background preloader

Samer

Facebook Twitter

Sms från Soppero: Del 1. ”Så blev jag same” - sametingsvalet.se. Veckans gästbloggare Det stod det på Expressens löpsedel som var uppsatt över hela Kiruna.

”Så blev jag same” - sametingsvalet.se

Och på bild var jag i en alldeles för stor kolt. Jag såg sträng och arg ut. Gästbloggare 41 år, journalist, författare och föreläsare, född och uppvuxen i Kiruna med rötterna i Nedre Soppero. Jag smög runt hörnet på Samegården i Kiruna och hoppades att ingen skulle se mig. Det är inte lätt att få mittuppslag i kvällstidningarna. Jag lyckades inte gömma mig förstås. Så, vad vill jag säga med den här lilla historien. Och då tänker jag på er politiker i Sametinget och det ansvar ni har. Och har man någon slags självbevarelsedrift efter att ha hört eller sett ett plenum så inser man att nä, det här är nog inte för mig. För några veckor sedan gav jag mig in i en debatt här på sajten om kulturnämndens minskade anslag till Samiska teatern. Förstår ni? Från ungdomsroman till musikteater - Rádio Sápmi - Rádio Sápmi. Hoppa till textinnehålletSajtkartaSupportKontakta Sveriges radioSpelarenAlla kanaler Kiruna Boken Sms från Soppero, som nu också blivit musikteater, hade premiär i lördags.

Från ungdomsroman till musikteater - Rádio Sápmi - Rádio Sápmi

Ann-Helén Laestadius, författare till boken har också skrivit teatermanuset och hon var på plats under premiären. Hör Ann-Helén Laestadius berätta om premiärnerver och känslan efteråt. Mer om Rádio Sápmi Rádio Sápmi Finsk dominans på samiska innebandymästerskapen I helgen är det Samiska mästerskapen i innebandy i Kautokeino. Ragnhild Nilsson: Om det finns en post som sameminister kan jag börja igen. Ann-Helén Laestadius. Samernas rättigheter som urfolk urholkas. I somras ingrep polis mot samer och miljöaktivister som ville hindra gruvprospektering i Kallak, Jokkmokk.

Samernas rättigheter som urfolk urholkas

Sametinget krävde stopp både för den och för en annan i Rönnbäck, Tärnaby. Tinget åberopade regeringsformen och bindande internationella avtal, men regeringen gav klartecken till Rönnbäck. Gruv- och vindkraftsföretag frestar enskilda renägare att sälja sina fäderneärvda rättigheter till summor som göms i ”munkavlekontrakt” med tystnadsplikt. Utländska prospekterare med skakig ekonomi har lämnat misslyckade projekt utan att betala skador på mark och vatten. Flyttningen av Kiruna går ut över samisk renskötsel. Samernas historia är lång. I Norrland, genomskuret av älvar och på vintern täckt av snö och is, tog endast samerna sig fram på av dem själva uppfunna skidor och slädar. Den nya tiden däremot blev svår. Man började bryta järnmalm. Samisk rätt har ofta utan rättslig prövning eller ersättning fått vika för starkare krafter. Denna lag skiljer renskötande samer från övriga.

”Stoppa diskrimineringen av samer med ny urfolkspolitik” Ta FN-kritiken på allvar.

”Stoppa diskrimineringen av samer med ny urfolkspolitik”

Sverige lever inte upp till sitt erkännande av samer som urfolk, vilket syns inte minst i gruvnäringsdebatten. Regeringen måste ta åt sig av FN:s kritik och skapa en urfolkspolitik som följer internationella konventioner, skriver ­diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg. FN:s rasdiskrimineringskommitté har nyligen utryckt sin oro över att Sverige inte respekterar samers rättigheter till mark och att den svenska staten – utan samers samtycke – öppnar upp för en växande gruvnäring inom de samiska områdena.

Som diskrimineringsombudsman kan jag konstatera att nuvarande samepolitik vare sig innehåller lagstiftning eller åtgärder som säkerställer samers lika rättigheter och möjligheter. Jag instämmer därför i kommitténs slutsats om att Sverige snarast behöver ratificera Internationella arbetsorganisationens (ILO) konvention 169 om urfolk och stamfolk i självstyrande länder och att Sverige anpassar såväl lagstiftning som politik till konventionens innehåll. Maxida Märak - NikeSunnas Jojk. Jon Henrik - Daniels Jojk.

Samer kränktes under invigningen. Under invigningen arrangerades Sapmi Today på Rådhustorget, där samer fanns på plats för att informera och visa upp sig.

Samer kränktes under invigningen

Tanken var att man skulle ha öppet till 02 på lördagsnatten, men man tvingades stänga redan klockan 22.00. Detta på grund av det hat som riktades mot samerna. Olustig stämning - Det kom fram folk till samerna under kvällen, folk som sa nedsättande ord. Det var en olustigt stämning och dom valde att avbryta, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014. Samernas riksförbund bekräftar också att samerna tvingades lämna torget i förväg på grund av trakasserier. - Umeå ska vara en öppen och inbjudande stad. . - Det här visar vikten av att den samiska kulturen får plats och utrymme, fortsätter han. SD bygger upp hat och fördomar mot samerna. Med anledning av Sverigedemokraternas utspel att renskötseln ska släppas fri för alla i Sverige, vill vi sametingspolitiker komma med ett klargörande om samernas rättigheter som eget folk i Sverige.

SD bygger upp hat och fördomar mot samerna

Nu, som för 400 år sedan, hälsar vi alla välkomna till Jokkmokks marknad för att idka handel och lösa mellanhavanden genom dialog inom ramen för demokratins principer. Denna gång får vi dock en känsla av att Jimmie Åkesson och SD kommer till Jokkmokk med ett "järnrör", för att använda SD:s egen retorik. SD argumenterar att staten har reserverat renskötseln för samerna, och att detta skulle vara ett privilegium som staten gett samerna. Det är direkt felaktigt. Samerna fanns i Norden långt innan de nordiska staterna bildades. Sverige har erkänt samerna som eget folk i grundlagen. Samer - Minoritet. LÄTTLÄST om samer - Sametinget. Www.samer.se - Hem. Jon Henrik - Daniels Jojk. Jag och min mormor: Samer. Vi följer 18-åriga Ida Kråik när hon besöker sin mormors syster Sakka Nejne i Jämtland för att ta reda på mer om sina samiska rötter.

Jag och min mormor: Samer

Ida bor i Södertälje och har utan att lyckas kämpat för att få läsa samiska som modersmålsundervisning. Sakka arbetar som sydsamisk översättare och svarar på Idas frågor och berättar bland annat om vad smycket som Ida fick av sin mamma när hon föddes betyder. Hon berättar också om hur hon hade det när hon var liten.