background preloader

VIKINGAR – RUNOR OCH MYTER

Facebook Twitter

VIKINGAR – RUNOR OCH MYTER

Spåren efter vikingarna finns runt omkring oss. Det finns runt 2 500 runstenar i Sverige. Alla bär på en historia från en annan tid.

En del runor berättar om myter, andra om resor och de allra yngsta runstenarna propagerar om kristendomen.
Ingen tid är så mytomspunnen som vikingatiden. En del är sant – men mycket hittades på under 1800-talet för att göra den svenska historien ännu mer ärofylld och stärka den svenska nationalismen.
Målgrupp: från 7 år
Speltid: 8 min.

Rena rama forntiden: Runristare. Runsmycke. Runsmycke Det här behöver du:- En lädderrem- En liten träbit- Sandpapper- En borr- Penna, hobbylack eller brännpenna Vikingarnas skrivtecken, runorna, hade först en magisk betydelse och kunde användas som amuletter.

Runsmycke

Det är enkelt att göra en egen run-amulett, som man kan bära kring halsen. Gör iordning en liten träbit, ungefär 2 cm hög och 1 cm bred. Putsa den gärna med en bit sandpapper. Runnyckel. Runsten. Runsten Om du har skrivit ut vår runnyckel kan du göra din egen runsten.

Runsten

På stenen kan du skriva precis vad du vill.Du kan återberätta någon gammal saga, eller bara tala om när ditt fotbollslag vann förra gången.Vår runsten gör du av kartong eller papier-maché.Papier-maché är en pappersmassa som används till modellering. Det är ett billigt och otroligt tåligt material. Vikingar - Runor och myter. Stud_vikingar.