background preloader

Digital mobbing - Ressursperm for aldersgruppe 9-13 år

Facebook Twitter

Digital Passport by Common Sense Media. Sosiale medier kan være farlig. Sosiale medier stimuleres hjernen på en måte som ansporer til avhengighet.

Sosiale medier kan være farlig

I verste fall får vi informasjonbulimi og sluker kunnskap uten dybde og spyr det opp igjen i en prosess som gjør oss dummere. Vi har tidligere skrevet flere artikler som snakker om internettavhengighet. På dette feltet er det stor uenighet. Noen mener at internett er et fenomen som gir mennesket en nesten grenseløs fluktmulighet fra seg selv, sine følelser, hverdagslivets utfordringer, sosial samhandling og den ytre virkelighetens krav. Her mener man at Internett er et sluk som spiser opp menneskers tid og anstifter besettelser som hindrer annen livsførsel. Internett som avhengighet eller lidenskap I et diskusjonsforum om internettavhengighet bidro en deltaker med følgende kommentar: “Kanskje internett åpner for et hyggelig samspill i en verden hvor mennesker blir mer og mer isolerte.”

På dette området er flere forskere enig med ovenstående debattinnlegg. Vårt «søkende» behov Sosiale medier gjør oss overfladiske. Bestemmer selv med selfie. – Det som skiller selfien fra et hvilket som helst selvportrett tatt med mobil eller kamera, er at den blir delt på sosiale medier, sier Lin Prøitz.

Bestemmer selv med selfie

Prøitz er kjønns- og mediaforsker, og kom nylig ut med e-boka Selvbilde i samarbeid med fotograf Kristoffer Eliassen. I boka beskriver hun selfier, hva de uttrykker og hvordan de er blitt en del av i hverdagslivet. Hovedsakelig med utgangpunkt i feministisk medieforskning og skeive feministiske teorier. Ifølge Prøitz påvirker digital teknologi hvordan vi forstår intimitet, kjønn og seksualitet, og hvordan dette vises offentlig, for eksempel i selfiene. Helt tilbake til steinalderen Prøitz har forsket på selvfremstillinger i digitale medier siden tidlig på 2000-tallet.Hun har fulgt utviklingen fra mobiltelefon med innbygget kamera til den første Iphonen kom til Norge sommeren 2008. – Selvportrettet tatt på telefon på tidlig 2000-tall og delt via MMS, fikk ikke på langt nær samme utbredelse, forteller hun. Les også: Til sengs med mobilen. Verktøykasse mot mobbing : Digital mobbing.

Foreldre har en unik mulighet til å forebygge at deres barn tar del i mobbing av andre via Internett og mobiltelefon.

Verktøykasse mot mobbing : Digital mobbing

Her er noen fokusområder foreldre kan jobbe med for å redusere risikoen for å ta skade av å bli utsatt for mobbing, eller være involvert i å mobbe andre på sosiale medier. Verken foreldre eller lærere ønsker at barn og unge mobber eller mobbes digitalt. Hvem har ansvar for å følge opp når mobbing og konflikter forekommer på nett eller mobil?

Du bestemmer – mobbing på nett og mobil April 2010 ble det lansert en nettaktivitet som inneholder blant annet quiz, filmsnutter og fakta om digital mobbing. Tjenesten er utarbeidet av Teknologirådet i samarbeid med Datatilsynet, Utdanningsdirektoratet, Senter for IKT i utdanningen og Medietilsynets Trygg bruk. Bruk Hue har som mål å forebygge digital mobbing gjennom å spre kunnskap om hvordan foreldre og barn bør håndtere digitale mobbesituasjoner. Relevante filmer Trygg bruk-filmene Charlis nett-tips Ha det gøy, behold kontrollen. Nettproblem disse kan hjelpe 2012. Derfor må vi ha aldersgrenser på sosiale medier - Supernytt - NRK Super. Når man registrerer seg for å få sin egen konto på sosiale medier må man gi fra seg endel informasjon om seg selv.

Derfor må vi ha aldersgrenser på sosiale medier - Supernytt - NRK Super

Det kan være hva du heter, hvor du bor, når du er født og andre opplysninger som sier noe om hvem du er. Alle disse opplysningene kan selskaper som Snapchat eller Instagram selge videre til reklamefirma som vil tjene penger på opplysningene du har gitt. Mange barn lures på nett - Supernytt - NRK Super. Stadig flere barn og unge blir lurt til å gjøre ting de egentlig ikke vil på nettet.

Mange barn lures på nett - Supernytt - NRK Super

De siste årene har politiet fått inn flere og flere saker om det de kaller seksuelle krenkelser på nett. Det kan for eksempel være bilder som blir spredd videre, uten at den som er blitt tatt bilde av synes det er greit, eller voksne som lurer barn til å kle av seg foran et nett-kamera. En av grunnene til at politiet tror at dette har blitt vanligere, er fordi det har blitt enklere. I Norge er det veldig mange, både voksne og barn, som har en mobiltelefon med kamera og mange chatter på nett.

Viktig å tenke seg om Ragnhild Jansen jobber i noe som heter Barnevakten. Hun mener det egentlig ikke er så vanskelig å beskytte seg. Tenk gjennom hva slags bilder du sender fra deg og deler. Ikke si hvor du bor. Ikke vær alene hvis du skal møte folk du har chattet med. Snakk med noen voksne hvis det er noe du synes er ubehagelig eller rart. Nettvett - Supernytt - NRK Super. Kollektivet: Nettvett. Redd Barna - Lag et passord. Redd Barna - Det er lett å lyve på nettet. Redd Barna - Fortell det til en voksen. Redd Barna - Tenk deg om.

Redd Barna - Ta med noen du stoler på. Tenk før du taster. 04b9c82ef3d6fe84faf9df0d121623122ed51c03 720p. b75127de685e31dcb2af4f5dbe3948e6f7146597 720p. - om personvern, nettvett og digital dømmekraft. Uønskede hendelser. Du Bestemmer. Untitled.