background preloader

Dr Glas

Facebook Twitter

FULLTEXT03. Doktor-Glas-Revisited_JanaAleksicMaster. FULLTEXT01. Mitt möte med Doktor Glas - OBS. Jag bodde i annexet på en sjuttonhundratals trävilla, ett vackert hus vars ägare var ett ytterst vänligt och kultiverat par.

Mitt möte med Doktor Glas - OBS

Jag hade fått tillstånd att botanisera i deras bokhyllor. Det var mitt första år i Sverige. Jag kunde inte mycket svenska. Så när jag letade efter något att läsa var enkelheten i språket ett av de viktigaste kriterierna. 100-åringen som fortsätter lösa mord. För några år sedan handplockades den prisbelönta deckarförfattaren Sophie Hannah av Agatha Christies släktingar i syfte att återuppliva den fåfänga detektiven Hercule Poirot. 2014 kom boken ”Monogrammorden”.

100-åringen som fortsätter lösa mord

Poirot hade återuppstått under Hannahs penna, 38 år efter Agatha Christies död. Och reaktionerna var spretiga. DN:s Lotta Olsson tyckte att Sophie Hannah borde ha hållit sig till sina egna deckare och frågade sig om ”Monogrammorden” var en ”gräslig karikatyr av någon som alltid har avskytt Poirot?”. Gone Girl- författaren Gillian Flynn däremot var ”lycklig över att se Hercule Poirot i så goda händer”. Det är förstås en omöjlig dräkt att fylla – att förvalta Agatha Christies litterära arv. Det sägs att klassikernas teman är eviga. Sverige har ett eget exempel i form av Millenium-serien. Hercule Poirot och Mikael Blomkvist kan fortsätta att lösa nya brott i sekler framöver. Det är en framtidsspaning som också är en återgång. Att knycka är att skapa: intertextualitet, cover och kärlek - OBS.

Fröken Agda Eriksson i småskolan läste min uppsats högt för alla skolbarnen.

Att knycka är att skapa: intertextualitet, cover och kärlek - OBS

Lena har skrivit så bra, tyckte fröken och såg snäll ut. Särskilt Lenas inledning: ”Jag vet inte hur julen börjar på andra ställen, men här hos oss kommer julen den dan när vi bakar pepparkakor.” Jag rodnade. Recension: Gregorius - Ohlsson; Bengt. En dramatikers dagbok 20132015 Lars Noréns ”En dramatikers dagbok” har nu nått sin tredje del, en tegelsten liksom de tidigare, strikt formgiven av Nina Ulmaja.

Recension: Gregorius - Ohlsson; Bengt

Den 1 september 2013 skriver han: ”Min dagbok är inte ett projekt”. Det är rimligt att han säger så, för projekt har mål och något mål med Noréns amalgam av allt upptänkligt är svårt att hitta. LKT0614s1131 1133. Hjalmar Söderberg: ”Doktor Glas” När jag mötte min första hustru förklarade hon att hon hade en regel vad gällde män.

Hjalmar Söderberg: ”Doktor Glas”

De fick inte ha många Hjalmar Söderberg-böcker i bokhyllan. Då var de, det hade hon lärt sig den hårda vägen, känsliga men veliga typer, attraktivt blyga depprockare som till sist blev outhärdliga i sitt vankelmod och sitt tvivel på sina känslor. Jag nickade, fast jag själv haft Söderbergs ”Förvillelser” i fickan när jag gjorde den långa tågresan till det kustartilleriförband i Karlskrona där det var meningen att jag skulle göra lumpen. Doktor Glas 10 år senare - om att ändra förutsättningarna för att säkerställa god förståelse.

Så här när jag sitter begravd under drivor av nationella prov (varje år den här tiden ifrågasätter jag min ämneskombination - svenska och engelska på en mindre skola ger många olika nationella prov att rätta) sitter jag och tänker tillbaka på ett lyckat projekt i svenska 3 tidigare under läsåret.

Doktor Glas 10 år senare - om att ändra förutsättningarna för att säkerställa god förståelse.

Vi läste Doktor Glas tillsammans, och arbetet skulle landa i en ovanligt lyckad examination. Gruppen jag läste romanen med består av elever från både yrkesprogram och högskoleförberedande program, och läsvanan hos eleverna är väldigt varierande. Vi påbörjade arbetet med att fundera kring om det någonsin kan vara rätt att döda någon. Det är en intressant fråga, för instinktivt svara de flesta "nej" på den frågan, men när jag sedan lägger till information som: dödsstraff, dödshjälp, eller, varför inte att mörda den som har hållit en fånge i tjugo års tid, ja, då går svaren isär lite mer. Grupperna filmade sina reportage och resultatet blev fantastiskt! Klassiker: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Doktor glas uppgifter. Doktor Glas (1942) Doktor Glas av Hjalmar Söderberg (1905). Del 1.

Doktor glas. Svenska för gymnasiet: Svenska 3. Under den här fliken hittar du innehåll och uppgifter för kursen svenska 3.

Svenska för gymnasiet: Svenska 3

Givetvis kompletteras kursen genom undervisning, genomgångar, diskussioner, filmer, småuppgifter och annat, men här finns ett grundläggande underlag för kursen. Observera att du lämnar in dina uppgifter genom att dela mapp och dokument med mig på Google Drive. Läs mer om detta under fliken "Hem". ______________________________________________________________________Bilden av Malmö Vilken bild av Malmö förmedlas via massmedia och människor från andra ställen? Uppgiften är att skriva en utredande text på 600-800 ord.

Glöm inte att hänvisa till källor och använda referatmarkörer! Genomförande A) Vi tittar på Bilden av Malmö från Uppdrag granskning och avslutar med en diskussion. B) Ni läser Kristian Lundbergs text i Sydsvenskan, "Ofrihet råder i Malmö". C) Läs också Eskil Fagerströms text i Sydsvenskan, ”Det händer inte i Lund tänker jag - och mår illa” (Googla). D) Vi diskuterar ämnet utifrån källorna. SV3 Uppdrag: Argumenterande försvarstal. Att lära att lära – om Doktor Glas, ett försvarstal och retorisk kompetens – Strategier för lärande. En av skolans viktigaste uppgifter är att lära eleverna att lära!

Att lära att lära – om Doktor Glas, ett försvarstal och retorisk kompetens – Strategier för lärande

Denna uppgift betraktas som en viktig nyckelkompetens, och jag måste i varje kurs och varje klass ge eleverna möjlighet att reflektera kring och organisera det egna lärandet. Denna reflektion bör inte enbart ske efter att eleven har producerat en “produkt”, eller slutfört ett “moment”, utan även under tiden. Som lärare bör jag tydligt synliggöra vilka mål och förväntningar jag har med en viss uppgift. Intertextualitet, spotify-listor och läsupplevelser – Strategier för lärande. Läsupplevelser Ett syfte med svenskundervisningen på gymnasiet är följande: ”Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar.

Intertextualitet, spotify-listor och läsupplevelser – Strategier för lärande

Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.” (Skolverket)