background preloader

Turinatupa

Facebook Twitter

Suomalaiset mukaan ratkomaan globaalin ruokatuotannon tulevaisuutta. Suomalaiset etsivät ratkaisuja ruokatuotannon haasteisiin eurooppalaisessa yhteenliittymässä, jolle on myönnetty 400 miljoonan euron rahoitus.

Suomalaiset mukaan ratkomaan globaalin ruokatuotannon tulevaisuutta

Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat menestyneet Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) KIC-rahoitushaussa. Suomalaiset ovat mukana ruokatuotannon haasteisiin ratkaisuja etsivän 50 eurooppalaisen toimijan yhteenliittymässä, jolle on myönnetty noin 400 miljoonaa euroa. Kestävä ja turvallinen ruokatuotanto on merkittävä tulevaisuuden haaste, sillä YK on arvioinut ruuan kysynnän kasvavan 70 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Rahoituksen saanut EIT Food etsii ratkaisuja kestävään ja turvalliseen ruokahuoltoon 13 eri maan yritysten, yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyöllä. Suomesta Helsingin yliopiston ja VTT:n lisäksi mukana on Valio. Suomen 12 kansallista ruoka-aarretta valittu. Suomen 12 kansallista ruoka-aarretta valittu 100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan, kun Suomelle valitaan kansallisruoka.

Suomen 12 kansallista ruoka-aarretta valittu

Ensimmäisen äänestyksen tuloksena on valikoitunut listaus kahdestatoista kansallisesta ruoka-aarteesta. Ensimmäisessä äänestysvaiheessa annettiin 10 000 ääntä ja yli 1000 erilaista suomalaista ruokaa sai ääniä. Äänestyksen perusteella koottiin kahdentoista kansallisen ruoka-aarteen listaus, mistä yksi valikoituu kansanäänestyksen jälkeen kansallisruoaksi. Voittaja julkistetaan 19.1.2017. Hs. Olen lukenut surullisena, hämmentyneenä ja vähän vihaisenakin kommentointia sairaaloista ja hoitohenkilökunnan työstä.

hs

Olen työskennellyt päivystyspoliklinikalla, kotihoidossa, päihdehuollossa sekä pitkäaikaisosastolla. Missään muualla kuin päivystyspoliklinikalla en ole saanut osakseni yhtä huonoa kohtelua ja vaatimuksia potilailta. Osa potilaista on asiallisia, mutta on myös potilaita, jotka päivystyspolille saapuessaan ensimmäiseksi esittävät vaatimuksia, joita emme voi toteuttaa. Usein päivystyksessä on paljon potilaita, eikä saapumisjärjestys valitettavasti ole tutkimusjärjestys. Usein kuulemme jo heti potilaan tullessa, kuinka hän ei halua olla hoidossa tässä sairaalassa ja kuinka me hoitajat emme osaa työtämme. Hs. Mihin heitän kuivuneen kynsilakkapullon, käytetyn halogeenilampun tai kasvovoidepurkin?

hs

Kun jätteiden lajittelu ja hyötykäyttö lisääntyvät, kuluttajan on välillä vaikea pysyä kärryillä, mihin yksittäiset jätteet kuuluisi panna. Pääkaupunkiseudulla tietoa jakaa Helsingin seudun ympäristökeskus (HSY) esimerkiksi internetsivuillaan. "Miten härpäke osaa koskettaa?" – Ajatus hoivarobotista ei innosta lukijoita. Vanhuksille etsitään ystäviä Tampereella – Näin kauniisti 25-vuotias Hanna kertoo ystävämummostaan. Ähtärin ikäihmisiltä elämänviisauksia ja hienoja maalauksia. "Kiitollisuus maustaa elämän herkullisemmaksi" – neljä keinoa, joilla opit löytämään hyvää elämästäsi.

Kiitollisuus on nopein tapa tehdä oma elämä paremmaksi ja onnellisemmaksi, väittää kirjailija ja kouluttaja Marika Borg.

"Kiitollisuus maustaa elämän herkullisemmaksi" – neljä keinoa, joilla opit löytämään hyvää elämästäsi

Digitaidot pitävät seniorin kiinni maailman menossa - Celia. Maija-Liisa Fredman ”Kynä, paperi, lasku- ja kirjoituskone olivat siihen aikaan käytössä, kun vielä olin toimistotyössä.

Digitaidot pitävät seniorin kiinni maailman menossa - Celia

Tietokoneisiin en ehtinyt tutustua. Niiden käyttöä vallan kauhisteltiin ja sanottiin, että onneksi pääsi eläkkeelle ennen niitä hirvityksiä.”, kertoo Maija-Liisa Fredman, 84, kokemuksistaan työelämässä muutaman vuosikymmenen takaa. Ikääntyvä mieli - Mielen hyvinvointia vanhetessa by Eloisa ikä. Hs. Kun uraihminen tekee kuolemaa, hän ei puhu työstään vaan perheestään ja peloistaan, sanoo saattohoitolääkäri Juha Hänninen.

hs

Saattohoitolääkäri Juha Hännisellä on tällainen tapa: Kun hän menee ruumiin luo todetakseen sen kuolleeksi, hän juttelee sille. Menit sitten kuolemaan, hän saattaa sanoa kokeillessaan, ettei pulssia enää tunnu. Hs. Noin kymmenen tuhatta vuotta sitten tehtiin suuri päätös.

hs

Ihmiskunta oli elänyt parisen miljoonaa vuotta metsästäjä-keräilijän elämää. Hs. Antti Eskola Professori Antti Eskola, 82, toimi Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian professorina 1963–1997.

hs

Hän on naimisissa, ja perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta. Asuu Tampereen Tammelassa. Mistä tunnetaan? DigiKyllin seikkailut. Teitä tietoon - Kotimaisten kielten keskus. Vesa Heikkinen Tiedon etsiminen on myös tiedon arvioimista.

Teitä tietoon - Kotimaisten kielten keskus

Mistä tieto löytyy? Voiko siihen luottaa? Netikäs - matkalla mediasivistykseen - LähiVerkko. Jokaisella meistä on oma suhteemme mediaan. Välillä tuntuu, ettei ymmärrä mitä ympärillä nykypäivänä tapahtuu. Ihmiset puhuvat oudoilla sanoilla ja oudoista asioista. Historiallinen mullistus: Maapallolla on kohta enemmän vanhuksia kuin lapsia. Se tapahtui ensimmäiseksi Italiassa vuonna 1995. Viiden vuoden kuluttua joukkoon liittyivät Bulgaria, Espanja, Japani, Kreikka, Portugali ja Saksa.

Nyt maita on jo 30, mukana lähes kaikki Euroopan unionin jäsenet. Seuraavien 15 vuoden aikana ryhmä lähes tuplaantuu, kun siihen tulevat muun muassa Australia, Etelä-Korea, Kanada, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat. Sisäisen tyhjyyden kohtaaminen - Mielen Ihmeet. Joskus on ollut aikoja, jolloin me kukin olemme kokeneet tuon kummallisen, sisuksiamme kalvavan rutiininomaisen selviytymisen tunteen.

Me totumme tapaamaan ystäviä, työkavereita ja perhettä. Me puhumme elämästämme kuin me olisimme joku joka voi vain lipua vetten yli hukkumatta, sanoen jotakin seuraavanlaista: “Toki, se oli kamalaa, mutta ei hätää, olen jo selvinnyt siitä” tai “Minä en kyennyt saavuttamaan mitä halusin, mutta hei, pärjäänhän minä edelleen.” Ulkopuolisesti olemme kuin pieniä sotilaita, piilottaen katumuksiemme ja surujemme painon, marssien alistuneina ja luovuttaneina eteenpäin, hokien jotain sen suuntaista, että “Näin asiat nyt vain ovat”.

Miksi päivystyksen ja erikoissairaanhoidon rakenteita uudistetaan? - Artikkeli. Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon rakenteita uudistetaan. Koulukoti jätti Marttiin pysyvät jäljet: "Olimme numeroita. Se oli Auschwitz-meininkiä" – Eivät he tajunneet silloin omaiset ja vanhemmat. Eivät he tienneet, mihin heidän lapsensa joutuu. Se on ihan varma juttu. Villikkalan kylässä Artjärvellä asunut Martti Vättö oli 15-vuotias kun hänet haettiin koulukotiin. Eivät he tienneet, mihin heidän lapsensa joutuu. Hs. Neljä vuotta sitten olin puolisoni sukulaisen hautajaisissa. Niissä saateltiin ihmistä, jota en ollut koskaan tavannutkaan. Ympäristö vaikuttaa mieleen.

Tukkijätkiä katsottu jo 3 miljoonaa kertaa – somessa hurmureita jopa kosittu. Analyysi: Turkki sallii lapsiseksin? – Ei salli. Entä jos et pystyisikään hoitamaan omia raha-asioitasi? - Mandatum Life. Aleppon pojasta tuli Syyrian sodan veriset kasvot – video. Testin esittely - Omahoitopolut. Hs. Vuosi vuodelta ihminen vanhenee, ja joskus hän on vanha. Siis ei kolmannessa iässä eikä seniorikansalainen vaan oikeasti vanha. Elintapaohjaus ehkäisee muistihäiriöitä. Paremman vanhuuden puolesta.

Vanhuuteen voi varautua - Hyvä Ikä 2016. 16. elokuuta 2016 Vanhuuteen voi varautua Mitä vanhuus tarkoittaa ja muuttaa elämässä? Onko taemae totta. Ikäihmiset ja Oppitori. Lohjan kaupunki. 18.5.2016Vaippatilauksia voi tiedustella tiistaisin ja torstaisin klo 12-16 välisenä aikanapuh. 044 369 2308 klo Diabetestarvike@lohja.fi. Mediakasvatus pahkinankuoressa. Vanhuus alkaa kun uteliaisuus päättyy - Mielen Ihmeet. Jos jokin todella liikuttaa meitä sisältä käsin, on se uteliaisuus ja halu tietää uusista asioista, maailmoista ja kokemuksista.

Uteliaisuus syntyy samalla kun mekin ja se kulkee kanssamme halki elämän: sillä hetkellä kun meistä tuntuu, että mikään ei voi motivoida meitä jatkamaan oppimista, on meillä ongelma johon kannattaa suhtautua vakavasti. Kriisivuosi opetti Suomen joustamaan – HS kertoo maahanmuuton hurjan vuoden tärkeimmät vaiheet. Vuosi sitten viime kesänä alkoi kansainvaellus, joka koetteli kovalla kädellä myös Suomea. NRK: Haltin lahjoittaminen Suomelle Norjan pääministerin pöydällä. Yli 20 vuotta avoimia rajoja – näin Suomi on hyötynyt EU:n vapaasta liikkuvuudesta. Pohjoismainen gerontologiakongressi: Vanhustyön keskusliitto mukana useilla kehittämishankkeilla. Etelä-Pohjanmaan liitto. Tukee -barometri 2016. Junttila. Yksinäisyys ja elämänkulku – tutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä. 10 väitettä ja faktaa perheenyhdistämisestä - Suomen Pakolaisapu. Tutkijat kutsuivat satoja mummoja ilmaisille liikuntatunneille, jotta yhteiskunta säästäisi rahaa.

Rauhanindeksi: Maailmassa vain 11 täysin rauhallista maata – Suomi mukana. Potilaan Lääkärilehti - Ikäihmisten ravitsemusohjaus kannattaa. Lapsuuden vaikeat kokemukset voivat vaikuttaa vanhuksen kokemaan yksinäisyyteen. Lapsuuden vaikeat kokemukset voivat vaikuttaa vanhuksen kokemaan yksinäisyyteen.