background preloader

Συγγραφείς

Facebook Twitter

Βασιλική Πέτσα: «Δεν με συγκινούν οι αθώοι, αλλά όσοι θυσιάστηκαν» Η Βασιλική Πέτσα είναι μόλις 32 χρόνων.

Βασιλική Πέτσα: «Δεν με συγκινούν οι αθώοι, αλλά όσοι θυσιάστηκαν»

Κι όμως, μέσα στην πλημμύρα των νέων ελληνικών λογοτεχνικών έργων τής σεζόν το δικό της, η συλλογή διηγημάτων «Μόνο το αρνί», από τις εκδόσεις Πόλις, που την ανακάλυψαν το 2011, σε αναγκάζει να βιαστείς. Ετσι κι αλλιώς, τελευταία, η πλούσια παραγωγή ελληνικών διηγημάτων σε εκπλήσσει σχεδόν πάντα ευχάριστα ως αναγνώστη. Ενώ και τα δύο προηγούμενα βιβλία τής Πέτσα σού έχουν εντυπωθεί στο μυαλό. «Ο έρωτας είναι η αφορμή να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα» Λένε ότι το δεύτερο βιβλίο είναι το κρίσιμο, αυτό επιβεβαιώνει τη θέση σου στη λογοτεχνία, ακόμα κι αν έχεις κάνει με το πρώτο σου εντυπωσιακή είσοδο, κερδίζοντας θαυμασμό και επαίνους - ό,τι δηλαδή συνόδευσε το 2013 τη νουβέλα «Αλεπούδες στην πλαγιά» του Ιάκωβου Ανυφαντάκη (εκδόσεις Πατάκη).

«Ο έρωτας είναι η αφορμή να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα»

Περιμέναμε, λοιπόν, με ανυπομονησία τη συνέχεια από τον νέο συγγραφέα και μας την πρόσφερε αυτό το καλοκαίρι, στα 34 του χρόνια. Είναι η συλλογή διηγημάτων «Ομορφοι έρωτες», πάλι στον ίδιο εκδοτικό οίκο. «Υπάρχει σκοτάδι και σύγχυση στο μυαλό του Ελληνα» Μου έδωσε ραντεβού σε ένα καφέ «κοντά στη δουλειά» του.

«Υπάρχει σκοτάδι και σύγχυση στο μυαλό του Ελληνα»

Οταν κατάλαβα πως ο πανύψηλος νεαρός συγγραφέας που είχα απέναντί μου είναι εδώ και αρκετά χρόνια δημόσιος υπάλληλος (στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής) είχαμε φτάσει στο τέλος της κουβέντας μας. Είχα έναν παραπάνω, λοιπόν, λόγο για να θαυμάζω το πείσμα και το πάθος του. «Πολιτική αναταραχή είχαμε, προσωπικές μάχες δεν δώσαμε» Το «Εκεί που ζούμε», πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου για τα διηγήματά του νέου συγγραφέα, αφηγείται ένα και μοναδικό εικοσιτετράωρο 35χρονου δικηγόρου.

«Πολιτική αναταραχή είχαμε, προσωπικές μάχες δεν δώσαμε»

Χωρίς όνειρα και αποφάσεις, αφήνεται στο ρεύμα, στο τυχαίο. Κι όμως, οι συναντήσεις του με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του κάνουν αυτόν, τον κάθε άλλο παρά εξαιρετικό ήρωα, καθρέφτη μιας ολόκληρης χώρας. Θέλω το γράψιμο να μας κάνει να έχουμε κάτι να περιμένουμε. Ελληνική λογοτεχνία.

Θέλω το γράψιμο να μας κάνει να έχουμε κάτι να περιμένουμε

Νίκος Βεργέτης. Ιπποκράτους και Ασκληπιού γωνία εκδ. Κέλευθος, 2019. σελ. 144 Το πρώτο βιβλίο του Νίκου Βεργέτη, το «Χόλι Μάουντεν» (εκδ. Μελίνα Σιδηροπούλου Μικρές ιστορίες ενηλικίωσης. Είκοσι έξι γλυκόπικρα διηγήματα με γενναίες δόσεις μπλακ χιούμορ γραμμένα από τη Μελίνα Σιδηροπούλου και εικονογραφημένα από την Πέρσα Ζαχαριά συνθέτουν το μοντέρνο μυθιστόρημα «Ηλιος με μουστάκια», που μόλις κυκλοφόρησε.

Μελίνα Σιδηροπούλου Μικρές ιστορίες ενηλικίωσης

Ενα ανάγνωσμα για εφήβους και ευαίσθητους ενηλίκους, ένας ύμνος στα μικρά μα τόσο μεγάλα πράγματα της ζωής που τελικά καθορίζουν την πορεία μας Οι Ιάπωνες το ονομάζουν mono no aware. Μερικοί άλλοι λαοί τού έχουν αποδώσει άλλα ονόματα. Ανταλλάσσοντας ποιητικά και ψυχικά φορτία.

ΒΙΒΛΙΑ

Λέξημα. Το αλχημικό τελετουργικό στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης. «Συχνά η ευτυχία μιας ψυχής εξαρτάται από τις δυνατότητες που η συγκεκριμένη ψυχή έχει: μικρές χαρές αρκούν για μικρές δυνατότητες*».

Το αλχημικό τελετουργικό στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης

ΞΕΝΟΙ. Βιβλιοφαγικό mashup v54: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι συγγραφείς της χρονιάς - POPCODE. Να ‘μαστε και πάλι εδώ, μετά από κενό μιας Δευτέρας και πριν από κενό μιας ακόμα Δευτέρας, να μιλήσουμε για όλα όσα συνέβησαν όσο λείπαμε: Αυτή τη λίστα την είδαμε και πέρυσι και φέτος είναι ακόμη πιο βαρετή.

Βιβλιοφαγικό mashup v54: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι συγγραφείς της χρονιάς - POPCODE

Από τους 11 πρώτους της λίστας, οι 9 βρίσκονταν εκεί και πέρυσι, με τους Dan Brown και Rick Riordan που αποτελούν τις νέες "εισόδους" στη λίστα να είναι απλά στη 12η θέση πέρυσι. Κώστας Μουρσελάς: Μέσα μας κουβαλάμε την κόλαση. Γι’αυτό επικρατεί ο καπιταλισμός. «Είναι μια αρχή μου, μια ανάγκη μου και μια πίστη μου: ή κατορθώνεις να κάνεις το έργο σου διαχρονικό ή καλύτερα να μην γράφεις», είναι η πρώτη φράση του, όταν το κασετοφωνάκι αρχίζει να καταγράφει τη συζήτηση.

Κώστας Μουρσελάς: Μέσα μας κουβαλάμε την κόλαση. Γι’αυτό επικρατεί ο καπιταλισμός

Έχουμε ήδη προφτάσει να μιλήσουμε για την ερμηνεία των Ονείρων απ’ τον Φρόιντ, τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο, που τον έχουν σημαδέψει, αλλά και μια κηδεία στην οποία είχαμε την τελευταία φορά συναντηθεί. Και η τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι εκείνος» και το θεατρικό σας «’Ω, τι κόσμος μπαμπά» σπάνε πραγματικά το φράγμα του χρόνου, κύριε Μουρσελά. Τα δε «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» είναι ένα εντελώς σύγχρονο μυθιστόρημα. Το «’Ω, τι κόσμος μπαμπά» αν παιζόταν στο Ηρώδειο το καλοκαίρι θα έσκιζε, απλά δεν τα κυνηγάω εγώ αυτά. ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΖΙ. Κείμενα μαζί: Μια συνεργατική προσπάθεια για ψηφιοποίηση κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που ψηφιοποιούνται από φίλους των σελίδων που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία "Ζητούνται συνεργάτες".

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΖΙ

Εθελοντές χρειάζονται πάντοτε. Αν θέλετε να βοηθήσετε, κι εφόσον συμφωνείτε με την αγγελία, περιμένω μήνυμά σας! Σε γενικές γραμμές, τα κείμενα μετατρέπονται σε μονοτονικό και εκσυγχρονίζεται η ορθογραφία. «Η ποίηση σε κάνει να ερωτεύεσαι με όλα» ΤσίροςΠάνος : Δεν είν΄έτσι;, εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Odigies gia ti didaskalia tis logotexnias B Lykeiou. Erevna logot argyrop. Είναι ανιαρό το μυθιστόρημα σήμερα; ΠΕΤΕΦΡΗΣ: Δεκεμβρίου 2006. Έλληνες Συγγραφείς. Ιστοριογράφησε τη λογοτεχνία μας. Πλήρης ημερών, έχοντας ολοκληρώσει το οκτάτομο έργο του «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας και η πρόσληψή της», που αφορά στη λογοτεχνία μας από το 1880 και για εκατό χρόνια, έφυγε (22/5), ο κριτικός και ιστορικός της Ελληνικής Λογοτεχνίας, Αλέξανδρος Αργυρίου. Η κηδεία του γίνεται σήμερα (3μμ) από το Α' Νεκροταφείο. Ο Αλέξανδρος Αργυρίου, κατά κόσμον Αλέξανδρος Κουμπής, γεννήθηκε το 1921 στην Αλεξάνδρεια.

Το 1930 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Εταιρεία Συγγραφέων - Hellenic Authors Society. Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού - Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Πολιτισμός.

Γέννηση αρχές 20ου

Γέννηση 1940-60. Γέννηση μετά 1960.