background preloader

Llengua

Facebook Twitter

Emissions de la secció EL NOM DE CADA COSA - setembre_desembre 2019 en Llegim OKè? en mp3(05/01 a las 12:31:41) 51:09 46136107. Gramàtica essencial de la llengua catalana - Institut d'Estudis Catalans. Anton Espadaler: “Quan el plaer és barroer, no té cap mena d’interès” “Impietat”, “amoralitat”, “esperit voltairià”, “esperit pagà”, “materialista”, “llibertí” (p. 21) són alguns dels qualificatius amb els quals s’ha catalogat Flamenca (UBEdicions), una novas occitana, és a dir, una novel·la de final del segle XIII que parla sobre la recerca del plaer intel·ligent.

Anton Espadaler: “Quan el plaer és barroer, no té cap mena d’interès”

L’obra, d’autor desconegut, ha estat traduïda al català per Anton M. Espadaler, que també n’ha fet la introducció i les notes. El mateix Espadaler ens explica el misteri que envolta aquesta novel·la, escrita en octosíl·labs apariats, que sorprèn per la ideologia moderna que desprèn. Anton M. Espadaler | Foto: Griselda Oliver Griselda Oliver: Com ha arribat Flamenca fins als nostres dies? 'Flamenca': la novel·la occitana del segle XIII que va inspirar Rosalía. 17 d’octubre de 1385.

'Flamenca': la novel·la occitana del segle XIII que va inspirar Rosalía

Qui serà el rei Joan I escriu a la seva esposa, Violant de Bar, per demanar-li que digui a ‘Na Beatriu de Queralt que En Garau, son marit, és així enflamat ab la flamencha que no l’hic havem pogut fer partir, bé que·ns ha promès que se’n irà ab nós con irem d’aquí’. No és que el rei Joan volgués advertir Beatriu de Queralt que el seu marit festejava amb una joveneta de Flandes, sinó que, segurament, era tan absort llegint la novel·la Flamenca que no podia deixar-la per a res. Gairebé set segles més tard, aquesta novel·la occitana del segle XIII, d’autoria desconeguda, ha estat font d’inspiració d’un dels discs revelació a escala mundial del 2018: El mal querer, de Rosalía. La novel·la, escrita probablement entre el 1270 i el 1285 a la regió de Roergue, és composta per 8.101 versos, tot i que no s’ha conservat sencera: hi manquen els versos inicials, els finals i alguns d’altres dins el cos de la història.

Butlletí de notícies de VilaWeb. ANALISI GRAMMATICALE. Educació, difusió i foment de glosa. Josep Pedrals. Combatdecorrandes.cat. How to teach new vocabulary. DEC Gencat 10. L'abecé de Pompeu Fabra. Obres Són nombrosos els elogis que ha rebut l'obra de Pompeu Fabra al llarg del temps.

L'abecé de Pompeu Fabra

N'apuntem els cinc que van obrir l'exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa» (inaugurada el 17 de maig del 2018 a l'Arts Santa Mònica, de Barcelona) i que serveixen per subratllar l'obra del seny ordenador de la llengua catalana. Francesc de Borja Moll escriu que Pompeu Fabra va ser un arquitecte de la llengua, que va alçar parets i columnes, que va lligar arcs i voltes, que va cobrir tota l'estructura: per això, diu Moll, l'obra ha resultat sòlida i duradora.

Perquè en l'obra de Pompeu Fabra es combinen dues menes de perfecció –per dir-ho en paraules de Joan Coromines–: la del talent natural i la perfecció adquirida «gràcies a la persistència, a còpia de superar dificultats. Esmentem a continuació les obres principals de Pompeu Fabra, amb un resum de l'aportació o del contingut de cadascuna. 1891. És la primera gramàtica de Pompeu Fabra. 1897. 1898. 1903. 1904.

ACOLLIDA

Las claves de la argumentacion anthony weston by Luis Orbegoso - Issuu. Recursos i activitats per l'expressió escrita - COMPETÈNCIES COMUNICATIVES. Expressio_escrita.pdf (objeto application/pdf) Tècnica del subratllat. A continuació, comprovareu l'aplicació feta d'aquesta tècnica.

Tècnica del subratllat

El subratllat es refereix a les idees considerades fonamentals del text, però si algunes de les idees no seleccionades es corresponen a continguts que no coneixíeu, hauran d'estar, en aquest cas, subratllades en el vostre treball. Informació seleccionada Nota 1: En cursiva es senyalen diferents raons que han portat a no seleccionar algunes de les idees del text, que són (com haviem quedat), les que no apareixen subratllades. Cercador. Llengua catalana. Test de català: "Mare, qui és Pompeu Fabra?" Test de català per Maria Rodríguez Mariné il·lustracions Joan Manel Comença Aconsegueix a la Botiga de l'ARA el llibre Tant de gust....Senyor Fabra + info Aquest any es compleixen 150 anys del naixement de Pompeu Fabra. Enhorabona! Ara bé, no totes són del mateix registre. Un viatge literari per les comarques de Catalunya. Index.

Benvingut/da a la pàgina principal. Us destaquem un seguit d'actes en relació a la cançó improvisada que es duran a terme aquest mes de maig 2019, per si són del vostre interès: ReGloBer, intercanvi d’estudiants improvisadors Aquí teniu el dossier de l'espectacle i de tot l'intercanvi de 3 dies: Dimecres 8 de maig, 18,30h Regueifas, bertsos i garrotins.

Benvingut/da a la pàgina principal

Els i les adolescents improvisen. Dijous 9 de maig 12h Regueifas, bertsos i garrotins. Divendres 10 de maig 11h Improversem.