background preloader

Γέννηση αρχές 20ου

Facebook Twitter

Untitled. Η σειρήνα της ερήμου / Κουμανταρέας, Μένης, 1931-2014. "Νεότερος είχα προγραμματίσει ένα ταξίδι στη Βόρεια Αφρική με συναδέλφους και φίλους.

Η σειρήνα της ερήμου / Κουμανταρέας, Μένης, 1931-2014

Επρόκειτο ν’ αρχίσουμε από το Μαρόκο πηγαίνοντας προς ανατολάς, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, καταλήγοντας στην Αίγυπτο. Κάθε χώρα είχε τη μυθολογία της, από τον Πολ Μπόουλς, τον Αλμπέρ Καμύ ως τους Καβάφη, Ντάρρελ και Τσίρκα. [...] Ένας μηνίσκος στο αριστερό μου γόνατο έγινε η αιτία να ακυρώσω το ταξίδι. Κυκλοφορούσα με μπαστούνι, την ίδια στιγμή που οι άλλοι ταξίδευαν. Περίμενα με ανυπομονησία τους παρ’ ολίγο συνταξιδιώτες μου για ν’ ακούσω από το στόμα τους τα όσα είχα χάσει ο ίδιος. Η μεγάλη πλατεία / Μπακόλας, Νίκος. Η "Mεγάλη πλατεία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων προσώπων: του ρέμπελου Φώτη, του δημοσιογράφου Χρίστου, της προσφυγοπούλας Αγγέλας και του αμφιλεγόμενου και φιλόδοξου Γιάννη.

Η μεγάλη πλατεία / Μπακόλας, Νίκος

Μπακόλας, Νίκος. Νίκος Μπακόλας (1927-1999).

Μπακόλας, Νίκος

Ο Νίκος Μπακόλας γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη, γιος του Χριστόφορου Μπακόλα και της συζύγου του Δέσποινας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής Θεσσαλονίκης (αποφοίτησε το 1956) και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην αεροπορία (1947-1950). Από τα φοιτητικά του χρόνια στράφηκε στη δημοσιογραφία με πρώτη εμφάνιση στην εφημερίδα "Νέα Αλήθεια" το 1951. Η δημοσιογραφία αποτέλεσε τη βασική επαγγελματική του δραστηριότητα. Συνεργάστηκε με τις περισσότερες εφημερίδες της συμπρωτεύουσας ("Ελεύθερος Κήρυξ", "Μακεδονία", "Ελεύθερος λόγος", "Θεσσαλονίκη", "Νέα Αλήθεια", "Ελληνικός Βορράς", "Δράσις"), όπου δημοσίευσε μεταφράσεις, άρθρα και φιλολογικά δοκίμια και υπήρξε κατά καιρούς υπεύθυνος σύνταξης και αρχισυντάκτης.

ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Let's wait until the storm passes: Μένη Κουμανταρέα : Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΑ. Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από εκείνη τη μοναδική συνέντευξη, που σήμερα, μετά τον αδόκητο χαμό του, μοιάζει με πνευματική παρακαταθήκη του Μένη Κουμανταρέα.

ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Let's wait until the storm passes: Μένη Κουμανταρέα : Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΑ

Συνηθίζετε να λέτε στις συνεντεύξεις σας ότι δεν κάνατε παιδιά, γιατί έχετε παιδιά τα βιβλία σας. Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδί; Εννοώ βιβλίο. Εγώ δεν νομίζω ότι τα βιβλία υποκαθιστούν τα παιδιά. Είναι κάτι αναντικατάστατο στη ζωή τα παιδιά, άλλο αν εγώ δεν το θέλησα ποτέ. Πάντως, δεν με εμπόδισε να βλέπω καθαρά. Μπροστά από την είσοδο του Ηλεκτρικού στην Πλατεία Βικτωρίας. Το τελευταίο βιβλίο σας, το «Δυο φορές Ελληνας», νομίζω έχει κάτι ιδιαίτερο. Κουμανταρέας, Μένης, 1931-2014. Ο Μένης Κουμανταρέας (1931-2014), από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε στην Αθήνα.

Κουμανταρέας, Μένης, 1931-2014

Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, χωρίς να ακολουθήσει συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος", και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια".

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση "18 Κείμενα" και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου "περί ασέμνου δημοσιεύμα-τος" για το έργο του "Το αρμένισμα"- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία DAAD για το Βερολίνο. Ελευθερίου, Μάνος, 1938- Κακούρη, Αθηνά, 1928- Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα, σε οικογένεια κεφαλονίτικης καταγωγής.

Κακούρη, Αθηνά, 1928-

Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Αντίο στον Κωστή Σκαλιόρα. Ενας από τους τελευταίους λογίους δημοσιογράφους, στενός συνεργάτης του Αγγέλου Τερζάκη στο περιοδικό «Εποχές», ο μεταφραστής, κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου Κωστής Σκαλιόρας, έσβησε το Σάββατο σε ηλικία 86 ετών.

Αντίο στον Κωστή Σκαλιόρα

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν επιβαρημένη και η πορεία του διαρκώς φθίνουσα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν έπειτα από μια επιτυχή καρδιακή επέμβαση υπέστη εγκεφαλικό. Η χαριστική βολή ωστόσο δόθηκε ύστερα από ένα κάταγμα στο γοφό, που τον είχε καθηλωμένο τα τελευταία δύο χρόνια. Www.amis-kazantzaki.gr.

Renosapostolidis.gr - Ἀρχικὴ σελίδα. Στο σταυροδρόμι της ποίησης - βιβλία + ιδέες. Γράφω μια γραφή γενική και ανώνυμη μια γραφή / που ανήκει σε όλους...δεν είμαι κανένας δεν είμαι ένα πρόσωπο / με ιδιότητες ένα πρόσωπο άλφα ή βήτα που συναντάς σ' ένα / σπίτι,στο δρόμο.Η φωνή μου που υψώνεται τώρα σ' έναν / τόνο οξύ / άλλοτε αλλού χαμηλώνει και χάνεται μες στις άλλες φωνές / που μιλάνε και λένε πράματα κοινά τετριμμένα.

Στο σταυροδρόμι της ποίησης - βιβλία + ιδέες

Αριστοτέλης Νικολαΐδης. Ο Αριστοτέλης Νικολαΐδης (1922-1996) ήταν ψυχίατρος, λογοτέχνης, πεζογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος.[1] Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Αριστοτέλης Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 25 Νοεμβρίου του 1922[2].

Αριστοτέλης Νικολαΐδης

Ο πατέρας του Θεολόγης Νικολαΐδης ήταν γιατρός. Μένης Κουμανταρέας. Ο Μένης Κουμανταρέας (17 Μαΐου 1931 - 5 Δεκεμβρίου 2014) ήταν Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής.

Μένης Κουμανταρέας

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Μένης (Αριστομένης) Κουμανταρέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον θείο του στο Λονδίνο, όπου και ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε κατά καιρούς στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.[1] Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε κατά καιρούς (σχεδόν είκοσι χρόνια) σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου.[4] Στέφανος Ληναίος. Ο Στέφανος Ληναίος (πραγματικό όνομα Διονύσιος Μυτιληναίος, γεννημένος στις 6 Αυγούστου 1928 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας), είναι Έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α΄ Αθηνών το 1989 - 1990.[1] Κόρη του είναι η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σύζυγός του η ηθοποιός Έλλη Φωτίου.

Είναι κάτοικος Αθηνών (Ιλίσια). Το 1951 αποφοίτησε από τη Σχολή Θεάτρου Αθηνών και αργότερα, το 1969, από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Royal Academy of Dramatic Art - RADA) του Λονδίνου. Κατά την περίοδο 1954 - 1967 συνεργάσθηκε με περισσότερους από 20 θιάσους σε 100 περίπου θεατρικά έργα, ενώ εμφανίστηκε σε 100 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και στην τηλεόραση. Από το 1970 σκηνοθέτησε αλλά και πήρε μέρος σε περίπου 50 θεατρικά έργα, καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

ΛΙΛΙΚΑ ΝΑΚΟΥ

Κακούρη, Αθηνά, 1928- Καλλιφατίδης, Θοδωρής, 1938- ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935. Ασλάνογλου Νίκος-Αλέξης - ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ. Στέφαν Τσβάιχ: Η αβάσταχτη εμπειρία της εξορίας - πολιτισμός. Για τους σύγχρονούς του ο Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942) ήταν περισσότερο ένας τεχνίτης της γραφής παρά ένας φιλόσοφος των σελίδων, ο ποιοτικός εμπορικός συγγραφέας που γλίτωσε το κοινό από τα «τριώροφα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα», όχι ο συνειδητά στρυφνός και υπαινικτικός Τόμας Μαν. Η πρόσφατη βιογραφία του Τζορτζ Πρόχνικ «The Impossible Exile: Stefan Zweig at the End of the World» (εκδ. Καχτίτσης, Νίκος, 1926-1970. Νίκος Καχτίτσης (1926-1970). Ο Νίκος Καχτίτσης γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1926 στη Γαστούνη της Ηλείας, πέμπτο από τα έξι παιδιά του Θωμά και της Μελπομένης Καχτίτση (το γένος Λογοθέτη). Ο πατέρας του, με καταγωγή από την Ήπειρο (Κόνιτσα), ήταν σιδηροδρομικός των ΣΠΑΠ (Σιδηροδρόμων Πειραιώς-Αθηνών-Πατρών) και την περίοδο εκείνη υπηρετούσε στη Γαστούνη.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Μανωλάδα και την Πάτρα. Από τον Σεπτέμβριο του 1931 μέχρι τον Ιούνιο του 1935 φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Βάρδας (κωμόπολης και σιδηροδρομικού κόμβου κοντά στη Μανωλάδα Ηλείας). Γονατάς, Επαμεινώνδας Χ., 1924-2006. Ε. Χ. Γονατάς (1924-2006). Ο Επαμεινώνδας Γονατάς γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα.

Δημουλά, Κική, 1931- Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος επί είκοσι πέντε χρόνια, το διάστημα 1949-1974. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1952 με την ποιητική συλλογή "Ποιήματα" που μετά από λίγο απέσυρε η ίδια από την κυκλοφορία. Αξιώτη, Μέλπω, 1905-1973. Αλεξάνδρου, Άρης, 1922-1978.