background preloader

Marjaleenapihlflyckt

Facebook Twitter

Marjaleena Pihlflyckt

Ulosmarssi pysäyttää merkittävän osan VR:n kaukojunista vuorokaudeksi. Konduktöörien lakko pysäyttää VR:n merkittävän osan kaukojunaliikennettä torstaina 31. maaliskuuta.

Ulosmarssi pysäyttää merkittävän osan VR:n kaukojunista vuorokaudeksi

Konduktöörit ovat ilmoittaneet aloittavansa vuorokauden mittaisen lakon torstaiaamuna kello 3. VR:n tiedotteessa sanotaan, ettei yhtiöllä ole mahdollisuutta järjestää korvaavaa liikennettä linja-autoin, koska ilmoitus lakosta tuli tällä aikataululla. Täten kaukojunat pysähtyvät vuorokauden ajaksi ulosmarssin vuoksi. – Olemme pahoillamme asiakkaidemme puolesta, tämä aiheuttaa heille suurta haittaa ja vaivaa, sanoo VR Groupin toimitusjohtaja Mikael Lakko ei koske muun muassa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä, yöjunia, kansainvälisiä junia Pietariin ja Moskovaan eikä VR:n tavaraliikennettä. VR:N viestintäasiantuntija Marja sanoo, ettei lakon aikana ajeta muuta kaukoliikennettä kuin yöjunat. . – Lakko on laiton ja lisäksi se on täysin kohtuuton asiakkaillemme, Aro toteaa. VR kertoi tänään, että se irtisanoo enintään 214 työntekijää yt-neuvotteluiden toisella kierroksella.

Kaupoissa riitti asiakkaita pääsiäisenä – ”Aiomme jatkossakin pitää kaupan ovet auki pyhinä” Kaupoissa riitti asiakkaita pääsiäisenä – ”Aiomme jatkossakin pitää kaupan ovet auki pyhinä” Vähittäiskaupat ovat tyytyväisiä kokemuksiin pitkien pääsiäispyhien vapaista aukioloajoista.

Kaupoissa riitti asiakkaita pääsiäisenä – ”Aiomme jatkossakin pitää kaupan ovet auki pyhinä”

Tieto uusista aukioloajoista oli kantautunut useiden korviin, ja asiakkaita ainakin kauppakeskusten hypermarketeissa riitti pyhäpäivinäkin. ”Pitkänperjantain asiakasmäärä oli meillä kaksinkertainen verrattuna tavalliseen sunnuntaihin”, kertoo kauppakeskus Jumbon K-citymarketin kauppias Matti Himberg. ”Kiirastorstain ja lauantain myynti laski hieman viime vuodesta, mutta myynti jakautui tasaisemmin koko pääsiäisen ajalle. Talousrikokset ovat yhä vakavampia – törkeiden veropetosten osuus jatkoi kasvua. Fakta Velallisen epärehellisyys tarkoittaa, että velallinen siirtää tai hävittää omaisuuttaan laittomasti.

Talousrikokset ovat yhä vakavampia – törkeiden veropetosten osuus jatkoi kasvua

Rangaistavuus edellytti aiemmin konkurssia, mutta ei enää. Brittipankki: Raaka-aineiden hinnat voivat kääntyä taas reippaaseen laskuun. Barclays varoittaa, että sijoittajat saattavat realisoida sijoituksiaan nopeasti ja yhtä aikaa.

Brittipankki: Raaka-aineiden hinnat voivat kääntyä taas reippaaseen laskuun

Raaka-aineiden kuten öljyn ja kuparin hinnat ovat vaarassa laskea voimakkaasti, kun sijoittajat kiirehtivät myymään, ennakoi brittipankki Barclays. Sen mukaan raaka-aineiden hintojen viimeaikainen nousu ei ole täysin vankalla perustalla. Barclaysin analyytikko Kevin Norrish arvioi maanantaina julkaistussa raportissa, että kuparin hinta saattaa laskea 4 000 dollariin tonnilta, kun se viime viikolla oli Lontoossa 4 945 dollarissa. Öljy taas saattaa vajota takaisin 30 dollariin barrelilta. Norrishin mukaan raaka-aineisiin liittyvä riski on, että sijoittajat pyrkivät realisoimaan sijoituksensa nopeasti yhtäaikaisesti, millä saattaa olla kielteisiä seurauksia.

Ajatuspaja ehdottaa EU:n budjettisääntöjen hölläämistä. Euroopan unioni voisi kasvaa nopeammin, jos se uudistaisi budjettisääntönsä niin, että ne keskittyisivät rakenteellisen budjettivajeen sijaan menoihin.

Ajatuspaja ehdottaa EU:n budjettisääntöjen hölläämistä

Tätä mieltä on brysseliläinen ajatushautomo Bruegel. Tiukentaminen väärässä kohtaa taloudellista sykliä saattaa olla yksi syy siihen, miksi Euroopan talous toipuu aneemisesti. Tämä nostaa kysymyksiä EU:n finanssikehyksen tehokkuudesta, kirjoittavat Gregory Claeys, Zsolt Darvas ja Alvaro Leandro Bruegelin raportissa. Kemira investoi jopa 60 miljoonaa euroa Joutsenon tehtaaseen. Kemianyhtiö Kemira rakentaa Joutsenon tehtaaseensa uuden natriumkloraatin tuotantolinjan ja kennosalin.

Kemira investoi jopa 60 miljoonaa euroa Joutsenon tehtaaseen

Investoinnin arvo on Kemiran arvion mukaan 50–60 miljoonaa euroa. Investoinnin tarkoituksena on kasvattaa merkittävästi Joutsenon tehtaan natriumkloraatin tuotantokapasiteettia. Natriumkloraatista valmistetaan sellutehtaissa klooridioksidia, jota käytetään sellun valkaisuun. ”Viimeaikaiset sellutehtaiden laajennukset ja Pohjoismaissa toteutettavat uudet tehdashankkeet lisäävät valkaisukemikaalien kulutusta”, kertoo Kemiran sellu- ja paperiyksikön johtaja Kim Poulsen tiedotteessa.

Esimerkiksi Suomessa Metsä Group rakentaa parhaillaan uutta 1,2 miljardin euron sellutehdasta Äänekoskelle. Poulsenin mukaan investointi vahvistaa Kemiran asemaa johtavana massa- ja paperikemikaalien toimittajana. Kemira suunnittelee rakennustöiden alkavan kesäkuussa 2016. Suomen talousnäkymät kohentuivat kevään tultua – vähittäiskaupan luottamus kävi helmikuussa EU:n pohjimmaisena.

Suomen talousnäkymät kohentuivat kevään tultua – vähittäiskaupan luottamus kävi helmikuussa EU:n pohjimmaisena Alkukevät on tuonut pieniä valonpilkahduksia Suomen talousnäkymiin.

Suomen talousnäkymät kohentuivat kevään tultua – vähittäiskaupan luottamus kävi helmikuussa EU:n pohjimmaisena

Sekä yritysten että kuluttajien luottamus vahvistui hieman maaliskuussa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajaluottamus hypähti maaliskuussa 10,4 pisteeseen, kun vielä helmikuussa mittari oli 7,7 pisteessä. Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamus oli silti nykyistä vahvempi, 11,2 pistettä. Kuluttajien usko talouteen on myös yhä pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Saksan energiakäänne laittaa vanhat jätit koville. Selviytyvätkö saksalaiset energiajätit Eon ja RWE energiakäänteestä uuteen aikaan eli uusiutuvan energian hajakeskitettyyn ja digitalisoituvaan tuotantoon ja jakeluun?

Saksan energiakäänne laittaa vanhat jätit koville

Yhtiöt ovat syöksykierteessä, kun sijoittajat ovat menettäneet uskonsa niihin. Energiayhtiöiden romahduksesta saavat olla todella huolissaan myös kansalaiset, jotka voivat joutua niiden ydinvoimaloiden purku- ja jätelaskujen maksumiehiksi. Suomi sijoittuu julkisen sektorin koon vertailussa EU:n neljänneksi. Suomi sijoittuu julkisen sektorin koon vertailussa EU:n neljänneksi Suomen julkisen talouden menot suhteessa bruttokansantuotteeseen eivät ole EU:n suurimmat, jos jätetään huomioimatta julkisyhteisöjen sisäiset menot.

Suomi sijoittuu julkisen sektorin koon vertailussa EU:n neljänneksi

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin tiistaina julkaiseman tilaston mukaan Suomen julkisen talouden menot suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat 58,1 prosenttia vuonna 2014. Tilastokeskuksen mielestä vertailukelpoisempi suhde on 50,6 prosenttia. Eurostat suhteuttaa julkisen talouden menot bruttokansantuotteeseen bruttomääräisesti. Tilastokeskus suosittaa nettomääräistä suhteutusta, jossa vähennetään julkisen talouden myyntitulot. ”Nettomääräinen laskelma antaa paremman käsityksen julkisen talouden koosta, koska siinä poistetaan julkisen talouden sisäisten siirtojen vaikutus.

Nettomääräiset julkisen talouden suhteelliset menot ovat Suomea suuremmat Ranskassa, Belgiassa ja Tanskassa. Tilastokeskuksen laskelma sisältää myös menoja, jotka ovat myös julkisen talouden tuloja. USA:n öljyvarastojen uskotaan kasvaneen – barrelihinta laskee. Raakaöljyn hinta on ollut maailmanmarkkinoilla laskussa, kun tänään julkaistavan Yhdysvaltain energiaministeriön raportin ennakoidaan kertovan maan raakaöljyvarastojen kasvusta.

USA:n öljyvarastojen uskotaan kasvaneen – barrelihinta laskee

Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa varastojen ennakoidaan kasvaneen viime viikolla 2,53 miljoonalla tynnyrillä edellisviikosta. Raakaöljyn hinta on toipunut selvästi sen jälkeen kun se kävi alkuvuodesta 12 vuoden alimmilla tasoilla. Saudi-Arabia ja Venäjä sopivat helmikuussa jäädyttävänsä tuotantonsa tammikuun tasolle, mikä kampesi hinnat nousuun.

Opec luopui viime vuoden lopulla tuotantokiintiöistään ja keskittyi hintojen puolustamisen sijaan taistelemaan markkinaosuuksista. Commerzbankin raaka-ainetutkimuksen johtajan Eugen Weinbergin mukaan Opecin strategia on kuitenkin "onnistunut heikosti Yhdysvaltain tuotannon pudottamisessa". ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ Opein on määrä pitää ensi kuussa kokous, missä pohditaan jatkotoimia. ”Sisältö ei ole ilmaista” – Ranskan mediatalot vetosivat mainonnanesto-ohjelmistojen käyttäjiin. ”Sisältö ei ole ilmaista” – Ranskan mediatalot vetosivat mainonnanesto-ohjelmistojen käyttäjiin Ranskalaiset mediatalot kävivät maanantaina taistoon mainonnanesto-ohjelmistoja vastaan. Ranskassa noin kolmasosa internetin käyttäjistä käyttää uutistoimisto AFP:n mukaan ohjelmistoja, jotka siivoavat mainonnan verkkosivustoilta käyttäjän näkyvistä.

Mediayhtiöille se tietää tärkeän tulovirran menettämistä, koska mainostajat eivät halua maksaa mainoksista, joita käyttäjät eivät käytännössä näe. Portugalin veropakolaiset saavat verottomina myös asuntojen vuokra- ja myyntitulot. Portugalin veropakolaiset saavat verottomina myös asuntojen vuokra- ja myyntitulot Yksi lisäsyy vauraiden suomalaisten viimeaikaiseen Portugalin-muuttoon löytyy siitä, että Portugaliin muuttavat eläkeläiset saavat myös asuntojensa ja kiinteistöjensä vuokra- ja myyntitulonsa maksamatta niistä veroja Suomeen. Seikka tulee ilmi Helsingin yliopiston vertailevan vero-oikeuden professori Marjaana Helmisen lausunnosta, jossa hän ottaa valtiovarainministeriön pyynnöstä kantaa siihen, tulisiko Suomen irtisanoa verosopimuksensa Portugalin kanssa, koska sopimuksen kohtuullistamisesta ei ole neuvotteluteitse päästy toistaiseksi eteenpäin.

Professori Helmisen mukaan ”voimassaoleva Suomen ja Portugalin välinen verosopimus on vanha, eikä se enää vastaa Suomen verosopimuspolitiikkaa nykyisessä toimintaympäristössä”. ”Myös Portugalin kansallinen verojärjestelmä on muuttunut sopimuksen solmimisen jälkeen siinä määrin, että sopimus ei ole enää näiltä osin tarkoituksenmukainen”, Helminen jatkaa. Suomen merkittävin taloustieteilijä koulutus­leikkauksista: Älyllinen loukkaus koko tiedeyhteisöä kohtaan. Suomen merkittävin taloustieteilijä koulutus­leikkauksista: Älyllinen loukkaus koko tiedeyhteisöä kohtaan Yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n taloustieteen professorin Bengt Holmströmin lääke kehittyneiden kansantalouksien talousvaikeuksiin on yksinkertainen, mutta vaikeasti toteutettava. ”Meidän pitää oppia oppimaan uudella tavalla.”

Holmström palkittiin tiistaina Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön 75 000 euron kunniapalkinnolla. Viime vuonna palkinnon sai presidentti Martti Ahtisaari. Uusilla oppimistavoilla Holmström viittaa automaatiotekniikan hyödyntämisen vaikeuksiin. Hotellialan kova tarjouskisa ratkesi: kauppahinta nousi lähes 14 miljardiin. Suomen Pankki tulouttaa valtiolle 98 miljoonaa euroa. Suomen Pankki tulouttaa valtiolle 98 miljoonaa euroa Pankkivaltuusto on vahvistanut Suomen Pankin tilinpäätöksen vuodelta 2015 ja päättänyt, että pankki tulouttaa valtiolle 98 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna Suomen Pankki tuloutti valtiolle 137,5 miljoonaa euroa.

Tilikauden 2015 tulos varausten jälkeen oli 146 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 tulos varausten jälkeen oli 150 miljoonaa euroa. Suomen Pankki kartutti yleis- ja reaaliarvovarausta 100 miljoonalla eurolla. Suomen Pankki: Maailmankaupan hidastuminen varjostaa euroalueen elpymistä. Suomen Pankki: Maailmankaupan hidastuminen varjostaa euroalueen elpymistä Maailmankaupan ja kehittyvien kansantalouksien kasvuvauhdin hidastuminen sekä rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden lisääntyminen varjostavat euroalueen talouskehitystä, arvioi Suomen Pankki suhdannekatsauksessaan. Maailmankaupan kasvuvauhtia hidastaa etenkin kehittyvien talouksien, kuten Kiinan, talouskasvun hidastuminen. Suomen Pankin mukaan euroalueella kasvu on edelleen kotimaisen kysynnän varassa. Talousnäkymien heikentymisen vuoksi Euroopan keskuspankki päätti runsas viikko sitten laskea kaikkia ohjauskorkoja, laajentaa arvopapereiden osto-ohjelmaa yritysten joukkolainoihin ja kasvattaa kuukausittaisten arvopaperihankintojen määrän 80 miljardiin euroon kuukaudessa.

Rehn Niinistön kanssa Moskovaan – ”En kommentoi keskustan presidenttiehdokkuutta” Standard & Poor’s piti Suomen luottoluokituksen ennallaan - Luottoluokitukset. TeliaSonera myymässä espanjalaista tytäryhtiötään sijoitusyhtiölle. Päätöstä odotetaan: Kuinka käy "reilun kaupan" pörssin? Yhdysvaltojen keskuspankki heikensi ennustettaan talouskasvusta - Yhdysvaltain keskuspankki. Hs. Valtio myy puolet aseyhtiö Patriasta norjalaiselle yritykselle - Patria. Valtio myy puolet aseyhtiö Patriasta norjalaiselle yritykselle Valtio kertoi torstaina myyvänsä 49,9 prosenttia aseyhtiö Patrian osakkeista norjalaiselle kilpailijalle Kongsberg Defence & Aerospace -yhtiölle.

Kauppahinta on 272 miljoonaa euroa. ”Teollinen kumppanuus puolustusteollisuudessa on hyvä tapa liiketoiminnan kehittämiseen, minkä vuoksi olemme erittäin tyytyväisiä Kongsbergin sitoutumisesta Patriaan”, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk) tiedotteessa. Patria toimii puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualalla. Yhtiöllä on noin 2 800 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Suomessa. Patrian myynnistä noin 90 prosenttia tulee puolustustarvikkeista ja huollosta.

Pääministerin mukaan Kongsberg on taloudellisesti vahva yhtiö. Kongsberg valmistaa muun muassa ilmatorjunta- ja ohjusjärjestelmiä. ”Patria, Kongsberg ja Patrian norjalainen yhteisyritys Nammo muodostavat johtavan pohjoismaisen kokonaisuuden puolustusteollisuudessa. Patria on varsin kannattava yhtiö. Valion liikevaihto painui lähes 12 prosenttia. Maitoyhtiö Valion liikevaihto oli viime vuonna rajussa laskussa myynnin laskiessa sekä Suomessa että ulkomailla. Syitä oli monia, Valio kertoo. Konkurssien määrä lisääntyi alkuvuonna – kaupan alan konkurssit +43 % Vireille pantujen konkurssien määrä lisääntyi hieman tammi-helmikuussa, kertoo Tilastokeskus. Sen mukaan tällöin pantiin vireille 455 konkurssia, mikä on 2,7 prosenttia eli 12 konkurssia enemmän kuin vuotta aiemmin. Konkurssien määrä kasvoi rakentamisen, kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan aloilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit lisääntyivät kaupan alalla, jolla pantiin vireille 100 konkurssia, mikä on 30 konkurssia eli 42,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Asunto­rakentamisesta tullut Suomen talouden moottori – ”Tilanne on parempi kuin aikoihin” - Suomen Hypoteekkiyhdistys. Iran aikoo lisätä tuotantoa vielä miljoonalla barrelilla – öljy halpenee. Tutkijat: "Surkea taloustilanne erittäin otollinen aika julkisille investoinneille" Kiina leikkaa valtionyhtiöistä – 1,8 miljoonaa työpaikkaa vaarassa. Näin Nokia vastaa väitteisiin Venäjän-kaupoista. Kiina kiristää otettaan lainrikkojista – tavoitteena "terve pääomamarkkina" Supercellin verotuloilla maksaisi helposti lastensairaalan – tai pyörittäisi Korkeasaarta 35 vuotta - Supercell. Euroopan keskuspankki aloittanee uudet poikkeustoimet – ilmoitusta odotetaan torstaina.

Hs. Muuttoliike luo huimia tuloeroa – katso mitä naapurisi tienaa. Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta. Kiina asetti uuden tavoitteen talouskasvulle - Kiina. Kiinan keskuspankki imuroi rahaa markkinoilta. Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta. Suomen Pankki: Hallituksen säästötavoite karkaamassa. Hankala markkinatilanne ajoi Grouponin Suomesta – kaksi uutta tarjouspalvelua tilalle. 1,4 miljardia euroa puuttuu – näin talousviisaat neuvovat hallitusta. Juncker pyysi 700 miljoonaa pakolaisten hätäapuun. Hs. Kiina irtisanoo jopa kuusi miljoonaa työntekijää – rajuin leikkausohjelma lähes 20 vuoteen - Kiina.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri: Huoli globaalista valuuttasodasta on laantunut - Kiina. Euroalueen työttömyys laski alkuvuonna – Suomi on kolmen surkeimman joukossa - Euroalue. Pk-yritysten näkemys tulevasta: Talouden aallonpohja on ohitettu. Nordean suomalaiselle toimitusjohtajalle 1,3 miljoonan peruspalkka – heti palkkavertailun kärkeen. Draghi vihjasi taas EKP:n lisäävään rahapoliittista elvytystä maaliskuussa. Suomen velkaantuminen ulkomaille loppui vihdoin viime vuonna. Pakotteet poistuivat: Iranista ensimmäinen öljylasti Eurooppaan. Norjalaisomistaja aikoo sulkea Taffelin sipsitehtaan – Sipsien valmistuksen päättyminen olisi kova isku Ahvenanmaalle. Raportti: Ikea vältti miljardin verot Euroopassa. Öljyn hurja ralli: Nousi 11 prosenttia, eniten seitsemään vuoteen. Osakepörssit päättivät brutaalin viikon nousuun.

Tutkimus: Arvonlisäverosta noin miljardi jää keräämättä. Musti ja Mirri sekä McDonald’s nousivat Suomen parhaiksi työpaikoiksi. Kemin biodiesel­jalostamo sisältää suuria riskejä ja voi vaatia satojen miljoonien tukiaiset. Kemin miljardihanke osa suurempaa ilmiötä – Kiinan raha vyöryy maailmalle. Nokian liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa. Analyytikot odottavat Nokialta tuntuvaa parannusta liikevoittoon. Saksan jättipankki huojuu – sijoittajat pelkäävät velkakirjojensa puolesta.

Kiinalaisyritys kaavailee miljarditehdasta Kemiin, luvassa jopa 4 000 työpaikkaa. Sanoman tulos heikkeni – kurssi lähti kovaan nousuun. HS vertaili sähkön siirtohintoja – Carunan hinnat korotusten jälkeen viidenneksi kalleimpia. Tupakkayhtiöt hamstrasivat varastonsa täyteen verosuunnittelun takia – valtio menettää miljoonien lisätulot. Öljyn hinnan romahdus Norjassa – porauslautat vaihtuvat kalankasvatus­laitoksiksi.

Suomen vienti väheni viime vuonna – Venäjä ja halpa öljy vaikuttivat. Espanjaan menevät työeläkkeet verolle – sopimusmuutos torstaina eduskuntaan.