociaal leenstelsel vrijwel zeker van de baan. Basisbeurs foetsie. ( mirror ) 2018ST01 Studeren en uit huis gaan nog haalbaar. Studeren en uit huis gaan nog haalbaar? Studenten gaan minder op kamers. Studenten gaan minder op kamers. Gevolgen sociaal leenstelsel voor instroom hoger onderwijs. Ruben van Gaalen (@rubenivangaalen) | Twitter. Lonneke vd Berg (@lonnekevdberg)

Gevolgen leenstelsel voor instroom hoger onderwijs. Gevolgen leenstelsel voor instroom hoger onderwijs. ( mirror ) pdf - gevolgen sociaal leenstelsel voor instroom HO - Lonnele van den Berg Ruben van Galen CBS juli 2018. ( mirror ) PNG - gevolgen sociaal leenstelsel voor instroom HO - Lonnele van den Berg Ruben van Galen CBS juli 2018. Twitter. Laatste cijfers van 2017 ook al gezien? Zie. Ruben van Gaalen sur Twitter : "Instroom hoger onderwijs naar SES ouders 2007-2016. Maakt het uit of havo of vwo geslaagden uit een bijstandsgezin (=kleine groep) komen? Met @lonnekevdberg in Sociaal Bestek. @statistiekcbs https:/ Zie ik goed dat er een hoger percentage vwo'ers uit armere gezinnen gaat studeren dan vwo'ers met ouders die beide werken?… Ruben van Gaalen sur Twitter : "Vwo geslaagden uit bijstandsgezin idd hoger. Bijzondere groep, klein ook (1-2%). Kijk je naar inkomen en vermogen (welvaart), dan gaan kids uit meest welvarende gezinnen vaker van vwo-wo. Zie https:

Jonathan Mijs sur Twitter : "Ah, zeker interessant! Dus je vergelijkt de ontwikkeling van een 1% groep met die van de overige 99%? Is er niet veel voor te zeggen om ipv daarvan de veranderende samenstelling van (eerstejaars) hbo’ers en wo’ers te laten zie.