background preloader

Info over kruiden in de tuin

Facebook Twitter

Sheets - create and edit spreadsheets online, for free. Google Sheets - create and edit spreadsheets online, for free. Gewone agrimonie (Agrimonia eupatoria) De geneeskracht van passiebloem of passiflora incarnata. De geneeskracht van echinacea of rode zonnehoed. Rode zonnehoed is een schitterende sierplant in de tuin.

De geneeskracht van echinacea of rode zonnehoed

Bovendien heeft hij sterke geneeskracht. De Indianen in Noord Amerika aten de wortel tegen diverse aandoeningen. De meeste mensen hebben wel eens van echinacea gehoord maar wist je ook dat je zelf zonnehoedsap kunt persen voor medicinaal gebruik? Deze wordt uitwendig gebruikt, voornamelijk bij huidaandoeningen maar je kunt er ook mee spoelen tegen keelaandoeningen. Echinacea werkt preventief tegen tal van ziekten en als medicijn tegen reeds aanwezige ziekten. De geneeskracht van wilde tijm. Wilde tijm kruipt over de grond om vervolgens met een aantal stengels omhoog te wijzen.

De geneeskracht van wilde tijm

De stengels reiken zelden hoger dan zeven centimeter boven de grond en worden in de bloeitijd gedecoreerd door roze of violette bloemetjes. Deze altijd groene plant die familie is van de munt, komt van origine in Europa en Noord-Afrika voor en wordt veel gebruikt in de keuken. Wilde tijm is voor veel mensen meer bekend onder de naam kleine tijm. Deze plant behoort tot de waardplanten. Hij trekt als waardplant vooral de vlinders Pempeliella dilutella en tijmblauwtje aan. Botanische tekening wilde tijm Inhoud: Traditioneel gebruik wilde tijm Tijm staat in verband met de thymus, een orgaantje dat dichtbij het hart zit en de witte T-cellen aanmaakt die de werking van het immuunsysteem stimuleren. Wilde tijm op je bord Wilde tijm kan door een salade worden gedaan. Naamgeving In het Latijn wordt wilde tijm Thymus serpyllum genoemd.

Werkzame stoffen. De geneeskracht van rozemarijn. Rozemarijn is een heerlijk ruikende plant.

De geneeskracht van rozemarijn

Hij geeft het soepen, sauzen en salades een wielriekend aroma. De rozemarijnplant is ook van oudsher bekend als medicinale plant. Rozemarijn is een van oorsprong Zuid-Europese plant maar groeit ook in Nederland als hij op een warme plek staat. Peterselie; kruid met geneeskracht. Peterselie is lekker bij sla of in sauzen.

Peterselie; kruid met geneeskracht

Daarnaast is het supergezond! Het geneest oorontsteking, diarree, bloedarmoede en zelfs borstkanker volgens een recent onderzoek. Er zijn tientallen ziektes die peterselie bestrijdt. Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honderden jaren ziet men ook de culinaire waarde van peterselie in.

Inhoud: Naamgeving In Duitsland was er een jongen genaamd Peter en een meisje dat Silie heette. Tweejarige plant. Mens en Gezondheid: Natuurgeneeswijze. Moederkruid heeft eetbare bladeren die goed in een salade of op een omelet kunnen worden gedaan.

Mens en Gezondheid: Natuurgeneeswijze

Van de bladeren wordt een belangrijk antihoofdpijnmiddel gemaakt. Volgens de universiteit van Nottingham is onomstotelijk vastgesteld dat 70% van de hoofdpijnen met moederkruid kan worden genezen. Moederkruid is niet toxisch maar heeft bij sommige personen lichte bijwerkingen en moet niet door zwangere vrouwen worden gebruikt omdat het contractiebevorderend werkt wat in uiterste gevallen kan leiden tot ongewenste abortus. Botanische tekening moederkruid. De geneeskracht van vinca of kleine maagdenpalm. Kleine maagdenpalm is een mooie, decoratieve en bloemrijke plant.

De geneeskracht van vinca of kleine maagdenpalm

Hij wordt overal ter wereld gebruikt als sierplant. Daarnaast heeft hij geneeskrachtige eigenschappen. Vinca wordt vooral gebruikt tegen allerlei hersenziekten zoals Alzheimer en beroerte. Je gaat er weer scherper van denken. Daardoor kan het eveneens worden ingezet als je veel intellectuele arbeid moet verrichten, bijvoorbeeld tijdens een examen.

Botanische tekening maagdenpalm Inhoud: De geneeskracht van lavas. Lavas heet ook wel maggiplant.

De geneeskracht van lavas

De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijn. Van koriander worden zowel de bladeren als de zaadjes gegeten.

De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijn

De gemalen zaadjes zijn ook bekend onder de Indonesische naam ketoembar. Sommige mensen houden niet van de smaak van korianderblad. De Geneeskracht van Groot Kaasjeskruid. Kaasjeskruid is een mooie sierplant met medicinale kenmerken.

De Geneeskracht van Groot Kaasjeskruid

Hij is eetbaar; de jonge blaadjes kunnen als groente gegeten worden. De zaden, zaaddozen en bloemetjes worden eveneens gegeten; ze kunnen prima aan salades worden toegevoegd. Kaasjeskruid komt oorspronkelijk uit Europa, Noord Afrika en West-Azië en is ingevoerd in Noord Amerika waar het zich over het hele continent heeft verspreid. Botanische tekening kaasjeskruid uit 1796. Mens en Gezondheid: Natuurgeneeswijze. Hyssop is inheems in Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië.

Mens en Gezondheid: Natuurgeneeswijze

Het is een keukenkruid dat nooit wordt meegekookt; het moet op het laatste, vlak voor het opdienen worden toegevoegd. Mens en Gezondheid: Natuurgeneeswijze. De Romeinen aten de jonge hopspruiten als asperges; het is een ware delicatesse. Daarnaast rookten oude Grieken en Romeinen de hopbellen om in een roes te komen. Hop is een bedwelmend middel, een drug. De toevoeging van hop aan bier maakt dat er twee drugssoorten voor beneveling van de geest zorgen. Hop heeft behalve hypnotiserende ook geneeskrachtige eiegnschappen. De rustgevende eigenschap wordt in de fytotherapie ingezet om allerlei geestelijke spanningen, van menopauzale opvliegers tot adolescenteske examenvrees, mee te lijf te gaan.

De geneeskracht van echte heemst. Van heemst kan een prima medicijn tegen hoest worden gemaakt. Het wordt medicinaal gebruikt tegen prikkelhoest, kriebelhoest, rokershoest, kinkhoest en droge hoest. Heemst is een oeroud geneeskruid. Het werd vroeger gebruikt als voeding. De Romeinen, Syriërs, Grieken en Armeniërs aten enkele millennia geleden deze plant met veel smaak. De gedroogde wortel werd gebruikt om soepen in te dikken. Botanische tekening Heemst Inhoud: Het toverkruid heemst. De geneeskracht van duizendguldenkruid. Duizendguldenkruid is een mooie laagblijvende plant met roze bloemetjes die van nature voorkomt in Europa, Azië en Noord-Afrika. De geneeskracht van citroenmelisse. De bladeren van citroenmelisse zijn lekker, gezond en beschikken over medicinale kwaliteiten, met name door de grote hoeveelheid etherische oliën en flavonoïden die in deze plant zitten.

Citroenmelisse is een vaste plant; hij gaat in de winter dood maar komt in het voorjaar sterk terug. Van oorsprong komt het plantje uit Turkije, Syrië en Palestina. Vooral de Arabieren en in iets mindere mate Grieken hebben het kruid in heel Europa en Noord Afrika verspreid. Botanische tekening citroenmelisse Inhoud: Naamgeving citroenmelisse In het Latijn heet deze plant Melissa Officinalis. De geneeskracht van dille. De geneeskracht van bieslook. De geneeskracht van basilicum. Permacultuur Nederland. Eén van de oudste rozen, die we kennen. De apotherkesroos, ook wel bekend als The Red Rose of Lancaster is vanaf de 13e eeuw over bijna heel West-Europa verspreid.

De roos komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en werd via de Romeinen verspreid naar Gallië in Frankrijk waar het zijn huidige naam aan te danken heeft. De geur is beroemd van deze bijna enkelbloemige, meestal helderroze roos: diep en hemels..! Pluk de bloemblaadjes, laat ze drogen en ziehier: voor maandenlang rozengeur (en maneschijn?) Mens en Gezondheid: Natuurgeneeswijze.