background preloader

Recht

Facebook Twitter

(Te) hoge werkdruk: psychosociaal risico of economische dwangmatigheid? De limieten van het welzijnsrecht. Met bijdragen van Patrick Humblet, Kelly Reyniers, Marc Rigaux, Marc Vandeweerdt, Anne Van Regenmortel, Christophe Vanroelen en Valérie Vervliet. Dat voor vele werknemers de werkdruk in ondernemingen en organisaties de voorbije decennia aanzienlijk is toegenomen, kan en mag geen twijfel lijden. De oorzaken zijn veelvuldig en van uiteenlopende aard. Denken we maar aan de zeer scherpe (internationale) concurrentie die talrijke ondernemingen aanzet tot het opdrijven van de productiviteit en het drukken van de personeelsbezetting, de drang van ondernemingen om de aandeelhouders steeds weer consistente dividenden uit te betalen, of nog, de informatisering van de professionele en commerciële verhoudingen, die voor een sterk verhoogde en versnelde menselijke interactie binnen en buiten de bedrijven zorgt.

Een en ander heeft tot gevolg dat menig werknemer gebukt gaat onder een zware psychische en mentale belasting… 101 juridische vragen over concurrentie. “Iedereen is vrij om enige economische activiteit naar keuze uit te oefenen.” (art. II.3 Wetboek van economisch recht) Mededinging houdt verband met verschillende basisbeginselen van de vrije markt, zoals de bescherming van de vrijheid van ondernemen, de bescherming van de consumentenmarkt en de bescherming van intellectuele eigendom.

In dit boek vinden zowel juristen als niet-juristen een antwoord op 101 concrete juridische vragen die een ondernemer, zelfstandige, werkgever, werknemer of bestuurder zich geregeld stelt in verband met (het recht op) mededinging en de contractuele modulering ervan via concurrentiebedingen. Al deze vragen worden op een heldere en bondige wijze beantwoord door een equipe van ervaren advocaten, allen verbonden aan het advocatenkantoor CMS.

De duidelijke meerwaarde van dit handige boek ligt in de multidisciplinaire benadering van het thema vanuit zowel het vennootschapsrecht, het sociaal recht, het handelsrecht als het mededingingsrecht. Aanranding van de eerbaarheid en verkrachting. (E-book). "Dit boek is een prachtige handleiding om inzicht te verwerven doorheen het hele proces inzake 'aanranding van de eerbaarheid' en 'verkrachting'. "IPA Facts (klik hier om te lezen) In de afgelopen twintig jaar waren in de binnen- en buitenlandse pers regelmatig berichten over ernstige seksuele feiten, vaak met jonge kinderen. Zedenmisdrijven komen helaas nog steeds veelvuldig voor in onze samenleving. Zij zijn bijzonder omwille van de impact die zij hebben op de diepste menselijke gevoelens van de slachtoffers en tekenen hen vaak voor het leven.

De wetgever heeft in het verleden reeds een aantal aanpassingen doorgevoerd om dergelijke zaken aan te pakken. Toch was er recent nog veel commotie in de media omwille van een vrijspraak voor feiten van voyeurisme. In dit boek worden de misdrijven aanranding van de eerbaarheid en verkrachting vanuit zowel theoretisch als praktisch standpunt behandeld.

Inhoudstafel INLEIDING DEEL 1. DEEL 2. DEEL 3. DEEL 4. DEEL 5. DEEL 6. De publicaties zijn steeds. Actuele ontwikkelingen inzake EU-justitiebeleid, cannabisbeleid, misdaad en straf, jongeren en jeugdzorg, internationale vrede, veiligheid en gerechtigheid, gewelddadig extremisme & private veiligheid en zelfregulering. Arbeidsrecht toegepast. Dit handboek stelt het Belgische arbeidsrecht op een overzichtelijke wijze voor. De auteurs blijven daarbij stilstaan bij de belangrijkste topics, zonder zich te verliezen in al te verregaande details. De Arbeidsovereenkomstenwet wordt grondig besproken (aangaan van de arbeidsovereenkomst, rechten en plichten van de partijen, schorsing en einde van de overeenkomst). Ook de bepalingen van de Arbeidswet, de Feestdagenwet, de Loonbeschermingswet, de Uitzendarbeidswet en de Arbeidsreglementenwet worden belicht.

Concrete voorbeelden en veelvuldige verwijzingen naar de rechtspraak maken de meest ingewikkelde materies aanschouwelijk. Op die wijze biedt het boek een praktische leidraad die zowel geschikt is voor een eerste kennismaking met het arbeidsrecht als voor een meer diepgaande studie ervan. De overzichtelijke indeling maakt Arbeidsrecht toegepast tot een handig werkinstrument. Basiswetteksten inzake handels-en economisch recht. Basiswetteksten inzake het recht van de intellectuele eigendom. Codex Sociale zekerheid 2016-2017. Beschrijving: De doelstelling van deze Codex Sociale Zekerheid is de uitgebreide socialezekerheidswetgeving weer te geven in een overzichtelijke verzameling die gemakkelijk hanteerbaar is.

Kortom, een praktisch wetboek zowel voor de student als voor de praktijkjurist. Speciaal ten behoeve van de gebruiker is bij het begin van elke belangrijke en/of omvangrijke wettelijke of reglementaire tekst een inhoudstafel opgenomen om aldus het opzoekingswerk te vereenvoudigen. Deze uitgave is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 15 juni 2016. Inhoudstafel I. II. III. IV. V. De minderjarige en het gerecht. (E-book). In dit boek worden op een chronologische manier verschillende aspecten beschreven waarmee een minderjarige die ervan verdacht wordt een als misdrijf omschreven feit te hebben gepleegd, in aanraking kan komen. Zeker gezien het feit dat minderjarigen in principe handelingsonbekwaam zijn met betrekking tot het stellen van rechtshandelingen, is het nodig dat de begeleidende volwassenen over de nodige informatie beschikken zodat ze de minderjarige kunnen voorbereiden.

Weten wat er kan komen en wat de rechten zijn van de minderjarige, zijn immers essentieel om de minderjarige doorheen het gehele proces te kunnen begeleiden. Daartoe komen de volgende onderwerpen in het boek aan bod: Het verhoor van minderjarigenDe mogelijke maatregelenDe procedure voor de jeugdrechtbankDe uithandengevingDe GAS-wetgevingDe aansprakelijkheid van de ouders Ellen Demey behaalde haar master in de rechten in 2012 aan de UGent, waar ze haar masterproef schreef over de uithandengeving. De syndicus als vertegenwoordiger van de vereniging van mede-eigenaars. (E-book). Vanaf het ogenblik dat een gebouw of een groep van gebouwen twee of meerdere verschillende mede-eigenaars telt, waarbij hun eigendomsrecht werd opgesplitst in zgn. gemeenschappelijke en privatieve delen, ontstaat van rechtswege haar vereniging van mede-eigenaars. In 99% van de gevallen is op zulke vereniging de dwingende appartementswet van toepassing.

Door hun aankoop worden alle eigenaars automatisch lid van deze vereniging(en) van medeeigenaars. In die situaties verplicht de wetgever om voor het behoud en het beheer van de gemeenschappelijke delen beroep te doen op een organieke vertegenwoordiger, met name op een syndicus. Dit boek geeft u op een overzichtelijke, toegankelijke en begrijpbare manier inzicht in o.a. De aanstelling en het ontslag van de syndicusHet verschil tussen een statutaire, een door de rechtbank voorlopig of gerechtelijk aangestelde syndicus en een syndicus rechtstreeks door de (bijzondere) algemene vergadering benoemd… Auteur: Inhoudstafel Inleiding Hoofdstuk I.

Editor. De syndicus: uw 111 antwoorden. Het beheer van appartementsgebouwen is een complexe en technische juridische materie waarbij de syndicus een cruciale rol speelt. De verschillende eigendomsaanspraken in hetzelfde gebouw brengen heel wat vragen uit meerdere rechtsdomeinen mee. Aan de hand van 111 vragen ordent dit boek de diverse regels op een overzichtelijke wijze en brengt zo systematiek in de materie. De (juridische) vragen inzake de appartementsmede-eigendom en het beheer zijn geordend in zes delen: - het beroep en de aanstelling van de syndicus,- de syndicus en de wet op de mede-eigendom, - de syndicus en de algemene vergadering, - de syndicus en (het bouwen van) het appartementsgebouw, - enkele fiscale aspecten, en - enkele aspecten inzake conflictmanagement. Elke vraag wordt concreet en helder beantwoord vanuit het standpunt van de syndicus zonder daarbij het grotere plaatje uit het oog te verliezen.

Een beknopte geschiedenis van het sociaal, het economisch en het fiscaal recht in België Academia Press Wetenschappelijke Uitgeverij. Familiaal vermogensrecht in essentie. Handboek auteursrecht. Editie 2015-2016. Auteurs: Katrien Van der Perre, Eva Lievens & Dirk Voorhoof Dit handboek is bestemd voor studenten in de Communicatiewetenschappen en voor studenten in opleidingen Communicatiebeheer, Toegepaste Communicatie, Public Relations en Voorlichting, Journalistiek, Audiovisuele Kunsten, Media en Communicatie, Media- en Cultuurwetenschappen, Communicatiemanagement of Rechten.

Als burgers, consumenten of als professionelen hebben we met auteursrecht te maken, onvermijdelijk. In sommige situaties zal men aanspraak kunnen maken op auteursrechten en naburige rechten als schrijver, journalist, regisseur, kunstenaar, reclamemaker, fotograaf, componist, muzikant, producent, uitgever of omroeporganisatie. In andere situaties zal men een vergoeding moeten betalen en vaak zelfs vooraf toestemming moeten krijgen voor het gebruik van teksten, beelden of muziek.

Over de auteurs Dirk Voorhoof is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent waar hij mediarecht, auteursrecht en journalistieke ethiek doceert. Handboek Belgisch Personen- en familierecht. Beschrijving: [Uit onze reeks Gandaius] Gerd Verschelden schreef met zijn nieuwe ‘Handboek Belgisch Personen- en familierecht’ een zeer uitgebreid volledig geactualiseerd standaardwerk.Het boek bestaat uit twee delen: I.

Verticale relaties: tussen ouders en kinderen, met inbegrip van geesteszieken AfstammingAdoptieBeschermingsstatuten voor minderjarigenBeschermde meerderjarigen II. HuwelijkEchtscheiding en scheiding van tafel en bedWettelijke samenwoningFeitelijke samenwoning. Het ‘Handboek Belgisch Personen- en familierecht’ zorgt voor een stevige basis van deze veelomvattende materie, aangevuld met belangrijke onderdelen van het familiaal vermogensrecht, meer bepaald het wettelijk huwelijksvermogensstelsel en de wettelijke regels inzake erfopvolging.

Handboek Belgisch Personen- en familierecht is een bijzonder grondige herwerking van het Handboek Belgisch Familierecht (editie 2010). Inhoudstafel > Ontdek hier de integrale inhoudstafel (pdf). Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Inleiding Hoofdstuk 1. Handboek boekhouden. Belgisch boekhoudrecht. Handboek Jeugdbeschermingsrecht. (E-book). Het jeugdbeschermingsrecht regelt de (overheids)interventies ten aanzien van kinderen en jongeren die zich in bijzondere probleemsituaties bevinden of die delicten hebben gepleegd. Deze interventies betreffen zowel vrijwillige als gerechtelijke maatregelen, veelal uitgevoerd in specifieke voorzieningen. De bevoegdheid om deze interventies te regelen, komt grotendeels toe aan de gemeenschappen, maar ook de federale staat heeft een aantal belangrijke bevoegdheden behouden. Deze elkaar doorkruisende aspecten van doelgroepen, soorten hulpverlening en bevoegde over¬heden maken van het jeugdbeschermingsrecht een complexe materie, die evenwel in hoge mate maatschappelijk relevant is.

In deze derde editie van het “Handboek Jeugdbeschermingsrecht” van Johan Put krijgt u Inhoudstafel Download hier de integrale inhoudstafel (pdf) van Handboek Jeugdbeschermingsrecht. Woord vooraf Lijst van afkortingen DEEL I BEGRIP EN BEGINSELEN Hoofdstuk 1 Begripsomschrijving en situering Hoofdstuk 2 Algemene beginselen. Het volgrecht van de kunstenaar.

Over het boek: Auteurs van werken van grafische of beeldende kunst hebben recht op een vergoeding wanneer hun werken (schilderijen, beeldhouwwerken, etsen, …) worden doorverkocht met tussenkomst van een professionele kunsthandelaar, zoals een galerij of veilinghuis. Deze vergoeding wordt aangeduid als het volgrecht. De wettelijke regeling inzake het volgrecht is recent grondig gewijzigd. In dit boek wordt de vernieuwde regeling inzake het volgrecht grondig besproken. Aan bod komt de vraag welke werken en welke transacties onder de regeling inzake het volgrecht vallen, wat het tarief is, wie het volgrecht verschuldigd is en wie er recht op heeft. Ook wordt uitgebreid toegelicht waar, wanneer, hoe en door wie aangiftes van doorverkopen dienen te gebeuren. GPRC – Guaranteed Peer Reviewed Content Uit de inhoud: InhoudsopgaveInleiding Over de auteur(s):

Kan dit zomaar? Schoolrecht voor ouders. (E-book). Schoolrecht is meer dan ooit een rechtstak waarmee onderwijsmensen en ouders dagelijks geconfronteerd worden. Iedereen met kinderen krijgt te maken met de wetten en regeltjes die het schoolleven beheersen. Dit boek richt zich tot iedereen die de terechte vraag stelt hoe "het" werkt. Doelbewust hebben de auteurs gekozen voor de onderwerpen die de onderwijsmensen en ouders bezighouden en geven ze antwoorden op de vele vragen die ze stellen. Hoe zit het met het toelatingsvoorwaarden op school, recht op inschrijving, mogelijke weigeringsgronden, het schoolreglement, de kosten, de maximum-factuur, verzekeringen, opvang, thuisonderwijs, bij-lessen, oneerlijke concurrentie, sponsoring en reclame, tucht- en ordemaatregelen, de schoolrekening, vervoer bij uitstappen, de verplichte fietshelm, iPads, maaltijden, zwemlessen, schoolfotografie, de participatieorganen, examenbetwisting, ...?

De indeling is eenvoudig. Milieuheffingen en -subsidies 2016-2017. U koopt voor het eerst een e-book? Dit is uw (eenvoudig!) Stappenplan: Ontdek het comfort van de Wolters Kluwer Libreo app Met de Libreo-app is het heel eenvoudig om uw e-books te lezen op uw tablet of pc. Na aankoop vindt u de boeken onmiddellijk terug op de boekenplank van uw Libreo-app. Bestel uw e-books en voer de betaling uit.Download de gratis Wolters Kluwer Libreo app voor uw PC, iPad of Android tabletLog in op Libreo met hetzelfde e-mailadres en paswoord als op de webshop.Start met lezen. » Meer informatie over Libreo Bestel de combinatie papier en e-book samen en bespaar 35% op het totaal! U kunt het e-book meteen lezen en het papieren boek wordt zo snel mogelijk naar u opgestuurd. Abonnementen: altijd de nieuwste e-book editie van jaarboeken en zakboekjes Net zoals bij een abonnement op de papieren versie, ontvangt u het e-book aan de voordelige abonnementsprijs. Meer weten? Milieurecht in kort bestek. Noot voor noot. Inleiding muziekrecht.

In Noot voor Noot versmelten muziek en recht tot muziekrecht. De musicus krijgt hier in begrijpelijke taal het recht met betrekking tot muziek uitgelegd. Kennis van juridische basisbegrippen geeft musici grip op de zakelijke kant van hun vak. In dit boek leert de jurist hoe muziek in elkaar zit. Een basisbegrip van muziektheorie stelt hem in staat uit muzikale feiten juridische argumenten te distilleren. Voorbeelden laten concreet zien hoe het recht in een muzikaal perspectief past. Musici, omarm uw recht en gun uw muziek de bescherming die het verdient. Juristen, begrijp de muzikale feiten en laat het recht zingen.

Bindu De Knock is advocaat in Amsterdam. Bestel deze uitgave snel via managementboek.nl. Ontwikkelingen van de sociale zekerheid 2011-2016. Wetgeving, rechtspraak. Potpourri I. Gerechtelijk recht. Potpourri II. Strafrecht en strafprocesrecht. Praktische gids voorlopige hechtenis. Praktisch administratief recht. Praktisch boekhouden voor kleine vzw's. Praktisch BTW-recht. Praktisch burgerlijk recht. Praktisch Europees recht. Praktisch handels- en economisch recht. Praktisch personenbelasting. Praktisch personenbelasting. Caseboek. Praktisch registratie- en erfbelasting. Basisbeginselen. Praktisch sociaal recht 2016. Praktisch strafprocesrecht. Praktisch vennootschapsbelasting. Praktisch vennootschapsbelasting. Caseboek. Preventiezakboekje welzijn op het werk 2016. Procedures evaluatie en tucht. Recht als tegenmacht: omtrent de emancipatoire functie van het recht. Een metajuridisch betoog.

Scenario's voor een nieuwe Belgische strafprocedure. Een praktijkgericht knelpuntenonderzoek. Sociaal Compendium 2016-2017. Arbeidsrecht met fiscale notities. Sociaal en arbeidsrecht. Vormingsprogramma 2014. Sociaal recht in essentie. (E-book). Socialezekerheidsrecht toegepast. Strafrecht en strafprocesrecht in hoofdlijnen. Temporele werkgeversflexibiliteit. Mogelijkheden en beperkingen. Vademecum fiscale falconis 2015. Vastgoed in pocket voor het Vlaamse Gewest 2016 - 2017. Vermogensrecht in kort bestek. Goederen- en bijzondere overeenkomstenrecht. Vennootschapsrecht toegepast. Wat ervan te zeggen. Informatie en beroepsgeheim in de welzijnssector. Werkplanning in de zorgsector 1: De wettelijke regeling rond arbeidsduur. Werkplanning in de zorgsector 2: Een wettig uurrooster op maat van uw organisatie opstellen. Werkplanning in de zorgsector 3: Nachtarbeid en arbeid op zaterdagen, zon- en feestdagen.

Werkplanning in de zorgsector 4: Zelfroosteren. Werkplanning in de zorgsector 5: Recuperatie. Werkplanning in de zorgsector 6: Overloon. Werkplanning in de zorgsector 7: Deeltijdse arbeid. Werkplanning in de zorgsector 8: Arbeidstijdreglementering voor bijzondere categorieën van werknemers. Werkplanning in de zorgsector 9: Het arbeidsreglement. Zakboekje overheidsopdrachten 2016.