background preloader

Strindberg

Facebook Twitter

STRINDBERGPedagogiskt%20kompendium%20. Strindberg tog in verkligheten i språket. På en punkt tycks alla vara överens om August Strindberg: hans svenska är vidunderlig. ”Strindbergs betydelse som språklig förnyare kan inte mätas”, står det i ett standardverk som Den svenska litteraturen.

Strindberg tog in verkligheten i språket

Det handlar i första hand inte om att Strindberg böjer orden på nytt sätt, inför ny grammatik eller ens hittar på nya ord. Hans tid som författare sammanföll med den stora stavningsstriden, som slutade 1906 med att ord som öfver, af, hvilken och rödt blev över, av, vilken och rött. Strindberg följde nya stavningsregler så gott han kunde men var ointresserad av striderna. Den första i svensk litteratur att böja verben modernt och skriva vi sjunger, de fick, i stället för vi sjunga, de fingo, var Anne-Charlotte Edgren-Leffler på 1880-talet; Strindberg gick inte så långt. Strindbergs språkliga för­nyelse är något annat. Meningen är lång, 32 ord, men den består av tre rätt korta huvudsatser. Men meningen har också typiska skriftspråksegenskaper. ”Det var ett stilfullt äktenskap. 1. 2. 3.

En far. Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse.

En far

Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Visningen stoppad på grund av inaktivitet En far Sändningen startar om: Timmar Minuter Sekunder Arkivtext: Klassiska dramat Fadren av August Strindberg i Bo Widerbergs tolkning från 1988. Bearbetning och regi: Bo Widerberg. Skådespelare: Thommy Berggren (Ryttmästaren)Ewa Fröling (Laura)Melinda Kinnaman (Bertha)Majlis Granlund (Amman)Börje Ahlstedt (Pastorn)Ernst Günther (Doktorn)Claes Månsson (Nöjd)Michael Kallaanvaara (Kalfaktorn) Titel: En far. Frågesport. August Strindberg frågesport - vetgirig.nu. Just nu 78 spelare online 220 281 frågor 33 002 medlemmar 7 372 ämnen Allt du behöver veta om Strindberg, hans ver och liv.

August Strindberg frågesport - vetgirig.nu

Låt dina vänner på facebook veta att du gillar detta ämne: Använd denna frågesport på din egen websida genom att lägga in följande HTML-kod:Anmäl dig till en kurs i ämnet. Du kan i lugn och ro själv lära dig frågorna. Intervju: Strindberg om sina kvinnor - Sydsvenskan. Herr Strindberg, vad anser ni om äktenskapet?

Intervju: Strindberg om sina kvinnor - Sydsvenskan

– Vilken outsäglig lycka att vara gift! Att i skydd för världens spejande och dumma ögon alltid få leva tillsammans med den älskade! Ett halvt ark papper – Titta. Här finns en samling av både film- och bildresurser med anknytning till Ett halvt ark papper.

Ett halvt ark papper – Titta

Vi har gjort en animerad film som presenterar Strindberg på tre minuter. I menyn kan du välja samma film men med engelsk textning. Där finns också och en teckentolkning av novellen. Andra filmer om Strindberg och hans verk finns att låna på flera mediecentraler. Indiansommar. Svenska noveller - August Strindberg - Ett halvt ark papper. Untitled. Strinbergs%20handskrivna%20manus. Strindbergs%20egen%20telefonlista. Reportage - 100 år efter August Strindbergs bortgång. August Strindberg trailer. Half a Sheet of Foolscap. Hej litteraturen! - Strindberg. Ett halvt ark papper – Läsa.

Att läsa Strindberg kan vara utmanande, omtumlande – och svårt.

Ett halvt ark papper – Läsa

För de allra yngsta är det krångligt att ta till sig hans texter. Men på denna webbplats finns material också för de yngre skolbarnen, bland annat i form av en film som lyfter fram hans status som världskänd författare. Alla kan få med sig något om August, en författare som varit död i hundra år men vars texter fortfarande lever. Ett halvt ark papper – världens bästa novell August Strindbergs novell från 1903, Ett halvt ark papper har blivit utsedd till världens bästa novell. Framröstningen skedde i det svenska radioprogrammet, Novellen år 2006. Novellen finns att läsa på närmare 40 språk Välj språk i menyn. Vad är det som gör att vi fortfarande läser den? Sagan och verkligheten Den novellsamling som Ett halvt ark papper ingår i heter Sagor, men bakgrunden till historien är långt ifrån påhittade fantasier. Strindbergs språkEtt halvt ark papper innehåller inte många ord men återberättar två år av en mans liv. Ett halvt ark papper – Svenska. Sista flyttningslasset hade gått; hyresgästen, en ung man med sorgflor på hatten vandrade ännu en gång genom våningen för att se om han glömt något. – Nej, han hade icke glömt något, absolut ingenting; och så gick han ut, i tamburen, fast besluten att icke mer tänka på det han upplevat i denna våning.

Ett halvt ark papper – Svenska

Men se, i tamburen, invid telefonen satt ett halvt ark papper fastnubbat, och det var fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna. Där stod det, hela denna vackra historia, som avspelats på den korta tiden av två år; allt han ville glömma stod där; ett stycke mänskoliv på ett halvt ark papper. Han tog ner arket; det var sådant där sol-gult konceptpapper, som det lyser av. Han lade det på salskakelugnens kappa, och lutad över detsamma läste han. Först stod hennes namn: Alice, det vackraste namn han då visste, därför att det var hans fästmös. Så kom det: Blomsterhandeln och Hyrkusken. Därpå: Möbelhandlarn, Tapetserarn. Det talar ju nog! Ett halvt ark papper – Svenska.