background preloader

Miljö

Facebook Twitter

En värld utan sopor. Vi köper 15 kilo textil per år och person. 4 kilo läggs i garderoben, 3 kilo lämnas till second hand och 8 kilo hamnar bland soporna.

En värld utan sopor

Resultatet är ett växande sopberg av kläder. Nästan hälften av dessa hade kunnat användas. Varför slänger vi kläder? Vi slänger för att garderoben blivit full, för att de inte passar eller för att de inte är på modet längre. På tio år har våra klädinköp ökat med nästan 40 procent, samtidigt som våra utgifter för kläder varit desamma. Hon vill göra skräp till högsta mode. I sin utställning Project Precious Trash återvinner textilkonstnären Johanna Törnqvist vårt skräp för att öka medvetenheten kring vår konsumtion.

Hon vill göra skräp till högsta mode

Hon har samlat skräp från fyra olika personer som konsumerat mycket av en specifik vara, för att sedan fotografera, filma och skapa kläder av resterna. – Modevärlden kan inte fortsätta som den gör idag, vi måste börja tänka annorlunda. Vi bör se över vår konsumtion, det handlar inte bara om att köpa, slänga, köpa, slänga - utan försöka återanvända och återbruka, försöka ärva kläder och material, sy om, säger textilkonstnären Johanna Törnqvist. Precisionen viktig Utställningen har redan visats i Göteborg och kommer finnas i Stockholm på Handarbetets Vänner Galleri fram tills den 17 september, för att sedan flyttas till Malmö. Miljönytta - Bättre för miljön. Bättre för affärerna.

MIDWAY : trailer : a film by Chris Jordan. Därför är det här trädet i svenska fjällen känt över hela världen. Om man åker långt in i Fulufjällets nationalpark i Dalarna kommer man till slut till ett ensamt träd som ser ut att falla ihop vilken sekund som helst.

Därför är det här trädet i svenska fjällen känt över hela världen

Men sanningen är att just det trädet blivit känt över hela världen. Anledningen? Det är den här planetens äldsta träd och har funnits i 9 500 år. Trädet, som fått namnet Old Tjikko, upptäcktes av geologen och professorn Leif Kullman år 2004. Tester visade att trädet är omkring 9 500 år gammalt. Jag går hellre naken. Varm utan fleece. Fleecetröja allvarligt miljöhot i Östersjön. Mikroplaster i Östersjön är ett större problem än vad forskarna hittills har trott.

Fleecetröja allvarligt miljöhot i Östersjön

Reningsverken kan inte fånga upp dem. När du tvättar en fleecetröja åker 1.900 små plastpartiklar ut i sköljvattnet. Marin nedskräpning är ett stort miljöproblem. Hundra miljoner ton sopor hamnar i havet varje år, och den vanligaste är plast. "Dina kläder dödar oss" Hundratusentals människor dör i industrin som gör att du kan köpa billiga t-shirts.

"Dina kläder dödar oss"

I nästa vecka kommer en ny dokumentär om klädindustrins konsekvenser med titeln "The True Cost". Många drabbade får synas i filmen, såsom barn med missbildningar efter att deras föräldrar jobbat med bekämpningsmedel i Indiens bomullsindustri, familjer som förlorade nära och kära när Rana Plaza-fabriken kollapsade i Bangladesh och boende längs de indiska floder som klädindustrin fyllt med kemikalier. Det skriver CNN. Tyg som renar vatten - Nyheter. Att rena vatten genom att fästa fotokatalytiska partiklar på tyg – eller att låta en svamp växa på tyget.

Tyg som renar vatten - Nyheter

Båda teknikerna ingår i det projekt kring vattenreningsteknik som utvecklats inom Smart Textiles på Högskolan i Borås. Nu får projektet ca 2 miljoner i verifieringsmedel från Vinnovas satsning VinnVerifiering. – Nu får vi en rejäl chans att ta nästa steg och testa och produktifiera den textilt baserade vattenreningstekniken, säger Nils Krister Persson, föreståndare för Smart Textiles Technology Lab och forskaren bakom tekniken. BOMULL. 1.

BOMULL

Bomull är ett släkte med många olika arter – mellan 20 och 50, beroende på hur man räknar. Fyra av dessa sorter odlas, och de två amerikanska arterna Gossypium hirsutum och Gossypium barbadense står för 90 procent av världens produktion.2. I Europa odlas en del bomull, men i stort sett bara i Spanien och Grekland.3. Modehysteri föder stora miljöproblem. Våren är här.

Modehysteri föder stora miljöproblem

I klädbutikernas skyltfönster visar välklädda skyltdockor upp det senaste modet. Rosa, blått, lila. Den gråbeiga tiden verkar vara förbi och det är starka, klara färger som gäller. Vi handlar kläder som aldrig förr. Sammanlagt spenderar svenska folket 30 miljarder på kläder varje år. Runt hälften av världens textilproduktion utgörs av bomull.

Fleecetröjan förorenar haven vid tvätt. Kundanpassade LED-armaturer upp till 3000W för industri- och kontorsfastigheter Har ni speciella krav eller önskemål på ljusspridning, EMC, IP-klassning, kabellängder mm?

Fleecetröjan förorenar haven vid tvätt

Klicka här för att se vårt grundutbud och kontaktuppgifter. Välkomna ! Vår nya TDR radar finns i flera utföranden. Fleecekläder orsakar utsläpp. – Fleeceplagg avger en massa små plastfragment.

Fleecekläder orsakar utsläpp

Farlig mikroplast driver runt i Östersjön - Tidningen Extrakt. Det talas om mängder av plastskräp ute i de stora världshaven – men hur ser det egentligen ut i svenska vatten? Nu har forskarna börjat undersöka våra egna kuster och hav – och de första resultaten är nedslående: det visar sig att även svenska hav fylls med plast i snabb takt. – Först ser man bara en fin sandstrand, men när man tittar lite närmare så är det en stor del av sandkornen som är av plast. Stränder täckta av sopor. Naturskyddsföreningen. Fem frågor om plast 1.

Nyligen larmade forskare om att fleecekläder sprider mikroplaster i miljön – hur farligt är det? Fleeceplagg som tvättas i maskin släpper ifrån sig mängder av små mikroplastpartiklar. De är inte farliga för människan, men de går rätt igenom reningsverken och hamnar till sist i sjöar eller havet. Kläder av fleece förorenar haven. Nu varnar forskare för att partiklarna kan ha större effekt i haven än man tidigare trott. – Det blir ganska mycket partiklar, om man tänker på att det bor 85 miljoner människor i Östersjöns avrinningsområde. Om alla de tvättar något fleeceplagg blir det stora mängder som hamnar i havet, säger Jan-Erik Bruun, forskare och marinbiolog på Finlands miljöcentral. Eftersom partiklarna är för små för att kunna fångas upp i reningsverken går de rakt ut i havet via avloppen. Väl i vattnet blir de mat för djurplankton, som inte kan skilja partiklarna från deras naturliga föda, växtplankton.

Fleecekläder orsakar utsläpp i hav. Sex flickor som har bott på Ersta flickhem de senaste åren har sålt sex under tiden på HVB-hemmet. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Flickorna berättar att män har stämt träff och plockat upp flickorna i bilar på en parkering nära behandlingshemmet. Bomull kan göra mer skada än fleece. Fleecetröja allvarligt miljöhot i Östersjön.

Plast i havet stor miljöbov - P4 Göteborg. Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar. Åttio procent av skräpet i havet kommer från land. Mikroplast: Det dolda hotet i havet. Plasten gör havet till soptipp. Plast och engångsförpackningar har ­bidragit till att göra haven till gigantiska sophinkar. Han är 20 år och har uppfunnit en metod som rensar haven på plast. Nu testas projektet i Japan. Bildningsbyrån - tyg och otyg: Damm dammigare dammigast.