background preloader

IKT i skolan

Facebook Twitter

Vad säger skollagen om trygghet och studiero på internet? Skollagen beslutas av riksdagen och innehåller grundläggande bestämmelser om skola och förskola.

Vad säger skollagen om trygghet och studiero på internet?

Där regleras rättigheter och skyldigheter för barn, elever och deras vårdnadshavare. I skollagen finns också huvudmannens ansvar för verksamheten beskrivet. Trygghet och studiero på internet? I skollagens femte kapitel, paragraf 3 står det om skolmiljön att ”Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.” förutom det ska skolan följa kraven på en god arbetsmiljö från arbetsmiljölagen. Uppkopplad – hela tidenIdag har uttrycket ”att vara på nätet” i princip spelat ut sin roll, alla elever är uppkopplade och de flesta hela tiden. Online och offline Vi vuxna brukar hävda att samma regler gäller på och utanför nätet, samtidigt går vi hårt åt våra meningsmotståndare i kommentarsfälten, vi använder upphovsrättsskyddat material och tvekar inte att dela en smaskig berättelse vi har läst om ”på nätet”.

Skolresurser. GAFE – Google Apps for Education. Så använder kommuner, skolor och högskolor Office 365 - Microsoft för skola och högre utbildning. Office 365 finns nu för skola och högre utbildning som vill dra nytta av molnet.

Så använder kommuner, skolor och högskolor Office 365 - Microsoft för skola och högre utbildning

Med Office 365 får eleverna ett modernt verktyg som hjälper dem nå högre måluppfyllelse samtidigt som lärarna effektiviserar administrationen och kan fokusera på undervisningen. Denna molntjänst ger studenter och lärare möjlighet att samarbeta i realtid med olika uppgifter och grupprojekt. Det är till exempel lätt att dela information, visa och redigera dokument i en webbläsare eller i Office då gratis e-post, snabbmeddelanden, röst- och videochatt och visning och redigering av dokument online ingår. Bland svenska skolor är intresset stort och under en användarträff i Microsofts lokaler möttes cirka 50 lärare, tjänstemän och utvecklare för att nätverka, diskutera frågor om Office 365 i skolan och inte minst inspireras av goda exempel.

Bild

Delade arbetsytor. The 10 Skills Modern Teachers Must Have. The above image is 8.5×11″ so you can print it out. PDF is available here . There’s been a lot of talk about 21st century learners, 21st century teachers, and connected classrooms. There’s a daily influx of new technology into your inbox and your classroom feels woefully behind the times even if you’re flipping your 1:1 iPad classroom that’s already online and part of a MOOC . What are modern teachers to do with all this jargon and techno-babble being thrown at them all day long? Simple. In my experience, I’ve seen teachers attempt to integrate 30 iPads into their classroom by handing them out and then trying to figure out which apps are worth using.

In order to do this, you’ll need skills modern teachers must have. 1) Build Your PLN Whether you call it a ‘personal learning network’ or a ‘professional learning network’ is not important. 2) Establish Real Relationships Whether it’s online or offline, the ability to establish real relationships is critical to any modern teacher. 7) Slow Down. (M) vill ha lärarlyft inom it. Ipad i förskolan. Barnläkare varnar för surfplattor. Barnläkaren Hugo Lagercrantz har forskat i hur barns hjärnor utvecklas och han är mycket kritisk till att allt fler förskolor använder sig av den nya tekniken.

Barnläkare varnar för surfplattor

-Jag har tre invändningar mot att använda surfplattor hos så här små barn. Det första är att det fragmenterar uppmärksamheten – vi är omgivna av iPhones och iPads som plingar och det försämrar vår koncentration. Hans andra argument är att surfplattorna förvrider barnens uppfattning om naturen. - Ska man se en fjäril på en iPad? Barnen kommer inte att gå ut och lyssna på hur fåglarna låter på riktigt -Det tredje är att det tar tid från den spontana leken. ”Jag blir glad” Lena Gällhagen, skolutvecklare i Nacka kommun som skrivit en bok om hur surfplattor kan användas i förskolan, är däremot övertygad om att surfplattor är en tillgång i den pedagogiska verksamheten. - Jag blir glad när jag ser hur man använder tekniken på ett smart, pedagogiskt sätt. -Man ska inte tro att barnen blir smartare på det här sättet, säger Hugo Lagercrantz.

Pm-it-iundervisningen. Skolappar.nu - Recensioner av appar för förskola och skola. DATORN i UTBILDNINGEN. Text: Mats Östling E-post: mats.ostling@diu.se TEMA Skolinspektionens granskning av it i skola Sågning av skolors IT-användning – men är det bara rektors fel?

DATORN i UTBILDNINGEN

Inte i någon del klarar de granskade skolorna av att leva upp till målen i kursplanerna. I den granskning av skolor som Skolinspektionen under förra läsåret genomförde av ett antal olika ämnen och åldrar ingick också användningen av IT, ett väldigt bra initiativ och en bra signal: IT ingår – men resultatet är ett totalt underkännande. Granskningen är värd att uppmärksammas både för det som står i den men också för det som inte står. Samtidigt som det pågår en ganska upprörd diskussion kring pedagogers arbetsbörda avfärdar Skolinspektionen den administrativa användningen som inte särskilt viktig: ”Ofta har man nöjt sig med att använda IT-utrustningen för att effektivisera administration, planering och organisation av skolarbetet.” I rapporten lyfts också det lokala IT-pedagogiska stödet till fram som en viktig fråga.