background preloader

OCW - EZ

Facebook Twitter

Nieuwe onderwijswet

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ministerie van OCW (MinOCW) MarjaVanBijsterveldt (VanBijsterveldt) Halbe Zijlstra (HalbeZijlstra) sur Twitter. Regeerakkoord VVD-CDA. (pdf)overdrachtdossier. OCW waarschuwt zijn bewindslieden. 27 oktober 2010 - Ambtelijk OCW heeft zijn nieuwe bewindslieden boeiende waarschuwingen en voldongen feiten gepresenteerd. Van een overschrijding à €4,1 miljard tot een ‘Uitwerkingsagenda’ voor het rapport-Veerman, al vast met de koepelbureau's opgesteld.

Uit het overdrachtsdossier voor de bewindslieden leest u hier 10 opvallende passages: de uitwerking van Veerman; dure fixus-afschaffing; hoe verder met de lectoren? ; kritiek op macrodoelmatigheid; perverse bekostiging; Europa ligt gevoelig; Unesco onder vuur; versnippering NWO en KNAW; €420 mln voor vrouwen; en ITER-gaten. Het volledige document vindt u hier. 1] De uitwerking van Veerman "In de demissionaire periode is door de overheid samen met de VSNU, de HBO-raad, het ISO en de LSVb verder gewerkt aan de thema's uit het rapport Veerman. . · een voorstel opgenomen voor de beleidsdoelen voor de komende kabinetsperiode · de voortgang in het denken geschetst (gemeenschappelijke inzichten, verschillen van opvatting over de Veerman-thema's) en.

Kabinet Rutte: rapport Veerman wordt uitgevoerd. (pdf)commissie Veerman Rapport "Differentieren in drievoud. Hoger onderwijs moet zelf herschikken. 22 maart 2011 - Het hoger onderwijs moet zelf zijn opzet en aanbod gaan herijken en herschikken. De conclusies uit Veerman moeten HBO en WO dus zelf trekken. Lukt ze dat niet dan zal OCW het initiatief naar zich toe trekken. Halbe Zijlstra kent zijn klassieken: het is de aanpak van Deetman bij TVC en STC in de jaren 80.

En het CDA valt partijgenoot Cees Veerman af op een principieel punt. In het Kameroverleg over het rapport-Veerman en de reactie van het kabinet werden de eerste krijtlijnen getrokken van de route naar een toekomstbestendiger hoger onderwijs. Zo worstelt iedereen met 'wat te doen met dat rapport van Rathenau? ' Maar van enige vrijblijvendheid kan geen sprake zijn. Die benadering zit dicht tegen die van minister Deetman aan in de jaren 80. Ongetwijfeld zal daar in VSNU-kring nu nog wel eens aan terug gedacht worden. In het debat kwamen enkele interessante lijnen naar voren vanuit verschillende partijen.

HBO

Het hoogste goed. Strategische agenda voor het hoger onderwijs, onderzoeks- en wetenschapsbeleid. (pdf)Het Hoogste Goed Strategische Agenda. (pdf)Focus&Massa Ratheneau Instituut. Focus werkt niet, massa blijft gering. 17 maart 2011 - Verhagen en 'Veerman' krijgen een fascinerende waarschuwing. Het R&D-beleid van focus-en-massa vorming op weg naar de internationale top levert weinig op. "Specialisatie is niet toegenomen. Niet binnen Nederland en niet in verhouding tot andere excellente wetenschapslanden", concludeert het Rathenau Instituut. Maar hoe erg is dat eigenlijk?

Het zogeheten focus-en-massabeleid heeft er niet voor gezorgd dat de gestimuleerde gebieden meer wetenschappelijke publicaties zijn gaan leveren dan andere gebieden. Anderen groeien harder dan focus in Nederland De voorbije periode zijn veel maatregelen genomen om focus en massa in het wetenschappelijk onderzoek te creëren via topinstituten, extra middelen en nieuwe regieorganen als het Innovatieplatform. Gebieden die extra geld kregen zijn op zich wel meer wetenschappelijke publicaties gaan leveren. Waarom? 9 gebieden, Veerman en hoofdkantoren. Aansluiting onderwijs en bedrijfsleven onder de loep. Nieuwsbericht | 22-06-2011 Het kabinet gaat het verzoek van bedrijven om het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt serieus bekijken.

Dat verklaarde minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen woensdag 22 juni 2011 in Den Haag in een toespraak voor bestuurders en directieleden uit de industrie. Topsectoren Vorige week kwamen ondernemers en onderzoekers uit de topsectoren van de Nederlandse economie met voorstellen om knelpunten voor groei en innovatie weg te nemen. Zij vinden dat het onderwijs en het bedrijfsleven de handen ineen moeten slaan, met de bestaande bedrijfsvakscholen als inspirerend voorbeeld.

Rem op economische groei 'Een mooi advies,' aldus minister Verhagen. Economie sterker maken Minister Verhagen is positief over de ideeën uit de topsectoren, die passen in het kabinetsbeleid om de economie sterker te maken en de steeds grotere concurrentie op de wereldmarkt voor te blijven. Kwaliteit in verscheidenheid. De contouren van een strategie. 24 juni 2015 - 4000 extra docenten, HO-instellingen die zich meer moeten profileren op hun onderwijsmodel, een experiment met flexstuderen, hoogleraren met onderwijsspecialisaties en beurzen voor onderwijsinnovaties.

De hoofdpunten van OCW’s Strategische Agenda krijgen vorm. De HO-tour zit er op en OCW heeft op basis daarvan een HO-strategie geformuleerd. De Strategische Agenda Hoger Onderwijs voor de periode 2016-2020 gaat binnenkort naar de Ministerraad. Minister Bussemaker hoopt deze begin juli officieel te kunnen presenteren. Meer profilering Zo wil Bussemaker dat HO-instellingen zich meer gaan profileren op hun onderwijsmodel, zoals de Universiteit Maastricht dat doet met Probleem Gestuurd Onderwijs.

In de sector bestond de angst dat er tweederangs instellingen zouden ontstaan, zeker bij de universiteiten. Ook wordt er de komende periode geëxperimenteerd met de flexstudent. Onderwijs hoogleraren Onderwijs moet volgens de minister meer waardering krijgen op de universiteit.

Loss FES-money

Strategische Agenda 2025 - CHEPS. Johannes Vermeer Prijs. Erwin Olaf (ErwinOlaf) sur Twitter. Algemene Rekenkamer. Maxime Verhagen: Terug in NL: nuttige opmer... Waar blijft het innovatiegeld? De afgelopen jaren trok de overheid steeds meer geld uit voor innovatiebeleid, maar het is onduidelijk of dat zin heeft gehad. De Algemene Rekenkamer wil meer informatie. Minister Verhagen reageert kritisch. Vanaf 2003 ging het innovatiebudget omhoog van 1,8 miljard naar 3,7 miljard euro in 2010, stellen de rekenmeesters. In 2015 moet dat van het huidige kabinet 3,8 miljard euro zijn.

Maar de Algemene Rekenkamer, die controleert hoe en waaraan het Rijk zijn geld uitgeeft, vraagt zich in een zojuist verschenen rapport af of de miljarden wel goed besteed worden. Niemand weet of het aantal innoverende bedrijven is gestegen. De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zou zich allereerst moeten inspannen om het resultaat van innovatiebeleid zichtbaar te maken, stelt het rapport. Minister Verhagen van EL&I accepteert dat er beter zicht moet komen op het effect van beleid, maar reageert verder kritisch op het rapport.

Bevindingen Rekenkamer stroken met nieuw topsectoren-beleid. Nieuwsbericht | 28-09-2011 Het nieuwe beleid rond negen topsectoren sluit goed aan bij de aanbevelingen in het Rapport ‘Innovatiebeleid 2003-2010’ van de Algemene Rekenkamer. Er moet meer gebeuren om met vernieuwende producten en diensten de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd aan te gaan en het verdienvermogen van onze economie te vergroten. Doelmatigheid Dit stelt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) woensdag 28 september 2011 in reactie op het rapport ‘Innovatiebeleid’ dat de Algemene Rekenkamer heeft uitgebracht. Nieuwe aanpak 'Het kabinet deelt deze bevindingen en kiest voor een nieuwe aanpak,' aldus minister Verhagen. Topsectorenaanpak Het nieuwe bedrijfslevenbeleid werd twee weken geleden door minister Verhagen gepresenteerd en is erop gericht de investeringen van bedrijven in innovatie naar een substantieel hoger niveau te tillen.

Durfkapitaal Betere coördinatie Effecten meten. Jamydegroot. Adviesraden | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Onderwijsraad, een onafhankelijk adviescollege, opgericht in 1919. Onderwijsraad (onderwijsraad) Inspectie krijgt meer ruimte bij toezicht. 2 november 2012 - De Onderwijsinspectie krijgt meer bevoegdheid om ook op grond van eigen analyse onderzoek bij HO-instellingen in te stellen. Dat schrijft ex -staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra vandaag aan de Kamer. Wie goed presteert, krijgt zo te maken met minder toezichtlast. In de Kamerbrief die voortkomt uit het Wetsvoorstel Kwaliteits-waarborgen hoger onderwijs, schrijft Zijlstra dat “Inspectie niet alleen op grond van externe signalen, maar straks ook op grond van eigen analyses in de periode tussen twee accreditaties in, na overleg met het instellingsbestuur en onder door de minister te stellen voorwaarden, onderzoek kan instellen.”

Goed presteren, minder toezichtlast Die bevoegdheid zorgt mogelijk voor overlap met de NVAO dat zich richt specifiek richt op de kwaliteit van het geboden onderwijs. Zijlstra erkent dit en stelt dat de Inspectie ‘proportioneel’ en ‘risicogericht’ te werk zal moeten gaan. Samenwerking geïntensiveerd 1. 2. 3. 4. 5. Het. Van start. Hugo de Jonge (hugodejonge) Onderwijsraad: 'Overheid bemoeit te veel en visie ontbreekt' - Onderwijs. AWT: Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid. Raad voor cultuur. Onderwijsmuseum. @Onderwijsmuseum. Home | Onderwijserfgoed. Vrijheid van onderwijs | Onderwijserfgoed. In 1796, na de inval van Frankrijk in Nederland, werd bepaald dat er geen bevoorrechte godsdienst meer mocht zijn. De nieuwe overheid voerde aan het begin van de negentiende eeuw nieuwe onderwijswetten in, waarin praktische zaken zoals een algemene boekenlijst, de onderwijzersopleiding en de financiering van het onderwijs werden geregeld.

In deze wet werd eveneens een gevoelig punt als de religieus-levensbeschouwelijke achtergrond van een school geregeld. Zo schrijft de schoolwet van 1806 voor dat het openbaar lagere onderwijs leerlingen diende op te voeden tot alle ‘maatschappelijke en christelijke deugden’. Dit was in orthodox christelijke ogen een nietszeggende regel. Prentbriefkaart van de School met den Bijbel, school voor lager onderwijs, gemeente Moerdijk (omstreeks 1955).Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Rotterdam Kleinseminarie Hogeveld te Heemstede, circa 1955-1960. Onderwijsinspectie. @onderwijsinsp. Inspectie krijgt meer ruimte bij toezicht. Toezicht in verandering. Kort HBO moet snel beter. 3 december 2012 - "De opleidingen weten wat er moet gebeuren, ook als het gaat om het onderwerp 'studiepunten'.” De NVAO reageert streng op de perikelen bij 'verkorte opleidingen'.

Eén opleiding lijkt tegen de wet in te bestaan. Het scherpere toetsen blijkt in elk geval te werken. Centraal moet staan, dat iedere student een programma krijgt aangeboden, dat hem of haar in staat stelt de eindkwalificaties te halen. Borgen moet gedegen Werkt dat inmiddels? Voor de NVAO zijn kortere programma’s en vrijstellingen aanvaardbaar, maar wel onder stringente voorwaarden: "opleidingen dienen te zijn gebaseerd op een gedegen en overtuigende onderwijsvisie, ingebed in goede kwaliteitszorg en -borg, goed onderbouwd en verantwoord en mogen het aan de studenten beloofde bachelorniveau ten minste niet te ondermijnen. " Daarom noemt zij het inspectierapport allereerst "een duidelijke oproep aan de sector om daar waar dat nog moet gebeuren, de zaken op orde te brengen in lijn met de aanscherping in 2009.

" Trouw: Amsterdam inspecteert zelf kwaliteit basisscholen - Onderwijs. Hanne Obbink − 07/10/13, 07:17 © anp. Lodewijk Asscher initieerde in 2008 als wethouder de nieuwe aanpak. Amsterdam begint een onafhankelijk bureau dat de kwaliteit van de basisscholen in de stad gaat bevorderen. Anders dan de landelijke onderwijsinspectie gaat dat bureau scholen ook heel concrete adviezen geven over hoe het beter kan - tot op het niveau van afzonderlijke leerkrachten aan toe.

Iets dergelijks bestaat nog nergens in Nederland. Experts van het kwaliteitsbureau gaan in vier jaar tijd ruim tweehonderd basisscholen in Amsterdam bezoeken en beoordelen. Het kwaliteitsbureau komt niet in plaats van de inspectie, benadrukken gemeente en schoolbesturen. Het bureau bouwt voort op ervaringen die Amsterdam de afgelopen vijf jaar heeft opgedaan met het aanpakken van zwakke scholen. Met het nieuwe bureau willen de schoolbesturen die resultaten vasthouden en uitbouwen. Het bureau wordt onafhankelijk, met bestuursleden die voorgedragen worden door gemeente en schoolbesturen. NRC: Amsterdam gaat kwaliteit basisscholen zelf controleren. Foto ANP / Tjapko de Heus Binnenland Amsterdam gaat zelf de kwaliteit van basisscholen in de stad controleren. De gemeente richt een onafhankelijk bureau op dat de scholen adviezen geeft over hoe het beter kan. Geen enkele andere gemeente heeft zo’n kwaliteitsbureau, schrijft Trouw vandaag. Het bureau, de stichting Beter Primair Onderwijs Amsterdam, is een aanvulling op de Inspectie van het Onderwijs, die toezicht houdt op de kwaliteit van het onderwijs.

De inspectie kijkt volgens de gemeente minder intensief naar wat er in de klas gebeurt en adviseert scholen niet bij verbeterplannen. Het kwaliteitsbureau wil ‘dieper graven’. De stichting wordt opgericht door de samenwerkende schoolbesturen (BBO) en wordt voor 75 procent door de gemeente gefinancierd. Tweehonderd basisscholen beoordelen Experts van het bureau gaan in vier jaar tijd ruim tweehonderd basisscholen in de hoofdstad beoordelen.

De gemeente is al langer bezig met het opkrikken van de kwaliteit van het onderwijs. Lees meer over: Onderwijsinspectie te rigide - 09:05 28-02-2014. De Nederlandse Publieke Omroep maakt gebruik van cookies. We maken een onderscheid tussen functionele cookies en cookies voor het beheer van webstatistieken, advertenties en social media. De cookies bevatten geen persoonsgegevens en zijn dus niet tot een individu te herleiden. Met de cookies voor advertenties en social media worden mogelijk door derden gegevens verzameld buiten de websites van de Nederlandse Publieke Omroep. Bij instellingen kun je aangeven deze cookies niet te accepteren. Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van de Nederlandse Publieke Omroep.

Meer weten over deze cookies, of wil je de cookie-instellingen voor onze websites wijzigen? Waarom cookies? De Nederlandse Publieke Omroep maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie over cookies en een overzicht van de sites waar je toestemming voor geldt. Cookie instellingen aanpassen? Hoofdinspecteur Vogelzang over veranderend toezicht | Onderwijsinspectie.nl. 5 maart 2014 Recent waren er in de media weer kritische geluiden te horen over het toezicht van de Onderwijsinspectie. Dit keer richtte de kritiek zich op voorgenomen besluiten om bekostiging terug te vorderen bij een aantal mbo-opleidingen en op een vermeende afrekencultuur bij het waarderen van de opbrengsten in het voortgezet onderwijs.

Reden om de hoofdinspecteur voor voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs Monique Vogelzang een paar vragen voor te leggen. Wat vindt u van de kritiek? Kritiek hoort erbij: een inspectie die nooit kritiek krijgt, moet zich afvragen of ze wel goed bezig is. Zoals laatst in het NCRV radioprogramma De Ochtend, waar de luisteraars een ruim acht jaar oud en achterhaald voorbeeld werd voorgeschoteld over het onderbrengen van vmbo-ers op een ROC. We zijn als inspectie voortdurend met het veld in gesprek. De nieuwe voorzitter van de VO-Raad, Paul Rosenmöller spreekt van het afrekenen van scholen door de inspectie via een afvink-cultuur. NVAO. Geef minister niet te veel macht, zegt Raad van State. 08 november 2012 door HOP, Bas Belleman Aantal keer bekeken: 525 WEB ONLY Scherper toezicht op het hoger onderwijs?

Nergens voor nodig, vindt de Raad van State. Maar in zijn nadagen als staatssecretaris legde Halbe Zijlstra de kritiek naast zich neer. De minister moet hard kunnen ingrijpen als onderwijsbestuurders falen. Het hoger onderwijs lag onder een vergrootglas na de affaire bij de Hogeschool Inholland. Die reageert op zijn zachtst gezegd lauw. Maar Halbe Zijlstra kijkt er anders tegenaan. Zijlstra vindt dat zijn opvolgers voortaan hard moeten kunnen ingrijpen als een onderwijsinstelling overduidelijk faalt en in strijd met de ‘kennelijke geest’ van de bekostigingsvoorwaarden handelt. Het gaat volgens Zijlstra om een politieke afweging: hoe groot is de kans dat zich opnieuw misstanden zullen voordoen en hoe ernstig zal dat de waarde van hogeronderwijsdiploma’s aantasten? Maar volgens de Raad van State zijn bijna alle voorstellen onverstandig. Het vorige kabinet wilde niet wachten. NVAO search. Karl Dittrich: 'Zelden een verzuurde docent gezien' Vertrouwen en handhaven.

NVAO krijgt zwaargewichten. (pdf) ICT R'dam Begane_grond___hallen_%281-600. LIxHRXx. FreezePage.

Internationale bedreigingen publiek onderwijsbestel NL

'Dat belooft nog wat: zo goed heeft Asscher het niet gedaan in Amsterdam' - Meindert Fennema. Twee ministers en één staatssecretaris voor wetenschap | Nieuws. EM: Twee ministers en één staatssecretaris voor wetenschap. Bussemaker. Kabinet moet klare wijn schenken. Interne schuif binnen OCW. EZ trekt techniekpact. Paul de Krom trekt het Techniekpact kort na zijn aantreden al niet meer.