background preloader

Astrid Lindgren

Facebook Twitter

11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer. Ingen kunde skriva så självklara livsvisdomar på ett så klokt sätt som författaren Astrid Lindgren.

11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer

Hänt har valt ut hennes bästa citat. 1. ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Bröderna Lejonhjärta. Foto: SVT 2. ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Astrid Lindgren. 3. ”Jag har inget emot att dö, bara inte i morgon, jag har en del jag skall göra först.” Emil i Lönneberga. 4. ”Någon patriot har jag aldrig varit. Astrid Lindgren. 5. ”Man bör leva sitt liv så man blir vän med döden.” Via Giphy. 6. ”Jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser.” "Emil - Astrid Lindgren" tema. Astrid, Läsfixarna och Cirkelmodellen - en oslagbar kombination i ett språkutvecklande arbete. Äntligen har vi startat upp vårt fantastiska tema som skall sträcka sig långt in på vårterminen.

Astrid, Läsfixarna och Cirkelmodellen - en oslagbar kombination i ett språkutvecklande arbete

Eleverna fick för ett par veckor sedan vara med om att öppna en resväska med lite olika saker som tillsammans var ledtrådar som skulle leda fram till en person. I väskan fanns en flaggstång,en soppskål, en spik, en gris, en råtta, en polkagris och en ärta. Tillsammans kunde vi klura ut att dessa saker var hämtade från Astrid Lindgrens fantastiska värld. Fas 1 Efter att vi konstaterat att den person vi sökte var Astrid Lindgren såg vi två filmer om Astrid som person och författare. Då vi denna vecka introducerat lässtrategin att ställa frågor på text (Reportern) fick eleverna användning för den under filmen. Lektionstips – Högläsning och aktivitet MIO MIN MIO.

Detta skriver jag på uppmaning och en fråga om kommer från mitt utvidgade lärarkollegium, dvs, nätet.

Lektionstips – Högläsning och aktivitet MIO MIN MIO

Jag tänker uppehålla mig vid inledningskapitlet i Astrid Lindgrens bok Mio min Mio. Då jag vänt upp och ned på mitt hem för att hitta boken och inte gjort det måste jag använda mitt rika minne för att berätta vad jag har gjort och kan tänkas göra ur det första kapitlet ur Mio min Mio: Minns att högläsningen är en gåva. Gåvan är att då du läser levandegör du texten i rummet. Du artikulerar skriven text. Mio min Mio. Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade. Eleverna ställer frågor till karaktärerna i boken. Sagan om sagorna: Recension: Mio, min Mio - Astrid Lindgren. Jag tycker alltid att det känns lika konstigt att recensera klassiker.

Sagan om sagorna: Recension: Mio, min Mio - Astrid Lindgren

De är ju redan vedertagna, på något vis. Men jag ville ändå skriva lite om Mio, min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Jag börjar med Mio. Ni har säkert redan koll på handlingen, men jag drar den ändå: Bosse bor i en familj där han inte är önskad. Efter att ha läst (snart) 60 poäng litteraturvetenskap börjar det bli svårt att inte ständigt tolka och vara medveten om berättartekniker. I övrigt måste jag säga att det är en sån himla fantastisk bok. LPP om Astrid Lindgren klass 1-3. I Astrid Lindgrens världar på Klagshamnsskolan. Astrid Lindgren har satt tonen på ett kreativt temaarbete på Klagshamnsskolan.

I Astrid Lindgrens världar på Klagshamnsskolan

Böcker - My Site. Astrid Lindgren. Ingen sida om Astrid Lindgren skulle vara komplett om det inte gick att läsa lite ur böckerna.

Astrid Lindgren

Här laddar vi upp nya kapitel varannan månad för dig som älskar att läsa. Välkommen till Astrid Lindgrens fantastiska bokvärld – fast nu i din dator. Sunnanäng För länge sen i fattigdomens dagar var det två små syskon som blev ensamma i världen. Men barn kan inte vara ensamma i världen, någon måste de vara hos, och därför kom Mattias och Anna från Sunnanäng till bonden i Myra. ”Jag får visst aldrig mer något roligt i mitt barnaliv”, sa Anna och grät, där hon satt på mjölkpallen. ”Nej, här i Myra är alla dagar grå som sorkarna i lagårn”, sa Mattias. Astrid Lindgren. Astrid Lindgren. Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson den 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm, var en svensk barnboks-, sångtext- och manusförfattare.

Astrid Lindgren

Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Beräknad siffra 2010 för försäljningen av böcker är 145 miljoner exemplar och de har översatts till 95 språk. Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och skådespelaren Allan Edwall. Det har även producerats några utländska filmer och animeringar av Lindgrens böcker och noveller. Lindgren tilldelades ett stort antal nationella och internationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Astrid Lindgren kommer att överta Selma Lagerlöfs plats som motiv på den svenska 20-kronorssedeln från och med 2015. Astrid Lindgren. Pippi Långstrump. Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända litterära figurer och även namnet på den första boken om Pippi och hennes vänner, Tommy och Annika.

Pippi Långstrump

Pippi-böckerna finns översatta till 92 olika språk.[1] Pippi är en ovanlig flicka. Särskilt på 1940-talet, då böckerna kom ut, kunde hon upplevas som kontroversiell: Hon är världens starkaste, har fräknar och röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna, är ouppfostrad och har ingen livserfarenhet. Hon bor utan föräldrar i ett hus kallat Villa Villekulla tillsammans med sin prickiga häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson. Hon äter "krumelurpiller", hennes mamma är i himlen, hennes pappa Efraim Långstrump är kung på söderhavsön Kurrekurreduttön och hon har en kappsäck full med guldpengar.

Historia[redigera | redigera wikitext] Persongalleri[redigera | redigera wikitext] Kritik[redigera | redigera wikitext]