background preloader

Ue1

Facebook Twitter

Näkökulma: Lepsut länsimaat lihottavat radikaaleja islamisteja - historiasta ei ole opittu mitään. Länsimaiden tulisi ottaa tiukempi ote radikaaleihin islamisteihin, kirjoittaa Lähi-idän konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh. Manchesterin terrori-isku nosti keskusteluun radikaalin islamin kitkemisen Euroopassa. Iskussa kuoli 22. toukokuuta 22 ihmistä. Lisäksi ainakin 120 ihmistä loukkaantui. (EPA) Manchesterin iskun räjäyttäjä osallistui 16-vuotiaana islamistisen isänsä kanssa taisteluihin Muammar Gaddafia vastaan Libyassa. Valitettavasti kyseessä ei ole yksittäistapaus, vaan länsimaissa elää ja on elänyt runsaasti islamisteja. Lähi-idässä ja Afrikassa maltilliset muslimit ja ei-uskonnolliset ihmettelevät, miksi länsimaissa asuvat poliittisen islamin edustajat ovat niin radikalisoituneita ja tiukkapipoisia. Länsimaissa islamistit tutustuvat muiden maiden islamisteihin ja käyttävät lännen vapautta ja resursseja toteuttaakseen omia toiveitaan.

Tämä on tarkoituksenmukaista. Esimerkkejä on runsaasti. Myös Iranin shaahi oli lännen liittolainen. A map of Europe by each nation's most iconic artwork | indy100. An ingenious mapmaker has posted a map of Europe, featuring well known paintings as the graphic for each territory. It's really a thing of beauty and was posted to the r/mapporn subreddit on 13 April 2017, by user u/halfabluesky. The poster also listed the 44 works featured, which we've linked to below if you want to find out more: Albania: Holy Mary holding Baby Jesus in her right arm, Onufri, 16th Century. Andorra: Decoration of the apse and the triumphal arch. Austria: The Kiss, Gustav Klimt, 1908. Belarus: The Fiddler, Marc Chaggall, 1913. Belgium: The Son of Man, René Magritte, 1964. Bosnia and Herzegovina: Mountain landscape, Karlo Mijić, 1924.

Bulgaria: Rachenitsa Dance, Ivan Mrkvička, 1894. Croatia: Roman Woman Playing A Lute, Vjekoslav Karas, 1845-47. Cyprus: Work by Stelois Votsis - hard to identify, but Stelios Votsis lived from 1929 to 2012 and you can view a few of his works here. Czech Republic: The Absinthe Drinker, Viktor Oliva, 1901. Denmark: Estonia: Finland: France: Germany: Greece: Hungary: Mikä onkaan sunnien ja shiiojen ajatusmaailman ero? - Päivän lehti 19.3.2017 - HS.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Viime palstalla puhuttiin kanta.fi-palvelun sairauskertomusmerkintöjen korjauspyynnöistä. Halusi vielä täydentää, että korjauspyyntö kannattaa tehdä kirjallisena ja osoittaa se merkinnän tehneen yksikön esimiehelle. Apua voi kysyä hoitopaikan potilasasiamieheltä, jonka yhteystiedot saa esimerkiksi puhelinvaihteen kautta. Olen harrastanut työmatkapyöräilyä jo jonkin aikaa ja pitänyt sitä hyvänä kuntoilumuotona. . – Simo Pynnönen Kuten varmasti arvasit, yksiselitteisen vastauksen antaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Suurimmat haitat katupölyn pienhiukkasista koituvat niille, joiden terveys on muutenkin heikko esimerkiksi kroonisten tulehdusten vuoksi. Tikkaremmin hengitysasiantuntija kuitenkin suosittelee hengityssuojan käyttöä niinä päivinä, kun pölyä on ilmassa näkyviä määriä. Pyöräilykäytössä hengityssuojan tulisi olla varustettu uloshengitysventtiilillä ja suojan suodatinluokituksen tulisi olla P2.

Etsin uskoa ja kolkutin kirkon ovea – pappi sanoi, että olen pyhän puutteessa - Päivän lehti 9.4.2017 - HS.fi. Israelin sharia-tuomioistuin sai ensimmäisen naistuomarin: ”Tämä on suuri askel arabinaisten asemalle” - Päivän lehti 1.5.2017 - HS.fi. Jerusalem. Aivan näin valtavaa kiinnostusta Hana Mansour- ei osannut odottaa. Kun Mansour-Khatib viime tiistaina nimitettiin Israelin sharia-tuomioistuimen eli muslimien uskonnollisen oikeusistuimen tuomariksi, puhelin alkoi hänen yllätyksekseen soida ja haastattelupyyntöjä sataa kotimaasta ja ulkomailta. Mansour-Khatib on ensimmäinen nainen, joka Israelissa nousee sharia-tuomariksi. ”En ole saanut levättyä kunnolla pariin päivään”, Mansour-Khatib kertoi HS:lle puhelimitse torstaina. ”En ole antanut kovin paljon haastatteluja.

Mansour-Khatib aloittaa sharia-tuomarina eli qadina muutaman viikon kuluttua. Sharia-tuomioistuimilla on Israelin alueella pitkä historia. Osaksi Israelin oikeusjärjestelmää ne otettiin vuonna 1961. Israelin oikeusjärjestelmä on jaettu siviili- ja uskonnollisiin tuomioistuimiin. Uskonnollisten tuomioistuinten toimivalta on hyvin rajattu. Alueellisia sharia-tuomioistuimia on Israelissa yhteensä yhdeksän. Suomenusko - Mitä yhteistä on kansanperinteen tuntemilla... Essee: Uskonto vaikuttaa väkevästi politiikkaan | Suomenmaa. Essee Suomessa ajatellaan yleisesti, että uskonto on yksityisasia eikä politiikkaa ja uskontoa pidä sekoittaa toisiinsa.

Useimmat poliitikot vierastavat Jumalan vetämistä mukaan poliittiseen väittelyyn. Politiikan ja uskonnon erottamista voidaan perustella lute­ri­lai­sella opilla maallisen ja hengellisen regimentin erottamisesta. Siitä voidaan johtaa ajatus, että maallisen halli­tus­vallan käyttöön riittää ihmiselle luomisessa annettu järki. Käytännössä uskonto vaikuttaa kuitenkin väkevästi politiikkaan niin meillä kuin muuallakin. Kaikkiin suuriin maail­ma­nus­kon­toihin liittyy vahva yhteis­kun­nal­linen lataus eli käsitys siitä, miten ihmisten yhteiselämä tulisi järjestää. Uskonnon lukutaito onkin välttämätön edellytys sille, joka haluaa ymmärtää ihmisten ja valtioiden poliittista käyt­täy­ty­mistä. Esimerkiksi nyky-Kiinaa on mahdoton ymmärtää, ellei tunne konfut­se­lai­suuden (käytetään myös muotoa kung­fut­se­lai­suus) filosofiaa. Vietämme ensi vuonna reformaation juhlavuotta. Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi! | Ihminen ja yhteiskunta | Oppiminen. Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä?

Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä! 1. Mikä seuraavista teoksista on J.L. Runebergin kirjoittama? 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. HiMa – Historiaa maahanmuuttajille. Assyriologi: sukupuoli moninainen jo muinaisessa Lähi-idässä – katso videohaastattelu | Changes in Sacred Texts and Traditions. Teksti: Ville Mäkipelto Assyriologian dosentti Saana Svärd kertoo tutkimuksen huippuyksikön uudessa videohaastattelussa, että muinaisen Lähi-idän teksteistä välittyy moninainen suhtautuminen sukupuoleen.

Usein ajatellaan, että Lähi-idässä naiset olivat alistettuja ja heidän roolinsa yhteiskunnassa ei ollut kovin aktiivinen – Kun tekstievidenssiä alkaa tarkemmin seulomaan, niin sieltä nousee ensinnäkin voimakkaista naishahmoja: kuningattaria ja hovin tärkeitä naisjäseniä, jotka ovat olleet mukana talouden hallinnassa ja poliittisessa päätöksenteossa, Saana Svärd kertoo haastattelussa. – Toiseksi, kun me ajatellaan millaisia naiset ja miehet ovat, niin me ajatellaan usein siitä näkökulmasta, miten sukupuoliroolit ilmenevät meidän omassa suomalaisessa kulttuurissa.

Oleellinen asia on, että kun tekstimateriaalia käy läpi kulttuurin omilla sisäisillä silmillä, niin silloin sieltä nousee esille monenlaisia kertomuksia. Kuvasta tulee monisyisempi. Mistä Suomessa ei saa puhua? Asiantuntijat listasivat 12 suomalaista tabua | Suomi | HS. Tabu on jotakin kartettavaa ja kiellettyä. Tabut kantavat kulttuurisia ja sosiaalisia merkityksiä. Ne sisältävät ristiriitoja, paradokseja ja myyttisiä käsityksiä. Usein tabuista myös vaietaan. Tabut muuttuvat yhteiskunnan mukana, mistä esimerkkejä ovat homoseksuaalisuus, mielenterveysongelmat, seksityö ja itsemurha. Lainsäädännöllä ja yleisen mielipiteen muutoksilla monet aiemmat tabut ovat nyt arkea. HS kysyi eri alojen asiantuntijoilta näkemyksiä suomalaisista tabuista nyt. Taiteilija Osmo Rauhalan mielestä suomalaiset vaikenevat vaikeista asioista puhumalla niistä tietyillä hiljaisesti ennakkoon sovituilla tavoilla. ”Ei liene sattumaa, että ainoa meitä kuvaava kansainväliseen sanastoon päätynyt ilmaisu on suomettuminen. ”Juuri toimintatavan kyseenalaistamattomuus on meille tyypillistä.

Kirjailija Antti Nylén ei usko, että Suomessa on kovin omaperäisiä tabuja. ”Tabun perusehtoja lienee, ettei siitä ainakaan puhuta mitään lapsille. Tabu 1: Uskonto Kirjailija Sirpa Kähkönen: Tabu 7: Rasismi. Norja haluaa kieltää burkat ja niqabit kouluissa | Norja | HS. Norja haluaa kieltää burkat ja niqabit kouluissa Tukholma. Norja haluaa kieltää kasvot kokonaan peittävät islamilaiset burkat ja niqabit kouluissa. Asian selvittäminen aloitetaan syksyn kuluessa, sanoi opetusministeri Torbjørn Røe Isaksen Vårt Land -lehden mukaan. Kielto olisi kansallinen ja se koskisi oppilaitoksia aina peruskouluista yliopistoihin. Røe Isaksen painotti, että se ei koskisi islamilaista hijab-huivia, joka ei peitä kasvoja. ”Haluan, että nuori kristitty tyttö voi kantaa ristiä näkyvästi. Norjassa kasvot peittäviä huiveja näkyy hyvin vähän katukuvassa.

Muun muassa oppositiossa oleva työväenpuolue on ajanut kasvot peittävien huivien kieltoa oppilaitoksissa. Norja on yksi monista Euroopan maista, joissa musliminaisten pukeutumista on haluttu säädellä viime aikoina. Ranska ja Belgia ovat molemmat on kieltäneet kasvot peittävien huivien käytön julkisilla paikoilla. Mitä tapahtui silvotulle tytölle? Meeri Koutaniemi tapasi Keniassa uudelleen tytön, jonka ympärileikkaus kohahdutti toissa vuonna | Ympärileikkaus | HS. Meeri Koutaniemi, teksti ja kuvat Savimajassa oli pimeää. 14-vuotias maasaityttö makasi lattialla taljan päällä.

Normaalisti tässä huoneessa oli eläimiä. Nasirian sidottiin käsistään ja jaloistaan, ja hänen jalkansa levitettiin. Kuusi naista yritti pitää Nasiriania aloillaan. HS julkaisi Meeri Koutaniemen kuvat ympärileikkauksesta 5. tammikuuta 2014. Hän ei ollut saanut minkäänlaista kivunlievitystä. Ympärileikkaaja, hänkin nainen, otti esiin partakoneenterän ja aloitti silpomisen. Nasirian huusi ja itki kivusta. Nasirianilta poistettiin klitoris ja häpyhuulet.

Operaation jälkeen Nasirian ja hänen samana päivänä silvottu siskonsa Isina vietiin kotimajoihinsa lepäämään. He seisovat aukiolla katoksen varjossa. Nasirian, hänen sisarensa Jennifer ja heidän isänsä Lemaron. Tervehdimme. Nasirian on kasvanut pituutta. Meeri Koutaniemi 16-vuotias Nasirian (vas.) ja hänen sisarensa Jennifer, 21, tapasivat Narokin kaupungissa. Uusi yritys elokuussa. Löydämme akaasiapuiden varjostaman pysähdyspaikan. Jos uskontoa harjoitetaan piilossa, kukaan ei tiedä, mitä jumalan nimissä tapahtuu | Pääkirjoitukset | HS. Uskonto on joukkotuhoase, perusteli ystäväni, kun kysyin sosiaalisessa mediassa, pitäisikö uskonnon olla yksityisasia vai ei. Hänen vastauksensa oli kyllä, ehdottomasti yksityisasia. Näin olen itsekin ajatellut. Kun usko on yksityistä, se on myös vapaata, eikä kukaan voi siihen pakottaa. Firenzessä sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) professori Olivier Roy on tuonut esiin toisen näkökulman.

Suomeen on viime aikoina rantautunut islamin pelko, jonka suurin ongelma on yleistäminen: virheellinen ajatus siitä, että me tiedämme, millaisia ne ovat. Ajatus on loogisesti mahdoton, sillä muslimeja on 23 prosenttia maailman väestöstä. Islamin kriitikot ovat kuitenkin tietävinään, että islam edustaa väkivaltaa ja terrorismia ja että jihadistien iskut johtuvat uskonnosta. Väite on rankka yksinkertaistus. Yksinkertaisin kuulemani selitys kertoo, että terrorismin taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta ja usko siihen, että väkivalta on toimiva ratkaisu. Kirkko tietää, ketkä Suomessa vihaavat sitä ja ketkä rakastavat – mutta mihin tietoa käytetään? | Kirkko | HS. Joskus saattaa tuntua siltä, ettei kirkko tiedä, mitä kansa ajattelee.

Se ei ole totta. Kyllä kirkko kansan tuntee. Sillä on käytössä isoa dataa, siis valtavasti tietoa, josta voi nähdä esimerkiksi sen, millaiset ihmiset vihaavat kirkkoa ja ketkä sitä rakastavat. Kirkko on tietomassojen käytössä huipulla. Voit lukea taloussivujemme tekemän jutun siitä tästä linkistä. Katsotaanpa vaikka, mitä me suomalaiset odotamme kirkolta. Jos kirkon niin sanottu kohdemarkkina, Suomen kansa, jaetaan segmentteihin erilaisten odotusten mukaan, ihmisiä löytyy neljää sorttia: on irrallisia, maltillisia, avomielisiä ja uskollisia.

Irrallisilla on urbaani elämäntapa ja löyhä suhde uskoon ja kirkkoon. Tyypillinen irrallinen on alle 45-vuotias kaupunkilainen, nainen tai mies. Irrallisille on tärkeää, mitä itse saa, siis hyöty, vaihtosuhde. Sama pätee mediaan. Järjestöilläkin on vaikeuksia saada jäseniä. ”Ihmiset eivät kiinnity enää hierarkiahimmeliin”, Hormio sanoo. Auttamisen halua toki on näillä miehilläkin. Gospelkonkari Leppilampi etsii keskustelua, ei käännytystä - Kulttuuri. Mihin sinä uskot? Testaa itsesi! | Ihminen ja yhteiskunta | Oppiminen. Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Vastaamalla testin noin 70 kysymykseen saat selville, mitkä asiat elämässä ovat sinulle tärkeitä ja keskeisiä. Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

Lue lisää testin kehittämisestä. 0 = täysin eri mieltä, 5 = täysin samaa mieltä. Olen menestysorientoitunut ihminen. Pyrin aktiivisesti parantamaan yhteiskuntaa. Pidän realistista ja käytännöllistä ajattelua tärkeänä. Säännöt ja määräykset ovat minulle erittäin tärkeitä. Uskon, että ajatuksensiirto elävien olentojen välillä on mahdollista. Pyrin omalta osaltani jättämään seuraaville sukupolville elinkelpoisen maailman. Uskon Jumalan vaikuttavan elämääni. Annan oman panokseni oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolesta. Teen aina omia juttujani, enkä anna sen vaikuttaa, mitä muut tekevät. Varaan itselleni säännöllisesti aikaa virkistäytymiseen ja rentoutumiseen. Ponnistelen päästäkseni merkittäviin suorituksiin. Hs. Kirkko vapautui keskustelijaksi | Pääkirjoitukset | HS. Kun mielipiteet kärjistyvät, tyytymättömyys kohdistuu usein maltillisiin. Pettymys voi olla syvä myös silloin, kun haluaisi ottaa tukea omille ajatuksilleen merkittävältä instituutiolta mutta tämä ei ole siihen halukas.

Evankelisluterilainen kirkko ja sen arkkipiispa Kari Mäkinen ovat joutuneet viimeksi kuluneen vuoden kuluessa poikkeuksellisen arvosteluryöpyn kohteeksi. Kun aikaisemmin protestiaaltoja aiheuttivat naispappeuteen liittyvä päätöksenteko tai keskustelu perhekäsityksestä, tuoreimmissa tapauksissa liipaisevia tekijöitä ovat olleet esimerkiksi turvapaikanhakijoita koskevat arkkipiispan julkiset kannanotot.

Mäkinen on puhunut rauhan rakentamisesta kristittyjen ja muslimien välille. Puheenvuorot ovat olleet pettymyksiä niille, jotka ovat halunneet tukea maahantulon estämiseen tai islamin arvosteluun. Tällä viikolla pidetyn kirkolliskokouksen avauspuheenvuorossa Mäkinen puhui ”uuskansallismielisyyden” Euroopan kirkkoihin kohdistamasta paineesta. Hs. Tämän vuoksi uskomme huuhaa-blogien älyttömiä ruokatietoja: Siitä tuli meidän uskontomme Safkatutka on suosittu suomalainen ravitsemusblogi, joka on muun muassa julkaissut Like-kustantamon kautta kirjan.

Vapun alla Safkatutka latasi Facebookiin kuvan. Se on tällainen: Vastakkainasettelu on, no, järjetön. Vasemman puolen prosessoidussa maailmassa ei pelkästään tarjota lääkkeitä, vaan ilma on tumma, seinään on kirjoitettu sanat ”vero” ja ”laina” (pelottaa!) Poliisi on väkivaltainen ja isoveli kyttää valvontakameroista, etteivät kadulla lihavina lyllertävät ihmiset pääse laihtumaan. Oikealla on luomua, aurinko, hymyilevä perhe ja lääkekyltin tilalla ”vitamins & herbs”. Selväksi tulee. Tyylissä on jotain tuttua: se on kuin kopio lähetyssaarnaajien lehtien kiiltokuvamaisista kuvista. Tuntuu vähän oudolta, mutta ei ole sitä. Kuva on näet täydellinen kiteymä nykymuotoisesta hengellisyydestä, johon olemme internetissä kääntyneet. Siis mitä? Katsotaanpa selitykseksi vähän lukuja. "Jeesus on hyväksynyt Juudaksen kaveripyynnön" – Facebook muuttui uskonnon opetuksessa Gracebookiksi.

ISIS:n lista: Terroristijärjestö ilmoittaa näiden lännen vaikuttajien ansaitsevan kuoleman. Ei minimekkoja tai pikkutoppeja - Pukeudu oikein Dubaissa. Lapsilta kiellettävä joulu, pasha ja pääsiäismunat! Neurokirurgin hurja kokemus: Tietoisuus ei lopu kuolemaan? Hs. Hs. A fascinating map of the world’s most and least racially tolerant countries. Hs. Lukijoiden toiveesta: 10 käskyä teinille | Kotivinkki. Kuusi eri Mariaa Raamatussa – Kotimaa24. Askel: Selänne luottaa rukouksen voimaan | Jääkiekko. Anonymousin uusin ase Isisiä vastaan – vuohet - Digi. Kuningas Hiskian sinetti löydetty Jerusalemissa - Seurakuntalainen. Jihadismin tutkija Atte Kaleva: Islamin oppi oikeuttaa väkivallan - Seurakuntalainen. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Helsingin Sanomat.