background preloader

LÄSLYFTET

Facebook Twitter

Läsförståelsestrategier i praktiken. SpråklIKT - En till Pedagogen Gbg-webbplatser webbplats. Det är torsdag och klockan börjar närma sig 14.30 då det återigen är dags för Läslyft och kollegiala samtal.

SpråklIKT - En till Pedagogen Gbg-webbplatser webbplats

Omgivna av böcker samlas vi, elva deltagare och jag, inne på Johannebergsskolans skolbibliotek och med oss har vi varsin kopp färskbryggt kaffe, latte eller te. En stund stannar vi kvar i den sociala fasen och pratar av oss lite om hur dagen har varit. Snart är kl 14.30 och då infinner sig ett annat fokus. ”Alla ämneslärare i högstadiet måste undervisa i läsförståelse” Yngre lärare läser sällan romaner. Grafik: Mats ThorénVar tredje yngre lärare läser som mest två skönlitterära böcker per år.

Yngre lärare läser sällan romaner

Endast fyra av tio läser fler än sex böcker om året. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Skop har gjort på uppdrag av Lärarnas tidning. – Det är ett katastrofalt resultat, säger Gunilla Molloy, docent i svenska med didaktisk inriktning vid Stockholms universitet. Men hon är inte särskilt förvånad utan berättar att hon ofta möter lärare som inte läser, i såväl utbildning som fortbildning. Läsande flickor erövrar världen. Av alla studenter som tänker läsa vidare i höst har nog ingen stått inför en mer riskabel färd än en ung flicka som heter Sultana.

Läsande flickor erövrar världen

Ett mått på risken är att jag inte avslöjar hennes namn eller hemstad för att hon inte ska bli skjuten. Ordet är mitt: Gül - UR Skola. Varför är vi så sysselsatta med att bli dummare? ”Tallyho tallyho, jag har skjutit en dront” skaldade en gång Harriet Löwenhjelm.

Varför är vi så sysselsatta med att bli dummare?

Men pippin trillade i sjön och diktjaget höll käften om det hela. Att ödsla berättelsen på de ”krasse, förkrumpne och sene att tro” därhemma i byn var ju ingen idé. Hade Löwenhjelm haft tillgång till sociala medier hade dikten knappast blivit muntrare. ”Pics or it didn't happen!” Varför ska jag läsa böcker? "Många barn är inte aktiva läsare"

Det är över tio år sedan som Adrienne Gear och hennes kollegor på skolan i Vancouver upptäckte att de hade problem.

"Många barn är inte aktiva läsare"

Läsförståelsen låg i botten bland eleverna trots att de var duktiga på stavning och grammatik. – Vi var chockade, alla lärarna gjorde ju ett sådant bra jobb. Och det var nästan så att vi skyllde på barnen, liksom vad är det för fel på dem? Jag var precis som du. Words, words, words. #läshäxan och den lilla bokvätten. Jonas Andersson. Lararpodden 1 Las for tusan las april 2015.

Språkutveckling

Med_lasning_som_mal. THIEVES ett sätt att förbereda läsning. Faran med bara en enda berättelse. Med_lasning_som_mal. Kulturrådet släpper kunskapsöversikt om läsfrämjande. Kulturrådet har anlitat forskaren Jonas Andersson för att ta fram en kunskapsöversikt över läsfrämjande metoder, som bygger på svensk och internationell forskning.

Kulturrådet släpper kunskapsöversikt om läsfrämjande

Målgrupp är alla som har intresse för läsfrämjande verksamhet och litteraturens roll i samhället. Det finns just nu goda möjligheter att stärka läsandet. En diskussion om läsningens betydelse för lärande, bildning och människors möjligheter att delta aktivt i samhället pågår på många håll. Statliga myndigheter har fått stärkta uppdrag att främja läsning, bland annat Skolverket och Kulturrådet. En ny bibliotekslag förtydligar bibliotekens uppdrag att främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning, forskning och kulturell verksamhet.

Läsutveckling

Idealism och realism (Nya dikter) Svensk forskning om läsning och läsundervisning - Michael Tengberg (red.), Christina Olin-Scheller (red.) - böcker(9789140688446) Tips. Digital läsning. Planering. Skolverket info. Skolverkets publikationer. Hur får vi högstadieeleverna att förstå vad de läser? Bokhataren Daniel Sjölin: "Läslust kan bryta klass" Hoppet sätts till kollegiala lyft. I Helen Timperleys vetenskapliga modell (se nedan) är lärarnas delaktighet i att analysera problemen en förutsättning för att de ska bli engagerade både som individer och grupp.Läraryrket har en tradition av ensamhet och stolt individualism, sägs det ofta.

Hoppet sätts till kollegiala lyft

Det är ingen självklarhet att lärare ska dela med sig av de erfarenheter och så kallade ”tysta kunskap” som under lång tid utvecklats bakom stängda klassrumsdörrar. En man som heter Ove av Fredrik Backman. Han tar strid för läsningen. Läslampan har börjat lysa.

Han tar strid för läsningen

Om några år är förhoppningsvis svenska barns läsförmåga på topp igen. DN har mött initiativtagaren till jätteprojektet ”En läsande klass” – barnboksförfattaren Martin Widmark. "Sätt ord på läsförståelsen" Larmrapporterna som varnar om svenska elevers bristande läsförståelse har duggat tätt de senaste åren.

"Sätt ord på läsförståelsen"

Men hur ska läraren egentligen göra för att ge eleverna rätt stöd? Den frågan har Barbro Westlund, lektor i läs-och skrivutveckling vid Stockholms universitet, undersökt i sin forskning. I den nya boken ”Aktiv läskraft – Att undervisa i lässtrategier för förståelse” ger hon en vetenskaplig grund i ämnet, men även konkreta exempel på hur forskningen kan användas i klassrummet. Om vi överger barnen i läsningen blir de aldrig vuxna. Böcker har blivit något som väldigt få unga föredrar framför sociala medier och dataspel.Johanna Lindbäck och Johan Unenge När kurvorna viker brant neråt och Sverige gång på gång placerar sig under genomsnittet i internationella mätningar av läsförståelse krävs mer än vad skolan förmår.

Om vi överger barnen i läsningen blir de aldrig vuxna

Hälften av Sveriges unga läser aldrig för nöjes skull. Var fjärde kille förstår inte enklare tidningstext. Böcker har blivit något som väldigt få unga föredrar framför sociala medier och dataspel. Det kommer att ge dem problem när de ska börja fatta egna avgörande beslut som vuxna och klara av ett yrkesliv. Hitta vägen till läsförståelse. Hur vi lär - John Hattie, Gregory Yates - böcker(9789127138568)