background preloader

Forntiden

Facebook Twitter

Enkla maskiner / De mäktiga fem. Bronsåldern. För att kunna beskriva måste vi ha begreppen. Då har vi dragit igång nästa tidsperiod i forntidsarbetet. Bronsåldern. Men vad är brons? Det måste vi reda ut först. Vad vet vi om brons? – Bronsmedalj. – Det är en metall. Vi fortsatten med att titta på en film om bronsåldern från SLI. Beskriva hur olika människor levde under de olika tidsperioderna.

Sedan sammanfattade vi vad vi lärt oss i en stor 6-fältare. Jämföra livet då och nu. Nytt för bronsåldern blir skriftspråket vilket också är ett mål vi ska nå. Beskriva hur man kan se spår av forntiden både i natur och i språk och litteratur. Som aktivitet gjorde vi hällritningar. Men än så länge tränar vi, bedömningen kommer senare. Alignmentmall, Matris med synliga språkliga mål – PP Forntiden. Då har vi förberett oss för nästa tema och pedagogisk planering, Forntiden. Jag har tänkt till kring kunskapskrav och centralt innehåll, fyllt i en alignmentmall för att ha de konkretiserade målen klara för mig. Äntligen har jag gjort det enkla klipp och klistra arbetet och bytt plats på centralt innehåll-och konkretiserade mål-kolumnerna så att det blir mer rätt i mitt tänk och i den ordning som jag gör det.

Först fyller jag i syfte, sedan kunskapskrav, efter det centralt innehåll och till slut sammanför jag det till de konkretiserade målen som eleverna blir delaktiga i. En annan förändring som har skett bland de senaste alignmentplaneringarna för mig är att jag i kolumnen ”Undervisning” tydligare har tänkt till kring förmågor och språkligamål. Det är utifrån dem som jag gör rubrikerna i matrisen. Se alignmentmallen här. Så har jag också tänkt till kring matrisen. Vad är progressionen i arbetsområdet? Här finns matrisen. Innan vi började pratade vi om vad forntid egentligen är. Silverlight. Forn.