background preloader

Γέννηση 1940-60

Facebook Twitter

.:BiblioNet : Σαρίκας, Ζήσης. Γιάννης Ξανθούλης. Ο Γιάννης Ξανθούλης (Αλεξανδρούπολη, 1947) είναι Έλληνας μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

Γιάννης Ξανθούλης

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γεννήθηκε στη Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, το 1947 από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. [1] Σπούδασε δημοσιογραφία, σχέδιο και ενδυματολογία θεάτρου. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Μεγάλος Θανατικός, κυκλοφόρησε το 1981 και το 1982 ξεκίνησε να γράφει τα «Σαββατιάτικα» στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Έγραψε αρκετά σατιρικά κείμενα και θεατρικά έργα από τα οποία τα περισσότερα παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο [2]. Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Πεζά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Θέατρο για παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] .:BiblioNet : Ξανθούλης, Γιάννης. Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.

.:BiblioNet : Ξανθούλης, Γιάννης

Σπούδασε δημοσιογραφία και σχέδιο. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο. Έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Μερικά απ' αυτά: "Μέσα στο νερό δασκάλα", "Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο", "Ο μάγος με τα χρώματα", "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα", "Μια τρελή τρελή πολυκατοικία". Δαββέτας, Δημοσθένης. Βιογραφικό – Δημοσθένης Δαββέτας. Γεννημένος στην Αθήνα, ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

Βιογραφικό – Δημοσθένης Δαββέτας

Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για τα περιοδικά και τις εφημερίδες ArtForum, ArtinAmerica, ArtStudio, Beaux–ArtsMagazine, GalleriesMagazines, Liberation, Parkett, Risk στις πολιτιστικές στήλες. Από το 2010 αρθρογραφεί για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συμμετέχει στην σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για Μουσεία, ενώ δίνει διαλέξεις σε Σχολές Τέχνης και Πανεπιστήμια. 1975 -1980 Τελειόφοιτος Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1998 Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο PARISVIII (Διευθυντής Διδακτορικού ο Michel Deguy)

Μπουτλούκου - Βρεττάκη, Ευαγγελία. Καλπούζος, Γιάννης. Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960.

Καλπούζος, Γιάννης

Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2000 από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" εκδόθηκε η ποιητική συλλογή "Το νερό των ονείρων" και το μυθιστόρημα του "Μεθυσμένος δρόμος". Το 2002 από τις εκδόσεις "Κέδρος" εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του "Μόνο να τους άγγιζα". Το 2005 από τις εκδόσεις "Άγκυρα", εκδόθηκε το μυθιστόρημά του "Παντομίμα Φαντασμάτων". Book Review: Μέλι κόλλησε στα χείλη - Μάνος Κοντολέων. Μοιάζει με παραμύθι.

Book Review: Μέλι κόλλησε στα χείλη - Μάνος Κοντολέων

Ή τουλάχιστον κάπως έτσι, με τη γλύκα του παραμυθιού να κολλάει στην ψυχή του αναγνώστη αρχίζει το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων , "Μέλι κόλλησε στα χείλη" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Από την Τέσυ Μπάιλα. Μάνος Κοντολέων. Ο Μάνος Κοντολέων (14 Νοεμβρίου 1946) είναι Έλληνας πεζογράφος, διηγηματογράφος και κριτικός.

Μάνος Κοντολέων

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. [1] Έχει σημαντική παρουσία τόσο στο χώρο της λογοτεχνίας για ενήλικες αναγνώστες, όσο και στη λογοτεχνία που αφορά τα παιδιά και τους νέους. Παράλληλα γράφει κριτικά σημειώματα σε εφημερίδες ( Αυγή, Καθημερινή κ.α. ) και σε περιοδικά ( Διαβάζω, Πόρφυρας, Τραμ κ.α. ) Έχει γράψει σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά, ενώ υπήρξε και συνεργάτης του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια, δημοσιεύοντας μικρά κείμενα στο περιοδικό "Διάπλασις των Παίδων". Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Κοροβίνης, Θωμάς, 1953- Νίκος Νικολαΐδης. Ο Νίκος Νικολαΐδης (Αθήνα 25 Οκτωβρίου 1939 - 5 Σεπτεμβρίου 2007) ήταν σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Νίκος Νικολαΐδης

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου έζησε και δούλεψε μέχρι το θάνατό του. Ήταν ο ίδιος σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών που σκηνοθετούσε, ενώ για αρκετά μεγάλο διάστημα δούλεψε και στη διαφήμιση. Δημήτρης Νόλλας. Ο Δημήτρης Α.

Δημήτρης Νόλλας

Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, απ' την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη. Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ.

Ευρώπη (1962-1975). Διακρίσεις:- Ford Foundation Grant (1975-76)- Fullbright Grand για το International Writing Program του Πανεπιστημίου της lowa (1978)- Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1983)- Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1993)- Βραβείο Διηγήματος περιοδικού "Διαβάζω" (1996). Παντελής Πασχαλίδης. Ο Παντελής Πασχαλίδης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας.

Παντελής Πασχαλίδης

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Γιώργος Πολυράκης. Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης όπου τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση.

Γιώργος Πολυράκης

Μαθητής γυμνασίου ακόμη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έγραψε δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Ζυράννα Ζατέλη, Ηδονή στον κρόταφο. Ζυράννα Ζατέλη. Η Ζυράννα Ζατέλη (γεν. 1951, Σοχός Θεσσαλονίκης) είναι Ελληνίδα συγγραφέας. Αρχικά σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και εργάστηκε ως ηθοποιός και στο θέατρο, το ενδιαφέρον της όμως στράφηκε από νωρίς στο γράψιμο. Εμφανίζεται στο προσκήνιο το 1984, με την "Περσινή αρραβωνιαστικιά", το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα.

Δυο χρόνια αργότερα ακολουθεί μια δεύτερη συλλογή με διηγήματα, με τίτλο "Στην ερημιά με χάρι". Το 1993 καθιερώνεται με το μυθιστόρημα "Και με το φως του λύκου επανέρχονται", το οποίο και βραβεύεται τον επόμενο χρόνο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Κάσδαγλης, Χριστόφορος. Κακουλίδης, Γιώργος. Μήτσου, Ανδρέας. Κατάγεται από την Αμφιλοχία. Έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ελληνική φιλολογία και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού "Νεοελληνική Παιδεία", που εκδιδόταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λαδάς, Βασίλης. Βασίλειος Λαδάς. Ο Βασίλειος Λαδάς, (Πάτρα 1946 ), είναι Έλληνας ποιητής και λογοτέχνης. Συχνά χρησιμοποιεί στα έργα του το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφανής. Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα όπου τελείωσε το Β' Γυμνάσιο Πατρών[1] κι έπειτα σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη[2]. Το Μάρτιο, 2014 στον Βασίλη Λαδά απονεμήθηκε Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, που προάγει το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, για το έργο του με τίτλο “Παιχνίδια Κρίκετ” . Έχει εκδώσει ποίηση και πεζά με το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφανής και αργότερα με το όνομά του (Βασίλης Λαδάς): Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού - Γκανάς Μιχάλης - Ganas. Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού - Πάνου Γιάννης - Panou. Νίκος Χουλιαράς - Τα πίσω δωμάτια του νου: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Η αναδρομική έκθεση Νίκος Χουλιαράς "Τα πίσω δωμάτια" του νου που διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη είναι αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους ... Έλληνες καλλιτέχνες , τον Νίκο Χουλιαρά, και επιχειρεί να συγκεντρώσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές του έργου του (ζωγραφική, λογοτεχνία , ποίηση, μουσική , στίχοι, σχεδιασμός βιβλίων), δίνοντας έμφαση στην εικαστική του δημιουργία. Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1940. Τα ποιήματα στο δρόμο. Νίκος Χουλιαράς.

Μ’ αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ’ τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια ―όχι αυτά που κρέμονται στα δέντρα της γιορτής, στη θαλπωρή των δωματίων, αλλά εκείνα που τονίζουνε την ερημία των σφαχτών στις μωβ βιτρίνες των συνοικιακών κρεοπωλείων. Τα σακατεμένα και τα μοναχικά, μ’ αρέσουν: τα ποιήματα-κοπρίτες που περπατούν κουτσαίνοντας στις σκοτεινές άκρες των λεωφόρων: αυτά που τ’ αγνοούν οι κριτικοί κι οι εκπαιδευτικοί του Μωραΐτη· που τα χτυπούν συχνά οι μεθυσμένοι οδηγοί και τα αφήνουν αβοήθητα στο δρόμο.

Και τα ποιήματα-παιδάκια, όμως αγαπώ· αυτά που ενώ δεν έχουν μάθει ακόμη την αλφάβητο, μπορούν εντούτοις, με δυο λέξεις τους, να σου κολλήσουν την ψυχή στον τοίχο. Μ’ αρέσουν, πάλι, τα απελπισμένα κι όμως χαμογελαστά: τα ποιήματα-συνένοχοι· εκείνα που σου κλείνουνε με νόημα το μάτι. Χουλιαράς, Νίκος. Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στα Γιάννενα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους. Κατά το χρονικό διάστημα 1965-1970 ασχολήθηκε με τη μουσική. Έγραψε πολλά τραγούδια-που τα τραγούδησε ο ίδιος, καθώς και άλλοι γνωστοί τραγουδιστές-με μεγάλη επιτυχία. Ήταν επίσης, ο πρώτος που έκανε διασκευές σε δημοτικά τραγούδια και παρουσίασε τα ηπειρώτικα στο κοινό της Αθήνας.

Νίκος Χουλιαράς. Ο Νίκος Χουλιαράς είναι Έλληνας ζωγράφος (1940). Ρομπέρτο Μπολάνιο. Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο σε «στάμπα» τοίχου στη Βαρκελώνη Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο Άβαλος (Roberto Bolaño Ávalos, 28 Απριλίου 1953 – 15 Ιουλίου 2003) ήταν Χιλιανός συγγραφέας. Είναι κυρίως γνωστός ως μυθιστοριογράφος, αλλά έγραψε και διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Το 1999 κέρδισε το Βραβείο Ρόμουλο Γκαγιέγος για το μυθιστόρημά του Los detectives salvajes («Οι άγριοι ντετέκτιβς»), ενώ το 2008 τιμήθηκε μετά θάνατο με το Αμερικανικό National Book Critics Circle Award για το μυθιστόρημά του 2666, το οποίο περιγράφηκε από το μέλος της κριτικής επιτροπής Marcela Valdes ως «έργο τόσο πλούσιο και εκθαμβωτικό, ώστε θα προσελκύει σίγουρα αναγνώστες και φιλολόγους για αιώνες»[1].

Ο Μπολάνιο περιγράφηκε στους The New York Times ως «η σημαντικότερη λατινοαμερικανική λογοτεχνική φωνή της γενιάς του»[2]. Ρομπέρτο Μπολάνιο: «2666» μέρες στην Κόλαση - πολιτισμός. Τέχνη, η λέξη που εξημερώνει τα θηρία. ΔΕΙΝΟΣ διηγηματογράφος, στιλίστας της μικρής φόρμας (και όχι μόνο), ο Ρομπέρτο Μπολάνιο από πολλούς έχει ήδη θεωρηθεί ως ο συνεχιστής του Μπόρχες. «Φαινόμενο» Ρομπέρτο Μπολάνιο. «(…) δεν είναι μόνο οι πράξεις μας άρρωστες, αλλά και η ίδια η γλώσσα. Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956- Η Μαρία Ε. Γαλανάκη, Ρέα, 1947- Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Γκανάς, Μιχάλης, 1944- Δημητριάδης, Δημήτρης, 1944- , θεατρικός συγγραφέας. Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες απ' το 1963 ώς το 1968. Δημητρίου, Σωτήρης Φ., 1955- , πεζογράφος. Ο Σωτήρης Δημητρίου (1955-) γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας. Δούκα, Μάρω, 1947- Ζατέλη, Ζυράννα. Πάνου, Γιάννης.

Ραπτόπουλος, Βαγγέλης. Στρατηγοπούλου, Αγγελική. Σφακιανάκης, Άρης. Σωτηριάδου, Κλαίτη. Τρουλλινού, Νίκη, 1953- Τσιαμπούσης, Βασίλης. Φύσσας, Δημήτρης. Χαρπαντίδης, Κοσμάς Ι. Χρονάς, Γιώργος, 1948- Νίκος Χουλιαράς. Γιώργος Χουλιάρας.