background preloader

Temaläsning - Fakta/Prosa

Facebook Twitter

Www.samer.se - Webb TV. Soffpotatisar riskerar cancer. Björnens rätta ansikte ( attacking bears... )...www.wildlifefilm.com. Björn till attack mot hund. MindmapbilderBJRN-1. Www.samer.se - Nåjden. Trumman var ett viktigt hjälpmedel för nåjden.

www.samer.se - Nåjden

Foto: Hans-Olof Utsi Kontakt med andarna I de religiösa ceremonierna mötte människorna gudarna och genom offer visade de sin respekt. Man offrade av många anledningar: för renarnas välstånd, för jakt- och fiskelycka, för att övervinna sjukdomar, för att graviditet och förlossning skulle gå bra. Den som förmedlade kontakten mellan människorna och gudarnas värld var nåjden. Utsedd av andarnaNåjden/noajdde var centralgestalten i det samiska samhället. Www.samer.se - Björn. Nils Åstot är en ung framgångsrik jägare från Sirges sameby.

www.samer.se - Björn

Här med en av sina björnar. Foto: Olof-Thomas Utsi. Björnen I den gamla samiska mytologin var björnen ett heligt djur som kunde förstå och tänka på människornas språk. Men björnen var också ett rovdjur. Björnen föredrar oländiga skogsområden och fjälldalar. Gömmer köttetBjörnen tar lika gärna älgar som renar och den äter också upp det mesta eller gömmer undan köttet för senare behov. BESKRIVANDE RAPPORT frågor. BESKRIVANDE RAPPORT Brunbjörn text fr uppslagsverk.

BESKRIVANDE RAPPORT faktamatris. Brunbjörn. Mors lilla Olle (med text) Potatis Förutsägelser. Potatis Sagor & Sanning; frågor. Potatis Wikipedia. Sättpotatis av sorten Early Rose med groddar.

Potatis Wikipedia

De tre största potatisproducerande länderna 2007 var Kina (72 miljoner ton), Ryssland (36,7 miljoner ton) och Indien (26 miljoner ton).[1] De tre toppkonsumerande länderna per capita och år 2005 var Vitryssland (181 kg per capita), Kirgizistan (143 kg per capita) och Ukraina (136 kg per capita).[1] Växten potatis[redigera | redigera wikitext] Potatisplanta med frukt. Alla delar av potatisväxten ovan jord är giftiga för människan på grund av sina höga halter av solanin. Potatisen är en flerårig ört med parflikiga blad. Stamknölarna[redigera | redigera wikitext] De ätbara stamknölarna växer under mark och är oftast vita, gula, eller rosa. Historik[redigera | redigera wikitext] Namnet potatis[redigera | redigera wikitext] I norra och sydligaste Sverige (Jämtland, Medelpad, Skåne och västra Blekinge) kallas de (jord-)päror[3]. I Tyskland kom samma knöl att få namnet "kartoffel(n)" och den tyska påverkan på svenskan var mycket stor vid denna tid. Recept på Klassiska potatisrätter - Spisa.nu.

JORDPÄROR. UTTRYCK MED POTATIS. "Surrogatmödrar bör tillåtas" Sverige bör tillåta surrogatmödraskap och insemination av ensamstående kvinnor.

"Surrogatmödrar bör tillåtas"

Det anser medicin-etikern Göran Hermerén, en av Sveriges främsta experter på området. Att få barn är ingen mänsklig rättighet. Det var alla de experter som diskuterade frågan på den Medicinska riksstämman i Stockholm rörande överens om. Men metoderna för att behandla ofrivillig barnlöshet blir bara fler och fler, och därmed även de etiska och juridiska ställningstaganden som samhället måste göra. – Synen på föräldraskapet håller på att förändras.

En av de saker som diskuterades var just huruvida surrogatmödraskap bör vara tillåtna eller inte. . – Argumenten för överväger. I vår väntas Statens medicinsk-etiska råd, där Göran Hermerén ingår, ge sin syn på saken. Även Anna Singer, professor i familjerätt vid Uppsala universitet, är positiv - i princip. – Det är en svår fråga. . – I dag lever alltså barnet med sin pappa och faster som sina juridiska föräldrar. Göran Hermerén vänder dock snabbt på steken: Pensionsåldern höjs med två år. Planerar du att gå i pension vid 61 år?

Pensionsåldern höjs med två år

Räkna inte med det. Vill du jobba till 69 år? Det kan snart bli möjligt. En statlig utredning kommer att föreslå att åldersgränserna för pension höjs med två år, erfar DN. Det finns också planer på att koppla gränserna för pension mer till hur länge vi lever. Svenskarna blir allt äldre vilket gör att politikerna vill att vi jobbar längre upp i åldrarna. Det innebär att du kan ta ut allmän statlig ålderspension först vid 63 år om förslaget blir genomfört. Utredningen leds av departementsrådet Ingemar Eriksson som inte vill kommentera förslagen i detalj. – Jag vill inte nämna några särskilda siffror nu. Utredningen väntas också föreslå att en förändring ska ske stegvis, enligt uppgifter i tidningen GP. – Det är rimligt att om man genomför en förändring att det ska finnas en viss övergångstid, säger Ingemar Eriksson.

Föll i koma – vaknade på annan kontinent. En 69-årig man som bott i USA i runt 30 år föll i koma i samband med en stroke.

Föll i koma – vaknade på annan kontinent

När han vaknade upp ur medvetslösheten befann han sig på en annan kontinent, nämligen i Polen. Wladyslaw Haniszewski drabbades av ett slaganfall i början av juni när han befann sig på ett sjukhus i sin hemstad, New Jersey. Han föll i koma av hjärnblödningen. Det stod snabbt klart att han – liksom runt 50 miljoner andra människor i USA – saknade sjukvårdsförsäkring. Sjukhuset satte därför sin patient på ett plan till dennes hemland, Polen, eftersom det inte ville stå för kostnaderna för behandlingen. – Föreställ dig att skuffas runt som en säck potatis, säger Ewa Junczyk-Ziomecka, Polens generalkonsul i USA, till New York Daily News.

Hon hävdar att 69-åringen var medvetslös när han fördes ombord på flygplanet. Universitetssjukhuset Robert Wood Johnson i New Brunswick, New Jersey, ger en annan version av händelseförloppet. Soffpotatisar riskerar cancer. Potatishandlaren.