background preloader

IMMEUBLES DE LOGEMENTS

Facebook Twitter

Tham & Videgård's Västra Kajen housing has rows of inverted arches. Scalloped balconies create unusually shaped openings across the facades of these two apartment blocks completed by Tham & Videgård Arkitekter in southern Sweden (+ slideshow).

Tham & Videgård's Västra Kajen housing has rows of inverted arches

Stockholm-based Tham & Videgård won a competition to design the Västra Kajen housing in the lakeside city of Jönköping, as part of a wider masterplan to create more housing on the quayside. The two buildings are for two separate clients, so the architects designed them to be different in colour but to share a unique motif. This led to the addition of the scallop-edged balustrades, which flank balconies on all six floors.

Constructed from anodised aluminium, these screens are reminiscent of hanging fishing nets. They form a series of upside-down arches that differ in size. "We opted for a direct and clear expression for the two houses," explained Martin Videgård, who runs the studio in partnership with Bolle Tham. Both buildings are identical in shape and size, with a square plan that wraps around a central atrium. Xixi Wetland Estate / David Chipperfield Architects. Architects Location Hangzhou, Zhejiang, China Design Mark Randel – Partner Project management Libin Chen – Partner Project architects Ilona Priwitzer, Manh Kinh Tran, Sascha Jung, Samson Adjei Area 11800.0 sqm Project Year 2015 Photographs Simon Menges Contact architect ECADI (East China Architecture and Design Institute) Landscape architect Belt & Collins Structural engineer ECADI Services engineer ECADI Project managements Hangzhou Westbrook Investment Co.

Xixi Wetland Estate / David Chipperfield Architects

Ltd Client Hangzhou Westbrook Investment Co. Ltd. David Chipperfield creates "village" of stone dwellings. David Chipperfield Architects has completed a series of stone apartments raised on plinths above the surface of a water garden in Hangzhou, eastern China (+ slideshow).

David Chipperfield creates "village" of stone dwellings

The Xixi Wetland Estate was designed by the British architect's Berlin and Shanghai offices for the Xixi National Wetland Park. The park stands on the outskirts of the city, which is located at one end of the world's longest artificial waterway, the Grand Canal. Long blocks of grey stone were used to construct the 20 duplex apartments, which are arranged on matching grey podiums in the water.

All 20 homes are connected by an H-shaped walkway, which is surrounded by aquatic planting. Underground car parking is located below this pedestrianised area. "The omnipresent relationship between landscape, architecture, and water is key to the atmosphere in Xixi," said the firm. Den Travoo / Bogdan & Van Broeck Architects. Lifschutz Davidson Sandilands — Kidbrooke Village Phase 1. Phase 1 social housing © Matt Clayton.

Lifschutz Davidson Sandilands — Kidbrooke Village Phase 1

Published on May 15, 2014. This masterplan for an exciting new area of the existing Ferrier Estate which was completed in 1972 and contained 1900 social housing units in concrete blocks. Due to bad management and poor connectivity to the surrounding suburbs the estate fell into a state of serious physical and social disrepair. The development consists of 109 hectares of land and is located immediately to the east of Blackheath Park with Greenwich Park and the Royal Observatory beyond.

Funen Blok K – Verdana / NL Architects. Architects: NL Architects Location: Funenpark, 1018 Amsterdam, The Netherlands Architect In Charge: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Mark Linnemann Year: 2009 Photographs: Raoul Kramer Collaborators: Caro Baumann, Jennifer Petersen, Niels Petersen, Holger Schurk, Misa Shibukawa, Rolf Touzimsky Structural Engineers: Ingenieursbureau Zonneveld bv Mechanical Engineers: Sweegers en de Bruin bv Building Physics: Cauberg Huygen Contractor: IBC Woningbouw Amersfoort bv Client: IBC Vastgoed / Heijmans From the architect.

Funen Blok K – Verdana / NL Architects

Funen These ten houses are part of a masterplan for 500 dwellings and a park by the Architecten Cie, called ‘Het Funen, Hidden Delights’. The triangular site is located between the historic center and the recently redeveloped harbor area in the east of Amsterdam, a former parking lot for towed cars. Long Farm by Lucy Marston. This house in rural England was designed by British architect Lucy Marston to reference old English farmhouses and features red brickwork, a steep gabled profile and a corner chimney (+ slideshow).

Long Farm by Lucy Marston

Located in the county of Suffolk, Long Farm is a three-storey family residence clad in a mixture of regional materials that includes terracotta roof tiles, lime mortar and timber details. "We wanted to make a building that belonged on the site," says Lucy Marston. Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK. Architects: SUPERBLOCK Location: Ernst-Melchior-Gasse 3, 1020 Vienna, Austria Area: 4100.0 sqm Year: 2014 Photographs: Hertha Hurnaus, Courtesy of SUPERBLOCK Developer: Schwarzatal gemeinnützige Wohnungs- und Siedlungsanlagen GmbH Open Space Planning: D/D Landschaftsplanung Project Management: raum & kommunikation GmbH Statics / Building Physics / Technical Building System: RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH Component “Wohnen Mit Uns”: eins zu eins Architektur From the architect.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK

The site of the former train station Nordbahnhof in the second district is currently considered one of the largest inner-city development areas in Vienna. During a housing developer competition in 2010 the project “Wohnen mit alles!” Came to live. The two eight-storey buildings are placed along the borders of the corner site, contributing to the clear spatial definition from the adjacent street and city space.

The vertically layered residential floors are virtually soaring above each other. Gerstäckerstreet / KBNK. Architects: KBNK Location: Gerstäckerstraße 9, 20459 Hamburg, Germany Area: 6450.0 sqm Year: 2012 Photographs: Carsten Brügmann Collaborators: Franz-Josef Nähring, Claudia Körner, Lara Weber Client: GGG Grundstücksges.

Gerstäckerstreet / KBNK

Gerstäckerstraße mbH & Co.KG Cost: 8.7 Mio Euro. One Church Square / Paul Davis+Partners. Architects: Paul Davis+Partners Location: London, UK Area: 2,400 sqm Year: 2013 Photographs: Adam Parker Contractor: Wates Living Space Planning Consultant: Rolfe Judd Structural Engineer: Clancy Consulting Services: KUT Quantity Surveyor And Ea: DBK Client: Dolphin Square Foundation From the architect.

One Church Square / Paul Davis+Partners

Paul Davis + Partners has recently completed a quality, sustainable project for keyworker housing in Pimlico that respects the adjacent grade I listed St James the Less Church. One Church Square is situated on the busy Vauxhall Bridge Road, and Paul Davis + Partner’s design ingeniously exploits its quieter elevation by locating its entrance off the public square it shares with the church. This move ensures that a previously under-utilised square has been revitalised and also reinforces its connection to the church and its grounds.

Gewad / Atelier Vens Vanbelle. Architects: Atelier Vens Vanbelle Location: Gewad 3, 9000 Ghent, Belgium Area: 468.0 sqm Year: 2012 Photographs: Tim Van de Velde Engineering: UTIL Acoustics: Heron Engineers Electricity: Elektro Quicke, Veldegem Heating: C&D service, Tielt Interiors: Timothy D’hondt From the architect.

Gewad / Atelier Vens Vanbelle

This project brings together four new apartments which run perfectly under, over and trough eachother. The building was erected on the spot where once stood a burnt costume shop. 169 Amsterdam / JSa. Architects: JSa Location: Mexico City, Federal District, Mexico Design Team And Interiors: Javier Sanchez, Juan Reyes, Aisha Ballesteros, Ingrid Ramos Project Area: 3,625 sqm Project Year: 2013 Photographs: Courtesy of JSa Structures: HM / Asc.

Hector Margain Engineering: JPR Proyectos Juan Pablo Rodriguez Real Estate Development: Alvaro Becker, Santiago Sanchez, Javier Sanchez Project Management: Julio Marce, Romelia Hernandez Construction: EDISA, Alfonso Rodríguez, Roberto Ramirez Site Management: JSa Site Supervision: Ingrid Ramos, Alonso Perez, Alain Herrera From the architect. 169 Amsterdam is developed within a rectangular plot of 564 m2, in a heritage conservation area. It consists of 15 apartments of different sizes on 5 levels, and two basement parking levels. Its main characteristics are its double facades, made of white concrete, glass and pine, where terraces that face Amsterdam street are located. * Location to be used only as a reference. Austin / Smart Design Studio. Architects: Smart Design Studio Location: Surry Hills NSW, Australia Design Team: William Smart, Glenn O’loughlin, Kirstin Lynam, Zig Peshos, Richard Storey, Troy Melville Year: 2013 Photographs: Courtesy of Smart Design Studio Structural Engineers: Benvenuti Consulting Structural Engineers Planner Mjb Urban Planning: Heritage City Plan Heritage From the architect.

Austin is the refurbishment of a rundown warehouse into a new mixed development in the heart of Surry Hills. 24 Housing Units / Zanon + Bourbon Architects. Architects: Zanon, Bourbon Architects Location: Nancy, France Area: 980.0 sqm Year: 2013 Photographs: Olivier Dancy From the architect. The program of this residence for mental disable people includes a set of common premises (reception, dining room , office, media lounge) as well as 24 studio flats. Ginko Eco-Quarter / La Nouvelle Agence. Architects: La Nouvelle Agence Location: Bordeaux, France Architect In Charge: Aït‐Mehdi Samira & Latizeau Sylvain Area: 2,150 sqm Year: 2014 Photographs: Courtesy of La Nouvelle Agence Engineering: Math Ingenierie Client: BOUYGUES IMMOBILIER Cost: 2,450,000 €/ht From the architect. The ‘CANOPEE’ plot is located in the GINKO Eco-Quarter, north of Bordeaux. House With a Yard / Smart Architecture. La Fresque / Ithaques + Atelier WRA. Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects.

Ananda Building / Espegel – Fisac Arquitectos. Building for 163 Dwellings / ADI Arquitectura. Social housing with solid stone walls by Perraudin Architecture. French studio Perraudin Architecture has completed a social housing complex with solid stone walls near Toulouse as part of a bid to prove that "anything that is built today could be built in stone" (+ slideshow). Perraudin Architecture, which also recently completed a stone house in Lyon, specified huge 40 centimetre-wide blocks of limestone for the walls of the three-storey building located within a new residential district of Cornebarrieu, north-west of Toulouse.

"Stone is the most abundantly available material on earth," said architect Marco Lammers. "It is an extremely energy-efficient resource [...] and, when used with intelligence, it can be cheaper than concrete. " The studio treated this project as a case study to test whether stone can be used for buildings that need to adhere to both a tight budget and strict energy-saving requirements, and managed to deliver on both counts. A total of 2o apartments are contained within the building. Each detail is a true stone detail. Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten. Passage de la Brie Housing by Explorations Architecture. French studio Explorations Architecture have completed a social housing block beside one of the narrowest streets in Paris.

The five-storey building provides eighteen apartments in a rundown neighbourhood in the centre of the city. Timber box-frame windows are staggered across a white stucco exterior to maximise natural light into each flat. Timber-lined balconies occupy recesses in the facade and overlook a shared courtyard. This is the second building by Explorations Architecture recently featured on Dezeen – see our earlier story about a sports hall with a curving timber roof that sags in the middle here. Photography is by Michel Denancé. 17 logements sociaux à Paris XI par Baudouin-Bergeron - Actuarchi. Beyond the Screen apartment block with brickwork screen by OBBA.

This apartment block in Seoul by South Korean designers OBBA has a semi-outdoor stairwell screened behind a section of open brickwork in the centre. The Beyond the Screen project by OBBA (Office for Beyond Boundaries Architecture) is located on a corner plot in the Naebalsan-dong neighbourhood of Seoul. The five-storey building comprises two volumes bridged by the stairwell, and its volume is sliced externally by regulations such as setback lines and natural light requirements.

"The outer appearance is a single mass, however, it is actually two masses bridged by a semi-exterior central stairwell with a unique brick screen to the front and back, forming an H-shaped plan," said the architects. The upper four floors are divided into 14 residential units in four types, arranged on split levels so that each apartment is accessed directly from a stair landing.

The brick screen allows each apartment to have natural ventilation on three sides. Photographs are by Kyungsub Shin. Pradenn Social Housing by Block. Balconies shaped like greenhouses project from the facades of these apartment blocks in Nantes by French studio Block Architects (+ slideshow). The trio of seven-storey concrete buildings form a new social housing complex, designed by Block Architects for the La Pelousière area of Nantes, western France.

Constructed from aluminium and glass, the balconies protrude from the west and east elevations of the structures and feature gabled profiles modelled on the prototypical shape of a shed or barn. "The general built shape is taken from agricultural typology that existed in the history of the site, a barn at the scale of the landscape," explained the architects. "The project searches to capture this materiality of the shed, through the use of an industrial cladding material. " Vivazz, Mieres Social Housing / Zigzag Arquitectura. Hollande Béthune Social Housing / FRES Architectes. 62 logements sociaux à Paris par Hamonic + Masson. K.I.S.S. Apartment building by Camenzind Evolution.