background preloader

Träning

Facebook Twitter

Yin yoga för höftens utsida. Vandringsleder Orust. Hashtag #gotaleden sur Twitter. Vandringsleder - Göteborgs Stad. Träning och egenvård vid höftartros - hemträningsprogram. Träning och egenvård vid höftartros Träning och egenvård är den viktigaste behandlingen vid höftartros.

Träning och egenvård vid höftartros - hemträningsprogram

Det kan göra ont och vara ansträngande att komma igång med egenvård och därför är det viktigt att först få information så att man förstår sitt sjukdomstillstånd och vad som händer med brosk och led vid regelbunden träning. När man är insatt och kommit igång brukar det vara skönt att själv ha kontroll över sitt tillstånd samtidigt som smärta minskar och livskvaliteten ökar. Dessutom har träning positiva biverkningar som ökad livslängd, ökad livskvalitét under livet, normaliserat blodtryck, bättre allmän ork, bättre sömn, bättre psykisk hälsa etc. Hemövningar – hemträning Här är tips på träning att göra hemma. 1. Sitt på en stol med fötterna i golvet. 2. Sitt på en stol med båda fötterna i golvet. 3. Använd ett trappsteg, låg pall/låda eller två telefonkataloger. 4. Stå på vänsterbenet med lätt böjt knä. 5. Stående på ett ben. 6. Sittande på stol. 7. Stå med benen isär och lätt böjda. 8. Sveriges nya vandringsleder – vackra vandringsresor.

Foto: STF/Anette Andersson Kungsleden Abisko avKarin Holmberg Att bege sig ut på vandring på semestern är en trend som växer sig starkare.I år finns det dessutom tolv nya signaturleder att prova på för den som är sugen.– Vi har valt ut tolv leder som vi tycker är fina och trevliga och som alla har gemensamt att man kan ta sig till dem med kollektivtrafiken, säger Jenny Engström, press – och Kommunikationsansvarig på STF.

Sveriges nya vandringsleder – vackra vandringsresor

Att vara aktiv på semestern och uppleva den svenska naturen är något som står högt i kurs när man frågar svenskarna om hur de vill semestra i Sverige. När Svenska Turistföreningen, STF, för två år sedan ställde frågan i en undersökning så ville så många som 24 procent helst ägna sig åt vandring på en aktiv semester och det är en trend som håller i sig. – Vi märker att det finns ett stort intresse och ser det också på bokningarna av boende som ligger nära vandringslederna. Lanserar tolv signaturleder – Lederna passar de flesta och man väljer själv hur snabbt man vill gå. ”Så bygger du upp de inre musklerna” - Streama gratis på TV4 Play.

Chinsstång - Dörrkarm från 299:- hos Gorilla Sports. PT-Thomas bästa recept. Klarar du DET HÄR? Grattis – du har minst sex år kvar att leva. Dålig hållning – övningarna som hjälper. Träna bort din onda nacke. Sjukgymnasten Per Jonsson visar övningar för din stela bröstrygg och nacke, ofta orsakat av statiskt arbete framför en dataskärm.

Träna bort din onda nacke

OBS! Om du haft akut smärta/våld mot nacke eller utstrålande smärta i arm/armar, ta kontakt med din sjukgymnast eller läkare för utredning innan du börjar med denna träning. Därför får du ont Att uppleva smärta/stelhet och huvudvärk från bröstryggen/nacke är ett vanlig problem för många. Alla mest drabbas de som arbetar med statiska arbeten, som på kontor eller inom vården. En vanlig orsak är att man har en icke optimal hållning som leder till att man blir svag/överbelastad i de stabiliserande musklerna i bröstrygg och nacke. Detta kan i sin tur påverka ledkapslar/ledband negativt. Så gör du Pers nackövning med foamroller Syftet med övningarna Behandlingen med foamroller* syftar till att förbättra rörligheten i bröstryggen samt minska spänning i muskler vilket leder till bättre cirkulation.

*En foamroller finns att köpa i vanliga sportbutiker. Övning med foamroller. Få bukt med stela höfter. Sjukgymnasten Per Jonsson visar hur du kan få höftmuskeln att slappna av, för att på så sätt förbättra rörligheten.

Få bukt med stela höfter

Se hur övningen ska göras i klippet ovan. Rörelseträning för höften Gör detta 1 gång/dag under ca 6 veckor, därefter vid behov. Sitt på golvet, lägg benet på motsatt ben och placera en tennis/innebandyboll mot ”rumpan”, andas in och släpp ned benet samtidigt som du blåser ut, håll ca 15 sekunder, skall vara "ont-skönt". Dra upp benet och hitta en ny öm punkt. Styrketräning för höften Efter ca 2 veckor, börja med styrkeövningen för höften 3-4 gånger/veckan under 6-8 veckor.

Stå på en kloss/bok, cirka 5 cm hög, med onda höften, rakt ben, sänk sakta motsatt ben under 3 sekunder, sakta upp igen. Du kan med fördel sedan ta kontakt med en sjukgymnast som kan hjälpa dig att stegra belastningen, samt få fler övningar. Så tränar du bort värken av hälsporren. Fråga Doktorns sjukgymnast Per Jonsson visar hur du själv kan göra för att bli av med värken av hälsporre.

Så tränar du bort värken av hälsporren

Hälsporre är en liten bentillväxt på hälbenet som man kan få väldig smärta av. Men man kan också ha hälsporre utan symptom. Att ha ont i hålfoten behöver inte innebära att man har hälsporre. I veckans avsnitt visar sjukgymnasten Per Jonsson hur man själv kan göra för att träna upp den så kallade plantarfascian för att minska besvären av hälsporre. För det första är det bra att ha stabila skor i vardagen om du har ont vid promenader och inomhus. Pers övning för att träna plantarfascian När du gör övningen ska du vara barfota eller ha tunna strumpor. ”Upp på tå under 3 sek, stanna 2 sek på toppen, 3 sek ner” – När vi gör övningen långsamt får vi en extremt bra töjning av plantarfascian.

Träning.