background preloader

Bra bloggar

Facebook Twitter

Min vision: Eleven tar lärandet i egna händer. "Jobbhjärnan har börjat vakna" är en sliten klyscha.

Min vision: Eleven tar lärandet i egna händer

LEKTION om Begreppen, orden, ordförrådet: Att introducera boken, lektionen, ämnet, skolspråket. Så här kan man introducera en bok, ett ämne, en lektion, orden och kreativiteten.

LEKTION om Begreppen, orden, ordförrådet: Att introducera boken, lektionen, ämnet, skolspråket

Mitt Flippade Klassrum. Jag är inte proffs när det kommer till teknik.

Mitt Flippade Klassrum

När jag skulle starta min första blogg, SObloggalfa, så tog jag en av mina vänner, tillika rektor på en skola i Halmstad, till hjälp med det tekniska. Hon var så hjälpsam och förstående, men efter att vi under en kväll skickat frågor fram och tillbaka via Facebook så konstaterade hon att ”det är nog lättare om jag får ditt lösenord så kan jag gå in och fixa och trixa lite själv” :) Nu, tre bloggar senare, så känner jag mig ändå rätt hemma bland widgets och inlägg, kategorier och länkar. Men så kom jag till det där med flippar. Skulle jag spela in små filmer? Han visade mig ett program som ”alla kan klara av”. Samma vän/rektor som hjälpte mig med bloggen tipsade mig om screencast-o-matic. Det finns otaliga bra program att använda sig av när man flippar. Jag tror helt enkelt man får fundera kring: 1. 2.

Språkutvecklande NO-lektion med digitala verktyg om hur hur växter förökar sig. Efter att ha undersökt blommans delar och pratat om vad de olika delarna samt tittat på några olika filmer som visar hur fröväxter förökar sig är till för är det nu dags för mina fyror att träna på att återberätta ett händelseförlopp i NO.

Språkutvecklande NO-lektion med digitala verktyg om hur hur växter förökar sig

Det passar extra bra eftersom jag vet att min svensklärarkollega arbetar med återberättande text och har gått igenom typiska drag och tidsord. Förutom att träna återberättande tränar eleverna också på att använda naturvetenskapliga begrepp. Som stöd i återberättande har jag gjort ett antal bilder som eleverna först måste fundera kring vad de visar och sedan i vilken ordning de ska komma. Jag har använt appen Doodle buddy när jag gjorde bilderna. Eleverna kommer att använda iMovie på sina iPads. Lektionens mål Att kunna beskriva hur det går till när växter förökar sig.Att träna på att använda naturvetenskapliga begrepp.Att börja lära oss hur iMovie fungerar. Ord man ska kunna använda. Lararmalin. Helen Stålarms skolblogg. Om att kombinera ”No hands up” och ”Think pair share” I höstas bestämde jag mig för att införa några små förändringar i min undervisning inspirerad av allt jag läst om bedömning för lärande, formativ bedömning, synligt lärande.

Om att kombinera ”No hands up” och ”Think pair share”

Alla dessa begrepp…jag kände att allt jag läst bara snurrade runt i huvudet och tänkte att jag får väl börja i någon ände och prova mig fram…med små steg i ständig utveckling! Jag började med tre olika saker jag läst om under hösten; exit tickets, no hands up och think pair share eller EPA (eget, par, alla) som är Göran Svanelids variant. Här tänker jag berätta om hur jag arbetar med de två sista teknikerna.

NO HANDS UP innebär att ordet i klassrummet fördelas med hjälp av slumpen och inte genom handuppräckning. Eleverna räcker upp handen om de vill fråga något men de flesta frågor jag ställer besvaras av den elev vars namn jag drar. THINK, PAIR, SHARE /EPA innebär att när en fråga ställs funderar alla elever tyst och enskilt en liten stund. Det är i sista steget jag ofta kombinerar teknikerna. Olika är bra! Glad sommar!! Idag slutar vi skolan med ett härligt gäng barn som alla har gjort en otrolig resa under sitt första år i skolan.

Olika är bra! Glad sommar!!

Några som inte kunde alla bokstäver när vi började till att nu läsa med flyt. Det är en härlig känsla! Barnen är otroligt stolta över sitt arbete och ser själva vilken utveckling de har gjort. Ullis skolsida. Om Vi lärare. Vi lärare är en blogg som handlar om vår resa som lärande lärare i grundskolan.

Om Vi lärare

Vi kommer att skriva om allt som snurrar i våra huvuden i detta ärofyllda uppdrag och samtidigt berätta om vårt sätt att arbeta med våra elever. Ni får följa oss genom planering, genomförande och utvärdering. Det senaste året har vi genomgått en utbildning i att Skriva sig till läsning och det har kommit att bli något vi tagit till oss i vår undervisning och är en stor del av läs- och skrivundervisningen samt matematikundervisningen. Det här året (13/14) arbetar vi på skolan med Synligt lärande och Frida är handledare i Matematiklyftet, vilket också kommer märkas här på bloggen. Skolan vi arbetar på ligger i Sollentuna och här går elever från förskoleklass till årskurs 9, till skolan hör även förberedelseklasser och en förskola.

Förhoppningsivs kan vi inspirera andra lärare och gärna knyta kontakter med fler kunniga och inspirerande pedagoger. Vi hoppas höra ifrån er! Svanelids skolfrågor - Big 5. Förstelärare i Svedala. 2014 är året då Svedala kommuns Förstelärare bloggar publicerades på nätet.

Förstelärare i Svedala

Sedan dess har det gjorts 110 inlägg av kommunens 10 första förstelärare. Sammantaget har bloggarna genererat mer än 145.000 träffar. Första inlägget, den 20 januari, skrevs av Hanna Claesson och handlade om Förväntan inför BETT och sista inlägget Aktivera eleverna under högläsning publicerades den 18 december av Joakim Nilsson. Där emellan har ni bland annat kunnat läsa om nationella prov av Richard Linde, kamratbedömning av Lisbeth Bern, VÖL av Annica Eld till arbetet med att vända en klass av Malin Sjöberg och didaktiska kontrakt av Björn Persson. Det populäraste inlägget hittills är Cristian Abrahamssons Kims matteprov som haft över 19.000 visningar. Sedan slutet av november så finns det möjlighet att via e-post prenumerera på nya inlägg, vilket anammats av läsare från 36 olika kommuner, se kartan. Jag arbetar med en liten grupp i matematik.