background preloader

Läraryrket

Facebook Twitter

De introverta – en kraft vi missar? – Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen?

De introverta – en kraft vi missar?

– Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? – Frågar du efter vägen eller vill du hellre fundera själv? – Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp? Den extroverta normen I somras läste jag en text från en åsiktsspalt i DN. Försök inte omvända – bygg vidare! ”Försök att vara mer utåtriktad!” Klara Svensson refererar till sin egen skoltid och menar att försöken att omvända en introvert person är dömda att misslyckas. Linus Jonkman som skrivit boken Introvert – de tystas revolution följer samma linje och menar att “både skola och arbetsliv idag är så inriktade på att göra oss alla extroverta att de introverta till sist glömmer att de är det. “Om du bedömer en fisk genom dess förmåga att klättra i träd får du en fisk som tror att den är oduglig” Albert Einstein Är det inte bara blyghet?

Men vadå introvert? Dra nytta av alla personligheter! ”Sverige borde inte satsa på Pisa-toppen” Sverige är ofta riktigt bra i vinter-OS, men inte lika starka i sommar-OS. Det är inte så konstigt. Det handlar om våra prioriteringar. Det är en omöjlighet att vara bäst på allt. Precis så är det med skolan. Jämförelsen kommer från den brittiska skolutvecklaren James Nottingham. Det han pratar om är Pisarapporten, den internationella kunskapsjämförelse vars resultat skakade Sverige och som har präglat den svenska skoldebatten sedan det damp ner för snart ett år sedan. Varför denna hysteri? – Var försiktig med vad du önskar dig, säger han angående debatten och utbildningsminister Jan Björklunds (FP) uttalade mål att sätta Sverige i Pisatoppen. För det handlar just om prioriteringar, menar han. . – Pisa mäter vissa saker, inte allt, slår han fast.

Istället så poängterar han att många representanter för de länder som gör bra ifrån sig i Pisa; Korea, Singapore, Finland, faktiskt tittar på Sverige. . – Jag skulle inte vilja att mina barn var delaktiga i ett skolsystem som är i Pisatoppen. Ny som lärare – hjälp att lyckas som lärare – mariecarlsson5. Av en slump hittade jag boken Lyckas som lärare (Kimber 2009) i vårt konferensrum, när jag letade efter en annan bok.

Ny som lärare – hjälp att lyckas som lärare – mariecarlsson5

Jag blev nyfiken och läste på baksidan av boken, där stod det bland annat. ”I boken får du många praktiska exempel och konkreta tips och ger en god grund för dig som vill utvecklas och lyckas som lärare”. Tänk att få denna bok i handen när du är alldeles ny som lärare, vilken källa till inspiration och goda råd. Att vara lärare är komplicerat, det tar tid att finna sin egen roll och att hitta den struktur och det arbetssätt som passar en själv och den grupp man arbetar med bäst.Jag vet inte om de som går direkt från lärarutbildningen behöver den här boken lika mycket som jag gjorde och delvis gör, men för mig som gick utbildningen och sedan arbetade på förskola i sju år, innan jag började arbeta som lärare, hade den varit guld värd.

Boken tar upp de viktiga bitarna, de som egentligen är självklara men de som jag ibland hade behövt hjälp med. En skicklig lärare. I höstas diskuterade jag med några kollegor om vad som kännetecknar en duktig lärare.

En skicklig lärare

Resultatet av diskussionen? Ja, att vara lärare och bli en skicklig sådan är en komplex historia. Det är kanske därför yrket kan kännas både som en enormt stimulerande utmaning och stundtals som mission impossible. Krydda arbetsdagen, en livesändning som är i ständig rörelse, med en elev som mår dåligt, en annan som hamnat i en till synes olöslig konflikt, kollegor som pockar på ens uppmärksamhet och en begynnande förkylning så blir uppdraget ännu mer utmanande.

För några år sedan lyssnade jag på Kent Hedevåg som liknande kunskapen om yrkets komplexitet vid bergsklättring. Yrket är enormt komplext och när man lär sig mer inom ett område får man gå tillbaka och revidera uppfattningar inom ett annat. För egen del brukar jag sätta upp delmål för att inte se hela berget och därmed knäcka mig själv. Elevinflytande. Hur ser din topp tre ut? En bra lärare – del 2. I våras var jag på resa längs Memory Lane och besökte min gamla skola i Skellefteå.

En bra lärare – del 2

Jag minns varenda del av skolan, alla stigar och gömställen, roliga, dråpliga och tråkiga händelser. Framförallt minns jag lärarna. Kommentarer, uppmuntrande ord och små förtroligheter som bara läraren och jag kände till. Jag minns de lärare som hade järnkoll… och de som inte hade det. Och hur det påverkade hela vår klass i endera riktningen. Stunden vid skolan gav mig en hissnande insikt… mitt sätt att tilltala, stödja, leda och inspirera barn och ungdomar har enormt stor betydelse för deras upplevelse av tiden i skolan… både i realtid, men även hur de senare som vuxna kommer att blicka tillbaka, minnas och göra egna resor längs Memory Lane. Ulla-Britt Bergmark (mellanstadiet). Se där ja… idag ganska kända framgångsfaktorer… i tur och ordning: RelationerStrukturPlacera in lärandet i ett sammanhangMeningsfullhet och formativ bedömningVarierad undervisningsrepertoar.

The most popular talks of all time.