background preloader

Hannastehagen

Facebook Twitter

Hanna Stehagen

Den amerikanska drömmen blev en mardröm. För drygt ett år sedan skrev Ola Larsmo om de misslyckade svenskarna i den amerikanska slummen Swede Hollow. Under några sommarveckor har Larsmo nu, på plats i USA, följt utvandraren och sin släkting Carl Anell i spåren. En sensommardag går jag genom Vårbergs centrum i södra Stockholm. Som på så många andra torg i förorter och småstäder finns där också de sysslolösa och, som man sade förr, utslagna. På torget i Vårberg står en mycket berusad man och pratar högt till den som vill lyssna, och de är inte många.

Innan han ger sig av till USA går han till fotograf Frida Welins ateljé i Kumla för att ta en sista bild till familjen. Det är hos dessa människor vi idag lättast skulle känna igen samtidens migrantströmmar – de miljoner som ger sig av för att de inte har någon framtid där de fötts och som förs långt bort av den globala ekonomins virvelströmmar. I hamnen i Ballard, Seattle, står en märklig staty av en viking. Kära bror David! Tack för ditt kärkomna bref. Seattle den 29/8 1910 Carl. På resa genom 
skilda världar. Man kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem. Lena Sundström är journalist och författare. Jag har funderat över det tidigare. Hur man kan sitta i ett flygplan 10 000 meter över marken. Någon kommer med chilinötter. Man har en filt över benen, och en kall öl i handen. Och man har precis sett någon amerikansk Hollywoodrulle när man ser på kartan att man just nu flyger över Afghanistan.

Ett land där det råder krigstillstånd, och där man kan bomba barn med drönare under oss samtidigt som vi blir upplysta om hur många timmar det är kvar till Bangkok och hur många grader det kommer att vara i skuggan när vi kommer fram. Jag kommer att tänka på det i sommar när den fruktansvärda nyheten kommer om det nerskjutna passagerarplanet över Ukraina. Vi säljer vapen. Man skulle nästan kunna tro att det är två olika planeter.

Ändå är det samma värld. Lena Sundström Publicerad: 2014-09-11 Kommentarer. Edward Jensinger on Twitter: "Denna avhandling ( av Maria Kouns om språkutvecklande arbete är viktig för många att läsa. Gör det! #Fysik #NO" Föräldrar - lita inte på att ni fattar internet - Internetworld. Stiftelsen Punkt Se och BRIS har tillsammans tagit fram en guidebok, Motverka nätmobbning, för hur man som vuxen kan jobba mot och hantera mobbning av barn på nätet. Jag tror det är skitbra. Det är alltid positivt med mer kunskap och mer diskussion kring hur vi kan hjälpa utsatta barn och unga, och mer kunskap och diskussion kring internet generellt. Det är ju ett område som inte är helt enkelt. De flesta medieredaktioner har policydokument eller rutiner kring hur de jobbar både i allmänhet och med vissa sorters ämnen eller nyheter i synnerhet.

Jag brukar tänka att de flesta vanliga människor också borde ha något slags egen digital utgivarpolicy, där man i förväg funderar på hur man vill bete sig och dela med sig av sitt liv på internet, så att det redan är avgjort och hanterat i förväg, långt innan det blir skarpt läge. Relaterat: När det verkar för bra för att vara sant... Med barn blir det svårare. Katie Makkai - Pretty. Cirkelmodellen. Bli en schysst stjärna på nätet - Lektionsmaterial kring nätetikett.

I arbetet med internet och webbpublicering i skolan så kommer du som lärare i kontakt med frågor som: Hur ska man vara mot andra på nätet, hur ska man "prata" på nätet, vad får och får man inte göra på nätet? Frågor som rör nät-etikett. På Webbstjärnan har vi tagit fram ett lektionsmaterial som du som lärare kan använda tillsammans med dina elever för att arbeta och prata om frågor som rör just nät-etikett, och ni får verktyg för att bli schyssta stjärnor på nätet. Lektionsövningarna är skapade av Filippa Mannerheim och är tillgängliga under en Creative Commons Erkännande licens. Du kan ladda ner dem som pdf - Schyssta-stjärnor - här. Har du några frågor eller funderingar kring materialet eller hur det kan användas i undervisningen? Tveka inte att kontakta oss på support@webbstjarnan.se eller telefon 08 452 35 06. Så skola vi tillsammans. Omkring 800 barn deltog i den första sagostunden i Malmö och ganska snart etablerades rörelsen även i bland annat Stockholm, Göteborg och Helsingborg.

Litteraturvetaren Jimmy Vulovic skriver om den skånska arbetarrörelsens kamp för allas rätt till bildning i skenet av vår tid där enskild valfrihet går före kollektiva resultat. Mitt tydligaste minne från en rättssal är en man som försökte bevisa sin oskuld i ett misshandelsfall. Orden på bruten svenska var kantiga när han optimistiskt inledde sitt försvar. Han försökte verkligen, i alla fall till en början, men det var svårt att ta hans ord till sig.

Rättvisan vred otåligt på sig, sneglade till och med på klockan. Till slut förstod mannen det lönlösa i försöken att nå fram med sin berättelse. Jag hävdar inte den där mannens oskuld. Bilden av honom, ljudet av brutna ord och sedan tystnaden, har följt mig in i flera forskningsprojekt om den viktiga kamp för bildning och utbildning som arbetarrörelsen en gång utkämpade. En annan tid. Startkit – en termins arbete med BFL | Kvutis. Startkitsupplägget, som består av åtta lärmoduler, är tänkt för att komma igång med kollegialt arbete med BFL. Klicka på bilden för att komma till startkitet Innehåll i startkit1 Förutsättningar2 Upplägg och innehåll3 Annat stödmaterial. Nyanser bot mot fanatism. (To whom it may concern.) Det går inte att göra ett mumintroll av en smurf, hävdar min goda vän när jag undervisar på en kurs där elevunderlaget är klent och jag förtvivlar.

Smurfar bor i Belgien, dricker hallonsaft och bygger en bro som aldrig blir klar. De ser identiska ut. De är blå och mycket små. Och har en stark ledare med röd luva. Deras språk är en ökenvandring i fattigdom och förenklingar. Smurfen är likriktad och utbytbar. Fortsätt smurfa så blir det smurfigare i smurfsaften, säger Smurfen. Mumindalen är en helt annan värld. Man blir aldrig riktigt fri om man beundrar någon för mycket, säger Snusmumriken. Mumindalen kan också, med fördel, läsas som ett intrapsykiskt landskap. Om man läser om mumintrollen får man en annan blick på världen än om man läser om smurfar. En bra bok är en bok som man läser snabbt, säger före detta justitieministern Tomas Bodström på bokmässan 2008. På den tiden gick det att göra ett mumintroll av en smurf i Sverige.

Den öppnade världen. Tülays IKT-sida: ExamTime: Skapa flashcards, anteckningar och tankekartor.

Lässtrategier

.facebook_-696139731. Download-1404129512193. Download-1403814821516. Benjamin Zander - Work (How to give an A) Yahya Hassan vidgar poesins rum. Den danska poeten Yahya Hassans första diktsamling tar sin utgångspunkt i rap, men vägrar underkasta sig hiphoppens förväntade roller och strukturer. DN:s Anna Hallberg läser ett oväntat komplext diktverk. Diktsamlingen ”YAHYA HASSAN” är bättre än vad jag hade föreställt mig. Den är mer omfångsrik, genomarbetad och varierad. Boken rymmer sjuttiosex dikter, varav den sista, ”Långdikt”, sträcker sig över trettiofem sidor. Allt som allt rör det sig om 170 sidor dikt. Ni vet att artonårige Yahya Hassan, som brukar presenteras som ”statslös palestinier med danskt pass”, blivit mordhotad för sin debutdiktsamling. Titeln. Jo. Tänk en diktsamling av Frostenson som skulle heta ”KATARINA FROSTENSON”. Jag föreställer mig boktiteln ”ANNA HALLBERG” över ett svart omslag. Vem äger identitetens namn?

Det är ovanligt att diktsamlingar har samma titel som sitt författarnamn, men när det gäller hiphop­artister och deras skivor är sammanslagningen vanligare. 1. 2. 3. 4. 5. Typografin. Upplägget. Eller? Poeten som satte Danmark i brand. Det är inte en lögn, även om man ute i den stora världen kan ha svårt att förstå det: en diktsamling av en 18-åring har fått danskarna att på allvar förstå vad som står på spel om inte ghettoverkligheten tas på allvar.

Süddeutsche Zeitung, Tysklands största kvalitetstidning, skrev nyligen om Yahya Hassans överväldigande succé i Danmark. Tidningens kulturredaktör, Thomas Steinfeld, rosade Hassans dikter, men var begripligt nog förundrad över att en enda ung poet har lyckats mjuka upp låsta positioner i debatten om invandrare och islam i Danmark. Man kan inte klandra Steinfeld för att han undrar, för man måste verkligen känna till den danska integrationspolitikens djupa nederlag för att förstå varför en diktsamling plötsligt kan åstadkomma så mycket. Faktum är att Danmarks i dag mest lästa poet, ja författare över huvud taget, har skapat ett konstverk av en kvalitet som når bortom honom själv i kraft av det sätt på vilket han konstnärligt förlöser sitt våldsamma ämne. Download-1403698032865. Ett fniss bland dystopierna. Bok Änglar, sjöjungfrur, fniss och postapokalyps – det svenska ungdomsboksåret 2014 börjar lovande.Men var är all världen?

Undrar Lena Kjersén Edman. Zombier och vampyrer är rätt omoderna numera. I stället för historier om odödingar har det kommit ut över 20 fantasyböcker som handlar om mermaids och angels. På engelska. Många av ungdomsböckerna om sjöjungfrur och änglar översätts inte till vårt språk. Trenden i svensk barnboks/ungdomsboksutgivning just nu är helsvensk. Särskilt stor brist är det på utomeuropeiska böcker. Trist. Amerikanska Becca Fitzpatrick skriver ännu en gång om fallna änglar och nefiler i Änglarnas kamp (Wahlströms) och Laini Taylor skrämmer läsaren med berättelser om vingbeklädda änglar och demoner i Mörk ängel (Bazar).

Vidare från statistiken år 2013: Pojkar är ofta huvudpersoner i bilderböcker medan ungdomsromanerna oftast handlar om tonårsflickor. Nu har den fristående fortsättningen kommit. Vågar de alls tro på en framtid? Så som det är när man är förälskad … Språk i alla ämnen för alla elever på Släbro/Råbyskolor. Skolverket_fem_steg_for_planering. Tabell_identifiera_sprakliga_mal. Planera_genomfora_sprakutvecklande_arbetsomrade. Checklista_fyra_sprakfardigheter. Alignment_planering_mall_Skolverkets_formuleringar. Alignment_planering_mall_bedomning_for_larande. Skolverket_checklista_sprakutvecklande_arbetsomrade. Download-1403551737298. Download-1403551664555. Download-1403545145318. Download-1403509769864.

Download-1403508545496. Bstone0 : A copy of a this should be ... Elisabethland : Bra @Skolsnack m Barbro Westlund ... Respons i grupp. Malinsklipp HANNAs KULA I HJÄRTAT...RÄDSLA. Malinsklipp MOLLYs KULA I HJÄRTAT...RÄDSLA. Malinsklipp DEJANs KULA I HJÄRTAT...LYCKA. Respons i grupp. Malinsklipp gestalta en person. Metaforer. Hur gestalta. Arbetsuppgiften. Gruppdiskussion ånger. Gruppdiskussion rädsla. Gruppdiskussion lycka. Gruppdiskussion svek.