background preloader

Γέννηση μετά 1960

Facebook Twitter

ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Η. ΜΕΛΕΤΗΣ. Οστινάτο / Ευαγγέλου, Μαριάνα. Κώστας Καβανόζης: «Τυχερό» Τυχερό / Καβανόζης, Κώστας. "Όλα τα πρόσωπα του µυθιστορήµατος υπήρξαν, όλα τα λόγια ειπώθηκαν και όλα τα γεγονότασυνέβησαν".

Τυχερό / Καβανόζης, Κώστας

Το "Τυχερό" αφηγείται µια αληθινή, τραγική ιστορία. Οι τυφλοί / Μάντης, Νίκος Α. Καλοκαίρι 2011.

Οι τυφλοί / Μάντης, Νίκος Α.

Ο Ισίδωρος αναζητά τη Σοφία στα στενά της ταραγμένης Αθήνας. Ο Κλεάνθης, ερασιτέχνης συλλέκτης στοιχείων και φύλακας του "Βιβλίου των Πάντων", πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει. Απρίλιος 1972. Ο Γιώργος είναι ένας νεαρός εύζωνας που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε μια θεατρική παράσταση-σταθμό, αλλά και στις επετειακές εκδηλώσεις της δικτατορίας στο Καλλιμάρμαρο. Νίκο Μάντη, πώς έγραψες το μυθιστόρημα της (νεο)Ελληνικής Παράνοιας; Υπάρει ένα μυστικό για να απολαύσεις τους Τυφλούς.

Νίκο Μάντη, πώς έγραψες το μυθιστόρημα της (νεο)Ελληνικής Παράνοιας;

Να μην αποθαρρυνθείς από τις πρώτες 30-40 σελίδες. Γραμμένες σε εξαντλητικό μακροπερίοδο λόγο, υπηρετούν ένα εφιαλτικό stream of consciousness που εξουθενώνει. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με τη δημιουργία που να μην είναι ματαιόδοξος, που να μη θέλει να νιώσει λίγο Μικρός Θεός πλάθοντας κάτι εκ του μη όντος. Μου έχουν πει πολλοί ότι τους δυσκόλεψε το ξεκίνημα του βιβλίου.

Η Ελισάβετ Κοτζιά για το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη 2018: Νίκος Μάντης, "Οι τυφλοί" - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Της Ελισάβετ Κοτζιά Με τους Τυφλούς επανεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το μεγάλο μυθιστόρημα το οποίο φιλοδόξησε να συλλάβει την ελληνική συνθήκη, να απεικονίσει τα δεινά της χώρας, να αντιληφθεί τα αίτια της κακοδαιμονίας της.

Η Ελισάβετ Κοτζιά για το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη 2018: Νίκος Μάντης, "Οι τυφλοί" - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Θα μπορούσε να εικάσει κανείς πως επιλέγοντας το ψευδώνυμο Μάντης, ο πρωτοεμφανισθείς το 2006 Νίκος Λαμπρόπουλος είχε σε πρόδρομο χρόνο συλλάβει ένα σχέδιο το οποίο θα περιλάμβανε τη δημιουργία μυθιστορήματος με τίτλο Οι τυφλοί. Οι Τυφλοί (2017) αποτελούν μια μεγάλη μυθιστορηματική σύνθεση η οποία αποσκοπεί να αναπλάσει την ελληνική συνθήκη. Από τέτοιες ομάδες αντλεί τους ήρωές του το μυθιστόρημα. Μέσα σε παρόμοιους λαβυρίνθους οδεύουν και οι ήρωες του Μάντη. ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ - ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΜΑΝΟΣ.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που ήταν ακόμα αγόρι, πάντα όμορφο θα τον έλεγες τον Κλεάνθη...

ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ - ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΜΑΝΟΣ

Πιο σωστά, όχι όμορφο ακριβώς, μα καλοφτιαγμένο. Όχι! Ακόμα πιο σωστά –κι άλλωστε αυτό το επίθετο ταιριάζει σε ένα αγόρι που θα γίνει έφηβος και μετά άντρας– θα τον χαρακτήριζες ελκυστικό. Efsyn. Βιβλία στο προσκέφαλο: Πολυαγαπημένα, πολυδιαβασμένα, βιβλία που μας διαμόρφωσαν ή μας στήριξαν σε δύσκολες στιγμές.

efsyn

Πρόσωπα της γραφής ξεφυλλίζουν την «αυτοβιογραφική» βιβλιογραφία τους. Φθορά, μνήμη, έκσταση, ερωτισμός είναι τα τέσσερα κάτοπτρα που χρησιμοποιεί ο Αργύρης Παλούκας για να αποτυπώσει το πέρασμα του χρόνου, πραγματικού και ποιητικού, εντός του ποιήματος. Ποιητής του σπαράγματος και της λιτής σκηνοθεσίας (οι θεατρικές σπουδές του ίσως συνηγορούν στο τελευταίο) συνθέτει έναν κόσμο μετέωρο, εκκρεμή, απειλούμενο, αλλά και διψασμένο για εγγύτητα και μεταρσίωση. Ο σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης μας έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές καθώς και μία επιλογή αποσπασμάτων από το έργο του Γιώργου Χειμωνά («Αγάπη σαν ακολασία», Κριτική, 2017).

Εκ της τέφρας αναγεννάται. Του Βασίλη Βασιλικού.

Εκ της τέφρας αναγεννάται

«Ο έρωτας είναι η αφορμή να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα» Λένε ότι το δεύτερο βιβλίο είναι το κρίσιμο, αυτό επιβεβαιώνει τη θέση σου στη λογοτεχνία, ακόμα κι αν έχεις κάνει με το πρώτο σου εντυπωσιακή είσοδο, κερδίζοντας θαυμασμό και επαίνους - ό,τι δηλαδή συνόδευσε το 2013 τη νουβέλα «Αλεπούδες στην πλαγιά» του Ιάκωβου Ανυφαντάκη (εκδόσεις Πατάκη).

«Ο έρωτας είναι η αφορμή να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα»

Περιμέναμε, λοιπόν, με ανυπομονησία τη συνέχεια από τον νέο συγγραφέα και μας την πρόσφερε αυτό το καλοκαίρι, στα 34 του χρόνια. Είναι η συλλογή διηγημάτων «Ομορφοι έρωτες», πάλι στον ίδιο εκδοτικό οίκο. H ακόμα μικρότερη φόρμα, δεκαπέντε ιστορίες σε 162 σελίδες, αντί να τον πιέσει, ανέδειξε ακόμα περισσότερο το αξιοσημείωτο ταλέντο του. Ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης στα ενδιάμεσα των δύο βιβλίων του τελείωσε και το διδακτορικό του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τη Λογοτεχνία και τον Εμφύλιο.

Σερέφας, Σάκης. Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει.

Σερέφας, Σάκης

Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σάκης Σερέφας. Ο Σάκης Σερέφας (γενν. 1960) είναι ποιητής, πεζογράφος και μελετητής της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Σάκης Σερέφας

Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περισσότερα από 50 βιβλία[1] με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες[2]. Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία[2]. Παράλληλα, εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Διαγώνιος (όπου πρωτοδημοσίευσε), Εντευκτήριο, Οδός Πανός και Τραμ. Βραβεία - διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Χαρακτηριστικά του έργου του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Βατανίδου, Έφη. Μια Ζωή σε 40 Ερωτήσεις: Θανάσης Τριαρίδης. Επιμέλεια: Μίνα Καλογερά Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Να βλέπεις ένα μωρό ή ένα παιδί να κοιμάται.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Σε προσωπικό επίπεδο φοβάμαι –όπως, νομίζω, οι περισσότεροι– την αρρώστια και το θάνατο: για τον εαυτό μου, για τους δικούς μου, για τον καθένα άνθρωπο. Σε κοινωνικό επίπεδο φοβάμαι το να μην γίνω ναζί, να μην φτάσω σε τέτοιο σημείο κτηνωδίας. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου: θεωρώ τον κίνδυνο υπαρκτό, πολύ κοντινότερό μας από όσο φανταζόμαστε. Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τη ζωή τους και τα ταλέντα τους στην προσπάθεια να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία. Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι' αυτό; Σίγουρα οι μεγαλύτερες προδοσίες ήταν οι φορές που από δειλία και μικρότητα πρόδιδα τις ιδέες μου.

Για ποια προδοσία του εαυτού τους οικτίρετε τους άλλους; Γενικά προσπαθώ να μην οικτίρω κανέναν. Θανάσης Τριαρίδης. Ο Θανάσης Τριαρίδης (Θεσσαλονίκη 21 Δεκεμβρίου 1970 - ) είναι Έλληνας συγγραφέας που ασχολείται με ποικίλα λογοτεχνικά είδη, όπως είναι το διήγημα, το μυθιστόρημα, το θέατρο, η ποίηση και το παραμύθι. Παράλληλα, γράφει αισθητικά δοκίμια που αφορούν τον Δυτικό πολιτισμό αλλά και πολιτικά άρθρα. Από το 2009 συμμετέχει στις εκδόσεις δήγμα. Αφηγήματά του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα, ενώ όλα τα κείμενά του είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του.[1] Από τον Αύγουστο του 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης, καθώς δήλωσε άρνηση εφεδρικής στράτευσης.

Με τα πολιτικά του κείμενα τοποθετείται υπερ ενός ακραιφνούς φιλελευθερισμού, ενάντι στην πολιτική βία, τον ρατσισμό και τους ολοκληρωτισμούς. Λογοτεχνική ένταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Θανάσης Τριαρίδης κινείται κατά κύριο λόγο στα πλαίσια του Ρομαντισμού και του Αισθητισμού αλλά προσεγγίζει τα δύο λογοτεχνικά ρεύματα με μία ξεχωριστή και μεταμοντέρνα ματιά. Έργα και Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - Εκδόσεις Ψυχογιός. Κωνσταντινούπολη Μασσαβέτας. Τις καλύτερες παραδόσεις της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, κυρίως της αγγλικής (Λι Φέρµορ, Τσάτουιν, Ντάλριµπλ) βρίσκω στο εξαιρετικό βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Κωνσταντινούπολη, Η πόλη των Απόντων», που µόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας, που ζει και εργάζεται στην Πόλη τα τελευταία χρόνια και αποκαλεί τον εαυτό του νεο-Πολίτη, όπως διαβάζουµε στο σύντοµο βιογραφικό του, µας οδηγεί σε µια Κωνσταντινούπολη, την Ιστάνµπουλ των Τούρκων (µε αυτόν τον τονισµό), που είναι σίγουρο πως δεν την έχουν δει οι επισκέπτες της, όσοι συνωθούνται στα παζάρια της ή στα διάσηµα µνηµεία της. Παπαδάκη Αλκυόνη. Γεννήθηκα στο Νιο Χωριό, πολύ κοντά στα Χανιά. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Η μάνα μου, ονειροπόλα... Όσο ήμουνα παιδί, η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις. Έτσι, αναγκάστηκα να ψάχνω από τότε τα μονοπάτια της φυγής. Institute Of Communication Greece. Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου διευθύνει τον τομέα R&D στην εταιρεία Synolic® Development Systems και την nlpingreece. "Πάρ' το αλλιώς"- Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου. Πολλοί άνθρωποι καταπιάνονται με το πόσο τυχεροί και πετυχημένοι είναι οι άλλοι, πόσο εύκολα τα καταφέρνουν, πόσο βολικά τους έρχονται τα πράγματα στη ζωή τους, σε αντιδιαστολή με τους ίδιους που νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα.

Τι άραγε συμβαίνει, τι κάνουν και εμφανίζονται κάποιοι να μπορούν πάντα να τα καταφέρνουν στις σχέσεις τους, να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν την τύχη με το μέρος τους, ή ότι καταφέρνουν να βρίσκονται στον κατάλληλο χώρο την κατάλληλη στιγμή; Τι το ιδιαίτερο έχουν; Είναι γιατί γεννήθηκαν με κάποιες ιδιότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να τα καταφέρουν εν μέσω δυσκολιών και όλα να τους έρχονται βολικά; Είναι σκέτη τύχη; Είναι γιατί σκέφτονται και ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Κι αν ναι, ποιος είναι αυτός; Υπάρχουν στιγμές που η ανθρώπινη συμπεριφορά δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα. ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - Εκδόσεις Ψυχογιός. Σπέγγος Μιχάλης. Πάνος Τσίρος - Δεν είν’ έτσι; Παρουσίαση διηγημάτων από τη Μικρή Άρκτο και τον Ιανό. Η Μικρή Άρκτος και ο IANOS παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων του Πάνου Τσίρου «Δεν είν’ έτσι;» την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 20:00.

Βάρνας, Αιμίλιος. Γράμμα στην Αμαλία Κ. Αγαπημένη μου Αμαλία. Χρήστος Χωμενίδης: «Όσα γράφω στο νέο μου βιβλίο απευθύνονται σε μιαν άλλη Νίκη, την κόρη μου» Μακριδάκης, Γιάννης. Του Θεού το μάτι / Μακριδάκης, Γιάννης. Ανεκπλήρωτοι φόβοι - Χρήστος Αρμάντο Γκέζος (Πολύτροπον) Sunday, 30 December 2012 13:02 administrator. Χρήστος Αρμάντο Γκέζος. Ξάπλωσα στο κρεβάτι και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαολοστείλω τη Λ. που με είχε παρατήσει. Ρομαντικές γουρουνίτσες και άνθρωποι-συρραπτικά - βιβλία + ιδέες. Στάμου, Εύα. Στεφανάκης, Δημήτρης Γ., 1961- , συγγραφέας/μεταφραστής. Σταυρόπουλος, Σταύρος, 1961- , ποιητής/πεζογράφος. Χατζηγιαννίδης, Βαγγέλης.

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Χατζόπουλος, Θανάσης, 1961- Χουζούρη, Έλενα. Χωμενίδης, Χρήστος Α. Ψάλτης, Γιώργος Κ. Σωτάκης, Δημήτρης. Τζανακάρη, Βάσια. Τσαλαπάτης, Θωμάς. Τσαλίκογλου, Φωτεινή.