background preloader

Ikt

Facebook Twitter

Tips iPad. Doodling Course Registration — Learn How to Doodle Courses. Storyboard That - The Internet's Best Storyboard Creator. Kul med Duffton - skriv- och lästräning enligt ljudningsmetoden. Wordle - Beautiful Word Clouds. Tips till dig som vill införa mer IKT i sin undervisning.

2a965fb4565ce7b94ba045821d28739d.jpg (JPEG Image, 736 × 460 pixels) How to Use Scratch for Digital Storytelling. Digital storytelling involves combining digital media (images, voice narration, music, text, or motion) to tell a story.

How to Use Scratch for Digital Storytelling

Over the past few years, digital storytelling has become an increasingly popular and effective way for students to meet a range of learning goals in the classroom. Scratch, a programming project from the Lifelong Kindergarten Group at the MIT Media Lab, might be an unexpected tool for digital storytelling. But using Scratch to tell a story is a “twofer”: Students practice important ELA skills and at the same time use computational thinking. As students build their stories in Scratch, their work aligns with ISTE's definition of computational thinking. Källkritik. Molntjänster i skolan. Det blir allt vanligare att skolor och kommuner använder så kallade molntjänster.

Molntjänster i skolan

Molnet är ett samlingsnamn för olika tjänster som gör det möjligt att använda program och lagringsutrymme som inte finns på den egna datorn eller på lokala servrar, utan på internet. Tjänsterna kan nås överallt där det finns nätuppkoppling och ofta kan de användas på datorn, i surfplattan eller på mobilen. Utöver de pedagogiska möjligheterna finns det en del annat man måste tänka på vid användning av molntjänster, inte minst vad gäller hanteringen av personuppgifter. Leverantörer av molntjänster lagrar ofta informationen uppdelat på många platser och hos olika underleverantörer. Kul med Duffton - skriv- och lästräning enligt ljudningsmetoden. Programmering och kodning i skolan.

Vad är internet? Internet är ett globalt nätverk som kopplar samman datorer med varandra.

Vad är internet?

Datoriserade apparater som smarta telefoner och surfplattor kan också kopplas upp. Både trådbunden och trådlös teknik används, men datakommunikationen följer alltid samma regler. Internet är i själva verket ett nätverk som består av miljontals underordnade nätverk. De mindre nätverken runt om i världen kopplas upp till vad man kan se som internets stamnät; internettrafikens motorvägar som binder samman länder och kontinenter. Stamnäten drivs av en mängd olika aktörer – företag, myndigheter, universitet och andra. Samarbetet mellan internetoperatörer och stamnätsoperatörer regleras i avtal som oftast innebär att den ena parten betalar en summa till den andra, men i undantagsfall har man kommit överens om att utbyta trafik utan att räkna pengar.

Ofta brukar man prata om internet och webben som om det vore samma sak. Program, appar och webtjänster. QR-koder. Bilder - upphovsrättsguide för lärare. Webbstjärnans spelplan - Kommer du i mål? 101 iPad Tips & Tricks. Use these iPad tips and tricks to do more with your iPad Air, iPad mini and every other iPad running iOS 7.

101 iPad Tips & Tricks

This list of over 100 iPad tips and tricks is broken down by tips to help you get started, use the keyboard better, surf the web on the iPad easier, sync your photos, data and calendars as well as get the most out of your iPad with entertainment apps and services. Whether you just bought an iPad, or you’ve had one for years, these useful iPad tips and tricks will show you new ways to do more with your iPad. LIKA – it-tempen för skolan. I augusti förra året skrev jag om det uppdrag SKL ett par månader tidigare fått av regeringen för att ge stöd åt kommunernas arbete med att digitalisera den svenska skolan.

LIKA – it-tempen för skolan

Den ena delen av uppdraget går ut på att skapa och leda ett nationellt forum för skolans digitalisering. Deras första uppdrag är att ta fram ett underlag till en nationell strategi, och det arbetet börjar närma sig slutet. Före valet kommer regeringen att ge Skolverket i uppdrag att utarbeta en strategi. Den andra delen handlar om att ta fram ett nationellt ramverk och ett webbaserat självskattningsverktyg.

Det ska fungera på ungefär samma sätt som eBlomlådan, som hjälper kommunerna att utvärdera sin digitala verksamhetsutveckling. Nu är den första versionen klar och verktyget kommer att finns tillgängligt för alla 27 augusti. I det här inlägget kommer jag att titta lite närmare på det webbaserade självskattningsverktyget. Häromdagen pratade jag med Johanna Karlén, som är inlånad som projektledare på SKL året ut. Bryter du mot lagen utan att veta om det?

Bryter du mot lagen utan att veta om det?

Bryter du mot lagen utan att veta om det?

Det finns många mytbildningar om hur man får använda digitalt material på nätet, både sådant som är upphovsrättsskyddat och det som finns fritt tillgängligt. Bara för att det finns en ofantlig mängd bilder på internet kan man inte bara ”Googla” och ta en bild, det är någon som äger den. Många lärare avstår därför från att använda Internet i sin undervisning eftersom de är rädda för att göra fel. Utifrån detta skapades ett projektet ”legala handboken”. Målet med projektet var att skapa en aktuell och lättanvänd webbtjänst som ger lärare, studenter, bibliotekarier och övrig personal vid svenska lärosäten svar på sina frågor om upphovsrätt, offentlighet, integritet och säkerhet på nätet. Det mesta av innehållet i ”Legala handboken” har producerats av Margareta Hellström, IKT-pedagogisk konsult och rådgivare vid KTH samt projektledare vid Unipoll AB.

Appar för elever i behov av särskilt stöd. Sökis - En trygg och träffsäker söktjänst för barn och ungdomar. Digital medborgare regler. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och... Make Your Images Interactive - ThingLink. Presentera med PowerPoint. En bild kan säga mer än tusen ord och vara ett väldigt bra sätt att förmedla en känsla eller uttrycka ett nyckelord.

Presentera med PowerPoint

De flesta bilder på Internet får du ladda hem för privat bruk. Att använda en bild i en redovisning är däremot inte privat bruk. Därför är det viktigt att du lär dig välja de bilder som är ok att använda. Apparna ger dyslektikern kontroll över skoldagen. Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education. Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning.

Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education

Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Sök efter "Skolappar" - PappasAppar.se. Svenska språkappar för barn. Sammanställning över populära språkappar med svensk text och/eller tal – appar för att lära sig svenska.

Svenska språkappar för barn

För barn, utlandssvenskar, nyanlända, invandrare, SVA/SFI. På denna sida hittar du tips på språkappar med svensk text och/eller tal. Vi har testat och recenserat dessa appar utifrån ett barnperspektiv men apparna kan givetvis även kan användas av vuxna. Ipad för nybörjare: 5 snabba tips. iPad Studiecirkel. iMovie på iPad. Igår hade alla sjuor och åttor på en temadag.

iMovie på iPad

Ett av passen var att lära sig iMovie på iPad tillsammans med mig. Insåg då att det hänt en del i iMovie, så jag funderade på att kanske göra en liten instruktionsvideo. Senare på dagen så satt jag och läste nya inlägg i en av alla iPad-frupperna på Facebook och där var det några som efterlyste filmredigeringsfunktioner, funktioner som jag "upptäckt" att de numera fanns i iMovie. Satte mig lite för sent igår kväll och började göra en film, och fortsatte allt för länge igår natt med att göra en film om hur iMovie på iPaden ser ut och fungerar. Nu är den i alla fall klar! Den är i 2 delar: iPad med Sara - hantera kameran. iPad - grunderna. Keynote på iPad. Pages för iPad.