background preloader

Kultur

Facebook Twitter

För Svenska 1 krönika och Svenska 2 argumenterande text om konst och vad som egentligen är okej i konstens namn.

Nya Charlie Hebdo-teckningar väcker ilska – "motbjudande" Det finns en scen i slutet av Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs triangeldrama ”Den allvarsamma leken” som etsar sig fast i minnet: När Dagmar förstår att hennes man, journalisten Arvid Stjärnblom, är otrogen med sin ungdomskärlek Lydia Stille.

Nya Charlie Hebdo-teckningar väcker ilska – "motbjudande"

På en minut går uttrycket från neutralt till förtvivlat för att istället vända till bottenlös vrede. För nej, det här är inte det passiva offret Dagmar som vi möter i romanen från 1912, utan en bedragen hustru vars genomskådande blick skildras hjärtskärande naket av Liv Mjönes. I drygt fem veckor kommer filmteamet att vistas där, vilket innebär att hon missar Sverigepremiären av ”Den allvarsamma leken”. När det gäller att definiera sig själv är hon mer fåordig, väntar länge med svar och väjer för det personliga. – Det känns verkligen supertråkigt. Det är inte första gången som Liv Mjönes spelar Dagmar.

Vaginakonst har vandaliserats. Den färdiga målningen.

Vaginakonst har vandaliserats

Foto: Privat. Efter vandaliseringen. Foto: Privat. Kultur Carolina Falkholt är en av Sveriges kändaste graffitimålare. Debatten kring Carolina Falkholts konst. Återträffen – en lögnaktig film. För några år sedan skrev Ulrika Kärnborg en artikel på den här sidan där hon hävdade att svenska filmer överlag får ett alltför vänligt bemötande av svenska filmkritiker.

Återträffen – en lögnaktig film

Jag vill minnas att hon fick rejält på pälsen. Själv tyckte jag att hon hade rätt. Famous People English Lessons: Biographies and ESL Lesson Plans. Swing Jugend – jazzungdom mot nazismen. Fem gånger Gud. Lars Vilks ställer ut i Malmö. Lars Vilks visar nya hundar i Danmark. Först provocerade Lars Vilks den muslimska världen med profeten Muhammed målad som en rondellhund.

Lars Vilks visar nya hundar i Danmark

Nu presenteras nästa initiativ från den skånske konstnären - 25 små hundskulpturer i lera som också ska föreställa Muhammed. I Danmark har det på senare tid bildats en särskild Lars Vilks-kommitté, som sett som sin uppgift att debattera konsten och yttrandefriheten. Lars Vilks säger att han själv deltagit vid flera av mötena. På fredagen tänker man högtidlighålla 25-års dagen av ayatollah Khomeinis fatwa mot författaren Salmas Rushdie. "Beväpna er" ger röda minnen om Ebba Grön. Punkbandet Ebba Gröns 35 år gamla låt "Beväpna er" har plötsligt upplevt en ny sommar.

"Beväpna er" ger röda minnen om Ebba Grön

Nina Lekander minns sin röda ungdom då man struntade i vad borgerligheten tyckte och tänkte. Jag har varken fått tag i ideologen Gurra, vapenvägraren Fjodor eller romantikern Pimme för att fråga hur Ebba Gröns "Beväpna er" togs emot när det begav sig, 1979 - ett dramatiskt år då Pol Pot föll, shahen av Iran flydde landet, järnridån tycktes orubblig, sandinisterna tog över Nicaragua, svensk tv sände serien "Förintelsen" och Margaret Thatcher blev premiärminister. Så jag försöker minnas själv. Moderat toppolitiker rasar mot Sommar i P1.

Gunnar Axén (M) är riksdagsledamot och ordförande för socialförsäkringsutskottet.

Moderat toppolitiker rasar mot Sommar i P1

Han reagerade starkt på poeten Athena Farrokhzads sommarprogram i P1 i går. På Twitter skriver Axén att public service är vänstervridet, styrt av rödgröna valarbetare och att han kastat ut sin tv för att ”slippa finansiera eländet.” ”Det är faktiskt dags att ta politiseringen av Public Service på allvar. Kartellen och Timbuktu gör hotfull låt mot Åkesson. Kartellen och Timbuktus nya låt ”Svarta Duvor & Vissna Liljor”, som går att höra för första gången på PSL idag, är helt klart en politisk historia.

Kartellen och Timbuktu gör hotfull låt mot Åkesson

Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Anders Borg, Alexander Bard och hela socialdemokratin får alla sig en känga av Kartellens Sebbe "Staxx" Stakset och Timbuktu som rappar tillsammans i låten. Men allra hårdast riktas deras ilska mot Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson. Dömd för olaga hot mot Åkesson Sebbe Staxx har tidigare dömts för olaga hot mot Jimmie Åkesson, efter att ha twittrat om hur han ville tortera och döda SD-ledaren. Efteråt har han sagt att det inte var menat som ett mordhot och att han inte hade trodde att Åkesson någonsin skulle läsa det han skrev. Odell dömd till dagsböter. Konstfackseleven Anna Odell döms till dagsböter om 50 á 50 kronor, totalt 2 500 kronor, för oredligt förfarande och våldsamt motstånd.

Odell dömd till dagsböter

”Återträffen” Återträffen – en lögnaktig film. Attentat mot Ecce Homo-utställning. Om Elisabeth - Elisabeth Ohlson Wallin. Kobra - Avsnitt 1: Pranks. Om Elisabeth - Elisabeth Ohlson Wallin. Idioterna (1998) Way out west rasar mot Outkast. Fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. ”Jag bestämde mig för att prata med kvinnor om deras vaginor.

Fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen.

Göra vaginaintervjuer som blev till vaginamonologer. Därför anmäler vi Sommar i P1. Anna von Bayern 28 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Krönika: En avskydd sommarpratare - helahalsingland.se. Det var ett lysande program.

Krönika: En avskydd sommarpratare - helahalsingland.se

Poetiskt, engagerat och med ett allvar i tilltalet, som skilde det från det självförhärligande struntprat som ofta strömmar ut i etern vid 13-tiden om somrarna. Hennes Sommar var en genomkomponerad helhet med väl valda dikter och sånger. Det blev för mycket för den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén. ”Ja jag, jag hatar Peter Wolodarski” Intervju med Athena Farrokhzad om Sommar i P1. Nackskotten är färre än våldtäkterna. Gunnar Axén fick nog. Athena Farrokhzad 21 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Poet, dramatiker, översättare Athena Farrokhzad använde i sitt Sommarprogram dikter skrivna av poeter från hela världen för att beskriva hur hon ser på världen och samhället idag. Hon pratade om fascism och rasism och om den antirasistiska kampen. Athena Farrokhzad exemplifierade rasism bland annat genom att berätta om hur hon själv utsatts: ”Rasism är när jag som fem år gammal kommer fram i glasskön under midsommarfirandet, och hör kvinnan som delar ut glassar till barnen i blomsterkransar, säga till sin kollega: Sådana är de, de äter all glass och så blir det inga kvar till de svenska barnen”.

Lars Vilks missbrukar yttrandefriheten. Häromdan blev det känt att konsthistorikern Lars Vilks i sommar ställer ut ett 30-tal konstverk, där ledmotivet är (nidbilder av) profeten Muhammed (bland ammat Muhammed som rondellhund) insatta i olika konsthistoriska sammanhang. Det är galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö som har ­tagit det minst sagt uppseendeväckande steget att ställa ut antimuslimska verk av Lars Vilks. Målningen blev för mycket för kommunen. Carolina Falkholts vaginakonst vill visa fittan som positiv symbol - Nordegren & Epstein i P1. Produkter.