background preloader

UE2

Facebook Twitter

Slavery Footprint - Made In A Free World. Uskonpuhdistus johti maallistumiseen. Menneisyys on nykyaikanakin läsnä.

Uskonpuhdistus johti maallistumiseen

Se ei ole mennyttä, jotenkin poissa. Ymmärtääkseen nykyaikaa täytyy tuntea sen tausta. Reformaatio, suomalaisittain uskonpuhdistus, on yllättävän merkittävä tekijä, yhä tänään. Jopa syypäänä maallistuneisuuteen. Monesti historia esitetään katkonaisena. Notre Damen yliopiston varhaismodernin ajan historian professori Brad S. Hyperpluralismi Gregory palkitussa kirjassaan The Unintended Reformation – How a Religious Revolution Secularized Society (The Belknap Press of Harvard University Press, 2012) kutsuu kiinnittämään huomiota nykyajan valtavaan mielipiteitten kirjoon.

Ihmiselämää länsimaissa tänä päivänä, ja ehkä selviten Yhdysvalloissa, luonnehtii valtavan laaja kirjo erilaisia yhteensopimattomia totuusväittämiä. Gregory kutsuu tätä hyperpluralimsiksi. Gregory kehottaa pohtimaan sanaa me. Tämä on se tilanne joka vaatii selityksen. Nykyajan ymmärtämiseksi ei Gregoryn mukaan toimi nätti jako antiikkiin, keskiaikaan ja nykyaikaan. Pancake Palace: MITÄ TARKOITTAA ORTODOKSISUUS? Te kysyitte ortodoksisuudesta, ja nyt minä vastaan.

Pancake Palace: MITÄ TARKOITTAA ORTODOKSISUUS?

Eihän tässä mennyt kuin vähän yli vuosi, mutta oikeasti tämä postaus oli yllättävän haastava! Teiltä tuli niin hyviä kysymyksiä, että mä menin ihan lukkoon. Tuntui, että tästä tulee hirveän iso urakka, kun pitää etsiä tietoa ja vastata huolella näihin teidän kysymyksiin, niin se on vaan jäänyt tekemättä kun en ole saanut otettua itseäni niskasta kiinni ja ryhtyä vaan tekemään.

Mutta nyt mennään! Kysymyksiä tehän saitte laittaa täällä, täällä ja täällä. Kerro mulle ortodoksisuudesta pääpiirteittäin? Tähän heti alkuun supervaikea kysymys, mutta ehkä kuitenkin se tärkein. Mitä jumalanpalveluksessa tehdään? No rukoillaan. Onko teillä kotona ikoneja? On muutama. Onko se totta et ortodoksisessa kirkossa lapset kastetaan niin että ne upotetaan kokonaan veteen? Ja siis mun kastettaessa käydään nakuna vedessä, ja sen jälkeen puetaan päälle kastemekko. Tukahduttiko keskiajan kristillinen kirkko luonnontieteen kehityksen? ”[Varhaisella keskiajalla] kristillinen kirkko väitti kaiken tiedon sisältyvän Raamattuun ja kirkon traditioon…Kirkko otti itselleen tiedon säilyttäjän ja välittäjän aseman ja oli aina valmiina turvautumaan maalliseen vallankäyttöön pakottaakseen kansan kuuliaiseksi päätöksilleen.

Tukahduttiko keskiajan kristillinen kirkko luonnontieteen kehityksen?

Näin kirkko valitsi suunnan, joka samalla ratkaisi sen koko tulevan toimenkuvan: kirkosta tuli Euroopan älyllisen kehityksen este yli tuhannen vuoden ajaksi.” – John William Draper, History of the Conflict between Religion and Science (1874) Myytti siitä, kuinka keskiajan kirkko vastusti tiedettä, ei todennäköisesti katoa mihinkään – osaksi koska se sopii niin hyvin yhteen muiden suosittujen keskiaikaa koskevien myyttien kanssa ja osaksi koska se on niin helppo panna kokoon.

Jos on koskaan kuullut Tertullianuksen haasteesta – ”Mitä tekemistä Ateenalla on Jerusalemin kanssa?” – tai Galileosta inkvisition edessä, voi vain yksinkertaisesti yhdistää nämä kaksi asiaa toisiinsa. Kirjan voi tilata tästä. Westboro Baptist Church, John Wesley and Christian. Ortodoksinen uskonto. Historians say Inquisition wasn't that bad. For centuries people were burned at the stake, stretched to death or otherwise tortured for failing to be Roman Catholic.

Historians say Inquisition wasn't that bad

But, if research released by the Vatican is right, the Inquisition was not as bad as one might think. According to the documents from Vatican archives relating to the trials of Jews, Muslims, Cathars, witches, scientists and other non-Catholics in Europe between the 13th and the 19th centuries, the number actually killed or tortured into confession during the Inquisition was far fewer than previously thought.

Estimates of the number killed by the Spanish Inquisition, which Sixtus IV authorised in a papal bull in 1478, have ranged from 30,000 to 300,000. Some historians are convinced that millions died. But according to Professor Agostino Borromeo, a historian of Catholicism at the Sapienza University in Rome and curator of the 783-page volume released yesterday, only 1% of the 125,000 people tried by church tribunals as suspected heretics in Spain were executed. Hs. Heinävesi Pakkanen on tehnyt paksun kuurakerroksen maakellarin oven sisäpuolelle.

hs

Ovesta sisään astuessa kasvoille tulvahtaa lämpö ja tuoksu – häivähdys mallasviskiä. Isä Andreas näyttää tietä Valamon luostarin kellariin, jossa lämpötila pidetään 15–17 asteessa ja ilmankosteus 80–90 asteessa. Kellarissa on riveissä 30-litraisia tammitynnyreitä ja muutama 200-litrainen tynnyrinjärkäle. Niissä kaikissa kypsyy Valamossa ohrasta tislattu viski, joka parhaillaankin imee tammesta itseensä makua ja väriä. ”Aina kun puhutaan viinasta, puhutaan luostareista”, isä Andreas sanoo. Se on totta. Viskintislaustaidon munkit toivat Arabiasta Eurooppaan 1100-luvulla. 2000-luvulla viskibuumi rantautui Suomeen. 2014 Valamon luostari ja ilomantsilainen Hermannin viinitila päättivät aloittaa viskinteon vuosia kestäneiden koetislausten jälkeen. Nyt luostariin on hankittu tislauslaitteistoja ja tehty tuotantotiloja 1,2 miljoonan euron edestä. ”Niin sanottu teollinen tuotanto alkoi viime vuoden toukokuussa.

Jerusalem 3D Virtual Tours - 3D tours of holy sites in Jerusalem. Garden Tomb 3D Virtual Tour - Online virtual visit from your home. Epiphany around the world – in pictures.