background preloader

Γέννηση 1940-60

Facebook Twitter

Ισίδωρος Ζουργός, «Λίγες και μια νύχτες»: μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας – frear. Γράφει η Φιλοθέη Κολίτση To Λίγες και μια νύχτες (ΛκΜΝ, Πατάκης 2017) [1], είναι το 8ο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού, έργο ώριμο και συγκροτημένο, δομημένο σε έναν συμπαγή και συνεκτικό αφηγηματικό ιστό.

Ισίδωρος Ζουργός, «Λίγες και μια νύχτες»: μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας – frear

Στο βιβλίο αυτό διακρίνουμε, όπως και σε προηγούμενα, μία μίξη λογοτεχνικών ειδών, ενώ επανέρχονται αγαπημένα θεματικά μοτίβα του συγγραφέα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν έντονα τα στοιχεία τόσο της διακειμενικότητας με άμεσες αναφορές ή έμμεσους υπαινιγμούς σε γνωστά και αγαπημένα κείμενα της νεοελληνικής και της ξένης πεζογραφίας, όσο και της αυτο-αναφορικότητας, που μας επιτρέπει να ρίξουμε κλεφτές ματιές στο εργαστήρι του Ζουργού και να μυηθούμε στα μυστικά της τέχνης του.

Ι. Λογοτεχνικά είδη • Η φυγάδευση με τρένο από την Πόλη και ο εγκλεισμός του έκπτωτου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στη Bίλα Αλλατίνι από το 1909 έως την είσοδο του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 1912. . • Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και κάποιες «θετικές» της συνέπειες. Εφτά λευκά πουκάμισα / Γκόνης, Θοδωρής Α. «Το τελευταίο ψέμα ας είναι η αλήθεια» Ο Θοδωρής Γκόνης είναι από τους πιο σπουδαίους στιχουργούς που έχουμε.

«Το τελευταίο ψέμα ας είναι η αλήθεια»

Ιδιαίτερος πεζογράφος και ποιητής, αλλά όχι μόνον αυτό. Είναι σκηνοθέτης με σημαντικό έργο στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας και σε άλλα περιφερειακά θέατρα. Στις αρχές του καλοκαιριού, από 3 έως 19 Ιουνίου, θα αρχίσουν και φέτος οι «Θεατρικοί Περίπατοι στον Εθνικό Κήπο» που τους εμπνεύστηκε και τους σκηνοθέτησε. Ανάμεσα στα εξωτικά δέντρα και λουλούδια που φύτεψε η βασίλισσα Αμαλία, οι ηθοποιοί αναβιώνουν μια μεγάλη ιστορική περίοδο της Ελλάδας, ακολουθούμενοι από τους θεατές-περιπατητές του κήπου. Πρόσφατα διάβασα την τελευταία συλλογή διηγημάτων του, «Εφτά λευκά πουκάμισα» (Εκδόσεις Αγρα), και έτσι αρχίζει αυτή η συνομιλία μας… ● Ποια είναι τα «Εφτά λευκά πουκάμισα»;

Μήτσου, Ανδρέας. Κατάγεται από την Αμφιλοχία.

Μήτσου, Ανδρέας

Έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ελληνική φιλολογία και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού "Νεοελληνική Παιδεία", που εκδιδόταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αλεξάκης, Βασίλης, 1943- Γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1943.

Αλεξάκης, Βασίλης, 1943-

Σπούδασε στην ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Είναι εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1968. Εκεί δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου στην εφημερίδα "Le Monde" και χρονογράφος. Έτσι εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα. Ο Βασίλης Αλεξάκης έχει ασχοληθεί επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Καρυστιάνη, Ιωάννα, 1952- Σουρούνης, Αντώνης, 1942-2016. Ο Αντώνης Σουρούνης (1942-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Κατοχής.

Σουρούνης, Αντώνης, 1942-2016

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, έφυγε το 1960 για τη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει όλοι οι συγγενείς του. Ξεκίνησε να σπουδάζει κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία, αλλά διέκοψε τις σπουδές του και άρχισε να ταξιδεύει δουλεύοντας. Άσκησε διάφορα επαγγέλματα, από τραπεζικός υπάλληλος έως ναυτικός και από hotel boy έως επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1977 με το μυθιστόρημά του "Οι συμπαίχτες", που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη (Νέα Εγνατία, β' έκδοση Καστανιώτης, Αθήνα 1988· 2008). Ακολούθησαν τα βιβλία:- "Μερόνυχτα Φραγκφούρτης", διηγήματα. Λεονάρδος, Γιώργος. Ο Γιώργος Λεονάρδος γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Λεονάρδος, Γιώργος

Πρωτοδημοσίευσε διηγήματα το 1953 στις ημερήσιες εφημερίδες της Αλεξάνδρειας "Ταχυδρόμος" και "Ανατολή". Σπούδασε Φυσική, αλλά έγινε δημοσιογράφος. Εργάστηκε στο δελτίο εξωτερικών ειδήσεων και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες "Καθημερινή", "Ναυτεμπορική", "Απογευματινή", "Ελευθεροτυπία", "Μεσημβρινή", "Ελεύθερος Τύπος", "Έθνος" και ως αρθρογράφος στο "Κέρδος". Ατζακάς, Γιάννης.

ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ. Στην Κλαίρη Μιτσοτάκη το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" - Πολιτισμός. Στην πεζογράφο Κλαίρη Μιτσοτάκη θα απονεμηθεί το εφετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή του Βραβείου και το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ' εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο: και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας.

Στην Κλαίρη Μιτσοτάκη το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" - Πολιτισμός

Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: α) Γράμματα, β) Καλές Τέχνες, γ) Δημιουργική μουσική, δ) Ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) Μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και φέτος το Βραβείο θα απονεμηθεί για τον πρώτο κύκλο αυτόν των Γραμμάτων. Σταυροδρόμια της μνήμης: «Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια» Του Βασίλη Βασιλικού Πολύ μου αρέσουν βιβλία που ανασύρονται όχι από τη λήθη, αλλά από την «πλέρια» ανυπαρξία τους, ενώ έχουν δημοσιευτεί.

Σταυροδρόμια της μνήμης: «Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια»

Ενα τέτοιο βιβλίο είναι και το πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα του Αλεξανδρινού διανοούμενου και συγγραφέα Μιχάλη Περίδη «Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια», όπου μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας σε διάρκεια πέντε γενεών μάς αφηγείται σε μια γλώσσα υψηλής λογοτεχνικής αξίας τη ζωή στην Αίγυπτο της πολυάριθμης κάποτε ελληνικής παροικίας. .:BiblioNet : Σαρίκας, Ζήσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΕΤΑΣ. Μπουτλούκου - Βρεττάκη, Ευαγγελία. Καλπούζος, Γιάννης. Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960.

Καλπούζος, Γιάννης

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ. Κοροβίνης, Θωμάς, 1953- Νίκος Νικολαΐδης. Ο Νίκος Νικολαΐδης (Αθήνα 25 Οκτωβρίου 1939 - 5 Σεπτεμβρίου 2007) ήταν σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Νίκος Νικολαΐδης

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Δημήτρης Νόλλας. Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, απ' την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη.

Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη (1962-1975). Διακρίσεις:- Ford Foundation Grant (1975-76)- Fullbright Grand για το International Writing Program του Πανεπιστημίου της lowa (1978)- Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1983)- Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1993)- Βραβείο Διηγήματος περιοδικού "Διαβάζω" (1996). Βιβλία του Δημήτρη Νόλλα:1. Μεταφράσεις:"Une peau douce: nouvelles". Παντελής Πασχαλίδης. Ο Παντελής Πασχαλίδης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γιώργος Πολυράκης. Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης όπου τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μαθητής γυμνασίου ακόμη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έγραψε δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων.

ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ

Κάσδαγλης, Χριστόφορος. Κακουλίδης, Γιώργος. Μήτσου, Ανδρέας. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΔΑΣ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥ. ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ. ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΛΙΑΝΟ. Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956- Η Μαρία Ε. Σκιαδαρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με την προϊστορική αρχαιολογία και αργότερα με τη νεότερη ιστορία. Επί χρόνια εργάστηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Κρήτη και παράλληλα δίδαξε ιστορία σε γαλλικό λύκειο. Δημητριάδης, Δημήτρης, 1944- , θεατρικός συγγραφέας. Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες απ' το 1963 ώς το 1968.

Εκεί έγραψε το 1966 το πρώτο θεατρικό του έργο, "Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά", το οποίο ανέβασε ο Patrice Chereau το 1968 στο Theatre d' Aubervilliers, στο Παρίσι. Το 1978 εκδόθηκε το "Πεθαίνω σαν χώρα", το πρώτο του πεζογράφημα, το 1980 η ποιητική ενότητα "Κατάλογοι 1-4" και το 1983 το θεατρικό του έργο "Η νέα εκκλησία του αίματος". Ακολούθησαν : "Η ανθρωπωδία. Η ανάθεση. Δημητρίου, Σωτήρης Φ., 1955- , πεζογράφος. Ο Σωτήρης Δημητρίου (1955-) γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας.

Ραπτόπουλος, Βαγγέλης. Στρατηγοπούλου, Αγγελική. Σφακιανάκης, Άρης. Σωτηριάδου, Κλαίτη. Τρουλλινού, Νίκη, 1953- Τσιαμπούσης, Βασίλης. Φύσσας, Δημήτρης. Ο Δημήτρης Φύσσας γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος νεοελληνικής φιλολογίας και πολιτικών επιστημών. Χαρπαντίδης, Κοσμάς Ι. Χρονάς, Γιώργος, 1948- Γιώργος Χουλιάρας.