background preloader

Specialpedagogiska resurser

Facebook Twitter

Digital läsförståelse på engelska genom UDL. UDL Editions har tillsammans med CAST utvecklat ett läsverktyg som följer några av de principer som finns i UDL ramverket.

Digital läsförståelse på engelska genom UDL

I detta verktyg kan man välja att läsa/lyssna på sex olika texter och samtidigt få hjälp med att förstå och reflektera runt texten enligt reciprocal teaching, RT I övre högra hörnet finns det talsyntes eller och olikfärgade understrykningspennor som kan vara till hjälp för en del elever. Talsyntesen skulle kunna vidareutvecklas och i många fall är det nog bättre att använda talsyntesen i datorn. När man valt en bok kan man i förväg högst upp på hemsidan t.ex. läsa på glosor, gå igenom begrepp för litteraturanalys, bekanta sig med bakgrunden till berättelsen, läsa en sammanfattning av berättelsen och persongalleriet.

Detta underlättar förståelsen för texten för många elever och kan vara en nyckel till att orka igenom en text. Innan man börjar läsa så väljer läsaren nivå 1-3 på hur mycket stöd läsaren behöver med att reflektera runt läsningen. Podtips. Sign in - Google Accounts. Miniräknare för dyskalkyliker. Nu blir det ännu enklare att kontakta oss. Från och med den 4 april är det enklare för dig att komma i kontakt med oss.

Nu blir det ännu enklare att kontakta oss

Nu lanserar vi den nya tjänsten Fråga en rådgivare. – Vi strävar efter ett klassrumsnära stöd och Fråga en rådgivare är ett exempel på hur vi bemöter våra kunders behov. Tack vare tjänsten kan vilken pedagog som helst, oavsett var i landet den befinner sig, enkelt kontakta oss och ställa sina frågor. Vi finns tillgängliga varje vardag, säger Greger Bååth, generaldirektör. Så fungerar Fråga en rådgivare Fråga en rådgivare är en tjänst där du enkelt ställer dina frågor till Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Fråga en rådgivare riktar sig till pedagoger, skolledare och andra som har frågor om pedagogiska konsekvenser av en funktionsnedsättning. Kontakta Fråga en rådgivare Sök svaret på din fråga Skriv till fråga en rådgivare Ring till Fråga en rådgivare Telefonnummer: 010 473 60 00.Telefontiden är vardagar klockan 12.00 till 16.00. Ökar tillgängligheten Den 4 april lanserar vi den nya tjänstenFråga en rådgivare. 10 tips till lärare som undervisar elever med Aspergers syndrom.

Många elever med Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd får inte det stöd de behöver i skolan, vilket kan få förödande konsekvenser.

10 tips till lärare som undervisar elever med Aspergers syndrom

Här har jag samlat mina bästa tips på vad du som jobbar som lärare och har elever med Aspergers syndrom eller andra neuropsykiatriska diagnoser bör tänka på. 1. Ha inga förutfattade meningar om hur barn med Aspergers syndrom ska fungera. Personer med Aspergers syndrom är olika varandra och behöver stöd med olika saker. När du får ett barn med Aspergers syndrom i din klass, lär känna barnet som individ. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Boka mig för en föreläsning. Skoldatatekets applista april 2016. Sign in - Google Accounts. Läromedel som passar i specialpedagogiska sammanhang - Hitta läromedel.

Skolans arbete med extra anpassningar. Elever som inte når målen eller som riskerar att inte nå målen ska få stöd i form av extra anpassningar eller särskilt stöd.

Skolans arbete med extra anpassningar

Det som skiljer särskilt stöd från extra anpassningar är ofta insatsernas omfattning och varaktighet. Särskilt stöd brukar vara mer omfattande och pågå under en längre tid. Extra anpassningar kan till exempel handla om att planera och strukturera ett schema över skoldagenge extra tydliga instruktionerge förklaringar av ett ämnesområde på ett alternativt sättge färdighetsträning inom ramen för den ordinarie undervisningen (som exempelvis lästräning). Extra anpassningar kan också handla om särskilda läromedel eller utrustning (som anpassade programvaror) och enstaka specialpedagogiska insatser. Lagändring om extra anpassningar Den 1 juli 2014 genomfördes en lagändring om extra anpassningar för att förtydliga reglerna om extra anpassningar och särskilt stöd samt för att minska lärarnas arbete med åtgärdsprogram och annan dokumentation.

Syftet med granskningen.