background preloader

Reportage

Facebook Twitter

REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland. "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud.

REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland

" Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. Att skriva reportage - för elever. Publicerad: 10 augusti 2012 Vad är ett reportage?

Att skriva reportage - för elever

Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. Hur skriver man en ingress?

En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. De flesta journalister börjar med att skriva ingressen. I en ingress är språket extra viktigt. En ingress bör inte vara särskilt lång. Vad ska reportaget handla om? Exempel på reportage. Träning för att rädda liv Det är ett tufft jobb de har, brandmännen på Solna brandstation.

Exempel på reportage

De tränar hårt varje dag och måste hela tiden vara beredda att rycka ut på larm. – Men det är roligt också, säger praoeleven Hanna Granström. Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Bara några få människor passerar förbi i snålblåsten och alla verkar ha bråttom. Hanna Granström går i 8:an i Hallonbergsskolan och är en glad tjej med många järn i elden. . – Jag tyckte det skulle vara roligt att prova på något annorlunda som man inte får var med om annars. Och nog har hon fått prova på annorlunda saker alltid.

. – Tyvärr fanns det inga små torrdräkter så jag blev väldigt blöt, säger Hanna med ett leende på läpparna. Solna brandförsvar består av 4 skift. . – Brandmännen tränar varje dag, både kondition och styrka för att orka med allt som krävs när de kommer till en brand, säger Hanna. Kurs8. Den sanna bilden av familjelivet. På Facebookgruppen "Family Living - the true story" lägger medlemmarna ut ocensurerade bilder från den kaotiska vardag som många föräldrar känner igen sig i men få pratar högt om.

Den sanna bilden av familjelivet

Nu har delar av innehållet också blivit bok. I "Orka torka" skildras dammråttor och tvättberg med värme och humor. Foto: Lotta Sjöberg – Välkommen hem till mig. Så här ser det ut i verkligenheten. Serietecknaren och illustratören Lotta Sjöberg öppnar ytterdörren och visar in i familjens hall i egnahemsvillan i Hägersten. Här trängs skor, ytterkläder, hjälmar, leksaker, mössor och alla andra prylar som man hittar hos en helt vanlig småbarnsfamilj. Och det var detta som Lotta Sjöberg ville skildra när hon för några år sedan började fotografera sitt hem. – Jag kände att jag blev så irriterad på alla dessa inredningsreportage vi matas med hela tiden.

Just då hade Lotta och hennes familj översvämning i källaren och det fattades luckor på skåpen i köket. – Vi hade precis flyttat hit och allt var ganska kaotiskt. REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland. Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi! Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi!

De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Talibanerna sköt mig – men de kan inte tysta mig! Bara 16 år gammal nominerades Malala till Nobels fredspris, för sin kamp för flickors rätt till skolgång i Pakistan. Det krävs mod och styrka att våga ta ställning för sådant i ett land där talibanerna verkar. Det var en alldeles vanlig tisdagseftermiddag för 16-åriga Malala. Plötsligt bromsade fordonet in, det hördes röster och en ung man uppenbarade sig. Han höjde sitt vapen och sköt. Den 16-åriga flickan segnade livlös ner på golvet medan förövaren hastigt försvann. Men terroristerna förlorade. Pappa Ziauddin har i intervjuer berättat hur han tidigt förstod att Malala var ”väldigt speciell”.

Repotage2. Checklista reportage.pages. Folket från tunnlarna. De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar.

Folket från tunnlarna

De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Många är romer, deras liv en följd av den forne diktatorn Ceausescus barnhemspolitik. Utanför järnvägsstationen Gara de Nord i centrala Bukarest sitter en flicka i morgonrusningen och kissar. På busshållplatsen ett par meter bort väntar välklädda huvudstadsbor med rykande kaffemuggar i händerna, runt omkring skyndar stressade resenärer för att hinna med sina tåg. Ingen verkar heller lägga märke till det öppna brunnslocket i trottoaren alldeles intill. Flickan heter Andreea och är åtta år. Nere i tunnelsystemet ligger människor med bara överkroppar utslagna på värmeledningarna. –Vi hjälper oss själva när ingen annan gör det. Nyckelringar, broscher och hänglås pryder hans handleder och fötter.