background preloader

RIKSDAGSMATERIAL

Facebook Twitter

Riksdagen en kort vägledning handlar om riksdagens roll i samhället. Här finns också en affisch över ärendegången från förslag till lag.Tecknade serier för de yngre om hur man kan påverka politiska beslut, demokrati och om samhällets inkomster och utgifter.

Film: En fiktiv dokusåpa som på ett humoristiskt sätt vrider och vänder på demokratibegreppet. Tre personer - Stuart, Maja och Birgit - är inlåsta i ett hus och måste lösa olika uppdrag tillsammans. Med uppdragen följer direktiv om vem som ska bestämma över gruppen - något som leder till konflikter.

Vad händer om en person ensam bestämmer över en grupp, eller i ett land? Och hur skulle det se ut om alla bestämde allting, utan att lyssna på någon annan? I varje avsnitt drar sig den konflikträdde Stuart tillbaka till toaletten för att fundera över hur det ser ut i Sverige och världen, både idag och förr i tiden, och ger oss inblickar i vad en diktatur är, hur yttrandefrihet fungerar, hur vi röstar i Sverige och vad det innebär att allas röst är lika mycket värd.
Samt tillhörande lärarhandledning.

Sveriges riksdag firar demokratin

Lilla Aktuellt tar upp valet 2018 inkl frågor kring lilla Aktuellts program. Demokrati ppt. Efter valet ppt. Valet ppt. Så funkar Sverige. Memory partiledarna 2018. Partiernappt. Nytt skolmaterial om demokrati – Serier i Undervisningen. “Skolan vilar på en demokratisk värdegrund, precis som vårt samhälle.

Nytt skolmaterial om demokrati – Serier i Undervisningen

Under hösten 2018 är det val i Sverige. För barn och elever är det viktigt att tidigt förstå och känna till vad demokrati innebär och vad det står för. Vi har tagit fram olika arbetsmoment där du som lärare kan arbeta med valprocessen tillsammans med dina elever. Vi önskar dig och dina elever ett kul och lärorikt arbete om demokrati!” Så inleder Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson den nya lärarhandlingen “Bamse och demokrati”. Allt material finns att ladda ner helt gratis här på vår hemsida.

Lärarhandledning Bamse och demokrati. Studiehandledning-Valrörelse. Evas Superkoll Säsong 2, del 9-12. Evas Superkoll Säsong 2, del 1-4. Politiska ideologier. Valskola med Marcus Oscarsson. Cid_1538723. Partier. Folkets främsta företrädare - Valspecial.

Spelet Rixdax med lärarhandledning

Recension av DeBattle - Politik och musik i en skön mix. Användningsområden Tankesmedjan tar ett nytt grepp på valrörelsen 2014 och lanserar en musikapp där de olika partiledarna får mötas i rap-battles.

Recension av DeBattle - Politik och musik i en skön mix

De har valt ut ett antal fraser och ord ur intervjuer och tal från vardera partiledare, 12 olika ljudspår per partiledare. Du skapar sedan fritt genom att välja mellan dessa ljudspår. Genom att välja auto-läget så kan du höra exempel på hur det kan låta. Låtarna du skapar kan du sedan dela med vänner. Appen är snygg med en enkel och tydlig grafik. Eleverna gillar appen och många laddar själva hem den.

Funktioner Välj mellan alla riksdagspartiers partiledareAutoläge eller skapa självMöjlighet att välja bakgrundsspårDirektlänk till Tankesmedjans ValportalDela din mix via till exempel mail, Facebook eller Twitter Undervisningens syfte Mu Undervisningen i musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla en musikalisk lyhördhet som gör det möjligt att i samarbete med andra skapa, bearbeta och framföra musik i olika former. Mu Skapa musik. Demokrati. I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag.

Demokrati

Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är på så sätt en mycket viktig del i den svenska demokratin. Vart fjärde år är det val till riksdagen och då ska medborgarna utse 349 riksdagsledamöter. De ska representera människorna i Sverige och ledamöterna ska se till att folkets vilja genomsyrar besluten som riksdagen fattar. Beslut som påverkar alla Riksdagen fattar beslut som påverkar hela samhället. Riksdagens arbete präglas av dess historia. Olika maktcentrum. Download 1407956873661.

Lpp demokrati:val. Expertbetyg: Så bra är partiernas valaffischer. CENTERPARTIET.

Expertbetyg: Så bra är partiernas valaffischer

Lena Lid Falkmans betyg: ”Närodlad politik tycker jag är ett rätt bra begrepp som de har använt tidigare. Det är också en hyfsad bild på Annie Lööf. Ännu en uppbyggnad med någon sorts motsats eller jämförelse. Det är ett tydligt budskap och man förstår att det är Centerpartiet.” CENTERPARTIET.Lena Lid Falkmans betyg: "Närodlad politik tycker jag är ett rätt bra begrepp som de har använt tidigare. MILJÖPARTIETLena Lid Falkmans betyg: ”MP har traditionellt haft bra valaffischer och de lyckas även i år. "MP har traditionellt haft bra valaffischer och de lyckas även i år.

MODERATERNALena Lid Falkmans betyg: ”Affischerna liknar KD:s. "Affischerna liknar KD:s. VÄNSTERPARTIET.Lena Lid Falkmans betyg: ”V:s affischer är inte så snygga eller sofistikerade. ”V:s affischer är inte så snygga eller sofistikerade. "V:s affischer är inte så snygga eller sofistikerade. FOLKPARTIETLena Lid Falkmans betyg: ”Här är det raka budskap om deras gamla käpphäst skolan. ”Det är de sämsta affischerna. 2_lattlast_RKL_webb.pdf. Valskola2014_provlas. Spela Demokrati eller diktatur?

6 sekunder sedan: Någon hade problem på nivå 1.

Spela Demokrati eller diktatur?

Nivå 1 som tog 26 sekunder. 17 timmar sedan: Någon fick alla rätt på nivå 2. Nivå 2 (Nivå 2) som tog 1 minut. 17 timmar sedan: Någon fick alla rätt på nivå 1. Nivå 1 som tog 1 minut. 22 timmar sedan: En elev fick alla rätt på nivå 2. 22 timmar sedan: En elev hade problem på nivå 2. Valet. Lilla Aktuellt skola. (Du har väl inte missat vår sändningstid?

Lilla Aktuellt skola

Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Många politiker har sagt att mer måste göras för att stoppa våldet, och Stefan Löfvén har lovat att polisen ska få mer resurser. Är det tryggt där ni bor?

I am eleven

FILMEN VEM BESTÄMMER, VALRÖRELSEN OCH POLITIK. MATERIAL. EVA OCH ADAM.