background preloader

Språk i alla ämnen

Facebook Twitter

Akademiska språkhandlingar. För att du ska kunna lösa en skrivuppgift på bästa sätt är det viktigt att förstå vad den går ut på.

Akademiska språkhandlingar

En god idé är därför att alltid läsa igenom uppgiften två gånger och leta efter instruktionsord. Här följer ett antal vanliga akademiska språkhandlingar och en beskrivning av vad de innebär. Tänk på att orden kan ha en viss betydelseskillnad om du använder dem i ett mer allmänspråkligt sammanhang. Analysera Bryt ned och dela upp ämnets centrala delar. Argumentera Ange skäl som talar för och emot ämnet.

Beskriv Redogör för ämnet på ett utförligt och målande sätt genom att ange t.ex. egenskaper, särdrag och uppfattningar. Definiera Formulera en exakt, specifik och väl underbyggd innebörd – främst inom ett specialiserat område. Diskutera Gå igenom ämnet grundligt: undersök, debattera eller argumentera för ämnets för- och nackdelar. Förklara Ge en utförlig förklaring med tillhörande orsaker. Illustrera Jämför Beskriv likheter och olikheter. Alla lärare är svensklärare - Förstelärare i Svedala.

I min ansökan till förstelärare vill jag minnas att jag bl a skrev något i stil med att ”Alla lärare är svensklärare”.

Alla lärare är svensklärare - Förstelärare i Svedala

Jag ansökte i maj 2013 och då pratades det inte speciellt mycket om påståendet i kommunen. Inspirationen till formuleringen fick jag många år tidigare, när jag läste in en lärarbehörighet till svenska som andraspråk. Strax därefter, i januari 2011, började Svedala kommun ett stort implementeringsarbete kring LGR 11.

Än idag minns jag när Skolverkets föreläsare gång efter gång markerade de magiska fyra orden ”Alla lärare är svensklärare”. Alla ämnen ansvariga för elevers språkutveckling. Boken "Språkinriktad undervisning" riktar sig till lärare i de senare åren på grundskolan och gymnasiet och behandlar språkrelaterade didaktiska frågor som ämneslärare kan stöta på när de arbetar med flerspråkiga elever.

Alla ämnen ansvariga för elevers språkutveckling

Huvudpoängen är att alla lärare aktivt måste arbeta med elevers språkutveckling menar Maaike Hajers och Theun Meestringas, två nederländska forskare. Maaike Hajers har tidigare varit gästprofessor och forskare vid flera svenska lärosäten och har lång erfarenhet av språkinriktad ämnesundervisning. Forskarna understryker att utan utvecklade språkkompetenser och kunskaper är det ytterst svårt för elever att uppnå kunskapsmålen. Ett ämnes fackspråk utmaning för alla eleverEnligt statistiken har 18 procent av svenska skolelever annat modersmål än svenska och i storstäderna är denna andel ännu högre. Flera av dessa elever har språksvårigheter och är i behov av regelrätt språkstöd. Lärarna ska ställa språkutveckling lika mycket som ämneskunskaper i centrum. Alla ämnen ansvariga för elevers språkutveckling. Boken ”Språkinriktad undervisning” riktar sig till lärare i de senare åren på grundskolan och gymnasiet och behandlar språkrelaterade didaktiska frågor som ämneslärare kan stöta på när de arbetar med flerspråkiga elever.

Alla ämnen ansvariga för elevers språkutveckling

Arbetsgång. Lgr 11 eller din skolforms läroplan, Få syn på språket och Greppa språket är underlag som bör finnas med under arbetets gång.

Arbetsgång

Det är en fördel om deltagarna i arbetet har läst dessa dokument i förväg. Möte 1 Enskilt arbete inför mötet Läs del 1 och 2 (sidan 2-6) i diskussionsunderlaget Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen. Välj ut en text som du har använt i undervisningen för att ha som utgångspunkt i diskussionen med dina kollegor. Under mötet. Att införliva lässtrategier i den egna undervisningen i alla ämnen. Checklista sprakutvecklande arbetsomrade. Exempel: språk i alla ämnen. Lararmalin. Matris. Språk i alla ämnen - idrott och hälsa. Det finns en stor fördel med att kombinera tjänsten som klasslärare med att också ha idrott.

Språk i alla ämnen - idrott och hälsa

Nämligen att man har koll på vilka arbetsområden, förmågor och begrepp som är i fokus i alla ämnen. Vi arbetar för tillfället med ett stort ämnesövergripande område i SV/SO/NO och då är det självklart roligt att förstärka detta arbete även på idrotten. I vårt ämnesövergripande tema ( om vårt lilla ägg som blev en larv, som blev en puppa har nu puppan kläckts och en fin liten fjäril har tittat fram. Liksom larven kommunicerar denna fjäril med hjälp av brev och i går var det dags igen att plocka fram våra Läsfixare och läsa och förstå vad fjärilen vill säga oss.Vi fick verkligen läsa mellan raderna för att förstå varför vissa lekar fungerat bra och vissa mindre bra.

Dessa lekar kändes väldigt naturligt att ta upp som aktiviteter på idrotten. Språk i alla ämnen för alla elever på Släbro/Råbyskolor. Språk- och kunskapsutvecklande arbete – teknik och historia. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Språket i alla ämnen. Jag och min kollega Maria Lachan träffade förra veckan ett antal högstadielärare i svenska, svenska som andraspråk och so för att samtala om är språk- och kunskapsutvecklandearbetssätt.

Språket i alla ämnen

Jag har nedan samlat ihop ett antal resurser som lärare kan använda sig av för att komma igång med att arbeta i språket i alla ämnen. På studiedagen började vi med att prata om att alla skolans ämnen ställer, förutom ämnets specifika kunskapskrav, en mängd språkliga krav på eleverna Det kan till exempel vara att kunna: • Värdera • Beskriva • Samtala om • Resonera • Reflektera • Analysera • Lösa problem • Genomföra • Utvärdera • Tolka • Sammanställa • Använda begrepp • Kommunicera • Ge respons • Motivera • Se sammanhang • Presentera • Jämföra • Redogöra • Dra slutsatser • Planera För att eleverna ska klara av de språkliga kraven behöver vi i skolan undervisa explicit även om dem.

Här finns det ännu mer information, t ex litteraturtips, från Nationellt centrum för svenska som andraspråk. Språkinriktad undervisning SETT 2013. Språkutvecklande arbetssätt. Språkutveckling och Genrepedagogik. Stöd för utveckling - Kvutis. Förskolor och skolor i Svedala kommun kompenserar väl för de olika förutsättningar som barnen har med sig.

Stöd för utveckling - Kvutis

Vi garanterar en utbildning där våra förskolor och skolor presterar på en jämn och hög nivå, varje år. Från det att eleverna börjar skolan ska de uppnå minst godkända kunskaper och andelen elever som presterar på högre nivå ska vara hög och öka. Alla elever utmanas att prestera på sin bästa förmåga. En lärmodul är ett ”utvecklingspaket” där artiklar, filmer och annat material sätts i ett sammanhang, diskuteras och prövas. Varje lärmodul består av fyra moment: Moment A – individuell förberedelse Moment B – kollegialt arbete Moment C – aktivitet Moment D – gemensam uppföljning Nedanstående lärmoduler vänder sig till lärare. Förbättra er praktik genom att utmanas av skolforskning.