background preloader

Maisons bioclimatiques

Facebook Twitter

Ancient Party Barn, Kent | RIBAJ. Evoking the pleasure of a transforming toy Liddicoat & Goldhill for John Sinclair Contract value: Undisclosed GIA: 2250m2 This project is a sheer delight. Designed as a country retreat and design studio, the space offers more than meets the eye: the aircraft hangar opening gear that jacks up the bottom half of the end elevation to reveal windows and create a covered shelter; the massive doors that open on castors to reveal the counterbalanced pivoting window and winding gear; the stair wrapped around a brick chimney flue.

The project has a crafted feel of times gone by while evoking the pleasure of a transforming toy. See other winners in the RIBA Regional Awards 2015 – South East. Chontay House / Marina Vella Arquitectos. Architects: Marina Vella Arquitectos Location: Antioquia District, Peru Area: 135.0 m2 Project Year: 2014 Photography: Gonzalo Cáceres Dancuart Project Manager: Marina Vella Construction: Oswaldo Cajañauta Facilities: Peter Aranda Technical Drawing: Carolina Neuhaus Landscape: Vivero 4 estaciones Interior Design: Macarena Belaunde From the architect. Site The project is located in a 5,800m2 rural plot south-east of Lima, 40.5 km from the road that borders the Lurin River from Lima to Huarochiri. The road that leads to the site is surrounded by a beautiful landscape where stone, wood, clay and local flora stand out. The irregular site is 70 meters higher than the River area, becoming a great natural balcony of the mountains/valley and the lush vegetation surrounding it Program Main design ideas -Respect the environment and become part of it; the two volumes are elements in harmony with the environment, each can be surrounded and therefore loose the front-back effect.

Landscape. RSHP Adapts Jean Prouvé’s 6x6 Demountable House for Design Miami/Basel 2015. Jean Prouvé’s 1944 design, the 6x6m Demountable House has been adapted by Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) for Design Miami/Basel 2015 at the Galerie Patrick Seguin. Originally designed to rehouse war victims in Lorraine, France, the Demountable House was built entirely of wood and metal, and could be transported and assembled by two people in a day.

The new adaptation, led by Ivan Harbour of RSHP, is reimagined as a holiday retreat, complete with a bathroom and kitchen pods and service trolleys providing hot water and solar energy. Read more about this adaptation after the break. Prouvé’s “constructional philosophy” of architecture prioritized functionality and fabrication, creating a unique aesthetic focusing on the two ideals. The original design was meant to be easily shipped and assembled to rehouse war victims in villages ravaged by bombs in 1944. RSHP’s adaptation creates a connection to each pod by replacing six of the original wooden panels. MA of Wind / Ryuichi Ashizawa Architect & Associates. Architects: Ryuichi Ashizawa Architect & Associates Location: Naha, Okinawa Prefecture, Japan Area: 84.0 sqm Year: 2011 Photographs: Kaori Ichikawa Structure: RC Structure Engineer: TAPS structural engineering office Construction: Daichi construction office Site Area: 210.96㎡ Total Floor Area: 109.13㎡ From the architect.

Okinawa is a beautiful Japanese southern island where it’s possible to appreciate many beautiful natural scenes. The strong solar radiation and typhoons are the only phenomena that makes it unpleasant. We proposed a better dwelling using natural energy without mechanical equipment. Wind comes through and inside the room by vent which are set on first and second floor slab. In the past in Okinawa, an aqueduct and is water was used frequently by the people in their daily life. With this project, we proposed a better dwelling and environment that adjusts to the unique and severe climate of Okinawa. Slice / Saunders Architecture. Architects: Saunders Architecture Location: Haugesund, Norway Area: 15.0 sqm Year: 2014 Photographs: Bent René Synnevåg From the architect.

As a consequence of the global economic recession and increase of centralization, architects worldwide take on the challenge of designing small houses. The design ideas are often proportionally inverted by the sizes. A small building on just 15m2 is just as likely to give the architect a pleasurable task than a ginormous building on 5000 m2. «How can we get the most out of this project?» Artists sometimes work on the architects’ court, and sometimes architects work in the intersection between art and architecture. «Slice» describes the little house Todd Saunders drew in a small garden in Slåttevik just outside Haugesund in Norway. The fundamentals for this house are: it has to be a lovely place to spend an afternoon, spend a night, and a a good place to start the day.

Text: Tone Rønning Vike. The Mill — WT Architecture. Summer House in Dalarna / Leo Qvarsebo. Architects: Leo Qvarsebo Location: Västerbyn, 770 70 Långshyttan, Sweden Developer: Leo Qvarsebo, Mattias Granwald, Robobygg AB Area: 90.0 sqm Year: 2014 Photographs: Courtesy of Leo Qvarsebo Construction: Catherine Carrick, Konkret AB Carpenters: Leo, Elias, Robert, Hanna, Karl, Linnea, Mattias Granwald, Tobbe, Pappa From the architect. The requests in this project are obvious yet challenging: Cooking outdoors and indoors. A quiet reading area and a bedroom beneath the stars. All three requests has each been associated with a bay window and then superposed under a roof that turns into a terrace in front of the house.

In total there are 8 rooms including two huts, three terraces, 8.5 meter ceiling on a total surface of about 85 sqm. The project is struggling with an almost contradictory problem; the plot is almost too simple. The house is a bit like a treehouse for adults. The house is made of wood from inside to the outside. Recreation House Near Utrecht / Roel van Norel + Zecc Architecten. Architects: Zecc Architecten Interior Designers: Roel van Norel Location: Utrecht, Netherlands Year: 2014 Photographs: Stijn, Courtesy of Roel van Norel Contractor: Casco: Bert Oostenbruggen. Finishing And Interior: Roel van Norel From the architect. In the rural area north of Utrecht a compact recreation house has been realized. The house is constructed in wood and opens its façade with window shutters towards the green garden.

The design has been realized by a special collaboration between Zecc and interior designer Roel van Norel. The house has replaced an existing garden house, which foundation is reused and its existing contours were the starting point of the new house. The refinement of this cottage is in the asymmetrical head design, detailing and interior. The horizontal slats of the shutters continue into the cladding of the cottage so that when the shutters are closed the house gets a closed character. The structure consists of four girders with a rafter. Black House Blues / Studija Archispektras. Architects: Studija Archispektras Location: Kulautuva, Lithuania Architect In Charge: Aidas Kalinauskas, Ignas Kalinauskas, Vaidas Tamošiūnas Manufacturers: Wienerberger Area: 170.0 sqm Year: 2014 Photographs: Juozas Kamenskas From the architect. A man and his wife always loved to listen to the blues. A lot of blues. Loud – most of the times. And there could be no better place for their obsession than a forest.

Family wished for a high central living space through which melancholic music would fill their home and reach every room. They would be picking boletus for dinner in their front yard and let the wild nature thrive right into the kitchen. House SPI / Spado Architects. Architects: Spado Architects Location: Carinthia, Austria Project Managers: DI Hannes Schienegger and Arch DI Harald Weber Area: 161.0 sqm Year: 2013 Photographs: Kurt Kuball Structural Consultant: Kastner ZT GmbH Site Area: 3467 sqm From the architect.

The expressive silhouette of the contour building. The property on which the building stands is situated around 1100 m above sea level on the Saualm in the Görtschitz Valley in Carinthia. The contractor wished for a new interpretation of an Alpine farmhouse, a contemporary interpretation of rural architecture. The two-storey building is designed as a base in solid construction with an overlying timber frame construction. The ridge of the roof runs from north to south. The projection of the upper floor to the south creates a covered patio on the ground floor and a covered outer area upstairs, which also acts as a sunshade towards the south for the full-surface glazing of the separable living room on this level.

Black House Blues / Studija Archispektras. Cabin Laksvatn / Hamran/Johansen Arkitekter. Architects: Hamran/Johansen Arkitekter Location: Tromsø, Norway Architect In Charge: Lars Hamran Consultants: eStatikk AS Area: 50.0 sqm Year: 2014 Photographs: Ivan Brodey, André Severin Johansen From the architect. The site is at the edge of the Lyngen peninsula in Troms, Northern Norway, surrounded by a dramatic alpine landscape. The near surroundings consist of dense forest, yet the topography allows for spectacular mountain views in nearly all directions. The program was to make a retreat for a large family with a total of 9 beds, within a modest budget frame. It was early in the process decided to limit the net floor area to 50m2, since cabins above this size triggers several technical demands according to norwegian building code.

The solution was to make use of areas under a pitched roof that due to its low ceiling height does not count as floor area. An additional double bed is on the ground floor bedroom. All interior walls are clad with knot free pine panel. FRAPN02_CARR_2013_1.pdf. Arba : Sihem Lamine et Jean-Baptiste Barache, Architectes. Programme Hélios Bio-Espaces une alternative pour habiter demain. Les archives de l'écohabitat Programme Hélios Bio-Espaces Article n° 2 Publié sur le site en 2011 Les archives de l'écohabitat Thème : Programme Hélios Bio-Espaces : Une alternative pour habiter demain !

Sujet : Un système global intégré : Le hameau Hélios BIO-ESPACES consomme peu d'énergie et produit celle qui lui est nécessaire. Il respecte et préserve l'environnement, assure santé, confort et qualité de vie à ses occupants. L'idée est de créer un lieu organisé autour… Imaginons un quartier écologique en copropriété coopérative… Définissant des espaces où il fait bon vivre, où l'on se porte bien, sain et confortables, modulables à volonté, sans contrainte de maintenance excessive.

Constitué de volumes faciles à chauffer en hiver et qui restent frais en été grâce à leur architecture économe en énergie dont la formalisation bioclimatique, l'isolation et les déperditions sont contrôlées. Sa conception bioclimatique garantit une faible consommation énergétique globale. POUR QUI CONSTRUIRE SAIN ? Hopetel: Transitional High-rise Housing. Honorable Mention 2011 Skyscraper Competition Asaf Dali United States As a result of the recent deteriorating economy and rising unemployment, homelessness is among the most pressing issues faced by US cities.

Following the housing market crash, “tent cities” (makeshift shelters set up by people who have lost their homes) have been popping up all over the country. It is a time where the poverty rate is at a record high, and in many cities unemployment is in double-digits. This project proposes a transient solution to accommodate growing numbers of citizens who have lost their houses to foreclosure. The main idea is to create an environment that will provide a stable ground during the search for a steady income and a permanent home.

The spatial organization of the project promotes social interactions between the residents and strengthens their feeling of safety and security in their current situation. -> EVOLO SKYSCRAPERS 2 - Limited Edition Book. Space Elevator // Gabon on Behance. Smart student units - Tengbom. Share Client Co-operation between AF Bostäder & Martinsons Year of Commission 2013 City Virserum and Lund A student unit of only 10 square meters is currently exhibited at the Virserum Art Museum in the county Småland, Sweden. Tengbom Architects has designed a student unit for students which is affordable, environmental-friendly and smart both in terms of design and choice of materials. To successfully build affordable student housing requires innovative thinking and new solutions.

The exhibit is open to the public until the 8th of December. Photographer: Bertil Hertzberg. Dwelle Micro Home… | suzidarbyshire. Dwelle Micro Home… Posted by suzidarbyshire on May 15, 2011 · 1 Comment Whilst researching affordable, adaptable houses I came across Manchester based company Dwelle. This company is an architectural practice which have designed solutions for affordable, adaptable houses, which have also recently won ‘small house of the year’ award at the British home awards for their micro-buildings. They have designed four different sized structures, all of the same style which can become micro homes, playrooms, offices, gyms, guest accommodation, a garage or even a beach hut.

But they have also designed ‘bolt on’ features which mean you can easily add additional bedrooms, room modules or even verandas. The smallest dwelling is the beach hut, which can be constructed for an estimated £15,000. The second dwelling is the timber clad office, which is the smallest version of the timber frame buildings at £20,000. The structures can easily be constructed with 5 simple steps: Like this: Like Loading... Underground Wave House with Wildflower and Herb Exterior. Like this article? Share it: How's this for a rooftop garden house? French architect and designer Patrick Nadeau looked underground, so to speak, for this unusual home near Reims, France. Well, it's not totally underground per se - it takes shape as a hump, featuring a curved roof that's covered by a carpet of plants and wildflowers which give it that wonderful "underground" look and feel.

The house is dubbed La Maison-vague, which translates to "wave house" in response to its undulating shape. Nadeau enlisted the aid of Pierre Georgel from landscape design firm Ecovegetal on the plant plan which combines herbs like thyme and lavender with sedums, grasses and various other perennials. We love this unique, ever-changing exterior! Apart from its obvious aesthetic attributes and natural connection to this rural setting, the layer of plants also provides thermal insulation to the house. It's a fine line between nature and architecture. The interior, like the exterior, is simple. House Built into a Hill. Eco-Friendly House Study With Walls Of Packed Straw. Wood Shingled Austrian Mountain House with Sloped Walls. House No.7 / Denizen Works. Oarna Project. Ecoconstruction.

Visite d'une maison architecte BBC bioclimatique à ossature bois. Dossier : le bioclimatisme et la construction bioclimatique à la loupe. Vetsch Architektur. 11 Tiny Houses That Will Make You Want To Live A Simpler Life.