background preloader

Pous de gel

Facebook Twitter

Món rural i món urbàCastellterçol. Inventari. Las casas de nieve y sus itinerarios. LAS CASAS DE NIEVE Y SUS ITINERARIOS.VALLCANERAS, LL.

Las casas de nieve y sus itinerarios

Les cases de neu i els seus itineraris. Mallorca: Gorg Blau, 2002. [ISBN: 84-922372-6-0] Lluís Vallcaneras NebotLicenciado en Ciencias QuímicasPresidente de la Federació Balear de Muntanyisme Palabras clave: comercio de la nieve, Mallorca, tipologías constructivas Key words: snow trade, Majorca, constructive typologies Mi interés por los depósitos de nieve (cases de neu) de la isla de Mallorca, se inició tan pronto me topé con una de estas singulares construcciones, lo cual ocurrió hace ya algunas décadas. Con los años, fueron apareciendo algunos trabajos sobre el tema, entre los que destacaba el artículo que había publicado Bartolomé Barceló Pons, nada menos que en 1959, en el cual se hace una incursión sobre la historia del comercio de la nieve en Mallorca. Pero nuestro interés por los depósitos de nieve no está en esta línea, sino en otra muy distinta. Tipología de los depósitos de nieve Figura 1 Figura 2 Figura 3 Figura 4 Figura 5 Anexo.

Del Matagalls a Mart. El Korolev (batejat així en honor a Sergei Korolev, pare del programa espacial soviètic) és un cràter d’impacte situat prop del pol nord marcià però que ja no forma part del gel del casquet polar.

Del Matagalls a Mart

Una característica curiosa és la manera com és manté el gel al seu interior sense fondre’s o sublimar. El motiu és que el cràter actua com una trampa de fred. L’aire en contacte amb el gel es refreda molt, de manera que no te cap tendència a elevar-se. Fred, fosc, gel (Les poues de glaç). Escola La Popa, Cinema en curs 2012-2013. Divulgació científica en català. MUNT 1970 08 0650. La catedral del gel (Daniel Romaní) “Castellterçol és la millor mamella de gel que es pot trobar.

La catedral del gel (Daniel Romaní)

L’únic poble a una nit de Barcelona on hi glaça cada dia”, llegeixo a Argelagues, de Gemma Ruiz. Cal situar aquesta descripció, esclar, força temps enrere, quan el gel es transportava amb carro per camins pedregosos. En aquesta novel·la, Gemma Ruiz hi descriu amb detall la feina d’un pouer: “Ha de pescar les llenques de glaç que hagi criat la bassa i les ha de posar per pisos a la poua.

129341 140944 1 PB. GC615J2 Poua de la Vinyota (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team. Aquesta poua està enmig de la sèrie del company biker2C i no ens entrava un caché per distància.

GC615J2 Poua de la Vinyota (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team

Hem hagut de buscar una ubicació que permeti veure la poua de lluny i que no entri en conflicte amb la sèrie. GC5HTR2 Poua de Can Revitllat (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team. GC6077R Poua de la Fàbrega (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team. La Fàbrega: Antic molí fariner del segle XVII restaurat com a restaurant, cuina casolana, carns a la brasa i cuina de temporada.

GC6077R Poua de la Fàbrega (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team

Servei de carta i menú. Pous de Glaç al Vallès Oriental. Els canvis tècnics que es van desenvolupar a partir de la segona meitat del segle xix van deixar enrere recursos i pràctiques que havien persistit durant segles, i no cal dir que a ulls del segle xxi aquell passat pot semblar gairebé inversemblant.

Pous de Glaç al Vallès Oriental

Així doncs, que fins a 1931-1932 es transportés glaç des dels pous de l’Avencó, a Tagamanent, fins a Manlleu i fins a la Garriga per poder disposar de begudes fresques, era una última mostra del que havia estat una activitat continuada al Vallès durant quatre-cents anys. Els pous de glaç o de neu que encara podem observar en el paisatge del Vallès són un referent imprescindible de la història de la comarca. Pou del glaç. A Catalunya, la majoria de poues de glaç es troben situades a la vora dels corrents d’aigua de les rieres i en indrets obacs al fons de les valls, ja que el glaç que s’empouava era el que s’obtenia de la congelació de l’aigua estancada a les basses construïdes al mateix costat de les poues.

pou del glaç

Les poues generalment tenen forma cilíndrica i estan fetes amb parets de pedra seca i cobertes amb una cúpula semiesfèrica del mateix material; solen tenir una o més obertures petites i una porta per on entraven els que hi treballaven i per on es posaven i es treien els blocs de glaç. La profunditat d’aquestes poues oscil·la entre els 9 i els 11 m, i entre els 6 i els 9 m de diàmetre interior. No hi ha una data exacta sobre els inicis de l’extracció de neu amb interessos comercials, però sembla que tingué lloc durant el segle XVI. El seu màxim desenvolupament, tanmateix, es produí als segles XVII i XVIII. Pousdegel. GC6070Q Poues de la Ginebreda (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team. Aquestes poues presenten la singularitat única a tot l'arc mediterrani d'estar formades per 4 poues annexes sense estar connectades interiorment entre si.

GC6070Q Poues de la Ginebreda (Traditional Cache) in Cataluña, Spain created by Maduixeta team

Aquest fet ratifica la idea de la gran importància que aquesta activitat va tenir a tot el Moianès i, molt especialment, a Castellterçol. C3 La industria del gel catala i del Moianes dins del marc europeu i mediterrani. Poues de la Ginebreda. Moià d'abans: Poues de glaç.