background preloader

GOTD

Facebook Twitter

Grej of the day | Inlakestars. Här är listan med våra GOTD. I de flesta presentationerna så är endast stödord då våra elever behöver träna sig på att sammanfatta och skriva egna faktameningar. I de fallen så ligger det även med en faktatext med mer fakta runt varje punkt. Om man klickar på bilden så kommer man direkt till bildspelet. Länk till presentationen om du vill ändra i den ligger under bilden. # 1 Alfred Nobel # 2 Lucia # 3 Kalle Anka # 4 Jultomten # 5 Fyrverkeri # 6 Skridskon # 7 Alexander den store # 8 Glödlampan # 9 Eiffeltornet #10 Bermudatriangeln #11 Tid #12 Gamla måttenheter #13 Kinesiska muren #14 Samer #15 Semla #16 Golfströmmen #17 ADHD #18 Mumier #19 Pizza #20 Alcatraz #21 Häxor #22 Syrien #23 Turning Torso #24 Uluru/Ayers Rock #25 Ötzi #26 Apollo 13 #27 Våra namn #28 World Trade Center #29 Area 51 #30 Titanic #31 NASA #32 Fotosyntesen #33 Michael Jackson #34 Dubai Miracle Garden.

Grej of the day lista med presentationer. När vi jobbar kooperativt använder vi filmer som utgångspunkt. Det finns alltså ingen faktatext till denna presentation utan istället inleder vi med att se en film. Vi jobbar enligt en variant av de Kooperativa strukturerna ”Lyssna och skriv” och ” En för alla, alla för en”. Eleverna har först fått se filmen och sedan har de med hjälp av alla sammanfattande stödord fått skriva ner vad de minns och tycker är viktigt under ca 5 minuter. Därefter har de två och två fått berätta under 3 minuter vad de skrivit för varandra och då även haft möjlighet att fylla på med nya saker de vill ha med. Som sista steg har de fått berätta för hela sin grupp (de sitter 4 o 4) vad de skrivit och få fått möjlighet att fylla på med ytterligare fakta från kompisarna.

De presentationer som det står mini bakom är en ”Mini-GOTD”, vilket innebär att det bara är en sidan med några fakta. Alla presentationerna ligger på min Grej of the day Site om du hellre vill klicka runt där och titta. Gilla detta: Hem - GOTD. Grej of the day | Fröken Marias blogg. Jag har läst några böcker om barns lärande. Det går att ta lite här och där och ta till sig i sin egen undervisning. Forskare och skribenter har inte ensamrätt till att tänka och att utveckla pedagogiskt arbete. Jag tror att det finns väldigt många duktiga pedagoger som inte kommer till tals. Här är i alla fall mina tankar utifrån de böcker jag läst. Elever skall vara med och utforma sin egen undervisning och ta ansvar för sitt eget lärande.

Men jag funderar en del kring hur elevernas lärande synliggörs. Jag tänker att det kan vara svårt för en åttaåring att överblicka sitt lärande. Vi pratar mycket om hur ett bra utvecklingssamtal är. Bedömning kan ha flera syften. Christian Lundahl i Bedömning för lärande har en mera övergripande syn på formativ och summativ bedömning. I boken Att förstå barns tankar av Doverborg & Samuelsson får vi tal del av att lärande och utveckling hör samman på ett oskiljaktigt sätt. #1 | Grej Of The Day.