background preloader

Talousuutiset k2016

Facebook Twitter

YH2.3

Osa lupaavista startupeista putoaa rahoitusalhoon pk-yrityksille luvattiin 150 miljoonaa halpaa lainaa: Yritysrahoituksen edistäminen on keskeinen osa hallituksen tavoitetta lisätä uusia työpaikkoja ja nostaa työllisyysastetta. Aloittelevilla ja voimakkaasti kasvavilla suomalaisyrityksillä on vaikeuksia saada rahoitusta toiminnalleen.

Osa lupaavista startupeista putoaa rahoitusalhoon pk-yrityksille luvattiin 150 miljoonaa halpaa lainaa: Yritysrahoituksen edistäminen on keskeinen osa hallituksen tavoitetta lisätä uusia työpaikkoja ja nostaa työllisyysastetta.

Yritysten rahoitusongelmat nousivat esille tänään, kun työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) julkisti Euroopan investointirahaston ensimmäisen Suomea koskevan takaussopimuksen. Rahoituksen katvealueita yritetään kattaa Euroopan investointirahaston ja OP-ryhmän tänään allekirjoittamalla sopimuksella. – Rahoituksen saatavuus ei ole ollut isona kuvana ongelma Suomessa finanssikriisin jälkeen. Mutta toki tunnustamme, että katvealueita on ollut riskipitoisimmissa investoinneissa ja uusilla innovatiivisilla toimialoilla, joilla on pulaa erityisesti vakuuksista, sanoi OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen tänään ministeriön tiedotustilaisuudessa. Yritysten näkymät kirkastuivat aavistuksen: Palveluyritysten myynti on kasvanut. Vähittäiskaupan myynnissä ei ole juuri muutosta kumpaankaan suuntaan. Yritysten suhdannetilanteessa on tapahtunut parannusta. HS: Helmikuussa työttömyysprosentti oli 9,4, kun se edellisvuonna oli 10,1. Nuorten (15–24-vuotiaiden) työttömyysaste pieneni 1,4 prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Tilastokeskus: Työttömiä on 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten Työttömiä oli helmikuussa 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten eli 248 000, Tilastokeskuksen tiistaina julkistettu työvoimatutkimus kertoo.

HS: Helmikuussa työttömyysprosentti oli 9,4, kun se edellisvuonna oli 10,1. Nuorten (15–24-vuotiaiden) työttömyysaste pieneni 1,4 prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Työttömyysaste oli 9,4 prosenttia, kun se edellisvuoden helmikuussa oli 10,1 prosenttia. Työllisten määrä laski vuoden aikana 10 000 hengen verran. Heitä oli helmikuussa noin 2 382 000. Mökkeily on maaseudun miljardibisnes – taittuuko lomarakentamisen viiden vuoden alamäki vihdoinkin?: Tälle vuodelle on ennustettu 5-10 prosentin kasvua loma-asuntorakentamisessa. Alamäkeä on jatkunut jo noin viisi vuotta. Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen kääntyi selvään laskuun viitisen vuotta sitten.

Mökkeily on maaseudun miljardibisnes – taittuuko lomarakentamisen viiden vuoden alamäki vihdoinkin?: Tälle vuodelle on ennustettu 5-10 prosentin kasvua loma-asuntorakentamisessa. Alamäkeä on jatkunut jo noin viisi vuotta.

Tälle vuodelle ennakoidaan 5-10 prosentin kasvua. Startupeille ennätysmäärä rahaa nämä alat keräsivät eniten sijoituksia: Viime vuonna suomalaisiin startupeihin sijoitettiin 253 miljoonaa euroa. Suomalaisiin startup- ja kasvuyrityksiin on viiden vuoden aikana sijoitettu 2,5 kertaa enemmän. Luotonkysyntä vilkastuu – "Tämä on erittäin hyvä uutinen": Yritykset ovat ottaneet viimevuoden alkua enemmän lainaa ja alkaneet investoimaan. Investoinnit ovat satsaus tuotannon kasvuun tulevaisuudessa. Myös kotitalouksien luotonkysyntä on kasvussa. Postista katoaa yli 680 työpaikkaa – 181 irtisanotaan: Viime vuonna postin tulot putosivat 75 miljoonaa euroa. Digitalisaation takia jakelu on vähentynyt paljon. Määrä onkin vähentynyt noin sadan miljoonan kappaleen verran. Posti irtisanoo 181 työntekijää, 111 hallinnosta ja 70 jakelusta.

Postista katoaa yli 680 työpaikkaa – 181 irtisanotaan: Viime vuonna postin tulot putosivat 75 miljoonaa euroa. Digitalisaation takia jakelu on vähentynyt paljon. Määrä onkin vähentynyt noin sadan miljoonan kappaleen verran.

Viitisensataa ihmistä lähtee Postista vapaaehtoisin järjestelyin. Kaikkiaan jakelusta, myynnistä, asiakaspalvelusta ja hallinnosta katoaa 682 työpaikkaa. Lähes kaksisataa työntekijää osa-aikaistetaan. Posti aloitti tammikuussa valtavat yt-neuvottelut. Vakituisia työpaikkoja arvioitiin tuolloin vähennettävän jopa 860. Kaakkois-Suomessa yt-neuvottelut jatkuvat ja vähennystarve on enintään 95 vakituista. Suomen talous kasvoi viime vuonna tuotanto nousi tammikuussa: Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna bruttokansantuote kasvoi 0,5 prosenttia. Joulukuussa kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto nousi 1,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Sami Kero Kansantalouden tuotanto oli kasvussa alkuvuonna, kertoo Tilastokeskus.

Suomen talous kasvoi viime vuonna tuotanto nousi tammikuussa: Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna bruttokansantuote kasvoi 0,5 prosenttia. Joulukuussa kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto nousi 1,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Sen mukaan kausitasoitettu tuotanto nousi tammikuussa 0,2 prosenttia joulukuusta. Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 1,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Vaihtotase oli tammikuussa täpärästi alijäämäinen: Kauppa- ja vaihtotase olivat tammikuussa noin 0,1 miljardia euroa alijäämän puolella. Viime vuonna vaihtotase oli ylijäämäinen noin 0,3 miljardia euroa ja kauppatase noin 2,5 miljardia euroa. Tilastokeskus kertoo, että viennin lasku jyrkkeni tammikuussa, ja maksutaseen mukainen tavaravienti laski yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta.

Vaihtotase oli tammikuussa täpärästi alijäämäinen: Kauppa- ja vaihtotase olivat tammikuussa noin 0,1 miljardia euroa alijäämän puolella. Viime vuonna vaihtotase oli ylijäämäinen noin 0,3 miljardia euroa ja kauppatase noin 2,5 miljardia euroa.

Tavaratuonti laski kahdeksan prosenttia. Viime vuoden neljännellä neljänneksellä vienti laski neljä prosenttia ja tuonti kolme prosenttia. Sekä kauppatase että vaihtotase olivat tammikuussa 0,1 miljardia euroa alijäämän puolella. Vaihtotase sisältää sekä kauppataseen että palvelujen ulkomaankaupan ja tuotannontekijätulot eli palkat ja tulot sekä tulonsiirrot Suomen ja ulkomaiden välillä. Vaje vaihtotaseessa merkitsee ulkomaisen nettovelan kasvua ja ylijäämä velan vähenemistä. Tutkijat: "Surkea taloustilanne erittäin otollinen aika julkisille investoinneille": Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tutkimuksen mukaan yhden euron lisäys infrastruktuuri-investointeihin lisää hyvinvointia 80 sentin edestä. Julkisilla infrastruktuuri-investoinneilla voidaan lisätä merkittävästi tuotantoa ja hyvinvointia, käy ilmi Juha Tervalan ja Giovanni Ganellin uudesta tutkimuksesta.

Tutkijat: "Surkea taloustilanne erittäin otollinen aika julkisille investoinneille": Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tutkimuksen mukaan yhden euron lisäys infrastruktuuri-investointeihin lisää hyvinvointia 80 sentin edestä.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n työpaperina julkaistun tutkimuksen mukaan julkisten infrastruktuuri-investointien hyvinvointikerroin on 0,8. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden euron lisäys infrastruktuuri-investointeihin lisää hyvinvointia 80 sentin edestä. Merkittäväksi luonnehdittu hyvinvointivaikutus johtuu paremman infrastruktuurin tuomasta kulutuksen kasvamisesta. Investoinnit lisäävät siten hyvinvointia vain, jos ne todella ovat hyödyllisiä. Tästä syystä investointien suunnittelua, allokointia ja toimeenpanoa pitäisi tutkijoiden mukaan vahvistaa. . – Tutkimuksen talouspoliittinen johtopäätös on, että nykyinen surkea taloustilanne on erittäin otollinen aika lisätä julkisia infrastruktuuri-investointeja globaalisti. . ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ "Haluatko tehdä miljoonan kuukaudessa?" – Uusi virtuaalivaluutta muistuttaa pyramidihuijausta: Yli kymmenen tuhatta suomalaista on sijoittanut OneCoin virtuaalirahaan. Petteri Järvinen epäilee valuuttaa huijaukseksi.

Yrittäjä Kari Wahlroos on vauhdissa.

"Haluatko tehdä miljoonan kuukaudessa?" – Uusi virtuaalivaluutta muistuttaa pyramidihuijausta: Yli kymmenen tuhatta suomalaista on sijoittanut OneCoin virtuaalirahaan. Petteri Järvinen epäilee valuuttaa huijaukseksi.

Hän puhuu ihmisille, jotka ovat tulleet kuuntelemaan uuden virtuaali- tai kryptovaluutan OneCoinin esittelyä. YouTube-videolla näkee, että Wahlroos on hyvä puhuja ja esiintyjä. Hän kuulostaa vakuuttavalta, höystää puhettaan huumorilla ja osaa selvästi markkinoinnin. OneCoinin "suurlähettiläänä" eri puolilla maailmaa kiertävä Wahlroos lupaa läsnäolijoille kovia asioita. Fitch laski Suomen luottoluokituksen AA+:aan – Stubb: ”Ei ole mikään ’business as usual’” - Luottoluokitukset: Luottoluokitusyhtiö Fintchin mukaan Suomen talouskasvu oli EU-alueen toiseksi hitainta, talouden näkymät ovat kuitenkin vakaat. Fitch laski Suomen luottoluokituksen AA+:aan – Stubb: ”Ei ole mikään ’business as usual’” Yhdysvaltalainen luottoluokitusyhtiö Fitch laski Suomen pitkäaikaisten valtionlainojen luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta AA+:aan perjantaina.

Fitch laski Suomen luottoluokituksen AA+:aan – Stubb: ”Ei ole mikään ’business as usual’” - Luottoluokitukset: Luottoluokitusyhtiö Fintchin mukaan Suomen talouskasvu oli EU-alueen toiseksi hitainta, talouden näkymät ovat kuitenkin vakaat.

Suomen talouden näkymät ovat yhtiön mukaan vakaat. Fitch perustelee luokituksen laskua muun muassa sillä, että Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna vain 0,4 prosenttia ja kasvunäkymät jäävät 1–1,2 prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. Yhtiön mukaan Suomen talouskasvu oli EU-alueen toiseksi hitainta Kreikan jälkeen. Kova kilpailu matkustajista nakersi VR:n liikevaihtoa - Talous: VR Groupin viime vuoden liikevoitto oli noin 65 miljoonaa euroa kun vuotta aiemmin se oli noin 90 miljoonaa. Liikevaihto laski 7,5 prosenttia vuodesta 2014. Kela maksoi työttömyysetuuksia enemmän kuin koskaan: Viime vuonna työttömyyskorvaus menot olivat yli viisi miljardia euroa, mikä on kuusi prosenttia suurempi kuin vuonna 2014. Kasvu on kuitenkin hitaampaa kuin aiempina vuosina. Autokauppa ampaisi kasvuun alkuvuonna – hetken piikki vai käänne?: Viime kuussa uusia henkilöautoja rekisteröitiin 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Taustalla voi olla romutuspalkkiokokeilu.

Autokauppa on yksi talouden tärkeistä mittareista.

Autokauppa ampaisi kasvuun alkuvuonna – hetken piikki vai käänne?: Viime kuussa uusia henkilöautoja rekisteröitiin 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Taustalla voi olla romutuspalkkiokokeilu.

Erityisen hyvin se heijastelee kuluttajien luottamusta. Alkuvuonna autokauppa on käynyt sivusta katsottuna yllättävän hyvin. Mistä on kysymys? Onko autokaupan pirteä alkuvuosi vain hetken piikki vai onko kyse peräti pidemmän nousun alusta? Romutuspalkkio ja veroale vauhdittajina Loppuvuoden saldoa ei luonnollisesti tiedä kukaan, mutta yleinen tunnelma juuri nyt autokauppiaiden keskuudessa on luottavainen. Venäjä ja tukku muita öljymaita luottoluokittajan tarkkailulistalle: Öljyn alhainen hinta on tuottanut monelle öljyntuottajamaalle vaikeuksia. Norjan luottoluokitus pysyi kuitenkin ennallaan. © Sergei Karpukhin / Reuters Venäjän talous on raskaasti riippuvainen öljy- ja kaasutuloista.

Norjan luottoluokitus pysyy ennallaan, Moody's vahvisti. Luokittaja tekee päätöksensä kahden kuukauden aikana. Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta: Myynnin ajankohdasta heräsi epäilys että myyjät hyödynsivät salaista sisäpiirin tietoa. Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta Nokian Renkaiden nykyisen johtokunnan jäsenet ja sisäinen tarkastaja myivät syksyllä yhteensä 600 000 eurolla optioita ennen rengastesteihin liittyvien vilppien julkistamista. Johtokunnan 12 jäsenestä optioistaan luopui yhdeksän henkilöä, Helsingin Sanomien selvitys kertoo.

Kun Nokian Renkaat julkisti tiedot manipuloiduista rengastesteistä viime perjantaina, yhtiön osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia ja optioiden 44 prosenttia. Johdon kannustinoptioiden arvo riippuu osakekurssista ja nousee ja putoaa vipuvaikutuksen vuoksi osakekurssia enemmän. Tieto optiomyyntien ajankohdasta on kiinnostava, koska pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Britit huolestuivat: Miten käy punnan?: Britannian EU-ero voi vaikuttaa negatiivisesti punnan arvoon ja heikentää maan taloutta. Tänä vuonna punnan arvo on heikentynyt noin 5 prosenttia suhteessa euroon ja dollariin. Britannian mahdollisen EU-eron seuraukset maan valuutalle huolestuttavat talouseliitin ohella myös kansalaisia, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Tulos selviää ComRes/FXComparedin tekemästä tutkimuksesta. Vastaajista 55 prosenttia oli huolissaan siitä, miten Britannian mahdollinen EU-ero vaikuttaisi punnan arvoon. Suurinta epävarmuus oli lontoolaisten ja hyväpalkkaisten joukossa. Britit äänestävät maan EU-jäsenyydestä 23. kesäkuuta. Metsänomistajille jättipotti – "Tulevaisuus näyttää aivan uskomattoman hyvältä": Puun käyttö kasvaa noin 10 prosenttia koko maassa. Puun tarve lisääntyy erityisesti Kaakkois-Suomessa. Osa puusta joudutaan tuomaan Venäjältä. Suomen metsäteollisuuden suurinvestoinnit lisäävät huomattavasti teollisuuden puun tarvetta Suomessa kolmen seuraavan vuoden aikana. – Nykyiset investoinnit ja tulossa olevat investoinnit lisäävät puun käyttöä reilut 10 prosenttia koko maassa. Euroalueen työttömyys jatkoi pienenemistään: Euroalueen työttömyysprosentti on laskenut 10,4:ään, kun se oli suurimmillaan 12,1 prosenttia vuoden 2013 alkupuolella. Kaikissa EU-maissa, kuten Suomessa, työttömyysprosentti ei kuitenkaan ole laskenut.

Työttömyys euroalueella jatkaa hidasta pienenemistään. Euroalueen työttömyysprosentti oli tammikuussa 10,3, selviää EU:lle tilastotietoja tuottavan Eurostatin tilastoista. Joulukuussa euroalueen työttömyysprosentti oli 10,4 ja vuosi sitten tammikuussa 11,3. Vuosityöaika pitenee, työntekijän maksut nousevat: Yhteiskuntasopimuksen mukaan vuosittainen työaika pitenee 24 tunnilla, mutta palkka ei nousisi. Myös julkiselta sektorilta leikataan lomarahoja.

Työmarkkinajärjestöt ovat päässeet sopuun yhteiskuntasopimuksesta. Yhteiskuntasopimuksen toteutumisen edellytyksenä on, että hallitus peruu kaavailemansa pakkolait, 1,5 miljardin lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja toteuttaa miljardin euron veronkevennyksen. Asuntokaupassa vihdoin käänne – Neliöhinnoissa isot erot: Viime vuonna asuntokauppoja tehtiin lähes 4 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna jopa 3-5 prosenttia. Maan sisällä on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Alan suuri kiinteistövälittäjä Huoneistokeskus näkee asuntokaupassa jo suorastaan käänteen verrattuna vuoden 2013 tilanteeseen. USA:n talousluvut yllättivät muuttuvatko korkonäkymät?: Yhdysvaltain talouskasvu on ollut viime vuoden viimeisellä neljänneksellä odotettua vahvempaa. New Yorkissa kurssinousu on jatkunut jo toista viikkoa.

Osakekurssien liikkeet jäivät perjantaina pieniksi New Yorkissa. Pääindeksien muutokset liikkuivat nollan tuntumassa, mutta viikkotasolla kurssinousu jatkui nyt toista viikkoa peräkkäin. Uusia koneita Aasiaan miljardeilla: Airbus sai jättitilauksen Filippiineiltä: Eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus on saanut 1,6 miljardin dollarin tilauksen. Markkinoilla ollaan oltu huolissaan siitä, että talouskasvun hidastuessa myynti vähenisi. Eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus on saanut mittavan 1,6 miljardin dollarin tilauksen filippiiniläiseltä Philippines Airlinesilta.

Pk-yritysten näkemys tulevasta: Talouden aallonpohja on ohitettu - Pk-yritykset: Parhaat odotukset ovat rakentamisessa, teollisuudessa ja palveluissa. Suhdanteen paraneminen ei näy heti työllisyydessä. Pk-yritysten näkemys tulevasta: Talouden aallonpohja on ohitettu. Britannian ero iskisi valtavan loven EU:n talouteen – "Briteillä on varaa kovistella": Britannian talous on kasvanut nopeasti ja sillä on vaikutus koko EU:lle. Britannian ero EU:sta tietäisi vaikeuksia EU-maille.

Norjalaisomistaja aikoo sulkea Taffelin sipsitehtaan – Sipsien valmistuksen päättyminen olisi kova isku Ahvenanmaalle - Elintarviketeollisuus: Tehtaalla käydään yt-neuvotteluja kaikkien 104 työntekijän kanssa. Ahvenanmaalta katoaisi ainakin 250 työpaikkaa. Raportti: Ikea vältti miljardin verot Euroopassa: Ikea on välttänyt ainakin miljardin euron verot käyttämällä erilaisia verotuksen porsaanreikiä. Myös monet muut monikansalliset yritykset toimivat samoin.

Verkkokauppa.com kasvoi neljänneksen loppuvuonna: Liikevaihto kasvoi 107,6 miljoonaan euroon. Liikevaihtoa kasvattivat puhelimien, televisioiden, kellojen ja kodinkoneiden myynti. Verkkokauppa.comin liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 24 prosenttia 107,6 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin liikevaihtoa kertyi 86,6 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kasvattivat etenkin puhelimien, televisioiden, kellojen sekä pienten ja isojen kodinkoneiden hyvin sujunut myynti. Yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 4,9 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 2,7 miljoonasta eurosta. Taloustiedot Tulos 1000 € Nokian liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa – Suri kuvaa muutosten vuotta dramaattiseksi: Nokian liikevoiton suuri kasvu johtui Samsungilta saaduista patenttien käyttökorvauksista. Nokian osakkeiden arvo laski kuitenkin hieman Helsingin pörssissä.

Tamperelainen startup ponkaisi viime vuonna komeasti: Yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna kuusinkertaiseksi. Hs: Öljyn alhainen hinta on vienyt asiakkaita Teslalta. Teslan osakkeiden arvo on vähentynyt tänä vuonna 25 prosenttia. Halvan polttoaineen myötä erityisesti USA:ssa isomoottoristen autojen myynti on noussut. Pörssit alamäessä – Helsinki yli kolme prosenttia miinuksella: Pörssit laskivat kaikkialla Euroopassa. Kiinan kasvun hidastuminen vaikutti maailmantalouteen. Helsingissä pörssit laskivat jopa 3,4 prosenttia.