background preloader

Főző Attila anyagai

Facebook Twitter

Tanulás web, kettő, három… Kilépőkártya. Ahány tanóra, annyiféle befejezés.

kilépőkártya

Az óra vége telhet összegzéssel, visszatekintéssel, értékeléssel, de van olyan ismerősöm, aki hallotta, hogy valaki látott olyan embert, aki olvasta, hogy nagyon távoli országokban néha: az óra végén a tanulók egyszerűen csak elrohannak,a tanár még gyorsan lead egy adag “anyagot” a csengetés ellenére is,a tanulók és a tanár is örül, hogy vége az órának,a tanár nagyon gyorsan házi feladatot ad,kellemesen befejeződik az óra minden további nélkül. A “kilépőkártya” mint módszer nem gyakran jelenik meg a hazai tanórákon, ha pedig igen, akkor inkább papíron.

A tanóra záró akkordjaként azonban egy olyan eszközről van szó, ami kiválóan segíthet abban, hogy az óra alatt felépült “szerkezetek” nem omoljanak össze (azonnal). A kártya segít összefoglalni, rákérdezhet a legérdekesebb vagy a legnehezebb témára és kérdéseket tartalmazhat, amit a diák tesz fel a tanárának. A visszajelzésekhez használhatunk elektronikus űrlapokat (pl. Kedvelem ezt? Kedvelés Betöltés… Digitalizáció. Két évtized is eltelt már azóta, hogy a technológiai eszközök az iskola, a tanítás és a tanulás világában valós szereplőként jelentek meg (nem előzmények nélkül).

digitalizáció

Azóta is minden évben hallani, hogy „a számítógép a jövő az oktatásban” (nem jó hallani ezt, hanem inkább kellemetlen). A pedagógiához majdnem annyian értenek, mint a focihoz, így mindenkinek vannak történetei arról, hogy az iskolában hogyan használják az informatikai eszközöket. Maradjunk talán annyiban, hogy a drága eszközök nem mindig úgy teljesítik a küldetésüket, ahogyan (pedagógiai) álmodóik elképzelték. Olykor olyan, mintha méregdrága űrhajókkal gurulnánk a macskaköves utakon… Egy Ruben R. Első szint: Helyettesítés Az első lépés az, amikor a technológia egy hagyományos eljárást helyettesít (substitution) anélkül, hogy merőben új lehetőségekhez jutnánk. Második szint: Kiterjesztés Ezen a szinten olyan oktatási alkalmazásokra kell gondolni, amelyeknél a technológia megjelenése valami plusz lehetőséget, funkciót is hozzáad. K.o.m.p.o.s.z.t. Azt, hogy mi is a digitális kompetencia, időről időre megkérdezzük, valamint el is kell magyaráznunk, mert sokan vannak, akik csak hírből ismerik.

k.o.m.p.o.s.z.t

Valamiért ez nehezen változik. Maga a kompetencia is összetett, hiszen a tudás, a készségek és az attitűd alkotnak egységet. Ha csak az egyiket gondozzuk, a siker nem lesz maradandó. Miként a technológia és lassan a társadalom is, a digitális kompetenciáról alkotott elképzelés is változik, fejlődik. A digitális kompetenciának több értelmezése is van, kezdve a jó ör eg Calvani-féle megközelítéssel, amely még 2008-ban jelent meg és egyszerűsége volt az egyik erőssége.

Az UNESCO az információs műveltséget az információs társadalom sarokpontjaként és alapvető emberi jogként értelmezte már a 2005-ös Alexandriai Nyilatkozatban. A DigComp első változata 2013-ban jelent meg (Anusca Ferrari munkája) mint a digitális kompetencia megértésének és fejlesztésének Európai keretrendszere. DigComp 1.0 területek DigComp 2.0 területek Kedvelem ezt? K.o.m.p.o.s.z.t. Két évtized is eltelt már azóta, hogy a technológiai eszközök az iskola, a tanítás és a tanulás világában valós szereplőként jelentek meg (nem előzmények nélkül).

k.o.m.p.o.s.z.t

Azóta is minden évben hallani, hogy „a számítógép a jövő az oktatásban” (nem jó hallani ezt, hanem inkább kellemetlen). Tananyag. Az OER (Open Educational Resources, magyarul Szabad/Nyílt Oktatási Tartalmak) megnevezést az UNESCO 2002-ben vezette be, akkor elsősorban a felsőoktatási tartalmakra fókuszálva, de a fogalom valójában a nyílt forráskódú vagy szabad szoftverek mintájára jött létre.

tananyag

Tíz évvel később, 2012 júniusában került sor az UNESCO OER világkongresszusra, amelyen Magyarország részéről a Sulinet, mint a hazai OER képviselői vettek részt, köztük jómagam. Többféle definíció is létezik arra, hogy egy tartalom mikor tekinthető OER-nak. Ezek azonosak abban, hogy ingyenesen elérhető oktatásra és tanulásra használható tartalomra vonatkoznak. Az eltérés abban mutatkozik, hogy milyen mértékű felhasználást tesznek lehetővé a felhasználó számára, de az újrafelhasználás és a megosztás mindegyikben szerepel. OER típusú tartalom egy egyszerű feladatgyűjtemény vagy tankönyv is lehet, de az információs technológia sokat tehet hozzá a másolás, terjesztés tekintetében.

Kedvelem ezt? Kedvelés Betöltés… K.o.m.p.o.s.z.t. Két évtized is eltelt már azóta, hogy a technológiai eszközök az iskola, a tanítás és a tanulás világában valós szereplőként jelentek meg (nem előzmények nélkül).

k.o.m.p.o.s.z.t

Azóta is minden évben hallani, hogy „a számítógép a jövő az oktatásban” (nem jó hallani ezt, hanem inkább kellemetlen). A pedagógiához majdnem annyian értenek, mint a focihoz, így mindenkinek vannak történetei arról, hogy az iskolában hogyan használják az informatikai eszközöket. Maradjunk talán annyiban, hogy a drága eszközök nem mindig úgy teljesítik a küldetésüket, ahogyan (pedagógiai) álmodóik elképzelték. Olykor olyan, mintha méregdrága űrhajókkal gurulnánk a macskaköves utakon… Egy Ruben R. Első szint: Helyettesítés. Security Check Required. Attila Főző PhD (attilafozo) Se requiere un control de seguridad. Security Check Required. Novák Károly (@novakkaroly71) Tanárblog Iktaziskolában.

Security Check Required. Security Check Required. Se requiere un control de seguridad. Se requiere un control de seguridad. Mars-program magántanulói csoport. Mars-program magántanulói csoport. Mars-program magántanulói csoport. Biztonsági ellenőrzés szükséges. Digitális Témahét - Formatív értékelés /M-learning - webinárium. Magyar 3 evf olvasas csodas targyak csodas allatok.