background preloader

Sosiale medier og selvfølelse

Facebook Twitter

Bestemmer selv med selfie. – Det som skiller selfien fra et hvilket som helst selvportrett tatt med mobil eller kamera, er at den blir delt på sosiale medier, sier Lin Prøitz. Prøitz er kjønns- og mediaforsker, og kom nylig ut med e-boka Selvbilde i samarbeid med fotograf Kristoffer Eliassen. I boka beskriver hun selfier, hva de uttrykker og hvordan de er blitt en del av i hverdagslivet. Hovedsakelig med utgangpunkt i feministisk medieforskning og skeive feministiske teorier.

Ifølge Prøitz påvirker digital teknologi hvordan vi forstår intimitet, kjønn og seksualitet, og hvordan dette vises offentlig, for eksempel i selfiene. Helt tilbake til steinalderen Prøitz har forsket på selvfremstillinger i digitale medier siden tidlig på 2000-tallet.Hun har fulgt utviklingen fra mobiltelefon med innbygget kamera til den første Iphonen kom til Norge sommeren 2008. – Selvportrettet tatt på telefon på tidlig 2000-tall og delt via MMS, fikk ikke på langt nær samme utbredelse, forteller hun.

Les også: Til sengs med mobilen Kilder: Mange selfies på nett tyder på asosiale trekk. Våre personlighetstrekk kan påvirke hvordan vi fremstiller oss selv på nettet. En ny studie viser at menn som postet flere bilder av seg selv enn andre på Facebook og Instagram, scoret høyere på målinger av narsissistiske og psykopatiske trekk. Resultatene er publisert i Personality and Individual Differences. Narsissistiske og selvopptatte I tillegg fikk menn som oftere enn andre redigerte sine egne portrettbilder før posting, høyere utslag på narsissisme og selvobjektivisering.

Dette måler hvor mye de prioriterer sitt eget utseende. Les også: Selvopptatt på Facebook? - Vi er alle opptatt av hvordan vi presenterer oss selv på nettet, men hvordan vi gjør det kan fortelle noe om vår personlighet, sier kommunikasjonsforsker Jesse Fox, ved Ohio State University i en pressemelding. Flere antisosiale trekk Hun er hovedforfatter av studien.

Innenfor normalområdet Resultatene betyr ikke at menn som legger inn en masse selfies nødvendigvis er narsissister eller psykopater, understreker forskeren. Kilde: Friends’ pictures on social media have biggest impact on body image | Society. Seeing friends’ carefully curated selfies on Facebook is more likely to induce feelings of guilt or shame among young women, and lead to unnecessary dieting, than images of models or celebrities they see in magazines. Academics found that young women are more likely to compare their appearance with that of their peers’ images on social media than they were with celebrities on TV, adverts or other forms of traditional media. When they then make an unfavourable comparison with the other woman they are looking at, the impact is more pronounced when the image is on social media. Women are also more likely to diet and do exercise when negative comparisons take place on sites such as Facebook or Instagram, the research found.

The vast majority of study participants were not overweight and did not need to diet. Drammens Tidende - «Jeg trenger det ikke!» Få papiravisen og alt innhold på nett i 8 uker for KUN 88 kr MeningerJeg er mor til en 12 år (snart 13 år) gammel jente. Hun går siste året på barneskolen. Helt siden tredjeklasse har det vært mye snakk om sosiale medier både på hjemmebane og på skolen. Sosiale medier har jo blitt et eget fag på skolen. Vi har ikke hatt et eneste foreldremøte hvor ikke tema blir diskutert. Nettvett, nettvett, nettvett! Med minstemann som nå er åtte år startet det allerede i førsteklasse. Hjemme har vi hatt en klar regel på at vi forholder oss til aldersgrenser enten de er anbefalt eller ikke, til barnas store fortvilelse noen ganger.

Overraskelsen var derfor stor da datteren min fylte 12 år og jeg spurte om hun ville ha tilgang til Snapchat. Svaret var nei. Saken er at min datter nå er den eneste på hele trinnet som ikke har en eneste plattform til sosiale medier. «Jeg trenger det ikke!» Det i seg selv er oppsiktsvekkende med alt press fra omgivelsene rundt. Jeg tror vi alle har mye å lære av henne. Kronikk: Like(aholics) – er likes dagens nye dop? - Sosiale medier.

Debatt Gir «likes»-kulturen ungdommen et utømmelig behov for bekreftelse? Tidligere var det stort sett modeller som ble utsatt for objektivisering som kroppspress og utseendefokus, i dag er alle på «catwalken» Nina B.F. Bjølgerud, familierådgiver/familieterapeut. Hva skjer egentlig med dagens oppvoksende generasjon og behovet for bekreftelse? Barn og ungdom har alltid hatt behov for bekreftelse og bør få bekreftelse. Det jeg derimot lurer på er hvordan det påvirker barn og ungdom å vokse opp i en kultur der man blir vurdert for «åpen scene» med likes og kommentarer kontinuerlig. Får ungdommen et utømmelig behov for bekreftelse. Med andre ord kan man bli hekta på likes? Velværefølelse Ja, det tror jeg. Det motsatte skjer gjerne når man ikke får mange eller noen likes i det hele tatt.

Når man vokser opp, er noe av det mest utfordrende med puberteten å skape seg sitt eget selvbilde/selvoppfatning. Er dette verre for jenter enn gutter? Styrer jaget valgene? Men var egentlig presset mindre før? Tusen venner på Facebook, men ingen planer i helgen | Helle Fossbakk. Jeg får ofte 200 likes på sosiale medier, og har alltid 200 arrangementer jeg burde ha vært på. Men når helgen kommer har jeg ikke 200 ubesvarte anrop på telefonen. Helt ærlig har jeg ingen anrop i det hele tatt. Jeg lever akkurat det livet jeg selv har valgt å leve. Men til tross for 1000 venner på Facebook spiser jeg stort sett lunsjen min alene på lesesalen. Jeg har sjelden tid og energi til å ringe familie eller venner for å høre hvordan det går. Så i stedet følger og liker jeg det mine nærmeste velger å dele med meg gjennom Instagram, Snapchat og Facebook.

Ifølge filosofen Søren Kirkegaard kan vi ha maksimalt fem til syv nære venner av gangen. Snakker om alt vi allerede har lest Når jeg en sjelden gang har en av mine 1000 venner på tomannshånd, snakker vi alltid om hvor bra det går med oss. Min hypotese er at mange unge i dag føler seg mislykket fordi vi ikke tar oss tid til å forstå hvor lite vellykket de rundt oss egentlig er. Sofagris passer ikke inn. Dette gjør sosiale medier med selvbildet... Dagen.no - Rapport: 13-åringer bør få undervisning i livsmestring. Ny medieundersøkelse: - Viser hvor egnet sosiale medier er til seksuelt misbruk og mobbing - Dagbladet.

Å vokse opp i sosiale medier. Jeg er akkurat gammel nok til at jeg ikke vokste opp i sosiale medier. Jeg er akkurat gammel nok til at jeg husker at Internett kom. Jeg hadde fått lov til å være med på jobben til pappa. Han skulle vise meg denne utrolig stilige, fascinerende teknologien som de hadde fått tilgang til. Man kunne få informasjon om alt mulig, fra hele verden! Men som 10-åring ble jeg ganske skuffet over Internett. Få år senere ble jeg introdusert til IRC. For de første har Internett alltid vært sosialt. Hvorfor bruke sosiale medier Sosiale medier ikke lenger et nisjefenomen eller et ungdomsfenomen. . • informasjon, blant annet om ens umiddelbare omgivelser, samfunnet og verden, men også praktiske råd • underholdning, deriblant som tidsfordriv, for å slappe av eller som virkelighetsflukt • fellesskap og sosial kontakt, ved å få innsikt I andres situasjon, føle tilhørighet og fellesskap, holde kontakt med venner og familie, eller som en erstatning for sosialt samvær ansikt til ansikt Forlater de unge Facebook?

Facebook-humør smitter. «Har en fantastisk dag!» «Lei av å være syk!» Slike beskjeder kan være blant statusoppdateringene på profilen til en Facebook-bruker. Facebook spør: «Hva tenker du på?» , og brukeren svarer. Nå viser det seg at følelsen vi formidler blir påvirket av Facebook-vennene våre. Sosiale medier kan spre gode eller dårlige følelser. Regnvær gir dårlig stemning Forskerne telte positivt og negativt ladete ord, gjennom et tekstprogram som automatisk analyserte statusoppdateringer fra 1180 dager mellom 2009 og 2012.

De valgte å bruke regnvær som utgangspunkt. Les også: Folk husker Facebook-pjatt Regnvær viste seg å øke andelen negative innlegg hos vennene til dem som opplevde regnet, selv om sola skinte hos vennene. Positive følelser spredde seg i enda større grad, her ga hver beskjed opphav til 1,75 ganger så mange positivt ladete beskjeder. Kobler seg på vennene Funnene i den nye studien er ikke overraskende, mener førsteamanuensis Gunn Enli ved Universitetet i Oslo. Skriver seg glad Hermer etter andre. Hva er sammenhengen mellom medie og selvtillit? - kunnskap - notmywar.com. May 15 by andy Meldinger fra media og selvtillit antas å være tett sammenvevd, spesielt for jenter og kvinner. Eksperter har pekt på at mange annonser, filmer, TV-programmer og magasiner satt svært ulike samfunnsmessige forventninger til menn og kvinner.

Mens mediene kan ofte oppmuntre gutter og menn til å være aktive, sterke og selvstendige mennesker, er meldinger som sendes til kvinner og jenter antas å oppmuntre det motsatte. Eksperter mener at mange medier overdrevent sexualize og objektivisere kvinner, mens oppmuntre dem til å forbli passive, anstendig, og avhengige av menn. Mediene blir ofte beskyldt for å sette urealistiske eller uoppnåelige standarder for kvinnelighet og skjønnhet, noe som fører til redusert selvfølelse hos mange kvinner og jenter som utsettes for disse bildene. Ulike studier kan tyde på at kvinnelig selvfølelse er svært avhengig av meldinger oppfattes fra massemedia. Mediebilder kan være spesielt skadelig for selvtillit av jenter i barndommen og ungdomsårene. Advarer mot sosiale medier: Er du nedfor bør du ikke surfe på Facebook - Sosiale medier. Facebook knyttes til stadig flere uheldige konsekvenser for den psykiske helsen vår. Eksperter ber folk være oppmerksomme og advarer spesielt folk med depressive symptomer.

Alt fra lav selvtillit til sjalusi og depresjon har de siste årene blitt satt i sammenheng med bruk av Facebook og andre sosiale medier. I en fersk studie undersøkte forskere ved University of Houston i USA i hvilken grad folk sammenlignet seg med andre, og hvor ofte de opplevde depressive symptomer. Mennesker som brukte Facebook mye, tenderte til å ha flere depressive symptomer, skriver Science Daily.

Forskerne understreker dog at studien ikke kan si noe om årsakssammenheng. – Det betyr ikke at Facebook fører til depresjon, men at depressive symptomer og mye bruk av Facebook, går hånd i hånd, sier en av forskerne, Mai-Ly Steers, i en pressemelding. VG har tidligere fortalt at eksperter advarer oss mot å prøve å fremstå som mest mulig vellykket på sosiale medier, fordi det kan føre til at vi strever oss syke. Ond sirkel. Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt. KK.NO: Vi deler bilder av dagens sunne frokost, dokumenterer at vi er på treningssenteret for å vedlikeholde drømmekroppen, og skryter av morsomme opplevelser vi har med venner og bekjente.

Profilbildet må også skiftes ofte, og vi tar stadig nye selfies slik at vi alltid viser den beste utgaven av oss selv. Det høres fryktelig slitsomt ut. Likevel er det mange av oss som gjør dette daglig, kanskje til og med uten å tenke over det. Det har nemlig blitt en naturlig del av vår hverdag, og vårt eget selvbilde er ofte den tapende part. I samarbeid med COOP PRIX Svein Øverland er psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier. Han tror vi påvirkes av sosiale medier i langt større grad enn vi er klar over selv. – Vi påvirkes jo av andre mennesker, og vi sammenligner oss ofte med andre mennesker. LES OGSÅ: Tar du nakenbilder med mobilen? Vi både påvirker og blir påvirket Gjør oss selvsentrerte. Forskning: - Selfier kan skade selvbildet. Det er ganske mange andre ting som er mer uheldig, mener personlig trener Cornelis Elander. Det er en trend å dele bilder man har tatt av seg selv, såkalte «selfies», på sosiale medier. Spesielt treningsbilder er i vinden, såkalte «treningsselfies».

Men er det bra? Nei, ikke hvis man skal tro en studie som ble presentert på en konferanse i Seattle tidligere i år. Den viste at selfier kan påvirke selvbildet og kroppsbildet vårt negativt. 881 kvinnelige college-studenter var med i studien. Konklusjonen var at jo flere selfies og andre bilder de ser av venner på sosiale medier, desto mer negativt sammenligner de seg selv med dem. . - Politisk ukorrekt Dette kjenner ikke personlig trener Cornelis Elander seg igjen i. — Jeg vil si at det er ganske mange andre ting i media som er mer uheldig enn om noen skulle legge ut et treningsbilde av seg selv.

. — Det er politisk ukorrekt å ta treningsselfier. Tar avstand Selv kan hun ikke huske å ha fått negativ respons på sine bilder. - Få og gi motivasjon. Ndla. Identiteten vår er det bildet eller den oppfatningen vi har av oss selv. Identiteten oppstår i samspill med andre mennesker. I mange samfunn er identiteten til en person bestemt av hvilken gruppe eller familie man tilhører. I samfunn der individet står i sentrum, kan vi i større grad iscenesette vår egen identitet, blant annet gjennom sosiale medier. Forestillingen om hvem vi er, og hvordan vi ser på oss selv, har forandret seg gjennom historien. Idéhistorikere sier at det å tenke på seg selv som et unikt individ, oppsto i renessansen på 1400-tallet.

Før det så man på seg selv som medlem av en klasse. Bonden Knut var først og fremst bonde og deretter Knut. Å skrive seg selv Filosofen Michel Foucault introduserte begrepet l'écriture de soi, «å skrive seg selv» eller «self writing». Roller og rolleforventninger Noen forskere argumenterer for at identitet ikke bare er noe vi har, men også noe som vi spiller. Mennesker er sosiale og har behov for å knytte seg til andre. Dårlig selvbilde av sosiale medier - NRK Rogaland - Lokale nyheter, TV og radio. – Du skal være flink på skolen, du skal være topptrent, og du skal ha en flott kjæreste. Det meste skal i grunnen være perfekt i sosiale medier. Det er slitsomt, sier Aina Stenersen. 31-åringen fikk et sykt forhold til mat og kropp da hun var 15 år gammel, og hun slet med spisesykdom i flere år. De siste årene var også sosiale medier med på å gi henne et dårlig selvbilde. – For min del ble det slitsomt å måtte fremstå som perfekt på sosiale medier.

I dag er hun helt frisk, men å komme dit hun er nå, har vært en lang prosess. – Det hjalp å gå i behandling. LES OGSÅ: Isabelle studerer syltynne jenter, for selv vil hun veie 48 kilo Stadig flere får dårlig selvbilde I dag markerte Senter for spiseforstyrrelser i Stavanger 20-årsdagen sin, og et av temaene på markeringen var nettopp hvordan sosiale medier påvirker ungdommens selvbilde. Stavangerordfører Christine Sagen Helgø holdt tale på 20-årsmarkeringen. . – Mange jenter ser på blogger, Instagram og Snapchat. . – Det er trist. Sosiale medier kan være farlig | Webpsykologen. Sosiale medier stimuleres hjernen på en måte som ansporer til avhengighet. I verste fall får vi informasjonbulimi og sluker kunnskap uten dybde og spyr det opp igjen i en prosess som gjør oss dummere.

Vi har tidligere skrevet flere artikler som snakker om internettavhengighet. På dette feltet er det stor uenighet. Noen mener at internett er et fenomen som gir mennesket en nesten grenseløs fluktmulighet fra seg selv, sine følelser, hverdagslivets utfordringer, sosial samhandling og den ytre virkelighetens krav. Her mener man at Internett er et sluk som spiser opp menneskers tid og anstifter besettelser som hindrer annen livsførsel. Andre mener at internett er en unik arena for kreativ utfoldelse, selvrealisering, tilegnelse av ny kunnskap og etablering av relasjoner på tvers av alle grenser. I denne artikkelen skal vi nok en gang sette internett, som en utømmelig informasjonskilde, under lupen.

Internett som avhengighet eller lidenskap Vårt «søkende» behov Huff… Relaterte artikler Kilder. Blog by Frida BremboHvordan unngå at sosiale medier ødelegger barnas selvbilde? — Written by Frida. Norsk ungdom på Snapchat: Har sex og stripper for åpent kamera - Dagbladet. - Unge utsettes for mer press enn før - Dagbladet. Oppskrift på dårlig selvtillit. – Vår psykiske helse påvirkes av sosiale medier. Slik påvirkes ungdoms selvbilde av sosiale medier. Sosiale medier tar overhånd. Sosiale medier: Det egentlige problemet. Ensomme og mye på sosiale medier | Sosial... – Vår psykiske helse påvirkes av sosiale medier - NRK Hordaland - Lokale nyheter, TV og radio. Facebook gjør deg ulykkelig - NRK Kultur og underholdning - Nyheter og aktuelt stoff.