background preloader

Blfr1192

Facebook Twitter

Mormors hallonpaj. Bärpajer är ju alltid gott, och det kan man inte få för många recept på.

Mormors hallonpaj

Mormos paj påminner lite om ”ananaspajen” jag brukar göra, hallonen gjorde den både vacker i färgen och så där syrligt söt. Mormor låter även hälsa att pajen kan man göra med vilka bär som helst- och blåbär brukar annars vara en favorit Gottgottigottgott Pajen bakom är likadan men med mango i. Det här behöver du : 150 gram rumsvarmt smör 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver Fyllningen : 2 dl gräddfil eller creme fraice 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl strösocker Ca: 200 gram valfria bär 1 ägg Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Serveras med en klick grädde eller vaniljsås. Citronpaj med marängtäcke.

Hej hej från ett mulet öland, Gårdagen blev en långresa hela dagen – men vi lyckades sova flera timmar på flygen så det gick väldigt bra tycker jag.

Citronpaj med marängtäcke

Och igårkväll kom vi fram till lillasyster , och blev bjudna på en urgod citronpaj till efterrätt. Passade på att fota den nu på morgonen för att få ljusa bilder. Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert. Det här behöver du för att baka denna citronpaj : 125 gram smör 1 dl strösocker 1 ägg 4 dl vetemjöl Fyllningen: rivet skal av 2 citroner juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl ) 3 äggulor 125 gram smör 1 1/2 – 2 dl strösocker. Bokmässan 2015 - beställ din biljett. Vita cake pops. Jag bakade cake pops för ett tag sedan, vita choklad- cakepops med muffins som fyllning.

Vita cake pops

En inspirerande matblogg hos Damernas Värld. Stiligt. Tavlor på nätet - Beställ Oljemålningar & Canvastavlor Billigt hos Canvasbutik. Flickan i Drömfångaren. 12-åriga Tess har just flyttat till lilla Falinge från storstaden.

Flickan i Drömfångaren

Hon saknar sin pappa och sin bästa kompis. Till råga på allt har hon hamnat i klassens losergäng. Men när mamma hänger upp drömfångaren i hennes rum, börjar oväntade saker att hända. En alldeles fantastisk berättelse av Ingrid Jönsson, författare även till Läsnovor. Fortsättning på Bröderna Lejonhjärta...brev från A.L. 12 bilder som visar hur mycket rätt styling betyder för ett hem. Ally walker - S k p Google.

Den begreppsliga förmågan i svenska och so. Härligt att vara igång igen!

Den begreppsliga förmågan i svenska och so

Det märks att barnen är utvilade, pigga och alerta efter jullovet och laddade för att insupa ny kunskap. I veckan har vi haft som mål att öva på den begreppsliga förmågan i olika ämnen. I vår läroplan, Lgr11, står det om olika förmågor som eleven ska ges möjlighet att utveckla. Vi lärare ska fokusera mera på förmågorna när vi gör våra bedömningar. Begreppslig förmåga handlar om att förstå innebörden av begrepp och ord och att använda begreppen och orden i olika eller nya sammanhang. Eleverna tycker att den begreppsliga förmågan påminner mycket om vår läsfixare detektiven. .facebook 1421939811152. .facebook 1421523334920. Värdegrund, lärstilar och lässtrategier.

Min tanke idag när jag tog fram vårterminens introduktionslektion i studiehandledning till En läsande klass var att tillsammans med eleverna repetera de läsförståelsestrategier som vi introducerat och arbetat oss igenom grundligt under höstterminen.

Värdegrund, lärstilar och lässtrategier

Utifrån texten om Juni, hämtat ur "Badhuskrisen" var tanken att eleverna skulle få fundera över vilka strategier Juni använder när hon läser en text som hon har fått i uppgift att läsa av sin lärare. Men det blir inte alltid som man har tänkt sig och ibland blir resultatet faktiskt bättre än förväntat. Eftersom vi idag fick en ny elev i klassen passade det väldigt bra att låta eleverna berätta för henne vilka Läsfixarna är och vad de symboliserar för strategi.

Vi tog figur för figur och eleverna fick berätta hur de använder respektive strategi och de viktiga verben att förutspå, utreda, se inre bilder, ställa frågor och sammanfatta kom från eleverna och därefter upp på tavlan bredvid varje figur. Aktiva eleverna under högläsning. Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning.

Aktiva eleverna under högläsning

Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier.

Det var dags att utveckla mitt användande av nyckelstrategi 2: Att skapa aktiviteter som synliggör lärandet.Ibland får jag intrycket av att det vilar en aura av myspys kring högläsning (och när jag skriver högläsning i detta inlägg avser jag lärarens högläsning). Det är något man kanske ägnar sig åt på morgonen innan eleverna riktigt vaknat till, eller sist på eftermiddagen när de är trötta. Att diskutera 1. En lasande klass bokmarke VIT. En lasande klass bokmarke baksida. ELK matematik. Edwards fantastiska resa. Vi har nu läst ut boken ”Edward Tulanes fantastiska resa”.

Edwards fantastiska resa

Vi avslutade med att skriva en sammanfattning av boken. Det var ganska svårt att sammanfatta en hel bok utan att det blev för långt. Tur att vi hade våra berättelseschema som stöd. Vi har också gjort seriebilder för att sammanfatta boken. Maja docka - Barnbokhandeln. Läsfixarna, 4 dockor. Julkalender 2014. Julklappslistan 2014 (1) Editable Christmas bookmarks (SB1904) Astrid Lindgrentema. Julbingo. Redovisa och samtala om böcker. I tidigare inlägg har jag skrivit om olika sätt att läsa litteratur och text med en klass.

Redovisa och samtala om böcker

Jag nämnde den tysta läsningen, en form av läsning jag inte ser ger så mycket för många läsare i våra klassrum. Elever med ett redan stort läsintresse tycker dessa stunder är härliga medan andra bara bläddrar i sina böcker och egentligen funderar på annat. Adventskalender med boktips!