background preloader

Tiimijakso 2015 syksy

Facebook Twitter

Hs. Sunnuntaina tapahtui jälleen se ihme, että saimme ilmaiseksi tunnin lisää vuorokauteen.

hs

Aamuvalo hyväksi terveydelle Jos Suomi siirtyisi Keski-Euroopan aikaan, aamut olisivat valoisampia ja illat pimeämpiä. Se olisi hyväksi unirytmillemme ja terveydellemme, sanoo professori Timo Partonen. Nyt valoisaa aikaa on meillä enemmän ilta- kuin aamupuolella. Kun kellot on siirretty tunnin verran taaksepäin, heräämme myös valoisampaan aamuun. Se tekee hyvää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen mielestä suomalaiset voisivat paremmin Keski-Euroopan aikavyöhykkeessä. Hs. Kiistelty pato sai rahaa Suomen kehitysyhteistyörahastolta Suomen valtion Finnfund-rahasto on sijoittanut patoon, jonka on pelätty aiheuttavan pysyviä ympäristöhaittoja Laosissa Kaakkois-Aasiassa.

hs

Finnfund nousi huomion kohteeksi keväällä, kun hallitus kertoi pääomittavansa rahastoa ensi vuonna 130 miljoonalla eurolla. Samanaikaisesti kehitysapujärjestöjen rahoitusta supistetaan merkittävästi. Toisin kuin monet kehitysyhteistyöjärjestöt, Finnfund ei anna kohteille vastikkeetonta rahaa, vaan investointilainoja tai oman pääoman ehtoista riskirahoitusta. Finnfund ei erittele julkisesti, kuinka rahat sijoituskohteissa käytetään. "Haemme tapaa, jolla näistä voisi kertoa avoimemmin. Hs. Pakolaisleirillä numero 128 on työmaakontti numero 889.

hs

Kontissa asuu perhe, jota jännittää kovasti. Työmaakopin sisällä lojuu sängyllä pino matkalaukkuja. Niihin on pakattu viisihenkisen irakilaisperheen omaisuus: vaatteita, pari pussia riisiä ja teetä. Parin päivän päästä perheenäiti Khalida Ishak Khudur astuu elämänsä ensimmäistä kertaa lentokoneeseen. Se vie hänet ja hänen kolme lastaan Kurdistanin Erbilistä Libanoniin. "Tanskanautti" vei avaruuteen Legoja ja Kierkegaardia - Avaruuslennot. "Tanskanautti" vei avaruuteen Legoja ja Kierkegaardia Tanskalainen Andreas Mogensen ammuttiin keskiviikkoaamuna kello 7.37 Kazakstanin Baikonurin avaruuskeskuksesta avaruuteen.

"Tanskanautti" vei avaruuteen Legoja ja Kierkegaardia - Avaruuslennot

Mogensen on osa kolmen hengen miehistöä, joka matkaa venäläisellä Sojuz-moduulilla kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Sojuzin on määrä telakoitua ISS:ään kahden päivän matkan jälkeen perjantaina kello 10.42. Siviilissä tuulivoimayrityksen insinöörinä työskentelevä Mogensen, 38, on ensimmäinen tanskalainen avaruudessa. Nyt on ääri-ilmiöiden säävuosi – johtuvatko poikkeukselliset helteet ja tulvat ihmisestä? - Ilmastonmuutos. Parin viikon päästä maailman johtajat kokoontuvat Pariisiin kansainväliseen ilmastokokoukseen.

Nyt on ääri-ilmiöiden säävuosi – johtuvatko poikkeukselliset helteet ja tulvat ihmisestä? - Ilmastonmuutos

Tarkoituksena on solmia uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus, jolla pyritään vähentämään päästöjä ja siten torjumaan ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Vuoden 2015 aikana monet ennätykset ovat jälleen rikkoutuneet säähavainnoissa. HS valitsi kolme poikkeuksellisista säästä kertovaa uutista ja pohtii, liittyvätkö ne jollain tavalla ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. 1) Lähi-idän ennätysmäisen kuuma kesä Tästä on kyse. Ystävärobotti Pepper osaa lukea ihmisen tunteita – ensimmäiset tuhat kappalet... Pepper tuli markkinoille Japanissa heinäkuussa.

Ystävärobotti Pepper osaa lukea ihmisen tunteita – ensimmäiset tuhat kappalet...

Ensimmäiset tuhat kappaletta myytiin loppuun minuutissa. Pepper varmaan hymyili, kun se sai tietää menestyksestään. 4 syytä iloita kesän loppumisesta – kaunis sää heikentää muistia - Kesä - Elämä. 1.

4 syytä iloita kesän loppumisesta – kaunis sää heikentää muistia - Kesä - Elämä

Ilmojen viiletessä on hyvä tehdä vaativaa ajatustyötä. Lämpimässä ja kosteassa on vaikeampi keskittyä ja ajatella kriittisesti. Ylipäätään kaunis keli saattaa syödä työtehoa, kertoo Harvard Business Schoolin tutkimus. Muutaman vuoden takainen australialaistutkimus taas osoittaa sään vaikuttavan myös muistiin. Psykologi: Perheroolit näkyvät työpaikoilla. – Ensimmäiset vuorovaikutustaidot opitaan perheessä, ja sisaruus on silta kanssakäymisen kuvioihin, sanoo psykologi Eila Kallio Työterveyslaitokselta.

Psykologi: Perheroolit näkyvät työpaikoilla

Nämä opit seuraavat aikuisuuteen ja työpaikoille asti. Kuvio ei toki ole yksinkertainen. Sisarusten välisiin suhteisiin vaikuttaa heidän ikäeronsa, vanhempien ikä ja perheen tilanne, ja vuorovaikutusta harjoitellaan toki myös koulussa ja aikuisiälläkin. Työpaikoilla nähdään kuitenkin pääasiassa tietoisesti rakennettuja ammattirooleja. Tunne työminäsi ja viihdy paremmin työyhteisössä. Mietitkö, millaista roolia vetäisit töissä?

Tunne työminäsi ja viihdy paremmin työyhteisössä

Joillekin työrooli on helppo ja itsestään selvä juttu, joillekin tuottaa päänvaivaa, kuinka paljon itsestään töissä antaa. Toiset taas eivät voi kuvitellakaan työntekoa muuten kuin kokonaisvaltaisena kokemuksena tai että sille antaa "kaiken". Miksi radioaktiivinen säteily on vaarallista? Hs. Viikko sitten kohosi taas satelliitti avaruuteen, tällä kertaa Baikonurista Venäjältä.

hs

Niitä riittää. Silti Inmarsat edustaa uutta avaruusaikaa. Hs. Tytöt, unelmoikaa suuria! Tähtien tarkkailu on helppo aloittaa Otavasta – tältä tähtitaivas näyttää keskiviikkoiltana - tähtiharrastus. Tähtien tarkkailu on helppo aloittaa Otavasta – tältä tähtitaivas näyttää keskiviikkoiltana Syksyn pimeät, lämpimät ja kirkkaat yöt tarjoavat upeita näkymiä, kun taivas täyttyy tähdistä. Tähtiharrastuksen aloittaminen on helppoa, sillä koko näkymää ei tarvitse ymmärtää kerralla. Planeetat ja Pluto.

Kaukaisin planeetta, Neptunus, sijaitsee 4500 miljoonan kilometrin etäisyydellä Auringosta. HS vierali Exitin jäätiköllä: Alaska sulaa silmissä. HS vierali Exitin jäätiköllä: Alaska sulaa silmissä Hei Hollanti, hei Malediivit! Kun siellä mietitään, mistä matalia rantoja uhkaava merivesi tulee, vastaus on Alaska. Alaskan jäätiköt ovat paljon pienemmät kuin Etelämantereen tai Grönlannin, mutta ne sulavat nopeammin. Pelkästään Alaskan jäätiköistä vapautuva vesi on nostanut maailman merten pintaa nelisen millimetriä parinkymmenen vuoden aikana.

Rahat tai luonto – ilmastonmuutoksen torjuminen tarkoittaa arktisilla alueilla vähistä tuloista tinkimistä - Yhdysvallat. Rahat tai luonto – ilmastonmuutoksen torjuminen tarkoittaa arktisilla alueilla vähistä tuloista tinkimistä Alaskalainen William Iggiagruk Hensley kasvoi napapiirin pohjoispuolella, mutta hänen perheellään ei ollut taloa. "1940-luvulla talot olivat liian kylmiä. Seitsemän asiaa, joista kannattaa iloita - Hyvän mielen uutiset. Venäjän sataman jättiruoppaus uhkaa Suomenlahtea – yllätys suomalaisille viranomaisille - Itämeri. Nasa: Marsin pinnalla ehkä juoksevaa vettä – herättää toiveita elämästä - Nasa - Tiede. Keitä pakolaiset ovat ja miksi he tulevat juuri nyt? 31 kysymystä ja vastausta - Euroopan pakolaiskriisi. 1. Mistä turvapaikanhakijat Eurooppaan tulevat ja paljonko heitä on? Kaksi kertaa luokalleen jäänyt professori: "Numerot eivät kerro mitään oppimiskyvystä" - Henkilöjutut - Elämä.

Avaruus

Arvio: Suomeen tulee tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa - Euroopan pakolaiskriisi. Arvio: Suomeen tulee tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arviotaan Suomeen tänä vuonna saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä. Uuden arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna kaikkiaan noin 50 000 turvapaikanhakijaa. Aiemmin syyskuussa hallitus arvioi, että tulijoita olisi noin 30 000, mutta pelkästään syyskuussa turvapaikanhakijoita tuli 11 000. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi jo viikko sitten, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa.