background preloader

Γέννηση μετά 1960

Facebook Twitter

Σερέφας, Σάκης. Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει.

Σερέφας, Σάκης

Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σάκης Σερέφας. Ο Σάκης Σερέφας (γενν. 1960) είναι ποιητής, πεζογράφος και μελετητής της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Σάκης Σερέφας

Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περισσότερα από 50 βιβλία[1] με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες[2]. Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία[2].

Παράλληλα, εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Διαγώνιος (όπου πρωτοδημοσίευσε), Εντευκτήριο, Οδός Πανός και Τραμ. Βραβεία - διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Χαρακτηριστικά του έργου του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Βατανίδου, Έφη. Μια Ζωή σε 40 Ερωτήσεις: Θανάσης Τριαρίδης. Επιμέλεια: Μίνα Καλογερά Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Να βλέπεις ένα μωρό ή ένα παιδί να κοιμάται.

Μια Ζωή σε 40 Ερωτήσεις: Θανάσης Τριαρίδης

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Σε προσωπικό επίπεδο φοβάμαι –όπως, νομίζω, οι περισσότεροι– την αρρώστια και το θάνατο: για τον εαυτό μου, για τους δικούς μου, για τον καθένα άνθρωπο. Σε κοινωνικό επίπεδο φοβάμαι το να μην γίνω ναζί, να μην φτάσω σε τέτοιο σημείο κτηνωδίας. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου: θεωρώ τον κίνδυνο υπαρκτό, πολύ κοντινότερό μας από όσο φανταζόμαστε. Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τη ζωή τους και τα ταλέντα τους στην προσπάθεια να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία. Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι' αυτό; Σίγουρα οι μεγαλύτερες προδοσίες ήταν οι φορές που από δειλία και μικρότητα πρόδιδα τις ιδέες μου. Για ποια προδοσία του εαυτού τους οικτίρετε τους άλλους; Γενικά προσπαθώ να μην οικτίρω κανέναν. Θανάσης Τριαρίδης. Ο Θανάσης Τριαρίδης (Θεσσαλονίκη 21 Δεκεμβρίου 1970 - ) είναι Έλληνας συγγραφέας που ασχολείται με ποικίλα λογοτεχνικά είδη, όπως είναι το διήγημα, το μυθιστόρημα, το θέατρο, η ποίηση και το παραμύθι.

Θανάσης Τριαρίδης

Παράλληλα, γράφει αισθητικά δοκίμια που αφορούν τον Δυτικό πολιτισμό αλλά και πολιτικά άρθρα. Από το 2009 συμμετέχει στις εκδόσεις δήγμα. ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - Εκδόσεις Ψυχογιός. Κωνσταντινούπολη Μασσαβέτας. Τις καλύτερες παραδόσεις της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, κυρίως της αγγλικής (Λι Φέρµορ, Τσάτουιν, Ντάλριµπλ) βρίσκω στο εξαιρετικό βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Κωνσταντινούπολη, Η πόλη των Απόντων», που µόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κωνσταντινούπολη Μασσαβέτας

Παπαδάκη Αλκυόνη. Γεννήθηκα στο Νιο Χωριό, πολύ κοντά στα Χανιά.

Παπαδάκη Αλκυόνη

Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Η μάνα μου, ονειροπόλα... Όσο ήμουνα παιδί, η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις. Έτσι, αναγκάστηκα να ψάχνω από τότε τα μονοπάτια της φυγής. Institute Of Communication Greece. Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου διευθύνει τον τομέα R&D στην εταιρεία Synolic® Development Systems και την nlpingreece.

Institute Of Communication Greece

Διαθέτει πολυετή πείρα στην Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Βαλκανικές χώρες, Μέση Ανατολή και Αφρική στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων σε θέματα ανάπτυξης και αξιοποίησης του δυναμικού των ανθρώπων . Με Master of Social Science – UK και Ph. D. σε Human Resource Management – USA. συμμετείχε στην ομάδα μελέτης και έρευνας για το μοντέλο «Η Σύνολος Προσέγγιση στην Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» των Dr. Alan M. "Πάρ' το αλλιώς"- Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου. Πολλοί άνθρωποι καταπιάνονται με το πόσο τυχεροί και πετυχημένοι είναι οι άλλοι, πόσο εύκολα τα καταφέρνουν, πόσο βολικά τους έρχονται τα πράγματα στη ζωή τους, σε αντιδιαστολή με τους ίδιους που νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα.

"Πάρ' το αλλιώς"- Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου

Τι άραγε συμβαίνει, τι κάνουν και εμφανίζονται κάποιοι να μπορούν πάντα να τα καταφέρνουν στις σχέσεις τους, να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν την τύχη με το μέρος τους, ή ότι καταφέρνουν να βρίσκονται στον κατάλληλο χώρο την κατάλληλη στιγμή; Τι το ιδιαίτερο έχουν; Είναι γιατί γεννήθηκαν με κάποιες ιδιότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να τα καταφέρουν εν μέσω δυσκολιών και όλα να τους έρχονται βολικά; Είναι σκέτη τύχη; Είναι γιατί σκέφτονται και ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Κι αν ναι, ποιος είναι αυτός; Υπάρχουν στιγμές που η ανθρώπινη συμπεριφορά δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - Εκδόσεις Ψυχογιός. Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ γεννήθηκε το 1971.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - Εκδόσεις Ψυχογιός

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα. Σήμερα είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Σπέγγος Μιχάλης. Πάνος Τσίρος - Δεν είν’ έτσι; Παρουσίαση διηγημάτων από τη Μικρή Άρκτο και τον Ιανό. Η Μικρή Άρκτος και ο IANOS παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων του Πάνου Τσίρου «Δεν είν’ έτσι;» την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 20:00.

Πάνος Τσίρος - Δεν είν’ έτσι; Παρουσίαση διηγημάτων από τη Μικρή Άρκτο και τον Ιανό

Ο Πάνος Τσίρος στο βιβλίο του Δεν είναι έτσι; διηγείται περίεργες ιστορίες, που σταδιακά διαβρώνουν την καθημερινότητα απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Βάρνας, Αιμίλιος. Γράμμα στην Αμαλία Κ. Αγαπημένη μου Αμαλία. Σήμερα το πρωί μάζευα κάπαρη και πέρασες από το νου μου που αρμένιζε πίσω, σε μιαν αναδρομή στην αρχή του μεγάλου αυτού κύκλου, ο οποίος έκλεισε μόλις προχθές το βράδυ με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Χρήστος Χωμενίδης: «Όσα γράφω στο νέο μου βιβλίο απευθύνονται σε μιαν άλλη Νίκη, την κόρη μου»

Το βιβλίο βασίζεται στις αφηγήσεις της μητέρας του και του παππού του Χρήστος Χωμενίδης: «Όσα γράφω στο νέο μου βιβλίο απευθύνονται σε μιαν άλλη Νίκη, την κόρη μου» Ο συγγραφέας παρουσίασε χτες το απόγευμα το νέο του μυθιστόρημα «Νίκη» στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Μακριδάκης, Γιάννης. Του Θεού το μάτι / Μακριδάκης, Γιάννης. "Λιγάκι παρακεί πάνε, απάνω στα ξινά κάθουνται και μας λοξοκοιτάζουνε. Εγώ που τους ξέρω, τους αντιλαμβάνομαι. Νιώθω το μάτι τους όση ώρα τρωγοπίνω και είναι καρφωμένο απάνω μου. Οι μουσαφιραίοι όμως δεν νιώθουνε τίποτα, Διομήδη. Σου λέει, εξοχή είναι, πουλιά έχει. Πού να ξέρανε πως τα πουλιά μάς παρακολουθούνε και πως λένε, άντε να ξεκουμπιστείτε, να πάμε κι εμείς στο σπίτι μας.

Ανεκπλήρωτοι φόβοι - Χρήστος Αρμάντο Γκέζος (Πολύτροπον) Sunday, 30 December 2012 13:02 administrator Ποίηση - Εκδόσεις Πολύτροπον «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» ονομάζεται η ποιητική συλλογή που μας έστειλε ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος και είναι η πρώτη του επίσημη δουλειά. Εάν και οι Χριστουγεννιάτικες μέρες, που διανύουμε, μας ωθούν κυρίως σε χαρούμενες και εύθυμες σκέψεις, αυτή η συλλογή με έκανε να αισθανθώ ακριβώς τα αντίθετα.

Καθώς εμπεριέχει σε μεγάλες δόσεις θλίψη, πόνο, οργή, στενοχώρια, απογοήτευση, διαμαρτυρία. Πραγματοποιώντας αυτούς τους σχολιασμούς βιβλίων καθαρά από αγάπη για τη λογοτεχνία, άθελά μου είμαι συχνά αναγκασμένος να κάνω το «ψυχογράφημα» του εκάστοτε δημιουργού. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χρήστος Αρμάντο Γκέζος. Ξάπλωσα στο κρεβάτι και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαολοστείλω τη Λ. που με είχε παρατήσει. Το δεύτερο, να ανοίξω το λάπτοπ και να αρχίσω το διάβασμα. Ξεκίνησα με μερικά αθώα ποιηματάκια, άλλα ενδιαφέροντα κι άλλα σαχλά, συνέχισα με τους τίτλους των διηγημάτων που μου φάνηκαν πιο ευφάνταστοι.

Ρομαντικές γουρουνίτσες και άνθρωποι-συρραπτικά - βιβλία + ιδέες. Στο διήγημα «Μαρία» ο ήρωας εργάζεται σε ένα σφαγείο. Δουλειά του είναι «να ξεχνιούνται τα γουρούνια μέχρι να τα τινάξει το ρεύμα». Ενα απρόβλεπτο γεγονός και η θεληματική μουσούδα μιας γουρουνίτσας θα του δημιουργήσουν τη διάθεση να της διαβάσει από τα «Ρουμπαγιάτ» του Ομάρ Καγιάμ σε μια βραδινή βόλτα στο βουνό υπό το φως του φεγγαριού. Ο Θάνος, ένας υπάλληλος γραφείου και επίδοξος συγγραφέας, στο διήγημα «Για αλλαγή» μεταμορφώνεται σε συρραπτικό (συγχρωτίζεται μάλιστα και «με μια ομάδα ύποπτα σελοτέιπ, υποστηρικτές των Tupamaros») έπειτα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα το οποίο όμως δεν ξεγράφει από τη λοβοτομημένη φαντασία του μια ερωτική απογοήτευση. Στα «Φώτα» ένα μωρό έχει μια τραγική κατάληξη στο χωράφι που η οικογένειά του μαζεύει τα ροδάκινα εξαιτίας της περιόδου της αδελφής του (θυμίζει έντονα η ιστορία αυτή το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού αλλά και «Το πίστομα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη).

Στάμου, Εύα. Στεφανάκης, Δημήτρης Γ., 1961- , συγγραφέας/μεταφραστής. Σταυρόπουλος, Σταύρος, 1961- , ποιητής/πεζογράφος. Ο Σταύρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Μοσχάτο το 1961. Σπούδασε στο Παρίσι κοινωνιολογία και στην Αθήνα δημοσιογραφία, εγκαταλείποντας και τα δυο στη μέση χωρίς να πάρει πτυχίο. Χατζηγιαννίδης, Βαγγέλης. Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε το 1967 στις Σέρρες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Χατζόπουλος, Θανάσης, 1961- Χουζούρη, Έλενα. Χωμενίδης, Χρήστος Α. Ψάλτης, Γιώργος Κ. Σωτάκης, Δημήτρης. Τζανακάρη, Βάσια. Τσαλαπάτης, Θωμάς. Τσαλίκογλου, Φωτεινή.