background preloader

Gotd

Facebook Twitter

Lucia. Inledning[redigera | redigera wikitext] Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då.

Lucia

Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa hade den julianska kalenderräkningen, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Luciafirande och besläktade traditioner har genomgått en utveckling genom århundradena; omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige. Advent.

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret.

Advent

Historia[redigera | redigera wikitext] Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Världens 10 farligaste djur. Antal dödsfall varje år: minst 500 000 Bara ett fåtal insekter kan döda direkt genom gift (exempelvis spindlar, bin och skorpioner), men det finns flera arter som kan döda indirekt genom att sprida livsfarliga sjukdomar.

Världens 10 farligaste djur

Myggan (bilden) är det djur som överlägset orsakar flest människors död varje år. Jultomten. Jultomten eller bara Tomten, är den som kommer med julklappar i juletid.

Jultomten

Han avbildas oftast som en tjock man med röd luva och ett långt vitt skägg. Ursprung[redigera | redigera wikitext] Kristendomen[redigera | redigera wikitext] En illustration från 1881 av Thomas Nast som tillsammans med Clement Clarke Moore hjälpte till att skapa bilden av jultomten. Germansk mytologi[redigera | redigera wikitext] Kalle Anka. För den svenska serietidningen, se Kalle Anka & C:o.

Kalle Anka

Kalle Anka (fullständigt namn i svensk översättning: Karl Magnus Anka), engelska: Donald Fauntleroy Duck, är ursprungligen en filmfigur skapad av Walt Disneys animatörer. Hans första officiella framträdande var den 9 juni 1934 i kortfilmen Den kloka hönan[1] (The Wise Little Hen)[2]. Namnet Donald Duck omnämndes dock i en sagobok redan 1932.[3] På kort tid kom Kalle att etablera sig i Disneys kortfilmer och på ett knappt decennium tog han över från Musse som Disneys störste filmhjälte[källa behövs]. I stora delar av världen är Kalle Anka först och främst en filmfigur. Serier med Kalle Anka åtnjuter stor popularitet framför allt i de nordiska länderna samt i Tyskland, Nederländerna och Italien.

Figuren Kalle Anka[redigera | redigera wikitext] Bamse. Bamse är en svensk tecknad barnserie skapad av Rune Andréasson.

Bamse

Den första serien om Bamse kom 1966 och 1973 fick serien sin egen tidning. Bamse finns även i bland annat filmer och bilderböcker. 2014 så kom Bamse för första gången som långfilm på bio. Bamses fysiska hem är i Bamses Värld på Kolmårdens djurpark. Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste björn när han äter Farmors dunderhonung. Pippi Långstrump. Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända litterära figurer och även namnet på den första boken om Pippi och hennes vänner, Tommy och Annika.

Pippi Långstrump

Pippi-böckerna finns översatta till 92 olika språk.[1] Pippi är en ovanlig flicka. Astrid Lindgren. Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson den 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm, var en svensk barnboks-, sångtext- och manusförfattare.

Astrid Lindgren

Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Beräknad siffra 2010 för försäljningen av böcker är 145 miljoner exemplar och de har översatts till 95 språk. Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och skådespelaren Allan Edwall. Det har även producerats några utländska filmer och animeringar av Lindgrens böcker och noveller. Alfred Nobel. Alfred Bernhard Nobel, född 21 oktober 1833 i Stockholm[1], död 10 december 1896 i San Remo, Ligurien, Italien[1], var en svensk kemist, uppfinnare av dynamiten[1], industrialist, donator, ingenjör och stiftare av Nobelpriset.[1] Alfred Nobel var mycket begåvad, hade stor arbetsförmåga och fast tro på mänsklighetens utveckling genom fredlig kamp med naturens krafter.

Alfred Nobel

Hans uppfinningar banade ny väg på flera områden. Hans testamente har gjort Sverige berömt i hela världen. Hans uppfinningar kunde – och kom också att – å ena sidan användas för krigiska ändamål, men å andra sidan hyllade han fred. Tändsticka. Blixtlås. Ett blixtlås eller en dragkedja är ett slags låsanordning för främst kläder, skor och väskor.

Blixtlås

Ett blixtlås består av en löpare som dras mellan två rader av häktor: när den dras åt ena hållet låses de två radernas häktor i varandra, och när den dras åt andra hållet lösgörs de från varandra. Materialet var tidigare uteslutande metall, men numera görs blixtlås även i plast. Världens största tillverkare är idag japanska YKK. Dynamit. Dynamit (från grekiskans dynamis, "kraft") är en klass av sprängämnen, med degartad konsistens, och består av nitroglycerin blandat med andra ämnen, bland annat kiselgur för att suga upp nitroglycerinet.[1] Dynamiten uppfanns 1866 i staden Krümmel av svensken Alfred Nobel.[1] Tidigare hade man haft svårt att använda nitroglycerin som sprängämne vid till exempel bergsprängning eftersom man då använde rent nitroglycerin.

Nitroglycerinet är en oljeartad vätska, som lätt exploderar vid slag och hade på grund av utsipprande från borrhålen genom sprickor i berget och även på andra sätt förorsakat många olyckor. Först genom dynamiten kunde nitroglycerinet användas till bergsprängning på ett enkelt sätt med rimlig risk. Skiftnyckel. En skiftnyckel är en ställbar skruvnyckel, ett verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar med kantigt huvud. Skiftnyckeln kan steglöst ställas in så att samma nyckel kan användas till muttrar eller skruvskallar av olika storlek.

I många europeiska länder, till exempel Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, kallas skiftnyckeln för "engelsk nyckel" eftersom den uppfanns 1842 av den engelske ingenjören Richard Clyburn. Tetra Pak. Aktiebolaget Tetra Pak är ett familjeägt, ursprungligen svenskt företag, grundat 1951 som tillverkar maskiner och material för engångsemballage för mjölk, juice och andra flytande livsmedel.

Företaget har fått sitt namn efter en tetraederformad mjölkförpackning. Historia[redigera | redigera wikitext] "Tetra Pak", tillverkad vid Mjölkcentralen. Gustav Vasa. Gustav Vasa eller Gustav I[1], född cirka 1496, död 29 september 1560[2], var kung av Sverige 1523–1560 och riksföreståndare 1521–1523, under det pågående befrielsekriget. Ingvar Kamprad. Carl von Linné. Grej of the day. Mikrolektioner en hit bland eleverna.

Årskurs 5 samlades under tisdagen till en sista mikrolektion för terminen och dagens ämne var ”språket som hoppas”, en tio minuterslektion i det internationella språket esperanto. Under två års tid har klassen hunnit med 125 mikrolektioner som man valt att döpa till ”Grej of the day”. Det har handlat om platser, händelser och personer som har gjort ett avtryck i världshistorien. Kickstart med kluriga frågor.