background preloader

BÂTIMENTS PUBLICS

Facebook Twitter

Riverside house by Sandy Rendel features weathering steel. The Couch / MVRDV. Architects Location Area 322.0 sqm Project Year 2015 Photographs Design Team Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Renske van der Stoep, Pepijn Bakker, Arjen Ketting, Sanne van der Burgh, Cristina Gonzalo, Rosa Rogina.

The Couch / MVRDV

Co-architect Studio Bouwhaven. Structural Engineer Contractor Romijn Bouw Illustrations More SpecsLess Specs From the architect. IJburg is a new district to the east of Amsterdam. On its six artificial islands, 18,000 homes will be eventually be built for 45,000 residents. Separate roofs break down the scale of Von M's Kindergarten. German studio Von M has completed a slatted timber building with a fragmented roofline to house a kindergarten in the German city of Ludwigsburg (+ slideshow).

Separate roofs break down the scale of Von M's Kindergarten

The Stuttgart firm converted and extended an existing residential building in the Poppenweiler district of the city to create the Kinder und Familien Zentrum. Pezo von Ellrichshausen designs a building made up of 100 circles. Chilean architects Mauricio Pezo and Sofia von Ellrichshausen are presenting a concept for a megastructure built from 100 overlapping circular enclosures, as part of an exhibition in the Czech Republic (+ slideshow).

Pezo von Ellrichshausen designs a building made up of 100 circles

50 Shades of Wood is a timber dentist surgery in Bruges. Declerck-Daels Architecten used different varieties of timber and "frivolous" colours for this surgery in Bruges, in an attempt to make going to the dentist more bearable (+ slideshow).

50 Shades of Wood is a timber dentist surgery in Bruges

The Belgian studio named the project 50 Shades of Wood after the variety of tones found in the building's silvery timber cladding, as well as its brightly coloured wooden interiors. The surgery sits in front of a red brick house on a residential street in Bruges and its silhouette is a mirror image of its neighbour. The pitched-roof volume that forms the upper portion of the building continues the line of the terrace, while a lower rectilinear volume acts as a plinth. Museum in Kassel dedicated to fairytales of Brothers Grimm. This limestone-faced museum in the German city of Kassel by Kada Wittfeld Architektur houses the archives of famous literary duo the Brothers Grimm (+ slideshow).

Museum in Kassel dedicated to fairytales of Brothers Grimm

Grimmwelt Kassel (The Brothers Grimm Museum) is built on a sloping plot in Weinberg, a former vineyard near Kassel's centre. The elevated site is strewn with fragments of stone retaining walls, steps, pergolas and is supported by planted terraces. The German studio, which also designed a weathering steel museum that cantilevers over a Celtic burial ground, gave the Grimmwelt Kassel a step-shaped roof that doubles as a view point over the city.

The city was once the home to Jacob and Wilhelm Grimm – the Brothers Grimm – and the museum is designed to present their literary works. The brothers are best known for their anthology, the Grimms' Fairy Tales. Pollard Thomas Edwards Architects — The Granary. © Pollard Thomas Edwards Architects .

Pollard Thomas Edwards Architects — The Granary

Published on March 19, 2015. The refurbished Granary, with its bronze-clad extension, is the headquarter offices for developer/contractor Rooff. Szczecin Philharmonic Hall photographed by Hufton + Crow. Copper panels clad the facade of Poland's Museum of Fire. Each facet that makes up the facade of this community building in Poland by OVO Grabczewscy Architekci is covered in a sheet of shiny ridged copper to create the impression of flames (+ slideshow).

Copper panels clad the facade of Poland's Museum of Fire

Katowice-based studio OVO Grabczewscy Architekci designed the Museum of Fire after being asked to create a cultural pavilion for the city of Żory in southern Poland, near both the Czech and Slovakian borders. It serves as a tourist information and community centre, but also hosts local history exhibitions. When the medieval city was founded in the 12th century, a forest was razed to produce the open space. Curving walls create arched avenue in wedding planning venue. Curving walls rise from opposing directions to form an aisle through the centre of this wedding planner's office in Japan by Ryo Matsui Architects (+ slideshow).

Curving walls create arched avenue in wedding planning venue

Tokyo office Ryo Matsui Architects designed the Bridal Salon to provide a wedding consultation area for Hotel Nikko Kumamoto, a wedding venue in Kumamoto Prefecture, a region on Japan's south-west coast. The ivory-coloured walls lend a church-like appearance to the space, which has a reception desk at one end and a series of consultation booths to either side of the aisle. From one end of the space, the series of partial archways visually align to form an aisle. Archea Associati creates grape-inspired buildings for expo. Round pavilions dotted across the landscaped grounds of this expo centre for a grapevine breeding convention in China were designed to resemble giant grapes, with relief patterns in their concrete facades (+ slideshow).

Archea Associati creates grape-inspired buildings for expo

Italian studio Archea Associati won an international competition to develop the facility for the 11th International Conference on Grapevine Breeding and Genetics, an event focused on issues relating to wine culture including agriculture and grapevine cultivation. The approximately 200-hectare site in Yanqing County, north of Beijing, includes greenhouses, museums, a visitor centre, landscape towers and bridges spread out across an exhibition garden. Connecting Site... ELEMENTAL - Alejandro Aravena — Innovation Center UC – Anacleto Angelini. © Nina Vidic - ELEMENTAL.

ELEMENTAL - Alejandro Aravena — Innovation Center UC – Anacleto Angelini

Published on December 02, 2014. In 2011, Angelini Group decided to donate the necessary funds to create a center where companies, businesses and more in general, demand, could converge with researchers and state of the art university knowledge creation. The aim was to contribute to the process of transferring know-how, identifying business opportunities, adding value to existing resources or registering patents in order to improve the country’s competitiveness and consequently its development. Aires Mateus Associados — House for Elderly People. © Fernando Guerra / FG+SG . Published on December 17, 2012. Elemental builds "monolithic" concrete innovation centre in Chile. This concrete innovation centre at a Chilean university by Santiago studio Elemental has deep recessed windows designed to cool its network of communal interior spaces (+ slideshow). Elemental designed the 8,176-square-metre Innovation Center UC – Anacleto Angelini on the campus of the Universidad Católica de Chile, in Santiago.

The 14-storey building, which includes three floors underground, was created as a space where companies and businesses could converge with researchers. Kings College Library by Mitchell Taylor Workshop. Mottled red brickwork was used to build the gabled walls of this English school library by Mitchell Taylor Workshop, who more recently completed a humanities building for a historic school elsewhere in the country (+ slideshow).

Completed in 2011, the library building was designed by Bath-based Mitchell Taylor Workshop for Kings College in the town of Taunton, Somerset, as an extension to a mid-19th-century building. The existing building faces a landscaped courtyard and contains the college headmaster's office. Austin-Smith:Lord's Carmelite Monastery has brick walls inside and out. British firm Austin-Smith:Lord used textured brick for the internal and external surfaces of this monastery in Liverpool to give it an austere but coherent aesthetic (+ slideshow). Austin-Smith:Lord created the new monastery to bring together three existing communities of Roman Catholic Carmelite nuns from around Britain in a complex incorporating a chapel, cloister, refectory, community room, library and workspaces.

Accommodation – in the form of a guest house, 24 cells, two hermitage cells and six fully accessible infirmary cells – was developed to offer a modest, comfortable environment where the nuns can live and pray in silence and solitude. Markthal Rotterdam / MVRDV. Architects: MVRDV Location: Rotterdam, The Netherlands Year: 2014 Photographs: Daria Scagliola+Stijn Brakkee, Ossip van Duivenbode, Nico Saieh. Proposed hostel by Atelier 8000 looks like it dropped out of the sky. This giant cube that appears to have landed on its side in the mountains is a proposal by Czech studio Atelier 8000 for a facilities building in Slovakia's High Tatras peaks (+ slideshow). With the "succinct shape of a simple cube" that appears to have been dropped at random onto the snowy landscape, Atelier 8000's design would create dining and accommodation for people trekking across Slovakia's highest mountain range.

School gymnasium by URA nestles into the landscape at a Belgian school. COBE's Copenhagen kindergarten designed as a "village for children" Vertical strips of masonry wrap around the buildings and playgrounds that make up Forfatterhuset Kindergarten, a new preschool in Copenhagen by Danish studio COBE (+ slideshow). COBE designed the three-storey structure, which has capacity for 160 children, to function as a scaled-down village with buildings of varying heights and purposes set within a landscaped area. Helsinki University Main Library / Anttinen Oiva Architects. Architects: Anttinen Oiva Architects Location: Kaisaniemenkatu, Helsinki, Finland Design Team Leader: Vesa Oiva Area: 31,700 sqm Year: 2012 Photographs: Mika Huisman, Tuomas Uusheimo Project Management / Cost And Site Management: Indepro Oy Building Services Consultant: Pöyry Building Services Oy Construction Engineering Consultant: Finnmap Consulting Oy Electrical Engineering Consultant: Pöyry Building Services Oy Acoustical Engineering Consultant: Helimäki Acoustics Contractors: SRV (main contractor) Client: University of Helsinki.

LCR Architectes clads French middle school with tarnished copper. ORTUS, Home of Maudsley Learning / Duggan Morris Architects. Architects: Duggan Morris Architects Location: London, United Kingdom Area: 1,500 sqm Photographs: Jack Hobhouse Construction Manager: Cavendish Berkeley Structural Engineer: Elliott Wood Partnership Environmental Engineer: Skelly and Couch Cost Consultants: Measur Cdm Coordinator: Andrew Goddard Associates.

Brighton College by Allies and Morrison. Architects Allies and Morrison have added this gabled extension to a nineteenth century boarding school in Brighton, England. The three-storey addition nestles against the brick and stone walls of the listed boarding house at ground floor level, but steps away with its upper storeys so that it barely touches, as requested by the planning authorities. Cafeteria at the University Aalen / MGF Architekten. Architects: MGF Architekten Location: Aalen, Germany Project Leadership: Josef Hämmerl Design Team: Maria Knott, Karin Schmid-Arnoldt Area: 550 sqm Year: 2009 Photographs: Michael Schnell. Sports & Convention Center at Jacobs University, Bremen / Germany by MAX Dudler & DIETRICH Architects.

School building by Mitchell Taylor Workshop contrasts stone with brick. Archium gives stone walls to a radio broadcasting station in Nepal. Office renovation with wooden and polycarbonate partitions by Daipu Architects. Timber clads interior and exterior of Kleinkindhaus nursery in Germany. Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall opens tomorrow. Villa at Sengokubara by Shigeru Ban. Livsrum Cancer Counselling Centre by EFFEKT.

City Hall of Plomodiern / Studio 02. Paul Chevallier School by Tectoniques. Beyond the Screen apartment block with brickwork screen by OBBA. Youth Centre by Cornelius + Vöge. FINE Design Group Office by Boora Architects. North London Hospice by Allford Hall Monaghan Morris. Glass Farm by MVRDV night shots. Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects.