background preloader

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Facebook Twitter

ODS Portal. Βιβλιοθήκες. Το Περιβολάκι μας. Δείτε στο Slide.ly Στις 23-5-2017 συμμετείχαν στους σχολικούς αγώνες πετοσφαίρισης μερικά κορίτσια από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας.

Το Περιβολάκι μας

Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της γυμνάστριάς μας κ. Παυλίνας Κορώνα, προπονηθήκαμε και ήμασταν έτοιμες για τους αγώνες. Το μέρος διοργάνωσης των αγώνων ήταν το 4ο δημοτικό. Όταν φτάσαμε ακούγαμε τύμπανα, φωνές και συνθήματα. Μετά από μια ώρα υπομονή, επιτέλους ακούσαμε τον αριθμό μας. Τελικά ο πρώτος αγώνας έληξε με επιτυχία. Μετά από πολύ κόπο και πόντους με μεγάλη διάρκεια καταφέραμε και μπήκαμε στον τελικό.

Ο τελικός αγώνας ήταν αρκετά δύσκολος. Ήμασταν πολύ συγκινημένες και χαρούμενες για το κατόρθωμά μας διότι προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε. Ήταν μια τέλεια εμπειρία που δε θα την ξεχάσουμε ποτέ! Ναταλία, Μαργαρίτα, Σοφία, Αννέτα Γράψτε σχόλιο (0) Myrtis. Myrtis died of typhoid fever during the plague which hit Athens in the middle of the 5th Century BC.

Myrtis

Typhoid fever today - 2.500 years after - affects over 21 million people around the world, causing more than 200,000 deaths annually, predominantly among pre-school and school-age children in developing countries. The United Nations Regional Information Centre (UNRIC) “asked” Myrtis to become a friend of the UN Millennium Development Goals and join, in her own unique way, the United Nations global campaign "We can End Poverty". This is how Myrtis became a friend and supporter of the United Nations. She “assumed” her duties without delay by sending a message to world leaders who attended the UN Millennium Development Goals Summit in September 2010. So, Myrtis is not any longer only “face to face with the past” but also “face to face with the present and future”. Myrtis' message to the World: My name is Myrtis. Myrtis.

Χώρα Φαντασίας και Ονείρων: Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα: αρχαία αγγεία και η εκπαίδευση των παιδιών στην κλασική Αθήνα. Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα της κλασικής εποχής.

Χώρα Φαντασίας και Ονείρων: Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα: αρχαία αγγεία και η εκπαίδευση των παιδιών στην κλασική Αθήνα

Στην αρχαία Αθήνα των κλασικών χρόνων τα αγόρια των εύπορων Αθηναίων πολιτών στέλνονταν σε ιδιωτικά σχολεία για να μορφωθούν. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι και μάθαιναν από τη μητέρα το σύνολο των οικιακών εργασιών και στις πιο εύπορες και κατά κάποιον τρόπο "προοδευτικές" οικογένειες μπορεί να μάθαιναν και κάποιες βασικές στοιχειώδεις γνώσεις, όπως γραφή, ανάγνωση, τραγούδι και χορό. Λευκή λήκυθος που απεικονίζει γυναίκα να γνέθει μαλλί σε κλωστή.

Ήταν μία από τις πιο συνηθισμένες ασχολίες των γυναικών. Αμφορέας στον οποίο απεικονίζονται γυναίκες να υφαίνουν και να επεξεργάζονται μάλλον κλωστή μαλλιού. Ο Πλάτων στο έργο του Πρωταγόρας γράφει για την εκπαίδευση των μικρών αγοριών στην κλασική Αθήνα. Η Εκπαίδευση στην Αρχαία Ελλάδα - Αμαλία Κ. Ηλιάδη - Άρθρα - Μελέτες - Έγραψαν - Βιβλιοθήκη - Ρίξε μια ματιά! www.matia.gr. Η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με κάθε είδους πολιτιστική ανάπτυξη που έλαβε χώρα κατά την ελληνική αρχαιότητα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ενός δυναμικού πολιτιστικού συνεχούς που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον και επεκτάθηκε στην ευρωπαϊκή Ήπειρο και στις κτήσεις της: είναι γνωστό σήμερα με τον γενικό όρο δυτικός πολιτισμός με κύρια χαρακτηριστικά τη δημοκρατία και την καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών.

Η Εκπαίδευση στην Αρχαία Ελλάδα - Αμαλία Κ. Ηλιάδη - Άρθρα - Μελέτες - Έγραψαν - Βιβλιοθήκη - Ρίξε μια ματιά! www.matia.gr

Παρακάτω θα εκτεθούν τα κύρια σημεία αυτού του παιδευτικού και εκπαιδευτικού «ιδανικού» έτσι όπως αναπτύχθηκε στις διαφορετικές πόλεις-κράτη της ελληνικής επικράτειας κατά την αρχαιότητα. Η εκπαίδευση στην Αρχαία Σπάρτη και την Κρήτη Σύμφωνα με τον μύθο ο Σκύθης Ανάχαρσις επιστρέφοντας από τα ταξίδια του ανέφερε πως οι Σπαρτιάτες ήταν η μόνη ελληνική φυλή με την οποία κατόρθωσε να συζητήσει λογικά γιατί μόνον αυτή είχε το χρόνο να είναι σοφή. Στη Σπάρτη, σε αυτό το απόλυτα οργανωμένο κράτος, το αγόρι έμενε σπίτι του ως τα επτά του χρόνια.

Ενότητα 2 - Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα. Βραχέα ή βραχύχρονα.

Ενότητα 2 - Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα

Είναι τα: ε, ο. Λέγονται έτσι γιατί είχαν βραχεία (σύντομη) προφορά, προφέρονταν σεβραχύ (σύντομο) χρόνο, δηλαδή: ε = ε ο = ο Μακρά ή μακρόχρονα. Είναι τα: η, ω. Λέγονται έτσι γιατί είχαν μακριά προφορά, προφέρονταν σεμακρύτερο, πιο μεγάλο χρόνο , δηλαδή: η = εε ω = οο Η λέξη τέλος προφερόταν τέλος. Δίχρονα. Οι δίφθογγοι Εκτός όμως από τα φωνήεντα υπάρχουν και οι δίφθογγοι που είναι συνολικά έντεκα: οκτώ κύριοι: αι, ει, οι, υι, αυ, ευ, ου, ηυτρεις καταχρηστικοί: ᾳ, ῃ, ῳ α) Γενικά οι δίφθογγοι είναι μακρόχρονοι. β) Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση! Γ) Υπάρχει όμως κι η εξαίρεση της εξαίρεσης! Παραδείγματα για κατανόηση α) Στη λέξη οἶκος, ο δίφθογγος οι είναι μακρόχρονος. A τάξη, 2η ενότητα, Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ « ΙΣΤΟΡΙΟΜΝΗΜΟΝΕΣ. Η αγωγή των νέων στην αρχαία Αθήνα μοιάζει με την αγωγή των νέων σ’ άλλες ελληνικές πόλεις , με εξαίρεση την Σπάρτη.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ « ΙΣΤΟΡΙΟΜΝΗΜΟΝΕΣ

Στην Αθήνα διδάσκουν και συμβουλεύουν τα παιδιά με φροντίδα. Στην αρχή η παραμάνα και η μητέρα και ο παιδαγωγός και ο ίδιος ο πατέρας φροντίζουν να γίνει το παιδί πολύ καλό, διδάσκοντας ότι αυτό είναι δίκαιο κι αυτό είναι άδικο, αυτό είναι καλό κι αυτό είναι κακό. Έπειτα, όταν τα παιδιά φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, οι γονείς τα στέλνουν στους δασκάλους, όπου οι δάσκαλοι της γραφής και της ανάγνωσης φροντίζουν να μάθουν γράμματα και να καταλαβαίνουν τα γραπτά κείμενα, ενώ οι κιθαριστές προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά πιο ήρεμα με το να παίζουν μουσική, και εξοικειώνουν τις ψυχές των παιδιών με τον ρυθμό και την αρμονία.

Ακόμα τα παιδιά συχνάζουν στα γυμναστήρια και στις παλαίστρες, όπου οι δάσκαλοι της γυμναστικής (οι παιδοτρίβες) κάνουν τα σώματά τους καλύτερα, για να μην αναγκάζονται να δειλιάζουν εξαιτίας της κακής σωματικής κατάστασης .